شنبه 22 دی 1403

حمله وزرای نتانیاهو به فرماندهان ارتش اسرائیل / واشنگتن با اضطراب اختلافات داخلی تل‌آویو را دنبال می کند

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
حمله وزرای نتانیاهو به فرماندهان ارتش اسرائیل / واشنگتن با اضطراب اختلافات داخلی تل‌آویو را دنبال می کند

گروه بین‌الملل خبرگزاری دانشجو - علی ودایع؛ حرارت تنش‌های خاورمیانه آنچنان گداخته است که کمتر کسی به وضعیت به شدت ملتهب سرزمین اشغالی توجه می‌کند. شامگاه دیروز تل‌آویو صحنه اعتراض خانواده اسرای اسرائیلی بود. معترضان خشمگن خواهان مذاکره با حماس و تلاش برای آزادی حدود 136 اسیر بودند. هفته گذشته نیز شمار زیادی از صهیونیست ها با برگزاری تظاهراتی در بیت‌المقدس اشغالی، از کابینه بنیامین نتانیاهو...

گروه بین‌الملل خبرگزاری دانشجو - علی ودایع؛ حرارت تنش‌های خاورمیانه آنچنان گداخته است که کمتر کسی به وضعیت به شدت ملتهب سرزمین اشغالی توجه می‌کند. شامگاه دیروز تل‌آویو صحنه اعتراض خانواده اسرای اسرائیلی بود. معترضان خشمگن خواهان مذاکره با حماس و تلاش برای آزادی حدود 136 اسیر بودند. هفته گذشته نیز شمار زیادی از صهیونیست ها با برگزاری تظاهراتی در بیت‌المقدس اشغالی، از کابینه بنیامین نتانیاهو خواستند برای آزادی اسرای صهیونیست با مقاومت فلسطین، توافق کند اما نخست‌وزیر اسرائیل تاکنون به خواسته معترضان توجه نکرده‌است. ترور شهید العراروی در قلب بیروت هم راه‌های مذاکره برای آتش‌بس را مسدود کرده‌است.

اختلافات با کابینه دست راستی نتانتیاهو محدود به اعتراضات خیابانی در سرزمین اشغالی نیست. دادگاه عالی رژیم صهیونیستی هفته گذشته علیه قانون «لغو برهان معقولیت» آرزوهای بی‌بی حکم داد تا اپوزیسیون اسرائیل جان تازه‌ای بگیرد. مخالفان بی‌بی می‌گویند که او متهم ردیف اول موفقیت ضربه کشنده طوفان‌الاقصی است.

همزمان با تشدید تنش‌ها و پررنگ شدن اختلافات قدیمی در سرزمین اشغالی، در اطاق جنگ اسرائیل هم بگومگوها بالاگرفته‌است.

داد و فریاد وزرا و فرماندهان ارتش

هاآرتص فاش کرده که جلسه اطاق جنگ به تنش کشیده شده و در نهایت با داد و قال وزرا بر سر هم پایان یافته است. وبگاه آکسیوس هم در گزارشی مشابه نوشت که جلسه کابینه سیاسی و دفاعی اسرائیل بعد از مناقشه شدید میان چندین نفر از وزرا و «هرتزی هالوی»، رئیس ستاد مشترک ارتش به پایان رسیده است.

پیش از این رسانه‌های اسرائیلی گزارش داده بودند ارتش این رژیم تصمیم گرفته تیمی را مأمور تحقیق درباره حمله 7 اکتبر کند.

یک منبع به خبرنگار آکسیوس گفته که چندین نفر از وزرای کابینه به دلیل اختلاف نظراتی که داشتند بر سر این موضوع به رئیس‌ستاد مشترک ارتش اسرائیل حمله کردند. این گزارش حاکی است «یوآو گالانت»، وزیر جنگ اسرائیل تلاش کرده که وزرا را ساکت کند و گفته که از هالوی حمایت می‌کند اما این کمکی به حل اختلافات نکرده و مجادله‌ها بالاگرفته است.

