حقیقت جنگ را نه سربازان که خبرنگاران روایت میکنند

جمعی از خبرنگاران بینالمللی از کشورهای مختلف جهان در چهارچوب رویدادی با عنوان «محکومیت تروریسم علیه رسانه» از مکانهای مورد حمله رژیم صهیونیستی بازدید میکنند.
باشگاه خبرنگاران جوان - جمعی از خبرنگاران بینالمللی از کشورهای مختلف جهان (آمریکا، انگلیس، اسپانیا، آلمان، کانادا، برزیل، الجزایر، لبنان و...) در چهارچوب رویدادی با عنوان «محکومیت تروریسم علیه رسانه»، بهمیزبانی مرکز رسانهای صبح، از مکانهای موردحمله رژیم صهیونیستی در تهران بازدید میکنند.
این رویداد که از پنجشنبه 26 تیرماه آغاز شده است، بر افشای جنایات رژیم اشغالگر قدس علیه رسانهها و زیرساختهای ایران تمرکز دارد. این برنامه چهارروزه که تا 30 تیر ادامه دارد، با هدف بزرگداشت شهدای رسانه و تولید روایتهای مستقل از اقتدار و همبستگی ملت ایران در برابر حملات تروریستی رژیم صهیونیستی برگزار میشود.
الهام عابدینی، سرپرست پژوهشهای کاربردی معاونت برونمرزی در این باره یادداشتی نوشته است:
حدود دوماه قبل، ایران در قالب سومین دوره جشنواره رسانهای بینالمللی صبح میزبان بیش از 80 چهره رسانهای از سراسر جهان بود که هنوز هم این افراد درحال انتشار تولیدات رسانهای متنوع در قالب مستند، گفتوگو و تحلیل از آن سفرند. درحالیکه باتوجهبه تحریمهای گسترده علیه رسانههای برونمرزی ایران، چون پرس تیوی و العالم و محدودیتهای جدی آنان در انتشار اخبار در بسترهای رسانهای بینالمللی ایران برای تولید روایت صحیح و واقعی از کشور دچار محدودیتاند، انتشار این روایتها اهمیتی دوچندان دارد.
رژیم صهیونیستی در سال 2025 بعد از دو سال جنگ و دور جدید نسلکشی که علیه مردم فلسطین به راه انداخته، حالا بودجه دیپلماسی عمومی خود را به حدود 600 میلیون دلار افزایش داده که درواقع، 150 میلیون دلار از آن مربوط بههاسبارا است که اصلاً مأموریت ویژهاش بهبود و ترمیم چهره رژیم صهیونیستی نزد افکار عمومی دنیاست.
این به این معناست که چقدر برای رژیم صهیونیستی اتفاقاتی که در عرصه افکار عمومی و رسانههای البته عمدتاً غیر جریان اصلی میافتد، هزینهساز بوده است. این موضوعی است که ما در نظرسنجیها بهوضوح شاهدش هستیم و روند نگاه منفی به رژیم صهیونیستی با شیب تندی رو به افزایش است. این موضوع یک زنگ خطر جدی برای رژیم صهیونیستی است که سبب شده رسمی در بودجه خود، آن هم در زمانی که درگیری چندین جنگ فعال و مشکلات اقتصادی داخلی است، چنین افزایشی را ایجاد کند.
در همان روزهای نخست از آغاز جنگ تحمیلی 12 روزه رژیم صهیونیستی علیه ایران، رژیم صهیونیستی خبرنگاران خارجی را برای ثبت روایتهای مدنظر خود پای برخی مناطق آسیبدیده که هدف اصابت موشکهای ایران قرار گرفته بودند، میبرد. البته که این موضوع را باید در چهارچوب تلاش همیشگی رژیم صهیونیستی برای مظلومنمایی و پیشبرد پروژه ایرانهراسی تعبیر بکنیم؛ چون واقعیت این بود که ایران آغازگر جنگ نبود و در حال پاسخ مشروع به تجاوز رژیم صهیونیستی بود. اما رژیم صهیونیستی تلاش میکرد این روایت را تغییر دهد. در همان دوران، شاهد بودیم رسانههای صهیونیستی، چون یدیعوت آحارنوت و هاآرتص مکرر یادداشت مینوشتند که دنیا روایتهای «اسرائیل» را باور نمیکند و به اقدامات بیشتر و عمیقتری نیاز است. رژیم صهیونیستی در این جنگ ابتدا کوشید تا جنایات خود را تحت عناوینی، چون «دفاع پیشدستانه» توجیه کند. اما تصاویر آوار صداوسیما، بیمارستانهای آسیبدیده، مراکز فرهنگی هدفقرارگرفته و شهادت مردم عادی، چهرهای دیگر از این جنگ را به نمایش گذاشت؛ چهرهای که با روایت رسانههای مستقل، قابلمخابره به افکارعمومی جهان است. مجموعه این مطالب شاهدی بر این موضوعاند که تا چه حد دیپلماسی عمومی مهم است. ما اکنون بیش از پیش در دورانی هستیم که میدان و رسانه، دو عرصه متفاوت و جداگانه نیستند و اینطور نیست که رسانه به میدان ضمیمه شود، بدان معنا که عملیاتی در میدان تدارک دیده شود و رسانه فقط نقش بازنشر و پوشش داشته باشد. اکنون رسانه مؤلف است و خودش میتواند موج ایجاد کند. رسانه حتی میتواند خلاف واقعیتهای میدان یا دور از واقعیت، تصویری متفاوت از صحنه خلق کند. رسانه خودش این تصور را میسازد که کدام کشور قدرتمندتر یا ضعیفتر است و طرف پیروز یا شکستخورده کدام است.
