دوشنبه 1 بهمن 1403

در آمریکا چه می‌گذرد؟!

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع

این روزها اگر به آمارهای میزان مبتلایان به ویروس کرونا در کشورهای گوناگون نگاهی بیندازید و یا به بررسی تعداد فوتی های این ویروس در سراسر دنیا بپردازید، بی شک با نام ایالات متحده آمریکا به عنوان کشوری با بیشترین تلفات جانی و ابتلا به بیماری کرونا مواجه خواهید شد. در همین لحظه که این یادداشت را مینویسم، در ایالات متحده نزدیک به 1 میلیون و 800 هزار نفر به ویروس کرونا مبتلا و 104 هزار نفر جان خود را از دست داده اند. آمار تاسف برانگیزی که میتوان دلایل مختلفی را برای تحقق آن برشمرد اما قطع به یقین یکی از اصلی ترین عوامل آن مدیریت ضعیف دولت دونالد ترامپ است. ترامپی که در روزهای نخست این پندمی، آن را حقه ی حزب مخالف برای زمین زدن دولتش میدانست و مدعی تحت کنترل داشتن شرایط بود. اما دیری نپایید که این ویروس سراسر آمریکا را فرا گرفت و با مدیریت ضعیف متولیانی چون مایک پنس که هیچ تخصصی در این حوزه نداشتند، این موضوع به یک بحران جدی در آمریکا مبدل شد. عدم توزیع کیت های تشخیص کرونا و کمبود آن در بسیاری از شهرها خصوصا در روزهای نخستین، کاهش میزان بیمه شده ها در دولت ترامپ که هزینه های پزشکی سنگینی را بر دوش میلیون ها آمریکایی گذاشته، ارسال ماسک ها و دستگاه های تنفس مصنوعی معیوب به شهرهای گوناگون آمریکا [1] و همچنین کمبود بسیاری از تجهیزات پزشکی که حتی برخی پرستاران را وادار به تن کردن کیسه زباله به جای لباس مخصوص کرد؛ از دیگر دلایل این ناکارآمدی بزرگ در مدیریت بحران کرونا هستند. بحرانی که با مدیریت ضعیف دولت حاکم و مشکلات ریشه ای همچون نظام سلامت ناکارآمد و اختلاف طبقاتی، تا به امروز هزینه ها و تلفات سنگینی را به جامعه‌ی آمریکا وارد کرده است. تا جایی که حالا بسیاری وضعیت این روزهای آمریکا را با دوران رکود بزرگ در سالهای 1929 تا 1933 مقایسه می کنند. دورانی که مردم از فرط گرسنگی و فقر برای اندکی غذا صف های طولانی تشکیل می دادند و نرخ بیکاری نزدیک به 25 درصد بود.

اکنون نیز در بسیاری از حوزه ها شاهد آن روزهای دردناک در آمریکا هستیم. زیرا که بیش از 41 میلیون آمریکایی در 3 ماه گذشته بیکار شده [2] و تصاویر و ویدئوهای فراوانی از صف های طولانی برای غذا در آمریکا دیده می‌شود. به طور رسمی هنوز آمار ماه می که تا دو روز آینده به پایان می رسد منتشر نشده است اما تا یک ماه قبل، یعنی تا آخر ماه آپریل نرخ رسمی بیکاری در ایالات متحده نزدیک به 15 درصد و نرخ غیر رسمی 20 درصد برآورد شده بود.[3] البته جمعیت کثیری از این بیکاران آمریکایی چشم امید خود را به "مزایای بیکاری" دوخته بودند، اما در آمارهای منتشر شده در ماه گذشته 71 درصد بیکاران آمریکایی گفته بودند که مزایای بیکاری‌ای در ماه مارچ دریافت نکرده اند.[4] مضاف بر این مسئله، در آمریکا به دلیل وجود سیستم بیمه اشتغال بسیاری از آمریکایی ها با از دست دادن شغل، بیمه سلامت خود را نیز از دست می دهند. تا جایی که آمارها تا اواخر ماه گذشته نشان دهنده آن است که 9 میلیون آمریکایی به جمعیت افراد فاقد بیمه در آمریکا اضافه شده است.[5] همچنین سایر ارقام منتشره از سوی دولت آمریکا نیز بیانگر آن است که یک پنجم خانواده های آمریکایی تا آخر ماه آپریل درگیر گرسنگی بوده و از عدم امنیت غذایی رنج می بردند.[6] وضعیتی که موجب شده تا طبق نظرسنجی موسسه‌ی گالوپ؛ 70 درصد آمریکایی ها اقتصاد این کشور را در رکود ببینند.[7]

