یک‌شنبه 4 آذر 1403

حاشیه و متن هشتمین روز جشنواره فیلم فجر | حضور قاتل زنان خیابانی، بازی خنثی دارنده سیمرغ و کارگردان شدن «ابوالفضل پورعرب»

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
حاشیه و متن هشتمین روز جشنواره فیلم فجر | حضور قاتل زنان خیابانی، بازی خنثی دارنده سیمرغ و کارگردان شدن «ابوالفضل پورعرب»

حقیقتا بر چنین سینمایی که گویا گلچین آن در جشنواره‌ای به نام فیلم فجر نمایش داده می‌شود چه عنوانی جز سینمای فلاکت و بزهکاری می‌توان گذارد؟

- اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر از 12 بهمن 1398 رسما کلید خورد. در روز هشتم به غیر از فیلم‌های مستند و کوتاه سه فیلم "تعارض" به‌کارگردانی محمدرضا لطفی، "پدران" به‌کارگردانی سالم صلواتی و "من می‌ترسم" به‌کارگردانی بهنام بهزادی در سینمای رسانه (پردیس ملت) به‌روی پرده نقره‌ای سینما به نمایش درآمد.

خبرگزاری تسنیم به‌روال سال‌های گذشته متن و حواشی هر روز سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر را برای مخاطبان خود منتشر می‌کند.

*روایت از دریچه دوربین مدار بسته

«تعارض» دومین فیلم «محمدرضا لطفی» است که احتمالا همچون فیلم اول «روایت ناپدید شدن مریم» راهی سینمای هنر و تجربه خواهد شد. فیلم برای مخاطب عام جذابیتی ندارد و برای کسانی که شیفته بازی‌های فرمی و سینمای ضدقصه هستند می‌تواند جالب باشد. فیلمساز در یک درام روانشناسانه راجع به زنجیره‌ای از اختلال‌ها و موقعیت‌های روحی و روانی همچون عشق، خیانت، پوچی، افسردگی، غم، شادی و... صحبت می‌کند. مخاطبی که در زندگی‌اش این احساسات را تجربه کرده می‌تواند با بخشی از شخصیت قهرمان داستان همذات پنداری کند.

ایده فیلمبرداری از طریق دوربین مدار بسته و پیش‌بردن داستان با تصاویر سیاه و سفید این دوربین، فرمی بدیع و بازیگوشانه برای اثر ایجاد کرده است. «تعارض» با هزینه کم در لوکیشن‌های محدود و بدون بازیگر چهره ساخته شده است.

*«پدران» چرا و چگونه انتخاب شده است؟

انگیزه هیات انتخاب از گزینش فیلم «پدران» ساخته سالم صلواتی در جشنواره فیلم فجر امسال چه بوده است؟ این فیلم چه ویژگی ممتازی دارد که باید در جشنواره با دیگران رقابت کند. این اثر بیشتر برای پخش از یکی از شبکه‌های تلویزیونی مناسب است و اساسا جنسش سینمایی نیست. کارگردان مدعی است که درباره اختلاف نسل‌ها فیلم ساخته؛ ولی جز چند دیالوگ چیز دیگری در این رابطه نمی‌بینیم. تا دقایق پایانی روایت دنبال حل این معماست که چه کسی پشت فرمان ماشین تصادف کرده نشسته. از آنجا که هیچ یک از آدم‌ها تبدیل به شخصیت نمی‌شوند، برای مخاطب اهمیتی ندارد که چه کسی مقصر بوده. گفته می‌شود که پسر چیزهایی را از پدر مخفی کرده. ولی فیلم راجع به چرایی این قضیه سکوت نمی‌کند و نشان نمی‌دهد که فاصله عاطفی پدر و پسر از کجا ناشی می‌شود. فیلمی که نه جذابیت بصری دارد و نه قصه‌ای درگیرکننده‌ای وسط فیلم‌های جشنواره چه کار می‌کند؟

*نقش تک بعدی دارنده سیمرغ بلورین پارسال

«من می‌ترسم» ساخته «بهنام بهزادی» اشاره‌های کوتاه و گذرایی به نا امنی اجتماعی دارد و رد پای این مساله را در قضایایی چون «افشای فیلم‌های سیاه» و «ایجاد مزاحمت‌های خیابانی» بررسی می‌کند. فیلم ثابت می‌کند که وقتی یک موضوع مهم در بستری مناسب دراماتیزه نشود چگونه از اهمیتش کاسته می‌شود. بهنام بهزادی علاقه چندانی به قصه‌گویی ندارد و به همین خاطر فیلمنامه در لحظات حساسش نمی‌توانند تاثیری بر روی احساسات مخاطب بگذارد.

