یک‌شنبه 4 آذر 1403

رئیس جمعیت هلال‌احمر: برای ارسال تجهیزات 3 بیمارستان صحرایی به غزه منتظر مجوز هستیم

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
رئیس جمعیت هلال‌احمر: برای ارسال تجهیزات 3 بیمارستان صحرایی به غزه منتظر مجوز هستیم

به گزارش خبرگزاری فارس، مراسم رونمایی از کتاب تاریخ شفاهی سردار سرتیپ پاسدار نصرالله فتحیان با عنوان «بهداری رزمی» با حضور علی‌محمد نائینی مشاور فرمانده کل سپاه پاسداران و رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، پیرحسین کولیوند رئیس جمعیت هلال‌احمر، سیدیحیی صفوی دستیار و مشاور عالی فرمانده کل قوا و رئیس پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس، مسئولین کشوری و لشگری و جمعی از پزشکان، کادر درمان، پژوهشگران و راویان در مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس برگزار شد.

در ابتدای این مراسم نائینی با اشاره به این‌که تاریخ شفاهی در مرکز مکمل پژوهش‌های متنی است، گفت: پژوهش‌های تاریخی بر اساس یک طرح پژوهشی انجام می‌شود و با خاطره‌گویی و تمرکز صرف بر جنبه‌های عاطفی جنگ متفاوت است. در واقع روایت‌ها در پرتو همکاری نزدیک راوی و پژوهشگر به‌صورت منظم با مطالعه اسناد تولید می‌شود.

وی افزود: فرماندهان بر اساس نقش‌هایی که در دوران دفاع مقدس بر عهده داشته‌اند، به‌عنوان راوی که خالق و یا ناظر صحنه‌ها و حوادث جنگ بوده‌اند، از تجربیات و نقش‌های خود روایت می‌کنند.

مشاور فرمانده کل سپاه تاریخ شفاهی را ترکیبی از توصیف و تبیین برشمرد و اظهار کرد: محصول تاریخ شفاهی دانش‌افزایی و پاسداشت میراث تاریخی است و از تحریف جلوگیری و روایت درست را تثبیت می‌کند.

وی تأکید کرد: ماهیت تاریخ شفاهی، هم ثبت و ضبط کارنامه بخش‌های مختلف جنگ است و هم تجربه‌نگاری و مستند کردن تجربیات عملی است. همزمان راوی و محقق به توصیف و چگونگی حوادث می‌پردازد و پاسخ سؤالات و شبهات داده می‌شود. در واقع با تولید روایت معیار با تحریف جنگ هم مقابله می‌شود.

سردار نائینی با اظهار به این‌که در رسته‌های تخصصی جنگ به نسبت فرماندهی و هدایت جنگ، خلاء اسنادی داریم، یادآور شد: در کنار همه فرماندهان سپاه تا رده تیپ مستقل راوی حضور داشته ولی در کنار فرماندهان شاخص رسته‌های تخصصی متأسفانه راوی نداشته‌ایم. بعد از جنگ هم مرکز متمرکز بر تاریخ شفاهی فقط فرماندهان عالی بوده است.

وی با اشاره به این‌که در دوران دفاع مقدس در هر رسته تخصصی ده‌ها تخصص و متخصص از سپاه و ارتش و جهاد و نیروهای مردمی حضور داشته‌اند، اظهار کرد: به‌واقع می‌توان گفت تخصصی‌ترین کارها در صحنه جنگ انجام شده است و امروز ما نیازمند نویسندگان متخصص و راویان تخصصی برای روایت‌گری هستیم.

رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس افزود: ظرفیت بی‌نظیری حوزه‌های تخصصی برای تولید آثار ادبی و هنری دارند. صدها کتاب و آثار تلویزیونی و سینمایی می‌توان تولید کرد.

