شنبه 3 آذر 1403

خروج دیپلمات‌های ایالات متحده از سودان / نیروهای ویژه آمریکا دست‌به‌کار شد

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
خروج دیپلمات‌های ایالات متحده از سودان / نیروهای ویژه آمریکا دست‌به‌کار شد

بایدن گفت: من به تعهد فوق‌العاده کارکنان سفارتمان افتخار می‌کنم که وظایف خود را حرفه‌ای و با شجاعت انجام دادند. من از مهارت بی‌بدیل سربازانمان که با موفقیت آنها را به مکان امنی بردند سپاسگزارم.

یک هفته پس از گیرافتادن کارکنان سفارت ایالات متحده در خارطوم و در پی افزایش درگیری‌های داخلی سودان، ارتش آمریکا در عملیاتی هوایی دیپلمات‌های خود را از این کشور خارج کرد. به گفته مقامات، حدود 100 آمریکایی تخلیه شدند و فعلا فعالیت سفارت آمریکا در سودان به حالت تعلیق درآمده است.

در این مأموریت که به دستور جو بایدن انجام شد، نیروهای ویژه آمریکایی کارکنان سفارت را با یک بالگرد ام‌اچ 47 شیونک از سودان خارج کرده و به 1288 کیلومتر دورتر و به جیبوتی بردند. مقامات در اواخر روز شنبه گفتند که کمتر از 100 نفر تخلیه شدند و برنامه‌ای برای نجات سایر شهروندان آمریکایی در سودان وجود نداشت.

بایدن گفت: من به تعهد فوق‌العاده کارکنان سفارتمان افتخار می‌کنم که وظایف خود را حرفه‌ای و با شجاعت انجام دادند. من از مهارت بی‌بدیل سربازانمان که با موفقیت آنها را به مکان امنی بردند سپاسگزارم.

پایگاه بلومبرگ در گزارشی نوشت که یکی مقام آمریکایی در تماسی به خبرنگاران گفت که عملیات بدون مشکل پیش می‌رود، اگرچه یکی از بالگَردها هنگام سوخت‌گیری در سفر برگشت مشکل داشت. ایالات متحده با طرف‌های جنگ سودان در ارتباط بود تا مطمئن شود که هیچ مداخله‌ای در عملیات به وجود نیامده و همچنین پیام محکومیت جهانی را به آن‌ها اعلام کند.

دیپلمات‌های آمریکایی، مانند دیپلمات‌های کشورهای دیگر، در بحبوحه خشونت‌هایی که حدود یک هفته پیش در خارطوم شروع شد، گیر افتاده بودند. در حالی که اوایل روز شنبه هفته گذشته، دیپلمات‌ها احتمال خروج قریب‌الوقوع از سودان را نادیده گرفتند، عبدالفتاح البرهان، رئیس نیروهای مسلح این کشور گفت که پس از تماس چند تن از رهبران، با کمک به تخلیه خارجی‌ها موافقت کرد.

عملیات تخلیه دیپلمات‌ها شامل شهروندان آمریکایی که به طور مستقل در سودان حضور دارند، نمی‌شود. مقامات به دنبال این بودند که انتظارات از دولت برای انجام عملیات نجات آنها را کاهش دهند. آن‌ها گفتند که آمریکایی‌های مستقر در سودان از عملیات‌های دیگر برای خروج زمینی مطلع خواهند شد.

یکی از مقامات به خبرنگاران گفت: به نظر ما این شرایط تا آینده‌ای نزدیک به همین منوال خواهد بود. خیلی وقت است که به شهروندان آمریکایی توصیه می‌شود که به سودان سفر نکنند؛ با این حال، دولت به بهترین شکل ممکن به آن‌ها کمک خواهد کرد.

چندین کشور دیگر نیز به دنبال تخلیه دیپلمات‌های خود بودند. در بیانیه وزارت خارجه ترکیه آمده است که این کشور قصد دارد تا روز یکشنبه در یک عملیات زمینی شهروندان و سایر اتباع خود را از سودان خارج کند.

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا گفت که سفارت فعلاً بسته می‌ماند. وی افزود که این اقدام موقت، نتیجه خطرات امنیتی جدی و فزاینده‌ای است که به خاطر درگیری‌های ارتش سودان و نیروهای پشتیبانی سریع (آراِس‌اِف) ایجاد شده است.

سفارت ایالات متحده در سودان پیش‌تر گفته بود که علی‌رغم آغاز آتش‌بس سه‌روزه، درگیری‌ها ادامه داشته و همچنین گزارش‌هایی از حمله و یورش به خانه‌ها و غارت مغازه‌ها وجود دارد. این نهاد به شهروندان آمریکایی توصیه کرد که در داخل خانه مانده و پناه بگیرند و از آمدن به سفارت خودداری کنند.

در سناریویی مشابه و در اوایل جنگ داخلی لیبی، نیروهای شبه‌نظامی این کشور به دو مجتمع دیپلماتیک آمریکا در بنغازی حمله کرده که منجر به کشته‌شدن سفیر آمریکا در لیبی و همچنین یک افسر مدیریت اطلاعات سرویس خارجی ایالات متحده شد.

به گفته سازمان بهداشت جهانی، دست‌کم 413 نفر در جنگ سودان جان خود را از دست داده‌اند و تقریباً 3551 نفر زخمی شده‌اند. بسیاری از مردم با کمبود غذا، آب و سایر وسایل ضروری مواجه هستند. با اینکه از زمان توافق آتش‌بس روز جمعه، خشونت‌ها فروکش کرده است، اما صدای تیراندازی و انفجارهای پراکنده هنوز در خارطوم شنیده می‌شود.

--> اخبار مرتبط

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.