جنگ یمن، عربستان را در نشست گروه 20 ناکام گذاشت
تهران - ایرنا - نقض حقوق بشر و جنگ یمن و ترور «جمال خاشقجی» روزنامهنگار منتقد عربستان، موجب ناکام ماندن دولت سعودی در تحقق بخشیدن به اهداف مورد نظر خود در نشست مجازی «گروه 20» در ریاض شد.
روزنامه «رای الیوم» چاپ لندن در گزارشی از این نشست نوشت: «ملک سلمان بن عبدالعزیز» شاه سعودی دیروز (شنبه) اجلاس گروه 20 را با سخنرانی خود افتتاح کرد و رهبران گروه توسط ویدئو کنفرانس در آن مشارکت کردند.
به نوشته این روزنامه، رهبران سعودی امیدوار بودند که این نشست بتواند فرصت گرانبهایی برای نمایان کردن تغییر و تحولات شکل گرفته در عربستان و جذب صدها میلیارد دلار سرمایه خارجی برای طرحهای گردشگری و فناوری مورد نظر ریاض همچون پروژه شهر "نیوم" فراهم آورد، اما شیوع «ویروس کرونا» در سطح گسترده جهانی و جنایات جنگی سعودیها در تحمیل جنگ و محاصره اقتصادی علیه یمن و ترور خاشقجی در کنسولگری عربستان در استانبول و بازداشت شمار بسیاری از زنان و مردان فعال در زمینه دفاع از حقوق بشر و همچنین بازداشت شاهزادگان سعودی و بازرگانان در هتل «ریتز» در ریاض و مصادره بیش از دو میلیارد دلار از ثروتهای آنها تحت عنوان مبارزه با فساد، باعث شدند تا شرطبندی حاکمان ریاض بر سر این نشست با شکست مواجه شود و نتایج معکوس به همراه داشته باشد.
رای الیوم افزود که رهبران سعودی میخواستند از این نشست جهت بهبود بخشیدن به چهره خود در سطح جهان استفاده کنند، اما با بدشانسی مواجه شدند و حامی اصل خود یعنی «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا را به دلیل شکست در انتخابات، از دست دادند. در واقع هم اکنون ترامپ به دلیل آنکه آینده ناشناختهای انتظارش را میکشد، خود نیازمند حمایت دیگران است.
این روزنامه اضافه کرد: از سوی دیگر سازمانهای بزرگ مدافع حقوق بشر در سطح جهان همزمان با اجلاس گروه 20 نشستی در خصوص نقض حقوق بشر در عربستان و شکنجه مردان و زنان فعال در زمینههای اجتماعی و سیاسی و دفاع از آزادی برگزار کردند که هم اکنون پشت میلههای زندان بسر میبرند. برجستهترین آنها خانم «لجین الهذلول» است که هم اکنون به یک نماد جهانی تبدیل شده است.
به نوشته این روزنامه، از همه موارد یاد شده خطرناکتر آنکه " آنتونیو گوترش " دبیرکل سازمان ملل جمعه گذشته یعنی در آستانه برگزاری نشست گروه 20 در ریاض به طور علنی هشدار داد که یمن هم اکنون با قحطی بیسابقهای در جهان مواجه است که ممکن است منجر به مرگ میلیونها تن از مردم این کشور شود و عامل این امر محاصره اقتصادی و جنگی است که عربستان و امارات بیش از 5 سال است که بر مردم یمن تحمیل کردهاند.
رای الیوم تاکید کرد که رهبران سعودی امیدوار بودند اجلاس گروه 20 به جای برگزاری به صورت مجازی، واقعی در ریاض تشکیل میشد. جهان هم اکنون در انتظار آن بسر میبرد تا عربستان در خصوص اعطای حقوق زنان در زمینههای مختلف همچون آزادی رفت و آمد و مسافرت و کار در تمامی بخشها و از بین بردن نفوذ نهاد دینی وهابی تندرو و جایگزین کردن موسسه رفاه به جای نهاد یاد شده به منظور بهبود بخشیدن به چهره خود در جامعه غرب گامهای عملی بردارد، اما نقض پیاپی حقوق بشر و نبود بسیاری از آزادیها و در راس آنها آزادی بیان و همچنین قضاوت عادلانه مستقل، بسیاری را بر آن داشت تا به فراخوان تحریم نشست گروه 20 پاسخ مثبت دهند که به عنوان مثال در همین رابطه میتوان از شهرداران شهرهای بزرگی همچون لندن، پاریس، لس آنجلس و نیویورک یاد کرد.
این روزنامه افزود که در واقع رژیم سعودی یک سال فرصت داشت تا با اتخاذ اقدامات بنیادین و ریشهای چهره جهانی خود را در زمینه حقوق بشر و آزاد کردن بسیاری از مردان و زنان فعال اجتماعی و سیاسی و مدافع حقوق بشر بازداشت شده، بهبود بخشد و با سود جستن از فرصت شکل گرفته توسط نشست گروه 20 اهتمام و توجه رسانهای و اقتصادی جهان پیرامون را معطوف خود نماید، اما چنین رویکردی را در پیش نگرفت و با توجه به نبود شاخصهای مورد نظر در این خصوص در آینده نیز حرکتی در پیش نخواهد گرفت.
روزنامه مذکور اضافه کرد که البته شرکت کنندگان در این اجلاس 11 تریلیون دلار را جهت مقابله با پیامدهای حاصل از همهگیری کرونا اختصاص دادند، اما این نکته مثبت در مقابل پرونده منفی رژیم سعودی در زمینه حقوق بشر هیچ درخششی نداشته است.
رای الیوم نوشت که شاهزاده «خالد بندر بن سلطان» قبل از برگزاری نشست گروه 20 در گفت وگو با یک نشریه انگلیسی از احتمال آزادی فعالان سیاسی بازداشت شده به منظور بهبود بخشیدن به چهره عربستان سخن به میان آورد، اما پس از آن در اثر فشارهای وارده از سوی رژیم سعودی موضوع یاد شده را تکذیب کرد که از واقعیت موجود در درون این رژیم و اختلافات در میان حکمرانان این کشور حکایت دارد.
1487
*س_برچسبها_س*