دوشنبه 5 آذر 1403

حج بزرگ 1402 آغاز شد

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
حج بزرگ 1402 آغاز شد

با آغاز انتقال زائران اهل سنت از شهر مکه به سمت منا، مناسک حج رسما آغاز شد. مقامات عربستان با اشاره به جمعیتی که پس از سه سال محدودیت در مکه گردهم خواهند آمد، گفته‌اند «امسال شاهد بزرگترین حج تاریخ خواهیم بود.»

- اخبار ویژه نامه‌ها -

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، انتقال گروهی از زائران ایرانی از مکه به منا درحالی از صبح روز دوشنبه پنجم تیرماه برابر با هشتم ذی‌الحجه (به تقویم عربستان) که روز «الترویه» نامیده می‌شود، آغاز شده است که برخی از زائران کشورهای دیگر از عصر یکشنبه مکه را به سمت منا ترک کرده‌اند.

به گفته مدیر حمل و نقل عملیات حج زائران ایرانی، حدود 10 هزار نفر از زائران اهل سنت کاروان‌های ایرانی از صبح روز دوشنبه با اتوبوس‌های حمل و نقل ترددی از مکه به منا منتقل می‌شوند و عملا مرحله نخست عملیات ترددی آغاز می‌شود. فرایند انتقال زائران اهل سنت ایران با 71 دستگاه اتوبوس در 3 رد (مسیر رفت و برگشت) صورت می‌پذیرد.

حمید آذرپی مدیر حمل و نقل عملیات حج تمتع 1402 افزود: از عصر امروز (هشتم ذی الحجه) نیز عملیات انتقال زائران شیعه به سرزمین عرفات آغاز می‌شود که این عملیات تا نیمه شب نهم ذی الحجه به طول خواهد انجامید. کار انتقال بیش از 70 هزار زائر شیعه ایرانی با 550 دستگاه اتوبوس ترددی در 3 رد (مسیر رفت و برگشت) صورت می‌گیرد تا فردا در کنار جبل الرحمه نوای دلنشین دعای عرفه را زمزمه کنند. مرحله دوم حمل و نقل ترددی قرار است صبح روز نهم ذی الحجه (فردا سه شنبه) انجام شود که شامل عملیات انتقال زائران اهل سنت از منا به عرفات است.

ایام تشریق مطابق تقویم از هشتم ذی الحجه تا سیزدهم ذی الحجه در مشاعر مقدسه (عرفات، مشعر و منا) انجام می‌شود.

با آغاز رسمی مراسم حج از صبح روز دوشنبه، تدابیر ویژه ترافیکی در مکه مکرمه از سوی پلیس نیز اجرایی شده است. مسدود بودن مسیر‌های منتهی به محل حرکت زائران و جلوگیری پلیس از حرکت خودرو‌ها در این محدوده‌ها حجم بار ترافیکی مکه مکرمه را در برخی نقاط افزایش داده است. شمار افراد پلیس عبور و مرور مکه در نقاط شلوغ افزایش یافته تا با کنترل حرکت خودرو‌ها، مسیر انتقال زائران به مشاعر با ترافیک کمتری مواجه شود.

زائران پس از خروج از مکه به ترتیب با وقوف در مشعر، عرفات و منا، مناسک حج را به جا خواهند آورد و پس از عید قربان و انجام آخرین رمی جمرات برای تکمیل حج، به مکه بازخواهند گشت.

بنا بر اظهارات رییس سازمان حج و زیارت نیز فرایند ذبح مربوط به زائران ایرانی توسط 65 ذابح و در سه کشتارگاه انجام می‌شود.

مناسک حج 1444 هجری قمری / 1402 خورشیدی مطابق اعلام عربستان در روز دوازدهم ذی‌الحجه برابر با دهم تیرماه به پایان می‌رسد.

جشن عید قربان نیز در عربستان برابر با تقویم این کشور در روز چهارشنبه نهم ذی‌الحجه (28 ژوئن / هفتم تیرماه) برگزار می شود.

عربستان پیش‌بینی کرده است در حج امسال که پس از سه سال محدودیت کرونا برگزار می‌شود، رکورد حضور زائران شکسته شود. پبش‌بینی‌ها بر آن است که بیش از دو میلیون و 500 هزار زائر از سراسر جهان در مناسک حج شرکت کنند.

در سال نخست کرونا حج فقط با 10000 نفر از زائران ساکن در عربستان برگزار شد. در سال 2021 فقط 60 هزار زائر مجاز به شرکت در این مراسم واجب شرعی برای مسلمانان شدند و سال 2022 نیز سقف شرکت‌کنندگان در حج به یک میلیون نفر رسید.

علاوه‌بر جمعیت حجاج که رکورد حج در سه سال گذشته را شکسته است، حج امسال برای زائران یک چالش است؛ چرا که در گرمای نزدیک به 45 درجه سانتیگراد برگزار می‌شود، بنابر آنچه پزشکان حاضر در حج نیز تا کنون گزارش کرده‌اند گرمازدگی یکی از رایج‌ترین بیماری‌ها بین زائران بوده است.

مقامات سعودی گفته‌اند بیش از 32 هزار کارمند بهداشت و درمان و هزاران آمبولانس برای درمان موارد گرمازدگی، کم‌آبی بدن و خستگی در منطقه منا در حالت آماده‌باش هستند.

یکی از اتفاقات مهم در حج امسال حضور حجاج از فلسطین، سوریه و یمن بوده است. بنابر گزارش الجزیره در حج امسال چهار گروه از حجاج فلسطینی هفته گذشته غزه (فلسطین) را به مقصد عربستان ترک کردند؛ همچنین، زائرانی از شمال غرب سوریه از گذرگاه‌های مرزی با ترکیه عبور کردند و وارد سرزمین وحی شدند؛ یمنی‌ها نیز که اخرین بار در سال 2016 به سفر حج اعزام شده بودند، امسال با پرواز مستقیم به عربستان وارد مکه شدند.