دولت سیزدهم عزم و اراده جدی برای مقابله با آسیبهای اجتماعی دارد
تهران - ایرنا - رییس پژوهشکده مطالعات اسلامی آسیبهای اجتماعی دانشگاه شاهد گفت: دولت قبل، حاضر به سرمایهگذاری برای مقابله با آسیبهای اجتماعی نشد و بسیاری از طرحها و ایدهها فرصت اجرایی شدن پیدا نکرد اما در دولت جدید، خوشبختانه شاهد شکلگیری عزم و اراده جدی برای مقابله با آسیبهای اجتماعی هستیم.
به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، حجت الاسلام والمسلمین رضا غلامی روز شنبه در نشست خبری دومین همایش مواجهه با آسیب های اجتماعی از دیدگاه اسلام افزود: نمیتوان انکار کرد که برخی آسیب های اجتماعی به دلایل مختلف، اعم از درون زا و برونزا، طی یک دهه اخیر، رشد صعودی داشته است. البته سیاست مبنایی و قطعی جمهوری اسلامی، پیشگیری و مقابله قاطعانه با آسیبهای اجتماعی است. در دولت قبل، شاهد پیگیری های خاص رهبر معظم انقلاب اسلامی در جهت استقرار این سیاست در نظام مدیریتی کشور و به تبع آن، تقویت شورای اجتماعی کشور و نیز تاسیس سازمان امور اجتماعی کشور بودیم.
وی تصریح کرد: پیگیریهای یادشده شکل گیری سازمان امور اجتماعی، اشراف اطلاعاتی مدیران کشور نسبت به جزییات آسیبهای اجتماعی را بالا برد و زمینه انجام مطالعات گوناگون در عرصه آسیبهای اجتماعی و تولید انواع طرح ها و ایده ها برای مقابله با آسیب ها را مهیا کرد.
وی ادامه داد: هنوز شورای اجتماعی و به تبع آن، وزارت کشور، نه ایده کانونی خود را برای مقابله با آسیب ها روشن کرده و نه به سمت ارتقای سازمان امور اجتماعی برای شکلگیری یک حرکت همه جانبه در موضوع آسیبهای اجتماعی رفته است. امروز که ماهها از روی کارآمدن دولت سیزدهم گذشته است، همچنان تکلیف سازمان امور اجتماعی کشور و برنامه آن روشن نیست.
غلامی یکی از ابتکارات خوب سازمان امور اجتماعی را فعال سازی برخی دانشگاه ها و مراکز پژوهشی برای مطالعه دقیق در این عرصه دانست و تصریح کرد: راه اندازی پژوهشکده مطالعات اسلامی آسیب های اجتماعی در دانشگاه شاهد در همین جهت است.
رییس پژوهشکده مطالعات اسلامی آسیبهای اجتماعی دانشگاه شاهد اظهار داشت: امروز از یک طرف، نیازمند یک طرح جامع همهجانبه نگر، منسجم، هوشمندانه و کارآمد برای مقابله با آسیبهای اجتماعی هستیم و از طرف دیگر، نیازمند یک راهبری یا فرماندهی قوی در صحنه مقابله با آسیب های اجتماعی هستیم که سازمان امور اجتماعی از چنین جایگاهی برخوردار است.
وی تاکید کرد: هرچند در سالهای گذشته کار علمی روی شناخت آسیب ها و نحوه مقابله با آنها شروع شده، اما باید توجه داشت که کارهایی که تاکنون انجام شده یک - صدم کاری نیست که باید میشده یا بشود بدون وجود پشتوانههای علمی و کارشناسی قوی، مقابله با آسیبهای اجتماعی به جایی نخواهد رسید.
غلامی خاطرنشان کرد: ما در یک جامعه اسلامی زندگی میکنیم و عقاید، باورها، احکام، اخلاق، سنت ها، آداب و سبک زندگی اسلامی می تواند در رفع آسیب های اجتماعی نقش کلیدی داشته باشد و این یک حقیقت است که اسلام و تعالیم اسلامی برای مواجهه با آسیبهای اجتماعی حرفهای اساسی دارد و مادامی که به این حرفها توجه نشود و به آموزههای اسلامی در این عرصه، بهمثابه نسخه های موثر در جهت مقابله با آسیبهای اجتماعی توجه نشود، نمیتوان انتظار داشت با نسخههای غربی، مقابله درست و اثرگذاری با آسیبهای اجتماعی شکل بگیرد.
وی تاکید کرد: هنر ما این است که با درک اقتضائات مقابله با آسیب های اجتماعی در یک جامعه مسلمان، از ظرفیت های فکری اسلام و همچنین از ظرفیت های فرهنگی موجود در یک جامعه اسلامی، برای مقابله با آسیبهای اجتماعی حداکثر استفاده را داشته باشیم و دومین همایش ملی مواجهه با آسیب های اجتماعی از دیدگاه اسلام در جهت عینیت بخشی به همین ایده کانونی یعنی استفاده روشمند و سیستماتیک از تعالیم اسلامی برای پیشگیری و مقابله با آسیب های اجتماعی راه اندازی شده و امیدواریم می تواند اثرات قابل توجهی را در این میدان داشته باشد.
