دلجویی از غولهای استارتاپی
آنهایی که خبرها را دنبال میکنند میدانند که اتفاقاتی مانند پلمب و تعلیق و تهدید چند سکوی اینترنتی و به دنبال آن یک مقاله عجیب در روزنامه کیهان چه حاشیههایی برای کسب و کارهای دیجیتال ایجاد کرده بود.
آنهایی که خبرها را دنبال میکنند میدانند که اتفاقاتی مانند پلمب و تعلیق و تهدید چند سکوی اینترنتی و به دنبال آن یک مقاله عجیب در روزنامه کیهان چه حاشیههایی برای کسب و کارهای دیجیتال ایجاد کرده بود.
مقالهای از کیهان که پیشنهاد میداد مدیریت استارتاپهایی که دردسر درست میکنند و خودشان را با سیاستهای کلان وفق نمیدهند، از آنها گرفته شده به دولت داده شود. برای همین هم شاید بتوان دیدار دیروز مدیران استارتاپی را با احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد، به نوعی دلجویی از آنها و دلگرمیدر مورد فعالیتهایشان دانست.
اسنپ: مالیات و شورای رقابت محمد خلج مدیر عامل گروه اسنپ IIG (Iran Internet Group) و عضو هیئت مدیره انجمن تجارت الکترونیک، مسئله و مشکل مجموعه خودش را «ورود شورای رقابت به بحث قیمتگذاری تاکسیهای اینترنتی» مطرح کرد و به عنوان پیشنهاد هم گفت: «بررسی و مقایسه کمیسیون و قیمت شرکتهای بینالمللی این حوزه و سایر رقبای داخلی آنها با شرایط فعلی تاکسیهای اینترنتی ایران، همچنین عدم وجود شرایط انحصار در بازار (بازار آفلاین و آنلاین با هم) وجود خدمات جایگزین، متنوع و پرکشش بودن این خدمات و نهایتاً عدم صلاحیت شورای رقابت به ورود در قیمتگذاری شرکتها میتواند راهگشا باشد.»
او شکایت مالیاتی هم داشت و گفت که تاکسیهای اینترنتی استحقاق دریافت معافیتهای مالیاتی مربوط به اعطای مالیات بر ارزش افزوده را دارند، اما این امکان به آنها تعلق نمیگیرد. خلج از وزیر اقتصاد خواست که برای اعطای این معافیت دستور صادر کند و خودش هم اعلام کرد که تمام مستندات موجود مربوط به این موضوع را در اختیار وزارت خانه قرار میدهد.
دیجی کالا: یاری در دادن وام سعید محمدی مدیرعامل گروه دیجیکالا و عضو هیئت مدیره انجمن تجارت الکترونیک هم بیشتر از هر چیز روی ساز و کار دادن وام به مردم برای خرید آنلاین کالا اعلام کرد. او که از شیوه سنتی اعطای وام شکایت داشت از وزیر اقتصاد خواست که بانکها را ملزم به پرداخت حداقل 20 درصد تسهیلات خردشان به پلتفرم لندتک کند تا این مدل تسهیلات خرد راحتتر و شفافتر در اختیار مصرف کننده نهایی قرار بگیرد.
او دو دغدغه مهم دیگر هم داشت یکی از آنها درخواست تخصیص ارز برای واردات موبایل و سایر تجهیزات آیتی بود آن هم به این دلیل که اگر روند تخصیص ارز راحتتر باشد این کالاها دقیقا به دست مصرف کنندهها میرسد. دومین دغدغه او به عنوان مدیر یک پلتفرم فروش کالاها ماجرای ممنوعیت واردات و فروش رسمیکالاهای مهمی مانند پوشاک و لوازم خانگی در پلتفرمهای فروش آنلاین بود مخصوصا وقتی که ورود قاچاقی این کالاها بدون هیچ مشکلی در جریان است و آنلاین شاپهایی که از ترکیه و دوبی کالاهای این گروه را وارد میکنند، بدون هیچ مشکلی بازار فروش آنلاین را به خودشان اختصاص دادهاند.
پیشنهاد او برای رفع این مشکل هم «ثبت سفارش واردات در گروههای محصولی که نیاز بازار به صورت کامل توسط تولید داخل تامین نمیشود، به صورت محدود و کاملا شفاف و عرضه آن در بستر پلتفرمهای تجارت الکترونیک کشور به صورت شفاف، قابل رصد و قانونی» بود.