وی با بیان این‌که جنگ را نباید در خاطره رزمنده و تاریخ شفاهی فرمانده خلاصه کرد، تصریح کرد: فرماندهان نقش بی بدلیلی در طرح‌ریزی، تدبیر و هدایت جنگ داشتند، اما این جنگ را واحدهای تخصصی اطلاعات، عملیات، هوانیروز، یگان دریایی، هوایی، لجستیک، زرهی، توپخانه، مهندسی و جهاد سازندگی، بهداری، تبلیغات و عقیدتی و سیاسی، پدافند، ادوات و تخریب، آموزش و نیروی انسانی، مخابرات و جنگ الکترونیک در قرارگاه‌ها و یگان‌ها پشتیبانی کردند و بدون آن‌ها معنی نداشت. واحدهای تخصصی نقش تعیین‌کننده‌ای در توفیقات فرماندهان و پیروزی رزمندگان در جنگ داشتند.

سردار نائینی با اشاره به این‌که 40 درصد تاریخ شفاهی مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس مربوط به حوزه‌های تخصصی است، گفت: حدود 300 پروژه تحقیقاتی در حوزه‌های تخصصی توسط پژوهشگران در مرکز فعال است. علاوه بر تاریخ شفاهی در 20 حوزه تخصصی کتاب‌های شناسنامه، اطلس و کارنامه تعریف شده و بیش از 60 درصد آن‌ها یا آماده انتشار یا پروژه فعال مرکز است.

وی اشاره کرد: تاریخ شفاهی 10 نفر از فرماندهان شاخص بهداری در دفاع مقدس در 198 جلسه تاکنون برگزار شده است.

مشاور فرمانده کل سپاه متذکر شد: تاریخ شفاهی حوزه تخصصی با روایت اسنادی و روایت فرماندهان تکمیل و تدقیق می‌شود.

سردار نائینی در ادامه با اشاره به این‌که پزشکان در دوران دفاع مقدس با عشق به جبهه‌ها می‌آمدند و دغدغه آن‌ها این بود که مجروحان جنگی تنها نمانند؛ گفت: تک‌تک کادر درمان اعم از پرستار و پزشک و پزشکیار، در 8 سال دفاع مقدس فداکاری کردند، با حضور در خط مقدم و پشت جبهه‌ها به یاری مجروحان جنگ شتافتند.

وی از اهمیت فوق‌العاده نقش جامعه پزشکی در دوران دفاع مقدس و جبهه‌های جنگ به جهت تخصص در امر درمان جانبازان جنگی گفت و بیان کرد: رزمندگان با دیدن پزشکان و پست‌های امداد و بیمارستان‌های صحرایی و بیمارستان‌ها در منطقه جنگی، احساس آرامش می‌کردند. همه می‌دانستند در وقت جانبازی و مجروح شدن تنها نخواهند بود.

رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس با اشاره به این‌که ساماندهی این مجموعه در منطقه بر عهده مراکز و فرماندهان بهداری جنگ در قرارگاه‌ها بود، افزود: سردار فتحیان نام‌آشناترین فرمانده بهداری دفاع مقدس بودند. فتحیان مترادف بهداری در دفاع مقدس است.

وی تأکید کرد: او در کنار همه فرماندهان و همه نبردها حضور دارد. مجاهد بزرگ، خوش‌نام و صمیمی و از فرماندهان بزرگ دوران دفاع مقدس است و پس از جنگ هم به ثبت تاریخ جنگ اهتمام داشته است.

سردار نائینی با بیان این که تخصصی‌ترین مراکز درمانی را ایجاد و تخصصی‌ترین کارهای پزشکی و جراحی‌ها در خطوط مقدم انجام شده است، گفت: در این اثر نقش اول را راوی سردار فتحیان داشته است و بعد پژوهشگر و مجری سردار علی‌اصغر ملا و تدوین بر عهده عباس حیدری مقدم بوده است.

در ادامه این مراسم کولیوند که رئیس جمعیت هلال‌احمر است، با اشاره به اینکه خداوند در سوره نساء می‌فرماید من نعمتم را به اولیاء، صدیقین، صالحین و شهدا می‌دهم، گفت: قسمت نبود که شهید شویم، اما اقداماتی که می‌تواند ما را جزء صالحین قرار دهد، همین اقداماتی است که برادر عزیزمان سردار فتحیان انجام دادند. یک کار خیر و پربرکتی است که ما در جمعیت هلال‌احمر می‌توانیم سال‌ها از آن استفاده کنیم. ما می‌توانیم از این اقدامات (کارهای امدادی و بهداری در جبهه) به عنوان یک سند بالادستی استفاده کرده و در کارها و اقدامات مربوط به امدادرسانی خود از آن بهره ببریم.

