چهارشنبه 3 بهمن 1403

جهش کسب‌وکارها با خلق ایده‌های نوآورانه کارآفرینان

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
جهش کسب‌وکارها با خلق ایده‌های نوآورانه کارآفرینان

تهران - ایرنا - کارآفرینان، نیروی اصلی محرکه در توسعه اقتصادی هستند که با نوآوری و ارائه روش‌های جدید و سیستم‌های نوین در فرآیند تولید، باعث ایجاد اشتغال می‌شوند؛ برای بسترسازی و بهره‌مندی از ایده‌های خلاقانه، نیازمند استراتژی‌های کلان حمایتی در این عرصه هستیم.

به گزارش روز شنبه ایرنا، کارآفرینی در حقیقت ارزش‌آفرینی برای ایجاد یک کسب و کار است که در آن نقش ایده‌پردازی و ارائه راهکاری نو و خلاقانه بسیار مهم تلقی می‌شود. از این رو برای سازگاری با چالش‌های زندگی حرفه‌ای و ورود به بازار کسب و کار باید طرح‌های کارآفرینانه دنبال شود.

کارآفرینان می‌توانند با ایده‌های کارآفرینی یک کسب و کار واقعی بسازند که حول محور آن زمینه اشتغال چندین نفر را هم بهوجود بیاورند و این امر ضمن اینکه به توان تولیدی و اقتصادی کشور کمک می‌کند پلی برای رفع معضل بیکاری نیز محسوب می‌شود.

اکنون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در عرصه حمایت از کارآفرینان و رسیدگی به مشکلات آنان پیش قدم شده و درصدد تسهیل موانع اداری و اصلاح قانون در این عرصه است.

بر اساس آخرین اعلام وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، حدود 400 هزار نفر کارآفرین در ایران حضور دارند که بر اساس معیارهای عمومی این تعداد کار آفرین فعال، بار اقتصاد بزرگ 85 میلیون نفر را بر دوش می‌کشند.

«حجت الله عبدالملکی» وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی هفدم آبان ماه همزمان با هفته کارآفرینی از نیاز کشور به 2 میلیون کارآفرین سخن گفت و تاکید کرد که کارآفرینان با جهش در تولید، می‌توانند مشکل بیکاری را حل کنند.

وی از نظام اداری ضد کارآفرین انتقاد و تاکید کرده است که برای به فعلیت رساندن ظرفیت‌ها، باید فضای کارآفرینان مساعد و تسهیل شود از این رو در کوتاه مدت باید شرایط را برای آنها مهیا و قوانین را اصلاح کنیم.

کافه کارآفرینی یکی از روش‌های نوین در استفاده از تجارب کارآفرینان است. این کافه‌ها به منظور تسهیل در امور کارآفرینان و توسعه اشتغال با توجه به ظرفیت‌های هر استان و ایجاد شبکه سیال برای خلق نوآوری و فراهم سازی فضای کاری مشترک هستند و ظرفیت قابل توجهی برای بستر سازی و راه‌اندازی کسب و کارها دارند. طرح شکل گیری کافه‌های کارآفرینی از سوی معاونت توسعه کارآفرینی و اشتغال دفتر توسعه کارآفرینی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی از سال 1397 آغاز شد و با اهتمام دولت سیزدهم اکنون این کافه‌ها در بسیاری از استان‌های کشور فعال هستند تا بتوانند فضای ایجاد کسب و کارهای خرد و کلان را فراهم سازند.

کافه کارآفرینی فضایی است پویا با امکاناتی از قبیل اینترنت و تلویزیون که در آن تیم‌ها و گروه‌های مختلف اعم از سرمایه‌داران، کارآفرینان، صاحبان ایده و... با یکدیگر به تبادل اطلاعات پرداخته و در جهت اجرای پروژه‌های کاری و نوآورانه با یکدیگر همکاری می‌کنند.