در همین راستا، ما اکنون شاهد این هستیم که با درنظرگرفتن اهمیت این موضوع، صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران که خودش بهصورت مستقیم هدف حمله تروریستی رژیم صهیونیستی قرار گرفته بود، بانی ابتکاری مهم برای تحقق دیپلماسی عمومیشده است. مرکز رسانهای صبح، ذیل معاونت برونمرزی صداوسیما، پساز دریافت درخواستهای مکرر اصحاب رسانه خارجی که بهدنبال حضور در ایران و تهیه گزارش بودند، فراخوانی را منتشر کرد و درنهایت از میان بیش از 100 درخواست دریافتی، 15 خبرنگار خارجی به تهران آمدهاند تا خودشان شاهد و راوی جنایتهای رژیم صهیونیستی بهویژه علیه شهروندان غیرنظامی ایران و البته اقتدار و همدلی ایران باشند.
رژیم صهیونیستی در این جنگ تحمیلی با بمباران ساختمان شیشهای صداوسیما بهعنوان قلب رسانهای کشور ما، یکی از مهمترین نمادهای ایران را هدف حمله قرار داد. رژیم صهیونیستی تلاش میکرد همزمان با قطع صدای رسانه، این تصویر را برای مردم ایران خلق کند که برای من هیچ خط قرمزی وجود ندارد و با وحشتآفرینی، بهدنبال احیای بازدارندگی بود. هرچند که درنهایت هیچکدام از این اهداف محقق نشد و هم آنتن رسانه بهسرعت و پس از چند دقیقه بازگشت و هم با رشادت و ایستادگی همکاران صداوسیما، اتفاقاً به روایتی علیه رژیم صهیونیستی بدل شد.
در این شرایط، صداوسیمای جمهوری اسلامیبیش از همیشه خودش متوجه این هست که چقدر نقش کلیدی و مهمی دارد. اکنون و با گذشت هفتهها از پایان رسمی این نبرد کوتاه، اما شدید، جمهوری اسلامی ایران در گامی هوشمندانه، درهای خود را به روی خبرنگاران مستقل و اهالی رسانه از سراسر جهان گشوده است تا با بازدید میدانی از مناطق آسیبدیده، روایتی بیواسطه و واقعی از جنایات جنگی رژیم صهیونیستی ارائه دهند. دراینمیان، نقش مرکز رسانهای صبح که هماهنگی این بازدیدها را بر عهده گرفته، بهعنوان حلقه واسط میان خبرنگاران مستقل و صحنه واقعی جنگ، اهمیت ویژهای یافته است.
مرکز رسانهای صبح نخستینبار در ایران بعداز پایان جنگ تحمیلی 12 روزه، هیئتی از خبرنگاران غیرایرانی فعال در حوزه بینالملل که هر کدام رزومهای طولانی حضور در مناطق جنگی و تحلیل مسائل بینالملل دارند، به ایران دعوت کرده است.
نقطهعطف این رویداد رسانهای، برگزاری مراسم گرامیداشت شهدای رسانهای است که در همین جنگ 12 روزه بهدست رژیم صهیونیستی به شهادت رسیدند و بهنوعی اعلام همبستگی اصحاب رسانهای کل دنیا با این شهداست. همچنین، کارزاری رسمی هم در آن روز رونمایی خواهد شد که اصحاب رسانه و شهروندان از سراسر جهان میتوانند در آن مشارکت کنند. این کارزار ضمن محکومیت جنایتهای رژیم صهیونیستی علیه اصحاب رسانه در سراسر جهان این درخواست را از سازمان ملل متحد و مؤسسات غیردولتی حقوق بشری دارد که روز حمله به صداوسیما بهعنوان روز جهانی محکومیت تروریسم علیه رسانه ثبت شود.
این هیئت خبرنگاران خارجی، نخستین هیئتی است که پساز توقف جنگ تحمیلی 12 روزه، بهصورت یکپارچه و منسجم وارد ایران شدند و نقطه تمایز آنها با خبرنگارانی که پیشتر انفرادی از رسانههایی، چون بیبیسی به ایران آمده بودند، حضور صداهای کمترشنیدهشده است. یکی از نکاتی که برای «صبح» اهمیت دارد و آن را بهعنوان مأموریت خود میداند، این است که نهتنها روایت واقعی و صحیح از ایران منتشر شود، بلکه مردم ایران هم بدانند اتفاقاً خارج از چند رسانه هژمون و جریان اصلی، روایتهای متفاوت و جایگزین زیادی وجود دارد. مهم است که مردم ایران بدانند با وجود تلاشها برای جا انداختن مفاهیمی، چون تنهایی و انزوای استراتژیک درباره ایران، اتفاقاً ایران تنها نیست.
جنگها همیشه فقط در میدان نبرد تعیین تکلیف نمیشوند. گاهی حقیقتِ جنگ را نه سربازان که خبرنگاران روایت میکنند. جنگ 12روزه ایران و رژیم صهیونیستی که در خردادماه 1404 رخ داد، نمونهای آشکار از نبردی بود که هرچند با موشک و پهپاد آغاز شد، ادامه و سرنوشت آن در جبهه رسانهها رقم میخورد. درست در زمانی که دود از ساختمانهای ویرانشده تهران، اصفهان، شیراز، کرمانشاه و حتی صداوسیما برمیخاست، دوربینها و قلمها آماده میشدند تا حقیقت را از میان آوارها به جهانیان مخابره کنند.