شنبه 3 آذر 1403

خشم بایدن از نتانیاهو

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
خشم بایدن از نتانیاهو

بایدن، رئیس جمهور آمریکا روز پنج‌شنبه به‌شدت از رویکرد اسرائیل در جنگ غزه انتقاد کرد و گفت عملیات نظامی در غزه «فراتر از اندازه» بوده و رنج مردم بی‌گناه «باید متوقف شود.» «پیتر بیکر» در گزارش 9فوریه در نیویورک‌تایمز نوشت، بایدن که قویا از حق اسرائیل برای تلافی حملات 7اکتبر حمایت می‌کند، در یک نشست شبانه با خبرنگاران در کاخ سفید بی‌صبری فزاینده‌ای نسبت به «مقیاس» و «مدت» پاسخ اسرائیل...

بایدن در نشست شبانه با خبرنگاران در کاخ سفید: این وضعیت در غزه باید متوقف شود / رویترز

بایدن در پاسخ به پرسش‌ها در پایان یک جلسه جنجالی گفت: «همان‌طور که می‌دانید، من معتقدم که رفتار در غزه، در نوار غزه، در مقیاسی بیش از حد بوده است.» وی افزود: «من برای رساندن کمک‌های بشردوستانه به غزه بسیار سخت، واقعا سخت تلاش کرده‌ام. مردم بی‌گناه زیادی هستند که از گرسنگی می‌میرند. افراد بی‌گناه زیادی هستند که در بحران هستند و می‌میرند. این وضعیت باید متوقف شود.» درحالی‌که او به دنبال ارائه آمارهایی درباره آخرین رویدادهای خاورمیانه بود، اشتباهی را مرتکب شد و آن اشتباه گرفتن نام رئیس‌جمهور مصر به جای رئیس‌جمهور مکزیک بود. وی با اشاره به عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهور مصر، گفت: «من فکر می‌کنم همان‌طور که می‌دانید، در ابتدا رئیس‌جمهور مکزیک، سیسی، نمی‌خواست دروازه را برای ورود موارد بشردوستانه باز کند.

با او حرف زدم و وی را متقاعد کردم که دروازه را باز کند. با بی‌بی صحبت کردم تا درهای طرف اسرائیلی را باز کند.» اظهارات بایدن ناامیدی فزاینده او را از بنیامین نتانیاهو آشکار کرد و آنچه را که هفته‌ها در خلوت مطرح بود، علنی کرد. به نظر می‌رسید که نتانیاهو در روزهای اخیر تلاش‌های آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا برای میانجی‌گری توافقی از طریق واسطه‌ها با حماس را برای آزادی بیش از 100گروگانی که هنوز در دست حماس هستند، در ازای توقف طولانی درگیری‌ها، رد کرده است. نتانیاهو روز چهارشنبه بلافاصله پس از دیدار با بلینکن گفت حماس «خواسته‌های مضحکی» را مطرح کرد.«زولان کانو یانگز» و «پاتریک کینگزلی» هم در گزارش دیگری در 8فوریه در نیویورک‌تایمز نوشتند، درحالی‌که آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه هفته گذشته با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل دیدار کرد، مقامات آمریکایی و عربی نسبت به پیشنهاد اخیر حماس برای آتش‌بس در نوار غزه ابراز خوش‌بینی محتاطانه‌ای کردند.

اما تنها چند ساعت پس از صحبت با بلینکن، به نظر می‌رسد که نتانیاهو بیشتر قصد دارد پیامی آتشین را به مخاطبان داخلی خود ارائه دهد. نخست‌وزیر اسرائیل به جای اینکه در یک کنفرانس مطبوعاتی با وزیر امور خارجه بعد از ملاقات آنها در روز چهارشنبه - همان‌طور که در چنین سفرهایی مرسوم است - در کنار هم ظاهر شود، بلینکن را از خود دور کرد. او که به تنهایی با خبرنگاران ملاقات کرد، همان پیشنهادی را که آمریکایی‌ها به‌عنوان گشایش بالقوه برای راه‌حل مذاکره می‌دانستند، محکوم کرد. نتانیاهو اگرچه خواسته‌های حماس را «مضحک» اعلام کرد و آن را «دعوت به کشتاری دیگر» نامید، اما در مقابل، بلینکن هم در کنفرانس خبری در قدس، ارزیابی خود را از پیشنهاد حماس ارائه کرد و گفت که اگرچه این پیشنهاد «ایده‌هایی آشکارا تحقق نیافتنی» دارد، اما فضایی برای دستیابی به توافق باقی می‌گذارد. روز پنج‌شنبه، زمانی که بلینکن پنجمین سفر خود به خاورمیانه را به پایان رساند، واضح بود که روابط بین دولت بایدن و نتانیاهو به‌طور فزاینده‌ای پرتنش شده است.

بلینکن تلاش کرده آتش‌بس در غزه، آزادی گروگان‌های اسرائیلی در دست حماس و در نهایت روند صلح گسترده‌تر برای منطقه را تضمین کند. اما به نظر می‌رسید که یکی از موانع در طول سفر او فشارهای سیاسی داخلی قابل توجهی باشد که نخست‌وزیر اسرائیل با آن مواجه است. بلینکن سعی کرد به نتانیاهو بگوید که ایالات متحده با همکاری متحدان عرب خود، مشوق‌های قابل توجهی برای یک توافق صلح ارائه می‌دهد. اما اگر نتانیاهو مخاطبان داخلی خود را در مذاکرات با حماس در اولویت قرار دهد، می‌تواند صبر رهبران عرب را که به‌طور فزاینده‌ای از تعداد فزاینده تلفات غیرنظامیان فلسطینی در غزه ناامید شده‌اند، به محک آزمون بگذارد.

--> اخبار مرتبط