دوشنبه 5 آذر 1403

رئیس‌جمهور: برای مبارزه با گرانفروشی با تمام وجود ایستاده‌ام

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
رئیس‌جمهور: برای مبارزه با گرانفروشی با تمام وجود ایستاده‌ام

اقتصادنیوز:«نیم قرن با اقتصاد ایران» به سال چهارم رسید. ما در این بخش تلاش می‌کنیم روندهای اقتصاد ایران و جهان را به‌صورت گذرا و در میان اخبار و گزارش‌های منتشرشده در مطبوعات مرور کنیم:

بررسی روندی موضوعات و اخبار اقتصادی کمک می‌کند تا درک درستی از وضع امروزمان در حوزه اقتصادی داشته باشیم. در این بررسی تاریخی برخی موضوعات، نهادها و اشخاص به صورت خاص مورد بررسی قرار می‌گیرد تا مخاطب با مطالعه آنها به شناخت نسبی از اوضاع اقتصادی ایران دست یابد.

در سال 1402، اقتصادنیوز در نیم‌قرن با اقتصاد ایران با استفاده از اخبار و گزارش‌های روزنامه‌های «اطلاعات» و «دنیای اقتصاد» هر روز روایتی اختصاصی از اقتصاد ایران و جهان در سال‌های 1353، 1363، 1373، 1383 و 1393 تقدیم مخاطبان می‌شود.

16 مهر 1373؛ رئیس‌جمهوری: برای مبارزه با گرانفروشی با تمام وجود ایستاده‌ام

حجت‌الاسلام والمسلمین هاشمی رفسنجانی، رئیس‌جمهوری در خطبه‌های نماز جمعه به بحث «عدالت اجتماعی در توزیع و تجارت» پرداخت و آن را منشا تصمیمات مهم آینده نامید و از مسوولان و مردم خواست به آن توجه و عمل کنند.

وی افزود: ما در بحث عدالت و در توزیع و کنترل بر تجارت از پیش وعده‌هایی به مردم داده‌ایم و اعلام کرده‌ایم که در اولویت برنامه اول، تولید را داریم و بعد از رساندن تولید به حد مطلوب، اولویت بعدی در توزیع و عادلانه کردن توزیع است.

هاشمی رفسنجانی ادامه دادک بارها به اربابان توزیع گفتیم و به موقع خودش هم اخطار دادیم و نصیحت کردیم که به سراغ آنها خواهیم رفت و آنها باید خودشان را برای یک توزیع عادلانه آماده کنند.

اوایل امسال هم در یکی از خطبه‌ها گفتم که خود را برای این مرحله آماده می‌کنیم و چون برنامه دوم یک سال به تعویق افتاده است، قرار شد سامان دادن توزیع را در سال 74 عمل کنیم. برای این منظور چند چیز نیاز بود؛ یکی زمینه اجتماعی و روانی آن و شرایط اجتماعی، دیگری وفور کالا و فراوانی خدمات بود و ابزار دیگر قانون و مقررات و تشکیلات و سازمان بود.

در زمینه اول مهیا شد و با آماده شدن ابزار قانون و سازمان، برنامه به صورت متمرکز و فشرده اجرا می شود؛ اما احساس می‌شود که عوامل مخرب به فکر افتاده‌اند از این فرصت چند ماهه سوء‌استفاده کنند. بحث گرانی انرژی و مواد سوختی که شروع شد، بهانه شده است تا افراد فرصت‌طلب فکر کنند اگر در آینده انرژی گران شد و بعدا روی کالاها تاثیر گذاشت، از امروز کالاهای خود را گران کنند.

در این حرکت، دخالت‌ها و شیطنت‌های ایادی دشمنان خارجی روشن و شیوه تبلیغات آنها خیلی مشخص است.

بزرگ‌ترین و مهم‌ترین شرط کنترل بازار، افکار عمومی و آمادگی فضای جامعه است و جامعه از آن استقبال کند.

امام جمعه موقت تهران با اشاره به کنترل قیمت‌ها در دوران جنگ گفت: یک بار دولت به فکر افتاد که در آن شرایط جلو احتکار و زورگویی را بگیرد، اما خیلی توفیق به دست نیاورد.