ادامه جلسه به درگیری لفظی میان بن‌گویر، وزیر امنیت داخلی و «بنی گانتز»، عضو کابینه جنگی منجر شده است. گانتز بر سر بن گویر و دیگر وزرایی که به هالوی حمله کرده‌اند فریاد کشیده است.

اختلاف در اختلاف

منبع آکسیوس گفته که فریادهای حاضران در جلسه بر سر یکدیگر باعث شده نتانیاهو جلسه را قطع کند. کانال 12 تلویزیون اسرائیل هم از تنش لفظی بین نتانیاهو و گالانت خبر داده بود. طبق این گزارش بعد از آنکه نتانیاهو از حضور سران موساد و شین‌بت در جلسه شورای جنگی جلوگیری کرد جدال لفظی سختی بین او و «یوآو گالانت» در گرفت.

هفته گذشته هم جلسه کابینه نتانیاهو به دلیل اختلافات برگزار نشد. در آن جلسه قرار بود مسئله حکمرانی غزه بعد از اتمام جنگ به بحث و گفت‌وگو گذاشته شود. اندکی بعد از لغو جلسه کابینه در شامگاه پنجشنبه حزب راست‌گرای افراطی «صهیونیسم مذهبی» اعلام کرد که قصد دارد برای اعتراض به کنار گذاشته شدن از مباحثات کابینه نتانیاهو، خودش جلسه‌ای با همین موضوع برگزار کند.

«بزالل اسموتریچ» وزیر دارایی اسرائیل در جلسه کابینه از هدف قرار دادن هرتزی هالوی، رئیس ستاد کل ارتش توسط برخی وزرا دفاع کرد. اسموتریچ، وزیر راست افراطی طی پستی در شبکه اجتماعی ایکس، با اعلام اینکه طرح پرسش و انتقاد از ارتش «مجاز و حتی مطلوب» است، گفت: «تلاش برای جلوگیری از این امر، غیردموکراتیک و بسیار خطرناک است.»

طبق گزارش جروزالم پست یکی از وزرا به شبکه خبری کان گفت: «این یک بحث نفرت انگیز بود که جنجالی شد. آن‌ها به ارتش حمله کردند. برخی از اعضای ارشد ارتش در این بحث شرکت کردند.» این رسانه نام وزرایی را که با آن‌ها صحبت شده ذکر نکرده است. یکی دیگر از وزیران گفت که به آن‌ها گفته شده است فریادها در این جلسه از بیرون اتاق هم شنیده می‌شد.

وی افزود: «این مایه شرمساری است. شما می‌توانید از ارتش انتقاد کنید اما آن‌ها [وزرا] شخصا و به طور بی‌پایان به رئیس ستاد حمله کردند. شما باید فکر کنید که آیا این جلسه ارزش تصمیم‌گیری در سطح سیاست امنیتی ما را دارد یا خیر.»

وزیر دیگری به شبکه کان گفت: «می‌خواهم تصور کنم وقتی سربازان ما در میدان نبرد درباره آنچه رخ داده است و حمله به رئیس ستاد شان می‌شنوند چه حالی می‌شوند.»

موضع‌گیری تند اپوزیسیون اسرائیل

«یائیر لاپید» رهبر اپوزیسیون اسرائیل پس از بحث‌های جنجالی در جلسه کابینه بنیامین نتانیاهو، دولت را مورد انتقاد قرار داد و خواستار جایگزینی آن‌ها شد. لاپید گفت: «درز اطلاعات از جلسه کابینه دیشب مایه شرمساری بود و دلیل دیگری بر خطرناک بودن این کابینه است.»

وی تاکید کرد که باید افراد دیگری جایگزین وزرا و رئیس کابینه شوند: «این افراد شایسته فداکاری و قهرمانی مردان و زنان ارتش اسرائیل نیستند و نمی‌توانند یک تصمیم راهبردی را هدایت کنند. هم اکنون باید بروند.»