وی با اظهار به این‌که روحیه‌ای که اکنون نیروهای داوطلب هلال‌احمر دارند، نشأت گرفته از همین اقدامات ارزشمند در سطح جبهه‌های 8 سال دفاع مقدس است، عنوان کرد: در حال حاضر حدود 3 میلیون نفر داوطلب در جمعیت هلال‌احمر داریم و امروز، روز جهانی داوطلب بود و خوش به سعادت شما که رونمایی این کار ارزشمند را در این روز انجام دادید.

رئیس جمعیت هلال‌احمر افزود: شما خیلی‌ها را داوطلب حضور در جبهه کردید و این کار ارزشمندی است. حدود 190 آیه در قرآن در مورد کار خیر داریم و خداوند می‌فرماید که من اجرش را خودم می‌دهم.

وی با اشاره به این‌که 2500 شهید امدادگر داریم که حدود 500 تن از آنان از جمعیت هلال‌احمر هستند، گفت: ما اسناد و مدارک آن‌ها را جمع‌آوری کرده‌ایم تا تبدیل به کتاب شود و تاریخ شفاهی آنان را بر اساس مصاحبه با مادران و همسران شهدای امدادگر هلال‌احمر در دست تدوین داریم؛ اما جرقه‌ای که توسط سردار در ذهن من زده شد این بود که بتوانیم یادواره همه این 2500 شهید امدادگر دفاع مقدس را در سالروز تأسیس هلال‌احمر برگزار کنیم که هرچه برکت در زندگی داریم از همین ایثارگری‌های شهدا و همچنین پاسداشت خون آن‌هاست.

کولیوند در ادامه به اقدامات اخیر جمعیت هلال‌احمر در غزه اشاره کرد و گفت: الآن ارتباطی که بین هلال‌احمر و جوانان داوطلب هست، همین روحیه بسیجی‌وار می‌باشد. وقتی قضایایی، مثل مسئله غزه، پیش می‌آید می‌بینیم خیلی پای‌کار هستند.

وی اظهار کرد: از زمانی که رژیم غاصب صهیونیسم به‌صورت وحشیانه، ددمنشانه و بی‌سابقه این جنایت‌ها را شروع کرد؛ ما اقدامات زیادی را انجام دادیم. اولین کار تماس‌های مکرر با مسئولین صلیب سرخ و فدراسیون‌های آن بود و شبی نیست که ما با آن‌ها تماس نداشته باشیم.

رئیس جمعیت هلال‌احمر افزود: خوشبختانه بیانیه‌هایی که صادر می‌کنند، بیانیه‌هایی غیرقابل قیاس با گذشته است و خیلی محکم‌تر و بهتر صحبت می‌کنند.

وی با یادآوری اینکه اسرائیل به نیروهای حاضر در غزه حکم تخلیه از غزه را داده بود، گفت: ما محکم ایستادیم و گفتیم نباید غزه را تخلیه کنیم و آن دسته از نیروهای صلیب سرخی که هستند باید بمانند و خدمت‌رسانی کنند. دراین‌بین، 4 نفر از آنان شهید شده و 9 نفر هم زخمی شدند که آن 9 نفر در بین 80 نفری که در جریان تخلیه زخمی‌ها از غزه خارج شدند، برگشتند.

وی با اشاره به کمک‌های کم و قطره‌چکانی از طریق مصر به غزه اظهار کرد: این کمک‌های ناچیز تحت تدابیر شدید اسرائیلی‌ها ارسال می‌شود. کمک‌ها در منطقه‌ای به نام العریش جمع می‌شود و بازرسی‌های بسیاری روی آن انجام می‌شود.