در آن زمان قانون با اجازه امام بسیار قدرتمند تنظیم شد و اجازه دادیم دولت در یک زمان هم قانونگذار باشد و هم قاضی و هم مجری؛ اما توفیقات کافی نبود و دو نقطه ضعف وجود داشت: یکی کمبود کالا و دیگری اینکه جامعه هنوز آماده پذیرش چنین انضباط آهنینی نبود.

وقتی این کار اجرا شد، اولین سروصدایی که بلند شد، از طرف برخی علما و روحانیت از سراسر کشور بود که هر کس آزاد است کالای خود را بفروشد یا نفروشد و به این ترتیب آنها هم مخالف می‌کردند. امروز دیگر آن طور نیست و جامعه تشنه حضور دولت در این صحنه است. در حال حاضر ما متهم هستیم که چرا اقدام نمی‌کنیم.

افرادی که آن روزها در جلسات خصوصی به ما اعتراض می‌کردند، امروز می‌گویند این کار را بکنید. امروز رهبر معظم انقلاب نیز این را می خواهند که این کار بشود.

بنابراین دلیلی ندارد وقتی تصمیم گرفتیم قیمت ها را کنترل کنیم، کسانی بتوانند مدت زیادی مقاومت کنند.

حالا آنچه در ذهن داریم این است که به خاطر تخریب بازار توسط عده ای سودجو برنامه خود را جلو بیندازیم. امروز من اخطا جدی می دهم به آنهایی که دستشان در جریان تخریب محیط عادلانه معاملات است.

سیاست دولت همان سیاست تعدیل می‌باشد که مورد تایید رهبر معظم انقلاب و مجلس است که قیمت کالاها قیمت واقعی خودش باشد.

مسیر را مشخص کرده‌ایم. قانون تعزیراتی از پیش داریم که فعلا ضعیف است، منتظر قانون مجلس بودیم چون ما قانون جامعی به مجلس داده‌ایم که در دست بررسی است اما نیاز فوری‌تر شده است و منتظر این قانون نخواهیم بود و فکر می کنیم با چیزی که تهیه کرده ایم و باید به تصویب مجمع تشخیص مصلحت نظام برسانیم، بتوانیم به این برنامه خاتمه دهیم.

تنها کاری که باید شروع کنیم این است که مقررات عادلانه ای بنویسیم برای متخلفانی که قیمت ها را مراعات نمی کنند درجا بتوانیم آنها را جریمه کنیم و مقررات تنبیهی که متن آن در حال تهیه شدن است.

سازمان اجرایی آن در سراسر کشور در حال آماده شدن است و نصیحت ما به کسبه این است که مراعات انصاف را بکنند. ما نمی توانیم ببینیم در شرایطی که دشمنان در دنیا زخم کاری به ما وارد می‌کنند، افکار عمومی جامعه را ندیده بگیریم و از عوامل ناراضی کننده جامعه چشم‌پوشی کنیم.

بنده به عنوان رئیس دولت که پشت این مساله هستم، با همان عزمی که در جنگ شرکت کردم، در اصل مبارزه شرکت کردم یا برای خاتمه دادن جنگ اقدام کردم و یا برای بازسازی کشور و اصلاح ویرانه‌های جنگ اقدام کردم و یا برای سیاست تعدیل و ساختار نظام مایه گذاشتیم پشت سر این مساله ایستاده‌ام و در جهت حل آن گام برخواهم داشت.

حمایت رئیس مجلس از رئیس‌جمهوری در زمینه مبارزه با گرانفروشی

آقای ناطق نوری، رئیس مجلس شورای اسلامی به همراه تنی چند از نمایندگان مردم گیلان در مجلس شورای اسلامی، وزیر بهداشت و رئیس دانشگاه آزاد وارد استان گیلان شد و در فرودگاه مورد استقبال قرار گرفت.

رئیس مجلس شورای اسلامی با توجه به پیام اخیر مقام معظم رهبری در ارتباط با خطبه‌های نماز جمعه حجت‌الاسلام والمسلمین هاشمی رفسنجانی، رئیس جمهوری مبنی بر مبارزه قاطع با گرانفروشی، آمادگی کامل مجلس شورای اسلامی را برای اجرای این طرح اعلام کرد و افزود: لوایحی در زمینه مبارزه با گرانفروشی و حمایت از مصرف‌کنندگان توسط نمایندگان مجلس در دست بررسی است.

