یک‌شنبه 30 دی 1403

حوزه هنری نخستین شکوفه هنری درخت انقلاب است

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
حوزه هنری نخستین شکوفه هنری درخت انقلاب است

رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی گفت: حوزه هنری نخستین شکوفه هنری بود که بر درخت انقلاب قبل از پیروزی انقلاب رویید. هیچ انقلابی پیروزی‌اش بدون هنر به دست نمی‌آید.

رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی گفت: حوزه هنری نخستین شکوفه هنری بود که بر درخت انقلاب قبل از پیروزی انقلاب رویید. هیچ انقلابی پیروزی‌اش بدون هنر به دست نمی‌آید.

به گزارش خبرگزاری مهر، آئین تودیع و معارفه رؤسای سابق و جدید حوزه هنری استان تهران با حضور جمعی از مسئولان و مدیران فرهنگی و هنری برگزار شد.

غلامعلی حداد عادل رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی و میهمان ویژه مراسم بود که به ایراد سخنرانی پرداخت و گفت: کسانی که در این کشور مسؤولیتی دارند شخصیت سردار سلیمانی را الگو قرار دهند و همانند آن شهید بزرگ برای خدا به صورت جبهه‌ای و جهادی کار کنند؛ امروز کشور نیازمند افراد پاک باخته و از خود گذشته است.

مشاور عالی رهبر انقلاب افزود: اوایل انقلاب می‌گفتیم کار برای انقلاب بازنشستگی ندارد کسی نمی‌تواند بگوید از انقلاب بازنشسته شده است چون کار برای خدا بازنشستگی ندارد. خاطرم هست اوایل انقلاب گفته می‌شد ساعت کار فرد انقلابی با باز شدن پلک چشمش شروع و با فرو افتادن پلک چشمش در شب تمام می‌شود؛ شهید سلیمانی چنین بود.

حداد عادل با بیان اینکه حوزه هنری نخستین شکوفه هنری بود که بر درخت انقلاب قبل از پیروزی انقلاب رویید، گفت: هیچ انقلابی پیروزی‌اش بدون هنر به دست نمی‌آید. انقلاب یک خیزش است. در انقلاب احساسات و عواطف به صورت یک انرژی منفجر شده است و هنر می‌تواند همانند یک شیپور نیروهای انقلاب را به حرکت در بیاورد و خاطرم هست مقام معظم رهبری چند تن دیگر همان اوایل دی ماه 57 گرد هم جمع شدند و یک حوزه اندیشه و هنر تأسیس کردند و چون در اوایل انقلاب نیاز به شعر و سرود داشتیم حوزه هنری اقدام به تولید شعر و سرود می‌کرد. می‌طلبد حوزه هنری فعالیت‌های خودش را در مقیاس ملی اقدام به تولیدات هنری در تراز انقلاب و تربیت نیروی انقلابی کند.

رئیس فرهنگستان زیان و ادب فارسی در پایان گفت: امروز نیاز است که با جامعه و بخصوص نسل جوان با زبان هنر سخن گفته شود چرا که اگر حقیقت با هنر عرضه شود پذیرفته می‌شود.

درباره بوم و هویت تهران مستقل از پایتخت بودنش نکات مهمی مورد غفلت قرار گرفته است

در ادامه سعید لشگری معاون راهبری استان‌های حوزه هنری گفت: در دوره جدید حوزه هنری معاونت استان‌ها و معاونت راهبری یک تکلیف و مأموریت جدی پیدا کرد و آن توجه جدی به زیست بوم و هویت بومی استان‌های کشور بود؛ همین مساله باعث شد نقشه راه جدیدی بر مبنای هویت تاریخی و فرهنگی استان‌ها ترسیم شود که همین امر مبنای تدوین اسناد زیست بوم شد. این اسناد زیست بوم تا به امروز در 30 استان تدوین شده و نقشه جدیدی را در حوزه هنر و فرهنگ در کشور جاری کرده است و همین امر مبنای طراحی و عملیات‌های فرهنگی استان‌های حوزه هنری در دوره جدید شد.

وی با تاکید بر اینکه در دوره جدید تهران به عنوان یک بوم و هویت مهم در سپهر فرهنگی ایرانی اسلامی به شمار آمد، گفت: فکر می‌کنم درباره بوم و هویت تهران مستقل از پایتخت بودنش نکات مهمی مورد غفلت قرار گرفته است. در دوره جدید، تهران به عنوان یک بوم و هویت مهم در سپهر فرهنگی ایرانی اسلامی مورد توجه قرار گرفت که این امر دو رکن اساسی دارد نخست مربوط به هویت تاریخی استان تهران می‌شود و دیگر اختصاص به معنویت و میراث معنوی مانند وجود بقاع متبرکه است که در استان تهران وجود دارد.

لشگری ادامه داد: همچنین استان تهران مملو از نمادها و شاخص‌های تاریخ انقلاب و دفاع مقدس است که این معنویت به درستی روایت نشده و می‌توان گفت شهری پر خون در صد ساله اخیر است که به نظر می‌رسد تکلیف سنگینی در روایت این مهم بر عهده حوزه هنری قرار دارد. در کنار ظرفیت‌های فرهنگی و تاریخی استان تهران یک ظرفیت مغفول و غفلت تاریخی در طول دهه‌های فعالیتی حوزه هنری بوده آن هم شهرستان‌های استان تهران بوده که ظرفیت جمعیتی آن می‌توانست به ظرفیت‌های معنوی و فرهنگی تبدیل شود. این شهرستان‌ها به دو واسطه مهم بوده و باید به آن توجه شود غیر از جمعیت می‌توان به تاریخ پر افتخار آن اشاره کرد.

