درخواست اتحادیه اروپا از ایران
اقتصادنیوز: اتحادیه اروپا در بیانیه جلسه شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی از ایران خواست تا تمامی تدابیر جهت شفافیت را اعمال کند تا آژانس در موقعیتی قرار بگیرد که بتواند فعالیتهای نظارتی و راستیآزمایی در رابطه با برجام را ادامه دهد.
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایسنا، اتحادیه اروپا با قرائت بیانیهای در جلسه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی خواستار همکاری کامل ایران با آژانس اتمی شد.
بیانیه اتحادیه اروپا در جلسه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی به شرح زیر است:
اتحادیه اروپا از مدیرکل برای گزارشش در سند GOV/2022/24 و همچنین از معاون مدیرکل برای ارائه اطلاعات لازم در 1 ژوئن 2022 تشکر میکند. اتحادیه اروپا بر تعهد راسخ و حمایت خود نسبت به اجرای کامل و موثر برجام تاکید میکند و مصمم است تا به همکاری با جامعه بینالمللی جهت حفظ این توافق که از اهمیتی راهبردی برای عدم اشاعه هستهای برخوردار است، ادامه دهد. اتحادیه اروپا از تمامی کشورها میخواهد تا به حمایت از اجرای توافق در راستای قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل حمایت کنند.
اتحادیه اروپا از تلاشهای دیپلماتیک شدید در کمیسیون مشترک برجام و تماسهای نماینده عالی اتحادیه اروپا به عنوان هماهنگکننده برجام با طرفین مربوطه جهت حصول بازگشت به برجام توسط ایالات متحده و ازسرگیری اجرای کامل برجام توسط ایران و آمریکا حمایت میکند.
اتحادیه اروپا از مشکلات مرتبط با خروج یکجانبه آمریکا از برجام و اعمال مجدد تحریمها آگاه است. در کنار اجرای کامل تعهدات هستهای توسط ایران، برداشتن تحریمهای هستهای نیز بخش حیاتی توافق است. اتحادیه اروپا کاملا تعهدات خود را از جمله رفع تحریمها ذیل برجام حفظ کرده است.
اتحادیه اروپا عمیقا نگران این است که ایران - زمانی که درحال مذاکره برای بازگشت به اجرای کامل برجام است - دست به مجموعه اقدامات مغایر با برجام زده است که برخی از آنها تبعات عدم اشاعه هستهای جدی - و در برخی موارد حتی غیرقابل بازگشت - داشته باشند.
این اقدامات که بازگشت به برجام را سختتر میکنند شامل موارد زیر میشود:
- تداوم انباشت اورانیوم غنیسازی شده که سطح و میزان آن بسیار بیشتر از حدود برجام است؛ ازجمله مواد با درصد غنای هشدار برانگیز 20 و همچنین 60 درصد که نگرانی برای اشاعه هستهای محسوب میشوند
- تداوم نصب، آزمایش و انباشت اورانیوم به همراه سانتریفیوژهای پیشرفته و IR-1
- بسط بیشتر توانایی ساخت و ساز لولههای روتور و Belows سانتریفیوژ درحالی که آژانس بینالمللی انرژی اتمی به نظارت و راستیآزمایی کامل دسترسی ندارد
- تولید و پرتوافکنی اهداف اورانیومی با غنای کم و زیاد
ما نگرانی بزرگ خود نسبت به فعالیتهای مهم بر روی اورانیوم فلزی که شامل اورانیوم با غنای 20 درصد و دستیابی به اطلاعات غیرقابل بازگشت میشود را یادآور میشویم و بنابراین از ایران میخواهیم که از کار بیشتر بر روی تبدیل UF6 به UF4 جهت تولید اورانیوم فلزی انجام ندهد و فعالیتی برای تولید اورانیوم فلزی انجام ندهد.
برخی از این اقدامات هیچگونه توجیه غیرنظامی معتبری در چارچوب برنامه هستهای اعلام شده توسط ایران ندارند.
ما عمیقا نگران این هستیم که از 23 فوریه 2021 فعالیتهای راستیآزمایی و نظارتی آژانس بینالمللی انرژی اتمی شدیدا تحت تاثیر تصمیم ایران مبنی بر توقف تدابیر شفافیت ذیل برجام ازجمله پروتکل الحاقی قرار گرفته است. آژانس از بخش حیاتی از اطلاعاتش درخصوص کلیت چرخه سوخت هستهای ایران محروم مانده است. تصمیم ایران شدیدا توانایی آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای تایید اینکه مواد هستهای و فعالیتهای ایران تماما برای اهداف صلحآمیز استفاده میشوند را محدود میکند. ما از ایران میخواهیم که تمامی تدابیر جهت شفافیت را اعمال کند تا آژانس در موقعیتی قرار بگیرد که بتواند فعالیتهای نظارتی و راستیآزمایی در رابطه با برجام - که برای تداوم جریان اطلاعات ضرروی است - را ادامه دهد.
ما قویا از ایران میخواهیم که از اتخاد اقدامات تنشزای بیشتر خودداری کند، از تمامی فعالیتهای مغایز با برجام بازگردد و بدون تاخیر بیشتر، اجرای کامل - ازجمله تدابیر مرتبط با شفافیت - را ازسربگیرد. همکاری به موقع و کامل با آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز کاملا مهم است.
حفظ توانایی فنی آژانس برای احیا و حفظ تداوم اطلاعات جهت راستیآزمایی و نظارت بر تعهدات هستهای ایران در آینده همچنان حیاتی است. ما دریافتهایم که تمامی دادهای نظارتی درحال ذخیرهسازی است و درصورت ازسرگیری تعهدات هستهای ذیل برجام توسط ایران، این دادهها در اختیار آژانس قرار خواهند گرفت.
اتحادیه اروپا حمایت قوی و قدردانی خود از مدیرکل بابت کار حرفهای و بیطرفانه وی را ابراز میدارد و به طور کامل از تلاشهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی جهت تداوم اجرای ماموریت طولانیمدتش در زمینه نظارت و راستیآزمایی از ایران حمایت میکند.
همچنین بخوانید