یک‌شنبه 4 آذر 1403

خبر خوش برای سازندگان واحدهای فرسوده

خبرگزاری اکو نیوز مشاهده در مرجع
-->

به گزارش خبرگزاری اقتصادایران، محمد آئینی معاون وزیر راه و شهرسازی در جلسه ستاد بازآفرینی شهری استان زنجان اظهار کرد: پیگیری مسایل مربوط به حوزه بازآفرینی شهری در ستادهای استانی باید با جدیت انجام شود. در استان زنجان 26 هزار و 400 واحد ناپایدار فاقد هرگونه سازه وجود دارد که در صورت وقوع بلایای طبیعی مانند سیل و زلزله جان ساکنان آن‌ها به خطر می‌افتد و این بناها بر سر ساکنان خود آوار می‌شوند، به همین دلیل چاره‌ای جز شتاب بخشی به روند نوسازی مسکن نداریم.

وی با اشاره به این که حدود 100 هزار نفر در بافت‌های فرسوده استان زنجان ساکن هستند افزود: وزارت راه و شهرسازی یکی از 5 خط تلاش خود را برای تحقق برنامه نهضت ملی مسکن تولید مسکن در بافت‌های فرسوده به عنوان بهترین و سریع‌ترین روش با رعایت سرانه‌های شهرسازی قرار داده و به هیچ عنوان به دنبال افزایش تراکم ساختمانی بی‌ضابطه نیست.

مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران با بیان این که همه فعالیت‌های مربوط به بازآفرینی باید زیر چتر ستاد بازآفرینی انجام شود و جلسات این ستاد نیز به صورت منظم و مستمر در استان برگزار شود گفت: از ستادهای بازآفرینی شهری در شهرستان و استان‌ها انتظار می‌رود نسبت به شناسایی و تصویب نیازهای محلات هدف در دو حوزه نوسازی مسکن و تامین خدمات اقدام کنند.

کمبود خدمات هفت‌گانه در سکونتگاه‌های غیررسمی

آئینی با اشاره به این که محلات هدف به ویژه سکونتگاه‌های غیررسمی در زمینه خدمات هفتگانه با کمبود مواجه‌اند، تصریح کرد: کمبود سرانه‌های آموزشی، بهداشتی، درمانی، انتظامی، ورزشی و نظایر آن بخشی از مشکلات موجود در سکونتگاه‌های غیررسمی است. در این بخش متناسب با اعتبارات تخصیصی طرح های تملک دارایی سرمایه‌ای به اعضای ستاد بازآفرینی شهری استان‌ها و شهرستان‌ها پیش می‌رود.

به گفته معاون وزیر راه و شهرسازی، مهم‌ترین عاملی که می‌تواند جریان بازآفرینی را شتاب بخشد، تشکیل منظم، مستمر و پیگیرانه ستادهای بازآفرینی شهری و استانی است.

وی افزود: تا امروز بیش از 450 شهرداری اطلاعات خود در خصوص صدور پروانه ساخت را بر روی سامانه ستاد ملی بازآفرینی شهری ایران بارگذاری کرده‌اند و بر این اساس 137 هزار و 786 واحد پروانه ساخت در بافت‌های فرسوده صادر شده است؛ در حالی که هنوز برخی شهرداری اطلاعات خود را بر روی سامانه بارگذاری نکرده‌اند و در صورت بارگذاری آمار از این هم بالاتر خواهد بود.

رشد 88 درصدی صدور پروانه در بافت‌های فرسوده 55 شهر کشور

دبیر ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار عنوان کرد: در سال 1400 این آمار 60 هزار و 634 واحد بود. در سال 1401 به 64 هزار و 524 واحد افزایش یافت که بدین معناست صدور پروانه به لحاظ واحدی 6.5 درصد و به لحاظ تعداد پروانه 14 درصد رشد داشته است و انتظار جهش و رشد بیشتری در سال جاری نیز می رود. هر چند موضوع بیمه تامین اجتماعی روند کار را کند نموده است. با این وجود در 55 شهر شاهد رشد 88 درصدی هستیم.

آئینی با اشاره به این که در چهار حوزه بسته تشویقی آماده کرده‌ایم، اظهارکرد: بسته اداری شامل تسریع در صدور پروانه ساختمان و ارایه به موقع پایان کار ساختمان است. همچنین بر اساس ماده 16 قانون حمایت از نوسازی و بهسازی بافت‌های فرسوده شهرداری‌ها می‌توانند در بافت‌های فرسوده 50 تا 100 درصد تخفیف ارایه کنند که امتیاز ویژه‌ای محسوب می‌شود. کاهش زمان برقراری انشعابات نیز از دیگر مواردی است که دستگاه‌های خدمات‌رسان باید در دستور کار خود قرار دهند.