آقای ناطقی نوری از همه مردم خواست با حضور موثر در صحنه‌های اقتصادی، برای مبارزه با گرانی و احتکار، دولت را یاری کنند.

دیدگاه جهانی درباره امور بانکی و مالی ایران تغییر کرده است

رئیس کل بانک مرکزی گفت: دیدگاه بسیاری از شخصیت‌های اقتصادی و پولی جهان نسبت به امور بانکی و مسائل اقتصادی جمهوری اسلامی ایران با گذشته فرق کرده و تحولی مثبت در نحوه بینش آنها در رابطه با کشور ما پدیده آمده است.

دکتر نوربخش که برای شرکت در اجلاس بانک جهانی در اسپانیا به سر می‌برد، فضای حاکم بر کنفرانس امسال را بسیار بهتر از نشست‌های قبل توصیف کرد و گفت: در اجلاس اخیر سعی کردیم از فضای موجود و تحول مثبتی که در نحوه نگرش مسوولان اقتصادی و مالی و بسیاری از کشورهای جهان، بانک جهانی و صندوق بین المللی پول نسبت به ایران به وجود آمده بود، برای رفع مشکلات اقتصادی کشور استفاده کنیم و در این ارتباط ملاقات‌های سازنده‌ای با مسوولان و کارگزاران اقتصادی جهان داشتیم.

16 مهر 1383؛ بررسی مجدد خصوصی‌سازی در دستورکار مجلس

نایب رئیس اول مجلس اعلام کرد: مجلس آمادگی کامل دارد در چارچوب مصوبات جدید مجمع تشخیص مصلحت نظام با همکاری دولت، قوانین لازم را برای اصلاح برنامه چهارم توسعه وضع کند.

محمدرضا باهنر با اشاره به اینکه «مجمع تشخیص مصلحت نظام تاکنون به بخشی از موضوع رسیدگی کرد و هنوز تفسیر صدر اصل 44 را به اتمام نرسانده است» افزود: مجلس آمادگی کامل دارد به محض پایان کار مجمع به کمک دولت شتافته و قوانین لازم را وضع کند.

گفتنی است، شورای نگهبان مواد متعددی از برنامه چهارم توسعه که بر خصوصی‌سازی تاکید داشت را با استناد به موارد صدر اصل 44 قانون اساسی رد کرد و مجلس در اصلاح برنامه ناگزیر به حذف این موارد شد.

تفسیر جدید مجمع تشخیص مصلحت نظام از اصل 44 امکان حل این معضل را فراهم آورده است.

16 مهر 1393؛ پیش بینی بانک جهانی از رشد اقتصادی شرق آسیا

بانک جهانی پیش بینی رشد اقتصادی کشورهای در حال توسعه شرق آسیا را برای امسال و سال آینده کاهش داد و کندی رشد چین و سختگیرانه‌تر شدن شرایط مالی را علت این مساله عنوان کرد.

به گزارش بلومبرگ، بانک جهانی در گزارش رشد اقتصادی شرق آسیا و پاسیفیک پیش بینی کرد اقتصاد این منطقه در سال جاری و سال آینده 6.9 درصد رشد خواهد کرد.

این وام‌دهنده بین المللی پیش‌تر رشد 7.1 درصدی را برای این منطقه در نظر گرفته بود.

براساس این گزارش اقتصاد چین، دومین اقتصاد بزرگ جهان، در سال جاری 7.4 درصد و در سال آینده 7.2 درصد رشد خواهد کرد.

پیش‌تر برای امسال رشد 7.6 درصدی و برای سال آینده رشد 7.5 درصدی پیش‌بینی شده بود.

به رغم آنکه همه آمارها از سرد شدن موتور رشد اقتصادی چین حکایت دارد، اما پیش‌بینی‌ها نشان می دهد که افزایش هزینه مصرف‌کنندگان چین کمک خواهد کرد تا اقتصاد این کشور با سبقت از اقتصاد آمریکا تا سال 2024 به بزرگ‌ترین اقتصاد جهان تبدیل شود.

همچنین بخوانید