زیبال: حل مشکل پرداخت یاران سخنران بعدی مهدی فاطمیان، مدیرعامل شرکت زیبال و رئیس هیئت مدیره انجمن فینتک ایران بود. او در توضیح مشکل مجموعهاش به «سهم پرداختیاری از کل شبکه پرداخت» اشاره کرد و به عنوان پیشنهاد هم بر روی این نکتهها تاکید کرد: «ارائه درگاه پرداخت اینترنتی توسط شرکتهای پرداخت یار - با وجود بیش از 200 شرکت مجوزدار در این حوزه» و «امکان ارائه خدمات مبتنی بر پرداخت غیر تماسی nfc، یا qr به پرداختیاران جهت توسعه بازار» بود.
اسنپ دکتر: تنظیم گری در سلامت دیجیتال گلرخ داوران، مدیرعامل شرکت اسنپ دکتر و عضو انجمن تجارت الکترونیک هم به نکتههایی اشاره کرد که به چالش مجموعههایی مانند اسنپ دکتر با وزارت بهداشت مربوط بود، مشکلی که مدتها است رسانهای شده است. خود داوران این مشکل را «چالشهای حوزه تنظیمگری سلامت دیجیتال» دانست و پیشنهاد کرد که مقررات زودتر و راحتتر به روز شوند و برای تنظیم مقررات جدید که با فضای آنلاین همخوانی داشته باشند از تجربیات بخش خصوصی هم کمک گرفته شود.
تیم لطیف مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری مکس کپیتال و عضو انجمن تجارت الکترونیک هم گلایهها و پیشنهادات خیلی تخصصی در حوزه «صندوقهای جسورانه بورسی» مطرح کرد، اما به یکی از فعالیتهای زیر مجموعهاش هم اشاره کرد یعنی سوخت رسانی آنلاین. او از مشکل «جلوگیری از فعالیت خودروهای سوخترسان سیار بنزین شرکت دانش بنیان بعد از 3 سال فعالیت موفق، بهرغم کمبود جدی جایگاههای سوخت در تهران» گلایه داشت و پیشنهاد داد که وزیر دستور فوری برای همکاری شرکت ملی پالایش و پخش صادر کند و به این خودروها مجوز فعالیت بدهد.
ازکی: ورود حاکمیت و رقابت با بخش خصوصی شرکت دیگری که در چند هفته اخیر حاشیههای زیادی داشت و خیلیها در انتظار شنیدن حرفهای مدیر عامل آن بودند ازکی بود، حامد، ولی پور، مدیر عامل این شرکت که او هم عضو انجمن تجارت الکترونیک است، به حاشیههای اخیر نپرداخت و به یک موضوع کلان دیگر اشاره کرد: «ورود نهادهای حاکمیتی به حوزه کسب و کار، در قالب شرکتهای زیرمجموعه، رویکرد اشتباه در تعریف مدل کسبوکاری نهادهای حاکمیتی از جمله در سرویسهای به اشتراکگذاری دادههای انحصاری و رفتار تبعیضآمیز بیمه مرکزی در برخورد با فعالان بخشهای مختلف اقتصادیست که با یکدیگر در رقابت هستند.»
والکس: تصمیمهای محدود کننده امین امینی، مدیرعامل شرکت والکس که شرکت زیر مجموعهاش صرافی رمز ارز محسوب میشود، خطاب به وزیر اقتصاد مشکل فعالان اقتصادی که در این حوزه کار میکنند را اینطور توضیح داد: «وضعیت فعلی کریپتو در ایران و نتایج رفتارهای محدودکننده گذشته مانند خبر بستن درگاه و مالیات و... و حال در این حوزه است. اتفاقی که منجر به خروج سرمایه و دیتا به پلتفرمهای خارجی مانند bingx-coinex-mexc و ایجاد بازار زیرزمینی و غیرشفاف شده است.» تاکید او هم روی این بود که توجه به بازار کریپتو و رمزارز در شرایط تحریمیفعلی میتواند اهمیت زیادی داشته باشد.
دیوار: رگولاتوری افسارگسیخته اشکان میر آرماندهی، مدیرعامل شرکت دیوار و عضو انجمن تجارت الکترونیک هم در این جلسه حاضر بود و همانطور که انتظار میرفت به سیاست گذاریها و تصمیمهای یک شبه آن هم از سوی نهادهای مختلف در حوزه فعالیت این پلتفرم اشاره کرد و گفت که مشکلات سنتی که در مورد افزایش قیمتها وجود دارد باعث گرفتن تصمیمهای غلط در حوز فعالیت پلتفرمهایی مانند دیوار میشود. احتمالا اشاره او به دستور حذف قیمت خانه و ماشین در برهههای زمانی مختلف بوده است که هنوز هم یکی از گزینههای پیش رو برای کنترل بازار این حوزهها است.
از میان اخبار