معاون راهبری استان‌های حوزه هنری اضافه کرد: در دوره جدید، تهران وارد سیمرغ هنر انقلاب شد گویی بدون استان تهران، سیمرغ هنر انقلاب چیزی کم داشت و اضافه شدن این شهر با این میراث هنری و تاریخی می‌تواند این چرخه تاریخی را عمیق‌تر و غنی‌تر کند از این رو اولین و مهمترین مأموریت در حوزه هنری استان تهران توجه جدی به نگارش سند زیست بوم استان تهران می‌دانیم که می‌تواند برای اداره فرهنگی و هویتی شهر یکی از پایگاه‌های مهم سندی و استنادی باشد.

وی با بیان اینکه تهران به عنوان ام‌القری جهان اسلام محسوب می‌شود، گفت: تهران در انقلاب اسلامی به عنوان قرارگاه تمدنی است و متأسفانه در عرصه روایت به آن کم توجهی شده و لازم است روایت تهران به صورت جدی مورد توجه قرار گیرد.

ضرورت بازنمایی هویت دینی و انقلابی

در ادامه، مهدی دادمان رئیس حوزه هنری انقلاب اسلامی گفت: فرصت و ظرفیت‌های بسیاری اعم از ظرفیت انسانی، هنری، هویتی، تاریخی و... در استان تهران وجود دارد که به دلیل پایتخت بودن به آن بی توجهی شده است.

رئیس حوزه هنری انقلاب اسلامی ادامه داد: پایتخت بودن اقتضائاتی را به همراه خود دارد که سبب شده نسبت به تهران تاریخی و هویتی بی توجهی صورت بگیرد. اگر این ظرفیت‌ها در منظومه پایتخت معنا شود به آن توجه می‌شود در غیر این صورت اگر معنا نشود به آن کم توجهی می‌شود این در حالی است که حاشیه تهران و شهرهای این استان ظرفیت‌های بسیار بالایی در عرصه فرهنگ و هنر دارد اما عمدتاً در سایه مسائل سیاسی، اجتماعی و فرهنگی که کشور به آن مبتلا است به آن ظرفیت‌ها بی توجهی می‌شود. امیدواریم بازنمایی هویت دینی و انقلابی این خطه از سوی آقای رحیمی و همکاران در حوزه هنری استان تهران به درستی پیش برود.

فعال سازی دفاتر استانی شهرستان استان تهران، مهم‌ترین اتفاق در سال اخیر است

در ادامه علی فروزانفر رئیس سابق حوزه هنری استان تهران گفت: شاخص‌ترین اتفاقی که در این سال اخیر رقم خورد فعال سازی دفاتر استانی شهرستان استان تهران بود.

معاون هنری حوزه هنری انقلاب اسلامی افزود: مهمترین استان کشور، تهران است و نباید نسبت به این استان و شهرستان‌های آن کم توجهی شود چرا که تهران مستعدترین استان در حوزه فرهنگ و هنر است که می‌توان ما را از بحران فرهنگ و هنر رها کند.

ضرورت توجه به هنر مردمی در شهرستان‌های استان تهران

در پایان این مراسم محسن رحیمی رئیس جدید حوزه هنری استان تهران گفت آقای دادمان مأموریتی را بر عهده بنده گذاشتند که از محضر حضرت حق می‌خواهم توفیقی عنایت کند تا بتوانم از عهده این مسؤولیت پیروز بیرون بیایم.

وی افزود: استان تهران استانی پر ظرفیت و شهرستان‌های مستعد آن به مراتب با ظرفیت تر است که متأسفانه به دلیل پایتخت بودن با غفلت‌هایی روبرو شده به گونه‌ای که تهران از یک بی هویتی رنج می‌برد و این بی هویتی شاید نتیجه عملکرد ما مسؤولان فرهنگی در استان تهران بوده است؛ یک جاهایی مسؤولان فرهنگی بدون توجه به زیست بوم تهران، طراحی‌ها و برنامه‌ریزی‌های فرهنگی داشتند که تهران را از آن هویت خودش دور کرده است.

رحیمی به رجعت هنرمندان از تهران به شهرستان‌ها اشاره و گفت: این رجعت یک اتفاق ناخوشایند بوده و تهران این ظرفیت‌های خودش را از دست می‌دهد علت آن مسائل اقتصادی است که معیشت را بر هنرمندان سخت کرده و بسیاری از این عزیزان به زادگاه خودشان مراجعت می‌کنند. اما از سویی هم این امر فرصت بوده و آن خط دهی این هنرمندان به هنرمندان شهرستان‌ها است بنابراین می‌طلبد با برنامه‌ریزی و طراحی‌های مطلوب از این ظرفیت‌ها در شهرستان‌های استان تهران بهره برده شود.

رئیس حوزه هنری استان تهران در پایان گفت: هنر مردمی یکی از ظرفیت‌ها در شهرستان‌های استان تهران است که اگر دیده شود می‌توان اتفاقات خوبی را در این زمینه رقم زد.