پنج‌شنبه 4 بهمن 1403

درس عبرت از عین‌الاسد؛ ضرورت ارزیابی دوباره از حمله ایران

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
درس عبرت از عین‌الاسد؛ ضرورت ارزیابی دوباره از حمله ایران

تهران - ایرنا - تارنمای مرکز مطالعات راهبردی و بین المللی CSIS (یک موسسه مطالعاتی در آمریکا) در مقاله ای به وقایع پس از حملات موشکی ایران به پایگاه‌های آمریکایی در عراق پرداخت و بر لزوم ارزیابی اطلاعات منتشر شده در مورد این حملات و تبعات آن تاکید کرد.

تارنمای این مرکز که یک سازمان تحقیقاتی دو حزبی و غیرانتفاعی در آمریکاست، در مقاله خود چنین نوشت: تقریبا یک ماه از حمله ایران به نیروهای آمریکایی در عراق با موشک های بالستیک گذشته است.

در حالی که اطلاعات قابل توجه بیشتری در حال حاضر آشکار شده است، لزوم ارزیابی مجدد در این زمینه احساس می شود.

این حملات در ابتدا به عنوان اقدامی نمادین از سوی آمریکایی ها با بی اعتنایی رو به رو شد، اما اطلاعات جدیدتر نشان می دهد که این حملات تبعات بزرگتری به دنبال داشته است. به عنوان نمونه، بررسی اسناد و مدارک موجود حاکی از آن است که ارزیابی های اولیه مبنی بر اینکه ایران قصد نداشته در این حمله آسیبی به نیروهای آمریکایی بزند، چندان دقیق نبوده است.

این حملات همچنین نشان می دهد که نیروی موشک های بالستیک ایران در زمینه فناوری و قابلیت عملیاتی، از پتانسیل اعمال تخریب بزرگ به آمریکا و عملیات های نظامی متحدان در خاورمیانه برخوردار است. و بالاخره آنکه، این حملات نشان می دهد که ایران تحمل ریسک استراتژیک را دارد و به میزان کمتری از تهدید اقدام نظامی آمریکا بازداشته می شود. این اوضاع جدید ممکن است آمریکا را ملزم کند تا وضعیت نیروهای مستقر خود در منطقه را مورد بازنگری قرار دهد.

این تارنما در ادامه این مقاله آورد: سپاه پاسداران 8 ژانویه (18 دی) به تلافی ترور سردار قاسم سلیمانی فرمانده شهید نیروی قدس، موشک های بالستیک کوتاه بردی را به نیروهای آمریکایی در دو پایگاه عراقی شلیک کرد.

هرچند برخی از موشک ها موفقیتی در بر نداشت، بسیاری از موشک ها اهدافشان را با دقتی غافلگیرکننده یافتند.

دولت دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در ابتدا اعلام کرد که این حملات هیچ صدمه ای به آمریکایی ها وارد نکرده و فقط خسارات حداقلی به پایگاه عین الاسد که حدود 1500 نیروی آمریکایی در آن مستقرند، تحمیل کرده است.

اطلاعات درز کرده از پنتاگون و همچنین تحلیل های مستقل این فرضیات زودهنگام را مطرح کرد که تلفات ندادن این حملات به واسطه تلاش تعمدی ایران در خودداری از کشتن آمریکایی ها بود تا خطر تشدید اوضاع، کنترل شود.

اما انتشار تصاویر کامل تری از آنچه صبح روز 8 ژانویه اتفاق افتاد، دیگر موید این نتیجه گیری نیست.

اول آنکه، ما اکنون می دانیم که آمریکایی ها متحمل خسران شده اند. اگرچه هیچ نیرویی در این حملات کشته نشد، دستکم 64 نیروی آمریکایی تخلیه شده و به خاطر ضربات و آسیب مغزی تروماتیک (TBI) تحت مداوا قرار گرفته اند. این تعداد افزایش یافته اند و ممکن است افزایش یابد، زیرا علائم آسیب مغزی تروماتیک فورا خود را نشان نمی دهد.

زخمی شدگان این حملات ممکن است این واقعیت را نمایان کنند که همه نظامیان در یک پناهگاه در جریان حمله، در امان نبودند.

برخی نظامیان آمریکایی برای دفاع از پایگاه در برابر حمله زمینی احتمالی، در معرض دید بودند و سایرین برای به ادامه عملیات پهپادها، در بخش فوقانی قرار گرفتند. این نیروها از قرار گرفتن در مجاورت برخورد کلاهک بالستیک خبر داده اند.

حتی آنها که در پناهگاه زیرزمینی بودند، کاملا در امان نبودند و ممکن بود نسبت به ضربات برخورد، آسیب پذیر بوده باشند.

پناهگاه های حملات هوایی در عین الاسد تنها برای تحمل مهمات ضعیفی چون راکت و خمپاره مناسب بوده است. یک راکت کاتیوشا که رایج ترین نوع قابل مشاهده در میادین جنگی خاورمیانه است، بین 10 تا 20 پوند مواد منفجره قوی را حمل می کند.

موشک های بالستیک فاتح 313 در مقایسه قادر به حمل بیش از 1100 پوند مواد منفجره قوی است. بعید است که این پناهگاه ها تحمل ضربه مستقیم یک موشک بالستیک را داشته باشند. دو مقام آمریکایی از جمله فرمانده نیروهای آمریکایی در عین‌الاسد گزارش دادند که این حملات باعث شد درهای پناهگاه ها همچون امواج خمیده شوند.

تکمیل می شود...

*س_برچسب‌ها_س* *س_پرونده خبری_س*