دیپلمات اروپایی: مذاکرات وین خوب پیش رفته است
یک دیپلمات اروپایی با تأکید بر اینکه طرفهای مذاکره در وین در حال آمادهسازی پیشنویس هستند، گفت که این مذاکرات خوب پیش رفته است.
به گزارش فارس، دور فعلی مذاکرات «وین» برای لغو تحریمهای یکجانبه ایالات متحده علیه جمهوری اسلامی ایران در حالی در پایتخت اتریش پیش میرود که گمانهزنیهای زیادی درباره روند این مذاکرات از سوی طرفهای مذاکرهکننده و کارشناسان و تحلیگران مطرح میشود.
وبگاه آمریکایی «دیپلماتیک» گزارش کرد که یکی از دیپلماتهای اروپایی که خواست نامش فاش نشود، در ارتباط با روند مذاکرات وین گفته است: «تاکنون خوب بوده است» و همچنین به این نکته اشاره کرده است که طرفهای مذاکرهکننده در حال آمادهسازی پیشنویس در اتاق مذاکرات هستند.
در نزدیک به سه ماهی که از دور جدید مذاکرات رفع تحریمها میگذرد آمریکا و تروئیکای اروپایی و بازوهای رسانهای آنها همواره سعی داشتهاند اینطور القا کنند که ایران عامل حرکت آهسته گفتوگوهای وین است و سرعت گفتوگوها تابع تنها اقدامات ایران است.
پیش از این روز چهارشنبه (روز گذشته)، «میخائیل اولیانوف» نماینده دائم روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین در مصاحبه با «روسیه24» مدعی شده چنانچه مذاکرات رفع تحریمها در وین میان ایران و گروه موسوم به 1+4 (روسیه، انگلیس، فرانسه، چین به علاوه آلمان) با سرعت فعلی پیش برود حصول توافق تا پایان ماه فوریه (9 اسفندماه) کاملاً واقعبینانه است.
اظهارات این دیپلمات روس در شرایطی مطرح شده که مقامهای کشورهای اروپایی و آمریکا، علیرغم خودداری از اجرای تعهداتشان در برجام با مانور بر روی کوتاه بودن زمان در مذاکرات رفع تحریمها، ایران را تحت فشار دهند.
در جدیدترین تلاش آمریکا برای اعمال فشار به جمهوری اسلامی، «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی کاخ سفید گفته است در حالیکه واشنگتن به دنبال دیپلماسی با ایران است اما در صورت شکست مذاکرات وین، جایگزینهایی را که با هماهنگی رژیم صهیونیستی تهیه شده، ارائه میدهند.
دور فعلی مذاکرات در وین در حالی پیش می رود که برخی گزارشها از شکاف عمیق در میان تیم مذاکرهکننده آمریکا حکایت دارد و امروز (پنجشنبه) وبگاه خبری - تحلیلی «دیپلماتیک» گزارش کرد که پس از «ریچارد نفیو» معاون «راب مالی» نماینده آمریکا در امور ایران، «آرین طباطبایی» مشاور دفتر کنترل تسلیحات وزارت خارجه آمریکا نیز به دلیل اختلاف با مالی از تیم مذاکرات جدا شدهاند.
دیپلماتیک گزارش داده است که این اختلافات در تیم مذاکرهکننده آمریکا اندکی پس از آن به اوج خود رسید که مذاکرات برای لغو تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ایران در اواخر نوامبر، پس از یک وقفه پنج ماهه، در وین آغاز شد.
دولت آمریکا اردیبهشت 1397 در زمان دریاست جمهوری ونالد ترامپ به صورت یکجانبه و بر خلاف قطعنامههای بینالمللی از توافق هستهای خارج شده و با اعمال تحریمهای بیسابقه، سیاست فشار حداکثری را علیه ایران در پیش گرفت و حتی در دوران شیوع ویروس کرونا مانع از آن شد که ایران به منابع خود در دیگر کشورها برای واردات دارو و مواد غذایی دسترسی پیدا کند.
پس از روی کار آمدن دولت بایدن، مقامهای ارشد جمهوری اسلامی ایران با یادآوری این واقعیت که آمریکا، طرفی بوده که از برجام خارج شده، تاکید کردهاند که نخست آمریکا باید به تعهدات خود ذیل توافق هستهای بازگردد و پس از راستی آزمایی، ایران نیز کاهش تعهدات برجامی خود را متوقف کرده و به پایبندی کامل به برجام باز خواهد گشت.