اما مشکلات و داستان این روزهای ایالات متحده همینجا به پایان نمی رسد. چندروز قبل بود که ویدئویی وحشیانه سراسر دنیا را فرا گرفت. پلیسی سفید پوست در شهر مینیاپولیس واقع در ایالت مینه سوتای آمریکا به مدت چند دقیقه گلوی مردی سیاه پوست را فشار داده و موجب کشته شدن او شد. بعد از این واقعه، ابتدا شهر مینیاپولیس و سپس سایر شهرهای آمریکا به صحنه‌ی اعتراضات و آشوب‌های خیابانی تبدیل شده و هشتگ هایی چون #BlackLivesMatterو #icantbreathe در توئیتر ترند شدند. و حالا پس از گذشت چند روز از حادثه، در شمال شرق آمریکا یعنی نیویورک تا جنوب شرق آن یعنی لس آنجلس، و از شمال آن یعنی مینیاپولیس تا جنوب آن یعنی دالاس اعتراضات و آشوب های فراوانی در حال وقوع هستند. در جریان این اعتراضات به افراد مختلفی در شهر لوئی ویل و سایر شهرها تیراندازی شد، یکی از معترضان در حین اعتراض در شهر دیترویت توسط گلوله ی پلیس کشته شد [8]، خبرنگار cnn در حال پخش زنده دستگیر شده و پلیس به تیم خبرنگاران شبکه nbc با فلفل قرمز حمله کرد، 70 معترض در نیویورک دستگیر شدند، فروشگاه های زنجیره ای چون تارگت غارت شدند، ساختمان های گوناگونی مانند اداره پلیس در شهر مینیاپولیس و آتلانتا به آتش کشیده شدند [9]، در مقابل کاخ سفید تجمع شده و ترامپ طی توئیتی با اراذل و اوباش خواندن معترضان آنها را تهدید کرد که در صورت غارت به آنها شلیک خواهد شد. توئیتی که بیش از پیش احساسات عمومی در آمریکا را جریحه دار کرده و موجب حملات بسیاری به ترامپ شد. شاید این اعتراضات و آشوب ها بدترین اتفاقاتی بود که میتوانست در این شرایط بحرانی برای دولت ترامپ رخ دهد. دولتی که کارنامه‌ی مطلوبی در مواجهه و مدیریت بیماری و بیکاری گسترده‌ی این روزها نیز نداشته و با خشم آمریکا از نژاد پرستی، در حال تجربه‌ی کابوسی وحشتناک است.

در پایان؛ شاید این اعتراضات نیز همانند بسیاری از اعتراضات و شلوغی ها پیرامون تبعیض علیه سیاهان به پایان برسد، اما نژاد پرستی همچنان به عنوان معضلی دیرینه و حل نشده در آمریکا باقی خواهد ماند و بازهم آمریکا را به صحنه اعتراضات تبدیل خواهد کرد. اعتراضاتی که این روزها شاید اگر با مشکلات اقتصادی، بیکاری عظیم و ناکارآمدی دولت ترامپ در مدیریت بحران کرونا ممزوج شود دیگر همانند اعتراضات علیه نژاد پرستی به سادگی خاموش و آرام نشده و آمریکا را دستخوش تغییرات فراوانی خواهد کرد.

[1] https://apnews.com/f43781b64bacd6aa094d9404f4ab91a4 [2] https://www.wcax.com/content/news/Virus-deaths-surpass-100000-in-US-while-cases-rise-in-India-570824871.html [3] https://www.marketwatch.com/story/great-depression-2020-the-unofficial-us-jobless-rate-is-at-least-20or-worse-2020-05-08?mod=home-page [4] https://www.vox.com/covid-19-coronavirus-economy-recession-stock-market/2020/4/25/21236595/unemployment-benefits-71-percent-didnt-recieve-coronavirus-layoffs [5] https://www.epi.org/blog/9-2-million-workers-likely-lost-their-employer-provided-health-insurance-in-the-past-four-weeks/ [6] https://www.epi.org/blog/9-2-million-workers-likely-lost-their-employer-provided-health-insurance-in-the-past-four-weeks/ [7] https://news.gallup.com/poll/307940/economy-recession-depression.aspx?utm_source=twitter&utm_medium=o_social_7f0d1915-ccef-4ae7-abfd-5fb6b8e0c4fb&utm_term=gallupnews&utm_content=&utm_campaign= [8] https://news.sky.com/story/protester-killed-in-detroit-amid-clashes-across-us-over-george-floyd-death-11997211 [9] https://www.washingtonexaminer.com/news/protesters-surround-second-minneapolis-police-precinct