خلخالی: قوم و خویش هم از من میترسند! / رئیس علی دلواری چه کسی بود؟ / جزئیات عملیات پنجه عقاب آمریکا در ایران / فاجعه آبرفان
بسته ویدیویی «تابناک» مجموعهای از ویدیوها عمدتا متکی بر گزارشها و تحلیلها و ویدیوییهایی درباره دیگر موضوعات فرهنگی، اقتصادی و... است که تماشایش را از دست دادهاید؛ نگاهی دوباره و متفاوت به آنچه در این بستر میتوان فرا گرفت.
بسته ویدیویی «تابناک» مجموعهای از ویدیوها عمدتا متکی بر گزارشها و تحلیلها و ویدیوییهایی درباره دیگر موضوعات فرهنگی، اقتصادی و... است که تماشایش را از دست دادهاید؛ نگاهی دوباره و متفاوت به آنچه در این بستر میتوان فرا گرفت.
بخشی از مراحل ساخت برج آزادی تهران
برج آزادی اصلیترین و یکی از نمادهای شهر تهران است و تقریبا در همه جای دنیا ایران را با این نماد میشناسند. این برج در سال 1349 خورشیدی، توسط حسین امانت، معمارایرانی ساخته شده و تلفیقی از معماری هخامنشی، معماری ساسانی و معماری اسلامی است، در محوطه زیرین برج، چندین تالار نمایش، نگارخانه، کتابخانه و موزه قرار دارد. بخشهایی از مراحل ساخت آن را در تابناک میبینید.
خلخالی: قوم و خویش هم از من میترسند!
محمد صادق صادقی گیوی معروف به صادق خلخالی حاکم شرع دادگاههای انقلاب پس از انقلاب ایران در سال 1357 و سه دوره نماینده قم در مجلس شورای اسلامی بود. خلخالی که به صدور سریع احکام اعدام معروف بود، در سال 1360 با حفظ سمتهای قبلی اش به سرپرستی کمیته مبارزه با مواد مخدر ایران منصوب شد و در این بخش نیز همان رویه مرسوم را در پیش گرفت. آنچه در ادامه در تابناک می بینید، بخشهایی از کنفرانس خبری خلخالی پس از سرپرستی کمیته مبارزه با مواد مخدر است که در بخش آرشیو اسوشتیدپرس منتشر شده است.
رئیسعلی دلواری مبارز مشروطهخواه و رهبر قیام جنوب در تنگستان و بوشهر علیه نیروهای بریتانیا در دوره جنگ جهانی اول بود. او در آغاز جنگ جهانی اول که ایران از شمال به اشغال روسیه و از جنوب به اشغال انگلیس درآمد، با انگلیسیها جنگید و کشته شد. این ویدیو روایت تاریخی از این قهرمان ایرانی میکند.
جزئیات عملیات پنجه عقاب آمریکا در ایران
«عملیات پنجه عقاب / Operation Eagle Claw» که در ایران با عنوان عملیات طبس مشهور شده، تلاش نافرجام نیروهای ویژه دلتای آمریکا برای نجات گروگانهای سفارت آمریکا در ایران بود. در جریان این عملیات نیروهای آمریکایی قصد داشتند پس از فرود در صحرای طبس با کامیون به تهران رفته پس از نجات گروگانها با انتقال آنها به استادیوم فوتبال واقع در رو به روی سفارت و با استفاده از هلیکوپترهایی که آنجا فرود آمدهاند آنها را فراری دهند. اما این عملیات نشان داد که حتی به بهترین نقشههای نظامی نیز نمیتوان اعتماد کرد. با برخورد یکی از هلیکوپترها با یکی از هواپیماهای ترابری سی -130 جهنمی از آتش در دل طبس شکل گرفت که آمریکاییها را مجبور کرد عملیات را به طور کامل لغو و به عمان بازگردند. پس از آنکه یک جاسوس اسرائیلی که به عنوان روزنامه نگار معرفی شده، مکالمات رادیویی آمریکاییها را که شنود کرده بود منتشر کرد نقش مصر و بحرین در این عملیات افشا شد. در این ویدیو تصاویری از محل عملیات طبس و مکالمات رادیویی ضبط شده را همراه با توضیح و شرح عملیات توسط نظامیان آمریکایی را ببینید.
در اکتبر 1966 در دهکده معدنی آبرفان در ولز بریتانیا یک کوه ضایعات معدن زغال سنگ لغزید و مدرسه دهکده را به زیر خود فرو برد. در این فاجعه 116 بچه و 28 بزرگ سال کشته شدند. دلیل آن تجمع آب در میان ضایعات در اثر باران و چشمههای زیر آن بود که باعث لغزش توده ضایعات به سمت دهکده شد. تحقیقات، هیئت مدیره زغال سنگ ملی را به عنوان مقصر معرفی کرد و لرد رابنز به خاطر ارائه اطلاعات گمراه کننده راجع به اطلاع از وجود چشمهها زیر کوه ضایعات مورد انتقاد قرار گرفت. در کل هفت کوه ضایعات در اطراف دهکده بود که پس از ریزش یکی از آنها در این قاجعه باقی آنها پس از تلاش بسیار اهالی و مقاومت دولت به خاطر هزینه سنگین منتقل شدند.