رئیس جمعیت هلال‌احمر خاطرنشان کرد: ما توانسته‌ایم ارتباط مستقیمی با هلال‌احمر غزه که در میدان هستند برقرار کنیم و روزی32 بار با آنان ارتباط داریم و از میدان متوجه می‌شویم که چه چیزهایی را نیاز دارند.

وی با اشاره به ارتباط تلفنی خود با رئیس هلال‌احمر غزه گفت: این شخص در تماسی که داشتم به من گفت که ما 2 جور درد می‌کشیم؛ یک‌بار زمانی که مورد هدف دشمن قرار گرفته و مجروح می‌شویم و دیگری زمانی که زیر تیغ جراحی قرار می‌گیریم، چراکه دارویی برای بیهوشی وجود ندارد.

کولیوند افزود: وی قبل از آتش‌بس با اشاره به شرایط سخت می‌گفت: «فقط دیگر منتظر بودیم ببینیم که مجروحانمان چه زمانی شهید می‌شوند.»

وی با تأکید بر این‌که جمهوری اسلامی ایران بهترین ملت است، تصریح کرد: به طرق مختلف سعی شده که به مردم مظلوم غزه کمک شود و کمک شده است. تا به امروز حدود 10 هزار تن اقلام زیستی، تجهیزاتی، دارویی و غیره جمع‌آوری شده است. یک قسمت را خود سردار فتحیان عزیز به ما داد و ما خواهش کردیم که به ما دارو بدهد. سردار فتحیان از اولین افرادی بودند که در این زمینه پیش‌قدم شدند و از ظرفیت خیریه خود نیز استفاده کردند.

رئیس جمعیت هلال‌احمر خاطر افزود: 3 هزار تن آن در روزهای اول رفت و هفت هزار تن آن‌هم داریم کارهای پی گیری آن را انجام می‌دهیم تا انشاالله ارسال شود.

وی با بیان این‌که جمعیت هلال‌احمر در جهت حمایت از فلسطینیان، اجتماعات باشکوهی را در سراسر کشور داشته است، گفت: بعد از همان شبی که به بیمارستان غزه حمله کردند و مردم در میدان فلسطین در جهت محکومیت این اقدام صهیونیست‌ها جمع شدند؛ نیروهای ما نیز با لباس جمعیت هلال‌احمر آمدند و کسی بر ما خرده نگرفت که شما چرا دخالت می‌کنید. درواقع بچه‌های ما با عشق و علاقه آمدند و شعار مرگ بر اسرائیل و آمریکا را سر دادند و گفتند ما از هویت حرفه‌ای این لباس حمایت می‌کنیم.

وی اظهار کرد: در سراسر استان‌ها و شهرستان‌های کشور جوانان داوطلب جمعیت هلال‌احمر باشکوه و غیرت در صحنه و در جهت محکومیت صهیونیست‌ها به خیابان‌ها آمدند و حتی ثبت‌نام کردند برای اعزام، منتهی شرایط برای اعزام هنوز فراهم نشده است.

کولیوند از آماده‌سازی تجهیزات و زیرساخت‌های 3 بیمارستان صحرایی برای امدادرسانی در غزه خبر داد و گفت: به محض اینکه مجوز آن را بگیریم، تجهیزات یک بیمارستان 110 تخته و 2 بیمارستان 55 تخته را ارسال می‌کنیم تا از طریق گذرگاه رفح وارد غزه شده و بتوانیم در آنجا امدادرسانی کنیم.

وی متذکر شد: حتی گفتیم اگر اجازه احداث این بیمارستان‌های صحرایی را نمی‌دهید، اجازه دهید زخمی‌ها را به بیمارستان‌های خود منتقل کنیم که متأسفانه این اجازه را نیز هنوز به ما نداده‌اند. البته تعداد مجروحین و مصدومین خیلی زیاد است مخصوصاً خانم‌ها و بچه‌ها.

