خطر چندجانبه بیخ گوش ایران / چرا آمریکا از گزینه نظامی علیه ایران حرف زد؟
موضعگیری اخیر مقامات آمریکایی به خصوص راب مالی نماینده آمریکا در امور ایران موضعگیری بسیار تندی بود.
به گزارش اقتصادنیوز روزنامه آرمان ملی نوشت: آقای مالی محافظهکارترین فرد در دولت آمریکا در ارتباط با ایران بود و خیلیها وی را به طرفداری از ایران متهم میکردند. وقتی که او در اظهاراتش میگوید که گزینه نظامی هم روی میز است و برای اولین بار است که در دولت بایدن چنین حرفی زده میشود نشان میدهد که مواضع غربیها به تدریج تغییر میکند.
این تغییرات چه دلایلی دارد؟
چند دلیل میتوان بر آن ذکر کرد.
نخست فضای افکار عمومی جهانی است که در ارتباط با اوضاع داخلی ایران است که موجب واکنشهایی در آمریکا، کانادا و اروپا شده است.
موضوع دوم که بسیار مهم است مساله اتهام همکاری ایران و روسیه در جنگ اوکراین است. این مساله روی غربیها بسیار اثر گذاشته و اکنون در مقطع اولیه تلاش میکنند با فشاری که به ایران میآورند که موضع راب مالی هم بیارتباط به آن نیست که آن را متوقف کنند. البته ایران این موضوع را قبول ندارد که همکاریاش با روسیه علیه اوکراین بوده است. هر چند که اوکراینیها و غربیها میگویند که سندهایی در این خصوص وجود دارد.
لذا روند مسائل به نحوی پیش میرود که این موضوع اوکراین میخواهد روی همه چیز تاثیر بگذارد. این در حالی است که این مساله با اتفاقات داخلی ایران همزمان شده و فشاری که افکار عمومی غربی به دولتهای خود میآورند باعث شده تا کشورهای غربی اتحاد خود را با یکدیگر حفظ کنند و چه در موضوع هستهای و چه در ارتباط با مسائل روسیه موضع مشترکی داشته باشند.
بنابراین این روند با توجه به اینکه پیروزی نتانیاهو در انتخابات پارلمانی رژیم صهیونیستی و نخست وزیریاش قطعی شده به سمتی میرود که در واقع موضع حزب دموکرات و کاخ سفید تضعیف شود.
موضع حزب دموکرات در انتخابات با فعالیتهای نتانیاهو و تلاش و همکاری بیشتر با عربستان تضعیف خواهد شد. چنانکه اکنون نیز روابط ایران و عربستان در چند روز گذشته تیره تر شده است. همچنین این احتمال وجود دارد که همکاری سه جانبهای برای کنار زدن حزب دموکرات در انتخابات کنگره با روسیه هم داشته باشند. لذا شرایط خوبی را شاهد نیستیم و باید موضع خود را بهطور قاطع در قبال همکاری با روسیه مشخص کنیم و ثابت کنیم که نقشی در درگیریها در اوکراین نداریم.
مساله دیگر نیز باید توافق را جدیتر بگیریم. اگر احساس شود بعد از انتخابات که توافقی صورت نمیگیرد و این اتهامات در مورد روسیه و اوکراین مطرح گردد ممکن است شرایط سختتر شود.
همچنین بخوانید