خوشحالی رهبران عرب خلیج فارس از احتمال بازگشت نتانیاهو به قدرت
رویترز: رهبران عرب خلیج فارس که با اسراییل عادی سازی رابطه کرده اند، بازگشت نتانیاهو را یک وزنه تعادل موثرتر در برابر قدرت و نفوذ منطقه ای ایران می بینند.
کشورهای عربی کرانه خلیج فارس که روابط خود را در چارچوب توافقنامه "ابراهیم" با اسراییل عادی کرده اند، و حتی کشورهایی که هنوز اقدام به عادی سازی نکرده اما گام هایی در این راستا برداشته اند، از احتمال بازگشت دوباره نتانیاهو به قدرت به دلیل احساس آنها از ایجاد موازنه موثرتر در برابر ایران، حمایت می کنند.
به گزارش عصرایران، خبرگزاری رویترز در گزارشی از "امان" نوشت:
بازگشت احتمالی بنیامین نتانیاهو به قدرت نگرانی در مورد تشدید تنش ها با همسایگان عرب را تشدید خواهد کرد، اما کشورهای عربی خلیج فارس که در دوران نخست وزیری نتانیاهو، اقدام به عادی سازی رابطه با اسراییل کردند، او را به عنوان یک موازنه منطقه ای در برابر قدرت ایران می بینند.
رهبران عرب روز چهارشنبه در مورد پیروزی نتانیاهو در انتخابات اسراییل تا حد زیادی سکوت کردند. نخستوزیر موقت لبنان پیشبینی کرد که توافق مرزی دریایی با اسراییل حتی با وجود بازگشت نتانیاهو به دلیل تضمین های آمریکا لغو نخواهد شد، در حالی که فلسطینیها و کارشناسان اردنی پیشبینی میکنند که تنشهای جدیدی وجود داشته باشد.
در خلیج فارس، جایی که نگرانی دولت های عربی در مورد قدرت منطقهای ایران بر استراتژی امنیتی حاکم است، سابقه نتانیاهو در مخالفت تندروانه با جمهوری اسلامی ایران، به ایجاد روابط با رهبران عرب منطقه کمک کرده است.
در دولت نتانیاهو بود که اسراییل در سال 2020 روابط خود را با امارات متحده عربی و بحرین و چند ماه بعد با مراکش عادی کرد.
"عبدالخالق عبدالله" تحلیلگر برجسته سیاسی اماراتی گفت: برای کشورهای حاشیه خلیج فارس مانند امارات، ایران دغدغه اصلی است و اسراییل صرف نظر از اینکه چه دولتی در آن روی کار باشد، همواره موضعی محکم علیه ایران و توافق هستهای آن با قدرتهای جهانی اتخاذ کرده است.
وی گفت: نتانیاهو بخشی از توافقنامه ابراهیم بود و آن را امضا کرد بنابراین هیچ تغییری در روند عادی سازی ایجاد نمی شود.... مردم اینجا (در خلیج فارس) این انتخابات را سیاست اسراییل و مسایل داخلی اسراییل می دانند که ما با آن کاری نداریم و خوشحالیم که با هر کسی که مردم اسراییل به عنوان رهبر خود انتخاب کنند، تعامل داشته باشیم."
عبدالله گفت که پیروزی آنچه که او به عنوان "بدترین از میان بدترین ها در سیاست اسراییل" توصیف می کند، عمدتا بر فلسطینی ها تاثیر می گذارد و هر گونه صحبت در مورد راه حل دو دولتی را از بین می برد. عربستان سعودی هنوز روابط خود با اسراییل را عادیسازی نکرده است، اگرچه گامهایی برای نزدیکشدن برداشته است.
"عزیز الغاشیان" استاد دانشگاه در سعودی گفت که نباید انتظار تحرکات بیشتر از سوی ریاض را داشت. الغاشیان گفت: "برای اینکه تغییرات مهمی رخ دهد... باید روند صلح بین فلسطینی ها و اسراییلی ها وجود داشته باشد - این در حال حاضر برای دولت جدید بعید است.
توافق اسراییل با لبنان
در مورد لبنان، نتانیاهو تهدید کرده است در حالی که لبنان همچنان خود را در حال جنگ با اسراییل می داند، توافق دریایی اخیر را که با میانجیگری ایالات متحده انجام شده است، لغو خواهد کرد، اگرچه بیروت می گوید واشنگتن به آنها اطمینان داده است که این توافق لغو نخواهد شد.
"نجیب میقاتی" نخست وزیر موقت لبنان در تماس تلفنی با رویترز گفت: "ما از تغییر در مقامات اسراییل نمی ترسیم. چه نتانیاهو پیروز شود و چه شخص دیگری، هیچ کس نمی تواند مانع این (توافق) شود."
وی گفت: تضمین های آمریکا از توافق مرزی دریایی با اسراییل با وجود مخالفت نتانیاهو که گفته است این توافق می تواند به نفع گروه حزب الله باشد که با اسراییل جنگیده است، محافظت می کند.
"لینا خطیب" از موسسه "چتم هاوس در لندن گفت: "اسراییل نمیتواند بیش از حد برخلاف خواستههای ایالات متحده پیش رود، زیرا به حمایت ایالات متحده نیاز دارد و بنابراین بعید است که دولت به رهبری نتانیاهو با وجود لفاظی های شدید او، توافقنامه مرزی دریایی با میانجیگری ایالات متحده را پاره کند... "
تماشاخانه