در میان اختلافات اطاق جنگ رژیم اشغالگر قدس، صف‌بندی قدیمی لیبرال‌های اسرائیلی مقابل رادیکال مذهبی‌های صهیونیستی به وضوح قابل مشاهده است. ارتش اسرائیل که تا پیش از طوفان‌الاقصی چشم دیدن کابینه دست‌راستی اسرائیل را نداشت؛ حالا هم درحال تقابل داخلی است.

نخست‌وزیر صهیونیستی که بنابر نظرسنجی‌ها در سرزمین اشغالی موقعیت خوبی ندارد؛ تلاش می‌کند با گسترش زمان برای خود زمان خریداری کند. نتانیاهو مدام می‌گوید که جنگ تا نابودی کامل حماس ادامه خواهد یافت اما روزنامه نیویورک‌تایمز چهارشنبه گذشته در تحلیلی به نقل از کارشناسان نوشت که هنوز نشانه‌ای از افول توان نظامی حماس وجود ندارد.

از ابتدای عملیات طوفان الاقصی و پیوستن گانتز از احزاب مخالف به کابینه برای مدیریت جنگ، برخی وزرای نتانیاهو نظیر اسموتریچ و ایتمار بن‌گوویر تهدید کرده بودند که در صورت توقف حملات علیه غزه، از ائتلاف حکومتی خارج خواهند شد.

مساله بنیادین برای اطاق جنگ اسرائیل این است که تقابل گالانت و گانتز در مقابل نتانیاهو و کابینه دست راستی منجر به شکاف در قلب ارتش صهیونیستی شده‌است. در معادله‌ای که از اختلافات داخلی ترسیم شد؛ آمریکا طرف اپوزیسیون اسرائیل قرار گرفته‌است.

مساله فردای جنگ غزه

رفقای نتانیاهو دنبال ادامه حضور در غزه بدون هیچ چشم‌انداز روشنی هستند. روزنامه تایمز اسرائیل نحوه سیاست‌گذاری‌ها در اسرائیل را متناقض و مبهم توصیف می‌کند؛ چنانچه برخی از مقامات مانند یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل اظهار داشت که هر وقت که جنگ تمام شود آنگاه «مسئولیت اسرائیل در مورد زندگی روزمره در نوار غزه» نیز پایان خواهد یافت و باری بر دوش اسرائیل نخواهد بود.

این در حالی است که اسموتریچ، وزیر دارایی رژیم صهیونیستی معتقد هستند که «بعد از پایان جنگ، اسرائیل تازه باید ساخت شهرک‌های اسرائیلی در نوار غزه را آغاز کند.» نکته اینجاست که واشنگتن هم نسبت به این نقشه با واکنش تند کاخ‌سفید مواجه شده‌است. اواخر هفته گذشته، دعوا بین رفقای نتانیاهو با واشنگتن آنچنان بالاگرفت که بن گویر صراحتا گفت: «اسرائیل یکی از ستاره‌های پرچم آمریکا نیست که آنها برای ما تصمیم‌گیری کنند. آنها دوست‌های خوب ما هستند اما نکته اینجاست که هرکاری که صلاح بدانیم انجام خواهیم داد.

باید منتظر ماند و دید که واشنگتن شکاف عمیق اطاق جنگ اسرائیل و تهدید راهبردی نتانیاهو علیه منافع آمریکا را چگونه تطمیع می‌کند. آیا کاخ‌سفید اجازه خواهد داد روند تنش فزاینده ادامه پیدا کند یا مانع یک جنگ بزرگ می‌شود.

حمله وزرای نتانیاهو به فرماندهان ارتش اسرائیل / واشنگتن با اضطراب اختلافات داخلی تل‌آویو را دنبال می کند 2