فراهم کردن فضای کاری مشترک برای حمایت از ایده پردازان و گروه‌های استارت آپی جهت کاهش هزینه‌ها، ایجاد فضای مناسب جهت ارتباط مراکز مشاوره کارآفرینی و شتاب دهنده‌ها با صاحبان ایده، سرمایه‌گذاران و کارآفرینان، ایجاد فضایی با هدف شکل‌گیری شبکه‌های سیال بین افکار مختلف برای خلق نوآوری، ایجاد تلنگری برای تغییر روابط و تشویق نوآوری و تغییر ساختار روابط در نهادهای عمومی، دولتی، شکل‌گیری یک هویت اجتماعی مشترک و جدید حول محور توسعه کارآفرینی در کشور برای گروه‌های مختلف اجتماعی موثر در دولت و بخش خصوصی و جامعه از مهمترین فعالیت‌های کافه های کارآفرینی است.

اکوسیستم کارآفرینی، اجتماعی پویا و متعامل درون یک منطقه جغرافیایی، متشکل از بازیگران متنوع و به هم وابسته (کارآفرینان، نهادها و سازمان‌ها) و عوامل متنوع (مثل بازارها، چارچوب قانونی، حمایت‌ها و فرهنگ کارآفرینانه) است که طی زمان تکامل پیدا کرده و بازیگران و عوامل آن برای خلق ارزش‌های جدید، با یکدیگر همزیستی و تعامل دارند.

وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در راستای حمایت از کارآفرینان و استفاده از تجربه‌ها و مشاوره‌های این قشر خلاق، به کافه‌های استان‌ها مجوز داده است تا تجربه‌های موفق و ایده‌های کارآفرینی را با دعوت از استادان و کارآفرینان برتر در یک محیط صمیمی به‌راحتی برای جویندگان کار به اشتراک بگذارند.

بر این اساس، اکوسیستم کارآفرینی استان‌ها اصلاح می‌شود و با ارتباط و اتصال بازیگران عرصه کارآفرینی، فرصت‌های جدید شغلی و نیازهای بازار کار شناسایی می‌شود. در همین راستا کافه‌های کارآفرینی در استان‌های مختلفی ایجاد شده است تا زنجیره‌های پایین دست ایجاد کسب و کار را به هم گره بزند و از فرصت کارآفرینی برای ایجاد اشتغال و توسعه اقتصادی بهره ببرد.

از 17 تا 23 آبان ماه هفته جهانی کارآفرینی نامگذاری شده است تا با تاکید بر ظرفیت‌های کارآفرینان، اشتغال و اقتصاد کشور را در شرایط تحریمی و کرونایی پویا کند. سرپرست معاونت توسعه کار آفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در هفدهم آبان ماه همزمان با هفته کارآفرینی، بر توسعه ایده‌های کارآفرینانه، ایجاد اشتغال و حل مشکل بیکاری تاکید کرد.

طبق گفته «محمود کریمی بیرانوند»، رویکرد جدید وزارتخانه تعاون، کار و رفاه اجتماعی، تقویت کلید واژه توسعه کارآفرینی، تسهیل‌گری مشکلات کارآفرینان و کارفرمایان جویای اشتغال و کسب و کارهاست.

به گفته این مقام مسوول، کارآفرینان کشور بسیار فعال هستند اما تعداد زیادی از آن‌ها گرفتار برخی مشکلات قانونی یا موانع صدور مجوز هستند که به تعطیلی یا رکود کسب و کار آنها منجر شده است.

کریمی بیرانوند، یکی از اولویت‌های این وزارتخانه را احیای طرح‌های نیمه کاره و رها شده عنوان کرده و در نظر دارد تا کارآفرینان در حضور وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی مشکلات خود را بیان کنند تا برای حل آن‌ها اقدام شود، همچنین پیگیر ایجاد دبیرخانه‌ای در وزارتخانه مذکور برای رفع مشکلات موانع کسب و کار است تا به صورت فرا وزارتخانه‌ای به مشکلات و موانع اشتغال در کشور رسیدگی شود.

سرپرست معاونت توسعه کار آفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بیان کرده است که در حوزه مجوزها نیز مراکز مشاوره کارآفرینی وجود دارند که اداره کل توسعه کارآفرینی وزارتخانه این مجوز را صادر می‌کند، این مراکز شامل شتاب دهنده‌ها و کافه کارآفرینی و مراکز مشاوره کارآفرینی هستند ضمن اینکه سقف تعداد روزی که برای اعطای مجوز در نظر گرفته شده است سه روز به صورت خودکار است.