پایان بندی فیلم بر این نکته تاکید دارد که در نبود حمایت‌های قانونی بازار انتقام شخصی رونق می‌گیرد و هر شهروندی خودش تبدیل به مجری قانون می‌شود

همه منتظر بودند که ببینند «الناز شاکردوست» پس از نقش درخشانش در فیلم «شبی که ماه کامل شد» و دریافت سیمرغ در فیلم جدیدش چه کرده است. شاکردوست بازی در نقش شخصیتی را پذیرفته که حضوری خنثی دارد و فاقد هر گونه کنش تعیین کننده و تاثیرگذاری است. این نقش برای «شاکردوست» چالش جدیدی ایجاد نمی‌کند. به دلیل تک‌بعدی بودن «شخصیت» هر بازیگر دیگری که جایگزین «شاکردوست» می‌شد احتمالا همین بازی را ارائه می‌داد.

*حضور کم‌تعداد بازیگران چهره

حضور کم‌تعداد بازیگران چهره در نشست‌های خبری از جمله ویژگی‌های روز هشتم جشنواره بود. «گلاره عباسی» برای فیلم «پدران» و «ستاره پسیانی» برای فیلم «من می‌ترسم» تنها بازیگران چهره نشست‌های دیروز بودند.

الناز شاکردوست و امیر جعفری از جمله غایبان نشست فیلم «من می‌ترسم» بودند. حضور «شهاب حسینی» در نشست خبری فیلم تازه اضافه شده جشنواره (شین) توانست تا حدودی این خلا را جبران کند.

*فیلم‌های غیرتهرانی جشنواره امسال

تمام صحنه‌های فیلم «پدران» که روز گذشته پخش شد، در شهر «همدان» فیلمبردار شده بود. در سینمای ایران بیشتر فیلم‌ها در لوکیشن‌های تهرانی ساخته می‌شوند؛ اما امسال چندین فیلم با لوکیشن شهرستانی داشتیم. علاوه بر «پدران» فیلم‌های «عامه پسند»، «تومان» و «خروج» لوکیشن‌های غیرتهرانی داشتند. عامه پسند در شهرضا در استان «اصفهان» قصه‌اش را روایت می‌کرد. تمام لوکیشن های فیلم در بندر ترکمن و گنبد کاووس واقع شده بود.

بخش‌هایی از فیلم «خروج» نیز گچساران و قم فیلمبرداری شده بود. به این فهرست باید فیلم «آتابای» را هم اضافه کرد که در شهر خوی ساخته شده است.

*ابوالفضل پورعرب فیلمساز می‌شود

ابوالفضل پورعرب ستاره چند دهه پیش سینمای ایران در سینماپردیس ملت حاضر شد. او در یک گفتگوی تصویری مقابل دوربین اعلام کرد که سال آینده می‌خواهد اولین فیلمش را با موضوع آسیب‌های اجتماعی کارگردانی کند. قصه فیلم او درباره دختری است که خودش را پسر جلوه می‌دهد تا بتواند کار کند.

*دومین فیلمی که فراستی پسندید

فراستی منتقد سخت‌گیر سینما تا اینجای جشنواره دو فیلم را پسندیده است. او پس از آنکه فیلم «روز صفر» را تایید کرد چند شب پیش فیلم «دوزیست» ساخته برزو نیک‌نژاد را یک فیلم نزدیک به خوب دانست. او در برنامه «هفت» گفت: «به نظرم فیلم نزدیک به فیلم خوب است و فیلم یک کار خیلی خاصی می‌کند که در سینمای ایران کم سابقه است و از پس آن برمی‌آید.»

او همچنین از شخصیت پردازی دختری که وارد خانه پسرهای مجرد می‌شود تعریف و تمجید کرد. سال گذشته فیلم «سرخپوست» به اثر مورد تایید فراستی بدل شد.

*شهاب حسینی سرانجام به جشنواره آمد

شهاب حسینی که گفته بود جشنواره فیلم فجر را تحریم نمی‌کند، شب گذشته برای نمایش فیلم «شین» به سینمای رسانه سی و هشتمین دوره جشنواره فیلم فجر رفت.

فیلم سینمایی «شین» به تهیه‌کنندگی شهاب حسینی و کارگردانی میثم کزازی دیشب در پردیس سینمایی ملت و در قالب فیلم اول خارج از مسابقه به نمایش درآمد. شهاب حسینی که تازه از خارج کشور به ایران بازگشته در نشست خبری فیلم «آن شب» حضور نداشت.