پرداخت تسهیلات 90 تا 120 میلیون تومانی اسکان موقت در بافت‌های فرسوده

او ادامه داد: در حوزه تسهیلات نیز توسعه‌گران، سازندگان و مالکان واحدهای فرسوده می‌توانند همزمان با استفاده از حمایت‌ها، تسهیلات و تخفیفات در سامانه تسهیلات نوسازی مسکن بافت فرسوده از سامانه تسهیلات ویژه نهضت ملی مسکن نیز استفاده کنند. همچنین 120میلیون تومان وام ودیعه مسکن به متقاضیان نوسازی در بافت‌های فرسوده به شکل قرض الحسنه در شهر تهران و 90 میلیون تومان در سایر شهرها تعلق می‌گیرد. که نسبت به سال قبل دو برابر شده است. همچنین بسته تشویقی شهرسازانه 19 بندی از دیگر مشوق هاست که اکنون در بیشتر شهرداری‌ها اجرا می‌شود.

آئینی در ادامه طرح کلید به کلید که در هیات وزیران نیز به تصویب رسیده را دیگر بسته تشویقی نوسازی در بافت‌های فرسوده برشمرد و در این باره توضیح داد: بر اساس این طرح جهت تشویق ساکنان بافت فرسوده به مشارکت در نوسازی محله‌های فرسوده و حاشیه‌ای، وزارت راه و شهرسازی مجاز است در فرایند کلید به کلید واحدهای بافت فرسوده و حاشیه‌ای با واحدهای نوسازی یا اراضی تحت مالکیت خود تا سقف 40 درصد تخفیف در قیمت کارشناسی واحدهای نوساز یا اراضی مذکور اعمال کند.

آئینی نداشتن سند را مهمترین معضل ساکنان سکونتگاه‌های غیررسمی برشمرد وگفت: بر اساس بند م تبصره 11 بودجه سال 1402 به وزارت راه و شهرسازی اجازه داده می‌شود، اراضی در مالکیت خود را با اولویت سکونتگاه‌های غیررسمی که قبل از سال 1394 به تصرف اشخاص درآمده و بر اساس طرح‌های مصوب شهری در آن ها ساخت و ساز صورت گرفته و در حال بهره‌برداری است را به مالکان اعیانی واگذار کند که این موضوع برای اولین بار در دولت مردمی سیزدهم اتفاق افتاده است.

او در ادامه به دیگر ظرفیت‌های قانونی مندرج در بودجه سال جاری در حوزه بازآفرینی شهری اشاره کرد و گفت: بر اساس بند ب تبصره 11 برای ساماندهی سکونتگاه‌های غیررسمی واقع در محدوده و خارج از محدوده شهرها و تأمین زیرساخت‌های لازم در این مناطق اعم از مسجد، مدرسه، پاسگاه و کلانتری، روشنایی معابر، ایستگاههای رادیویی و تلویزیونی، زیرساخت‌های بهداشتی، زیر ساخت تامین آب و برق و سایر تاسیسات شهری مورد نیاز در چهارچوب طرح آمایش، شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان‌ها مکلفند از محل عوارض ماده (39) قانون مالیات بر ارزش‌افزوده، سهم این مناطق را بر اساس جمعیت ساکن، تعیین و صرف محرومیت‌زدایی و بهسازی همان مناطق کنند، این یکی از ظرفیت‌های خوبی است که در بودجه سال جاری گنجانده شده و باید از این ظرفیت به نحو مطلوب استفاد کنیم.

آئینی همچنین بند «ی» تبصره 11 را دیگر ظرفیت قانونی در زمینه بازآفرینی شهری برشمرد.

جا به جایی کوی فلسطین شهر زنجان

استاندار زنجان نیز در این نشست استانی گفت: برای رفع مشکل گره ترافیکی بافت فرسوده، انتقال مرکزیت تجاری از بافت قدیم شهر زنجان در دست بررسی است.

افشارچی در بخش دیگری از سخنان خود به موضوع جا به جایی کوی فلسطین شهر زنجان اشاره کرد و افزود: این مسأله در سفر رییس جمهور به استان مورد تاکید قرار گرفته و تاکنون بخشی از کارهای مربوط به آن انجام شده و ادامه آن منوط به حمایت بیشتر وزارت راه و شهرسازی است.

استاندار زنجان ضمن تاکید بر تشکیل منظم و منسجم جلسات ستاد بازآفرینی شهری استانی و شهرستانی از شهرداری ها و صداو سیمای و اداره کل راه و شهرسازی استان خواست نسبت به اطلاع رسانی و تبلیغات گسترده بسته های تشویقی اداری و مالی و به ویژه بسته تشویقی شهرسازی اقدام کنند که قطعا با افزایش آگاهی مردم و سرمایه گذاران و سازندگان از این مشوق ها استقبال بهتری صورت خواهد پذیرفت و انتطار دارم در سه ماه آینده آمار نوسازی در بافت های فرسوده استان به نحو محسوسی رشد یابد.