نیم نگاهی به دغدغه های کارآفرینان

«نوید نجات بخش» یکی از کارآفرینان در حوزه شرکت‌های دانش بنیان است که در گفت و گو با ایرنا معتقد است که توجه به نوآوری در تولید و بومی سازی موجبات کسب مزیت رقابتی و رشد پایدار کسب و کار و اقتصاد ملی فراهم می‌کند.

این کارآفرین، یکی از ارکان اصلی اقتصاد مقاومتی را اقتصاد دانش بنیان و دست‌یابی به فناوری‌های نو می‌داند و ادامه می‌دهد: برای موفقیت در جنگ اقتصادی باید با روحیه و روش‌های هشت سال جنگ تحمیلی پیش رفت.

وی با اشاره به فرصت دانستن تحریم‌های ظالمانه بر کشور می‌گوید: با ورود خط تولید نمی‌توان صاحب فناوری شد و اگر ابزارهای مورد استفاده در فناوری‌ها را خودمان نسازیم هیچ وقت صاحب آن فناوری نخواهیم شد.

نجات بخش اضافه می‌کند: رهبر معظم انقلاب اسلامی و حمایت ایشان از اقتصاد دانش بنیان و اقتصاد مقاومتی همواره مایه دلگرمی بوده است.

«محسن احتشام» یکی دیگر از کارآفرینان در حوزه کشاورزی است که در گفت و گو با ایرنا، کارآفرینی را تحقق یک اندیشه عنوان می کند که می تواند ارزش اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی را در فرآیند تولید ایجاد کند.

وی اضافه می‌کند: کشور ما بزرگترین تولیدکننده جهانی زعفران است و 95 درصد زعفران دنیا در منطقه قائنات استان خراسان جنوبی تولید می‌شود اما تنها 13 درصد از منافع صادرات این محصول به صورت ارزش افزوده به اقتصاد کلان کشور بر می‌گردد و 87 درصد بدون نام و نشان صادر می‌شود.

احتشام معتقد است: ضمن ایجاد زیرساخت‌های لازم برای رقابت در صادرات، کارآفرینان موفق، کارآفرینانی هستند که بتوانند به بازارهای جهانی دسترسی پیدا کرده و محصول خود را معرفی کنند.

وی با بیان اینکه کارآفرینان مجریان اقتصاد مقاومتی هستند بیان می‌کند: کارآفرینان فقرزدایی را هدف خود قرار داده اند و به معنای واقعی محرومیت زدایی می‌کنند، امیدوارم مسئولان، سربازان جبهه جنگ اقتصادی را که تمام هستی و توان خود را برای سربلندی ایران گذاشته اند، یاری کنند.

این کارآفرین بخش کشاورزی، بر ارائه آموزش‌های نوین به کشاوران و آشنایی با سیستم‌های علمی تاکید می‌کند تا شاهد خروج از سیستم سنتی در این عرصه باشیم.

همچنین حمایت از کارآفرینان در بخشنامه برنامه و بودجه سال 1401 مورد تاکید قرار گرفته است. بر این اساس، دستگاه‌های اجرایی موظفند برنامه‌های خود برای تسهیل فضای کسب و کار را به سازمان برنامه و بودجه کشور ارائه کنند و این سازمان موظف است بودجه سال آینده را به گونه ای تنظیم کند که منجر به شفاف سازی، تسهیل در صدور مجوز، رانت زدایی از تمام منابع تولید از جمله انرژی، زمین و تسهیلات، مبارزه با فساد اداری و اقتصادی بر اساس اصول 12 گانه ابلاغی دولت، حمایت های حقوقی، مالی برای کارآفرینان، سرمایه گذاران غیر دولتی، کاهش مداخلات قیمتی و تعرفه گذاری شود.

*س_برچسب‌ها_س*
جهش کسب‌وکارها با خلق ایده‌های نوآورانه کارآفرینان 2