*فیلمی بر اساس زندگی قاتل زنان خیابانی

فیلم «شین» در جدول جشنواره نبود و به صورت ناگهانی وارد فهرست فیلم‌ها شد. علاوه بر «شین» امشب هم فیلم «عنکبوت» به کارگردانی ابراهیم ایرج زاد که در فهرست رزروهای بخش سودای سیمرغ قرار داشت، در پردیس سینمایی ملت برای اهالی رسانه و منتقدان نمایش داده می‌شود. داستان فیلم عنکبوت درباره سعیدحنایی یکی از قاتلان زنجیره‌ای دهه هفتاد ایران است که در شهر مشهد چندین زن خیابانی را به قتل رساند.

*انتقاد روزنامه «کیهان» از «سینمای فلاکت و بزهکاری»

روزنامه کیهان در مطلبی با عنوان «سینمای فلاکت و بزهکاری» نوشت: در 82 درصد از فیلم‌هایی که در 6 روز اول جشنواره سی و هشتم فیلم فجر به نمایش درآمد، قمار، شرط بندی، مشروب خواری، روابط هنجارشکنانه و خیانت و دزدی وجود داشته که بعضا با نگاه مثبت و بوسیله شخصیت‌های اصلی فیلم‌ها انجام گرفته است.

حقیقتا بر چنین سینمایی که گویا گلچین آن در جشنواره‌ای به نام فیلم فجر نمایش داده می‌شود چه عنوانی جز سینمای فلاکت و بزهکاری می‌توان گذارد؟

حاشیه و متن هفتمین روز جشنواره فیلم فجر | تک‌چرخ بی‌مورد تراکتورهای «خروج»، تولید فیلم مستقل با بودجه دولتی و فاهیتا استیک 80هزارتومانی حاشیه و متن ششمین روز جشنواره فیلم فجر | رقص پرچم‌های سرخابی در سالن سینما، حضور اشتباهی یک فیلم کاملا افغانی و پیتزای جشنواره! حاشیه و متن پنجمین روز جشنواره فیلم فجر | محافظه‌کاری برنامه ضبطی «هفت»، پایان کاملا باز کمدی «قاسم‌خانی» و انتقاد «داریوش ارجمند» از غیبت «بابک حمیدیان» حاشیه و متن چهارمین روز جشنواره فیلم فجر | چشمان خیس مخاطبان «درخت گردو»، عینک دودی مهران مدیری و نشست خبری بدون بازیگر «آن شب» حاشیه و متن سومین روز جشنواره فیلم فجر / از خواب مسعود فراستی هنگام نمایش فیلم «آبادان یازده60» تا رفت‌وآمد به پردیس ملت با اعمال شاقه حاشیه و متن دومین روز جشنواره فیلم فجر / از محکومیت لات‌بازی تا معرفی بی خاصیت یک قماربازی حاشیه و متن اولین روز جشنواره فیلم فجر / از حضور پلیس تنبل و فروش بخاری "عامه نپسند" در تابستان تا حضور منتقدان گل و بلبلی

*استوری عجیب مازیار میری پس از افشاگری «فرامرز قریبیان»

مازیار میری، عضو هیات انتخاب جشنواره فجر استوری عجیب و غریبی را منتشر کرد.

روز جمعه ابراهیم حاتمی‌کیا و فرامرز قریبیان از اعمال فشارهای گسترده‌ی سیاسی مدیران، در جشنواره‌ی فجر پرده برداشتند. حال مازیار میری یکی از داوران جشنواره فجر با انتشار این استوری نوشت: «آدم امروز می‌فهمه دیروز چقدر خر بوده»

انتهای پیام /

حاشیه و متن هشتمین روز جشنواره فیلم فجر | حضور قاتل زنان خیابانی، بازی خنثی دارنده سیمرغ و کارگردان شدن «ابوالفضل پورعرب» 2
حاشیه و متن هشتمین روز جشنواره فیلم فجر | حضور قاتل زنان خیابانی، بازی خنثی دارنده سیمرغ و کارگردان شدن «ابوالفضل پورعرب» 3
حاشیه و متن هشتمین روز جشنواره فیلم فجر | حضور قاتل زنان خیابانی، بازی خنثی دارنده سیمرغ و کارگردان شدن «ابوالفضل پورعرب» 4
حاشیه و متن هشتمین روز جشنواره فیلم فجر | حضور قاتل زنان خیابانی، بازی خنثی دارنده سیمرغ و کارگردان شدن «ابوالفضل پورعرب» 5
حاشیه و متن هشتمین روز جشنواره فیلم فجر | حضور قاتل زنان خیابانی، بازی خنثی دارنده سیمرغ و کارگردان شدن «ابوالفضل پورعرب» 6