حجت الاسلام والمسلمین ابراهیم عباسپور، مسئول واحد قم پژوهشکده مطالعات اسلامی آسیب های اجتماعی نیز اظهار داشت: اولین همایش ملی مواجهه با آسیب های اجتماعی از دیدگاه اسلام در سال 97 برگزار شد که به لحاظ محتوایی شاهد رشد درصدد گفتمان سازی از منظر اسلام در بحث آسیب های اجتماعی بودیم. دومین همایش با رویکرد جدید دی ماه 1400 برگزار می شود که در این همایش با حضور مراکز و فعالان آسیبهای اجتماعی و اندیشمندان حوزه آسیب های اجتماعی محورهای تخصصی همچون اعتیاد، طلاق، فضای مجازی بررسی می شود و برای مطالعات بنیادین آسیب های اجتماعی کارگروه و کمیسیون هایی تشکیل شده است.
وی تصریح کرد: در حوزه آسیب های اجتماعی مراکز دانشگاهی و آکادمیک دستاوردهای خوبی داشته اند اما عمده تمرکز آنها بر علم مدرن است؛ از طرفی مراکز فعال در حوزه های دینی که به بحث های مبنایی در حوزه آسیب های اجتماعی می پردازند، درگیر واقعیت های اجتماعی در حوزه آسیب های اجتماعی نبودند و همچنین از ظرفیت مراکز دانشگاهی تاکنون استفاده نمی کردند. پژوهشکده مطالعات اسلامی آسیب های اجتماعی با هدف تجمیع مطالعات صورت گرفته در حوزه آسیب های اجتماعی در مراکز آکادمی و مراکز حوزوی تشکیل شد تا با به خدمت گرفتن ظرفیت های این مراکز در راستای رفع آسیب های اجتماعی عمل کند.
وی خاطرنشان کرد: در همه جوامع آسیب های اجتماعی وجود دارد در صورتی که مبانی دینی و آموزه های اسلامی در جامعه جاری و ساری باشد، نباید دیگر شاهد آسیب های اجتماعی باشیم.
تایید 46 مقاله در دبیرخانه همایش
دبیر علمی همایش ملی مواجهه با آسیب های اجتماعی از دیدگاه اسلام و عضو هیات علمی موسسه امام خمینی (ره) در ادامه در خصوص این همایش دو روزه گفت: 26 و 27 دی ماه دومین همایش ملی مواجهه با آسیب های اجتماعی از دیدگاه اسلام برگزار می شود. مراسم افتتاح این همایش با حضور شخصیت های مطرح کشوری و لشکری احمد وحیدی وزیر کشور، احمد چلداوی رییس دانشگاه شاهد، سید مرتضی میرباقری عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، حجت الاسلام حمید پارسانیا رییس موسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی دانشگاه تهران و تنی چند از نمایندگان مجلس فردا 26 دی ماه در سالن پیامبر اعظم (ص) وزارت کشور برگزار می شود.
حجت الاسلام والمسلمین قاسم ابراهیمی پور، اظهار داشت: در بخش دوم این همایش در دو کمیسیون مقالات ارایه خواهد شد که به دلیل شرایط کرونایی از حضور همه پژوهشگران در این کمیسیون ها معذور بودیم؛ به همین دلیل یک کمیسیون به صورت تلفیقی با ارایه هشت مقاله و کمیسیون دیگر با عنوان مفاسد اخلاقی با ارایه هفت مقاله 26 دی ماه بعد ازظهر در تهران و در تالار وزارت کشور برگزار خواهد شد.
وی از ارسال 99 مقاله به این همایش خبر داد و گفت: 20 مقاله از این تعداد به دلیل اسلامی نبودن از دستور کار همایش خارج شدند، 46 مقاله تایید شدند چون همایش ملی مواجهه با آسیب های اجتماعی از دیدگاه اسلام بر رویکردهای اسلامی تمرکز کرده بود، پژوهشگران بسیاری امکان حضور در آن را پیدا نکردند به خصوص در محور مفاسد اخلاقی و اجتماعی و یا در دو محور کرونا و اعتیاد. ارزیابی کلی بنده این است این همایش دستاوردهای خوبی در حوزه مواجهه با آسیب های اجتماعی از دیدگاه اسلام را داشته است.
مراسم افتتاحیه دومین همایش ملی مواجهه با آسیب های اجتماعی از دیدگاه اسلام به همت پژوهشکده مطالعات اسلامی آسیب های اجتماعی دانشگاه شاهد روز یکشنبه 26 دی ماه در مرکز همایش پیامبر اعظم (ص) وزارت کشور برگزار می شود.