رئیس جمعیت هلال‌احمر از مکالمه تلفنی خود با رئیس صلیب سرخ مستقر در غزه و رئیس فدراسیون‌های آن‌ها گفت و بیان کرد: در این مکالمه از ناکارآمدی نهادهای بین‌المللی شکوه کردم. وقتی‌که جنگ نباشد همگی خوشی هستیم و مشکلی نداریم. صلیب سرخ ایجاد شده تا به مصدومان کمک کنیم و به آن‌ها آب و برق و غذا و... برسانیم. نمی‌توانیم فقط بگوییم که دولت‌ها نمی‌گذارند و دیگر هیچ. می‌توانیم که حداقل صدای آن‌ها باشیم. می‌توانیم مجمع برگزار کنیم و در آن صهیونیست‌ها را محکوم کنیم که در تاریخ هم ثبت شود چراکه تاریخ ما را قضاوت می‌کند؛ جدا از اینکه باید در قیامت پاسخ بدهیم. قرار شد که امروز و فردا که در غزه هستند؛ پیگیری کنند تا شاید گشایشی بشود.

وی از جمع‌آوری تمامی جنایات صهیونیستی در غزه گفت و اظهار کرد: تمام جنایاتی را که صهیونیست‌ها کرده‌اند که حدود 90 مورد می‌باشد. آن‌ها را با مختصات کامل جغرافیایی و همراه با مدارک و عکس جمع‌آوری کردیم و متنی را آماده کردیم و یک ویدئو کنفرانس با 86 رئیس هلال‌احمر و صلیب سرخ از کشورهای مختلف دنیا گذاشتم و قرار شد این متن را امضاء کرده و علیه صهیونیست‌ها اعلام‌جرم کنیم.

کولیوند خاطرنشان شد: درهرصورت هرچه در توانمان باشد انجام می‌دهیم؛ جایی بتوانیم پیامی بدهیم، داد بزنیم. هر کاری از دستمان بربیاید انجام می‌دهیم و این‌ها برگرفته از درس‌هایی است که شما پیشکسوتان دفاع مقدس به ما یاد داده‌اند و ما درس پس می‌دهیم.

سردار صفوی که دستیار و مشاور عالی فرمانده کل قوا است در بخش دیگر این مراسم گفت: من صمیمانه از ابتکار برادر بسیار عزیز و ارزشمندم سردار دکتر نائینی که واقعاً شهید زنده هستند تشکر می‌کنم. رسته‌های تخصصی جنگ مانند بهداری رزمی، توپخانه، زرهی، مخابرات، مغفول مانده بود.

وی با اشاره به جنگ در غزه و مقاومت مردم فلسطین اظهار کرد: لعنت خدا بر ظالمین و لعنت خدا بر قوم صهیونیست که این‌گونه، بیش از 15 هزار شهید، 65 هزار شهید هم زیر آوارها ماندند، 65 هزار نفر از پانزده هزار نفر هم زن هستند. آن‌ها به زن و کودک رحم نکردند. اما شکست خواهند خورد و این وعده الهی است.

دستیار و مشاور عالی فرمانده کل قوا با بیان این‌که مردم غزه مقاومت را از ایرانی‌ها یاد گرفته‌اند، یادآور شد: مردم غزه که متشکل از 2 میلیون نفر هستند، از غزه خارج نشدند و دارند مقاومت می‌کنند، آن‌ها از 60 روز پیش در حال مقاومت هستند. این مقاومت نتیجه مقاومت ملت ایران است که در مقابل 8 سال مقاومت کردند.

وی جبهه مقاومت را محصول دفاع مقدس برشمرد و گفت: محصول دفاع مقدس جبهه مقاومت شد، جبهه مقاومت در فلسطین تجهیز شد. ببینید انصارالله دارد چه‌کار می‌کند، هم آمریکایی‌ها و هم اسرائیلی‌ها را می‌زند.

سردار صفوی در ادامه با اشاره به آشنایی بیش از 44 ساله خود با من سردار نصرالله فتحیان یادآور شد: 22 بهمن سال 1357 ما در اصفهان سپاه را تشکیل دادیم. سردار فتحیان سال 1358 سپاه شاهین‌شهر را تشکیل داد و فرمانده سپاه شاهین‌شهر شد. با شروع جنگ در کردستان شهید بروجردی ایشان را به کردستان فرستاد.

وی با اشاره به گستردگی فعالیت و مسئولیت سردار فتحیان بیان کرد: بیستم بهمن سال 1364 ساعت 10:30 عملیات فاو را شروع کردیم، بنده فرمانده نیروی زمینی سپاه بودم، در سن 33 سالگی 70 هزار نیرو را از اروند عبور دادیم. در فاو همان شب اول من از رودخانه عبور کردم، سردار غلامپور با من آمدند. آقای فتحیان مسئول بهداری بود، آنجا ایشان بیمارستان فاطمه زهرا (س) را راه‌اندازی کرده بود ولی در بیمارستان نبود.

سردار صفوی افزود: همان شب اول عملیات ایشان سوار قایق شد و به آن‌طرف رودخانه آمد تا ببیند وضعیت بچه‌ها چگونه است و از 2 روز بعد در خود منطقه فاو پست امداد توسط یگان‌های خط‌شکن مثل لشکر 27، لشکر عاشورا، لشکر 25 کربلا ایجاد شد. وقتی عراقی‌ها در روز دوم غافلگیر شدند بمباران شیمیایی را شروع کردند.

وی با بیان این‌که 32 روز اول جنگ فقط 1514 هزار مجروح شیمیایی داشتیم، به سختی‌های انتقال مجروحین به عقب و درمان آن‌ها اشاره کرد و گفت: امدادگرها باید مجروحین را به کنار رودخانه می‌آوردند و از آنجا به بیمارستان فاطمه الزهرا (س) منتقل می‌کردند. خدا می‌داند در این عملیات که 75 شبانه‌روز طول کشید این تعداد مجروح چگونه سروسامان داده شدند. چگونه داروهایشان تأمین می‌شد. چگونه دکترها و پزشک‌های عزیزمان را به منطقه عملیاتی اعزام کردند.

دستیار و مشاور عالی فرمانده کل قوا اظهار کرد: دکتر محققی در بیمارستان فاطمه الزهرا (س) در اتاق عمل جراحی می‌کردند. پزشک 48 ساعت، 72 ساعت در اتاق عمل سرپا می‌ایستاد. این حجم عظیم مجموعه را چه کسی آنجا مدیریت و ساماندهی می‌کرد؟ این شخص کسی نبود جز فرمانده بهداری سردار فتحیان.

سردار صفوی با اشاره به کتاب تاریخ شفاهی سردار فتحیان گفت: من قسمت زیادی از این کتاب را خوانده‌ام، ایشان صادقانه نوشته است، من به حافظه ایشان حسرت می‌خورم، حافظه خوبی دارد، دقیق نوشته است، از نقش ارتش، سپاه، بسیج، هوانیروز و جهاد سازندگی نوشته است.

وی آثار مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس را بسیار ارزشمند خواند و تأکید کرد: با وجود این‌گونه آثار، در 50 سال آینده، نسل آینده ما، نسل فردای ما، می‌دانند پدرانشان چه زحمتی کشیده و چه فداکاری بزرگی انجام شده تا ایران، ایران شود و این کشور حفظ شود. بدانند که خون شهدا ایران را حفظ کرد. امروز اگر در مقابل آمریکا ایستادیم، اگر در مقابل رژیم صهیونیستی ایستادیم، اگر در مقابل دنیا ایران عظمت دارد، عزت دارد، ما قدرتمند شدیم، همه به خاطر این جان‌فشانی‌ها است.

پایان پیام /

شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید غزه بهداری رزمی نصرالله فتحیان علی محمد نائینی پیرحسین کولیوند سیدیحیی صفوی حلال احمر این خبر توسط افراد زیر ویرایش شده است
رئیس جمعیت هلال‌احمر: برای ارسال تجهیزات 3 بیمارستان صحرایی به غزه منتظر مجوز هستیم 2
رئیس جمعیت هلال‌احمر: برای ارسال تجهیزات 3 بیمارستان صحرایی به غزه منتظر مجوز هستیم 3
رئیس جمعیت هلال‌احمر: برای ارسال تجهیزات 3 بیمارستان صحرایی به غزه منتظر مجوز هستیم 4