رعایت محدودیتهای کرونایی کلید بازگشت به زندگی عادی
خرمآباد - ایرنا - جولان این روزهای ویروس کرونا در کشور و افزایش تعداد مبتلایان و مرگ و میر ناشی از این بیماری موجب شد تا محدودیتهایی هر چند ناکافی برای پیشرفت این بیماری اعمال شود تا با اعمال این محدودیتها و ممنوعیتها بتوان بخشی از آمار کرونا را کاهش داد.
به گزارش ایرنا، بر اساس تصمیم وزارت کشور از ظهر روز دوشنبه دوازدهم آبان تا ساعت 24 روز جمعه 16 آبان خروج خودروهای شخصی پلاک بومی از 25 مرکز استان و ورود خودروهای شخصی پلاک غیربومی به این شهرها ممنوع شد و پلیس راهنمایی و رانندگی نسبت به اعمال جریمه 500 هزار تومانی متخلفان بر اساس کد تعریف شده قبلی، اقدام کرد.
براساس تصمیم وزارت کشور این محدودیتها برای 25 مرکز استان از جمله خرمآباد لازم الاجرا شد تا شهروندان به این موضوع اهمیت دهند تا شاید کاهش سفرها و دید و بازدیدها باعث شکست کرونا و قطع زنجیره این بیماری در کشور شود و هر لحظه ابتلای حدود هفت تا هشت هزار نفر و یا مرگ 400 نفر از هموطنان به گوش مان نرسد.
اکنون براساس اعلام سیدموسی خادمی استاندار لرستان، محدودیتهای جدید مقابله با کرونا از هفته جاری در استان اعمال میشود که در این راستا ورود ارباب رجوع به ادارات استان ممنوع شده و ادارات از شنبه 17 آبان اربابرجوع نمیپذیرند و ملاقات عمومی مدیران نیز مجاز نیست.
فعالیت ادارات با ظرفیت 50 درصد و یا یک سوم تا پایان هفته آینده ادامه دارد و مردم در صورت ضرورت، کار خود را به صورت تلفنی انجام باید دهند و در غیر این صورت آن را به زمان دیگری بعد از این ایام موکول کنند.
استاندار لرستان با اشاره به شرایط خطرناک بیماری کووید 19 در استان می گوید: تعداد افراد مبتلا و بستری شده در بیمارستان ها به شدت رو به افزایش وآمار مرگ و میر نیز در آبان ماه زیاد شده است به نحوی که در نیمه آبان ماه بیش از 120 نفر از شهروندان استان در اثر این بیماری جان باختهاند.
خادمی با تاکید بر ضرورت اعمال محدودیتهای بیشتر برای کنترل کرونا اظهار داشت: مردم نباید نسبت به این محدودیت ها بدبین باشند بنابراین باید به عنوان رکن اصلی در مقابله با کرونا با مسوولان همکاری کنند.
استاندار لرستان به ضرورت استفاده از قوه قهریه در برخی از موارد اشاره کرد و افزود: ما به عنوان مجموعه دولت و نظام باید تصمیماتی اتخاذ و در مواردی نیز از قوه قهریه استفاده کنیم.
خادمی با تاکید بر ممنوعیت برگزاری هرگونه مراسم ختم و عروسی و پرهیز از حضور در تجمعات تصریح کرد: مردم باید این موارد را به نیروی انتظامی، دادستانی و یا استانداری لرستان اطلاع دهند.
وی ادامه داد: طبق مصوبه ستاد ملی کرونا در پنج شهرستان لرستان شامل دورود، الیگودرز، کوهدشت، دلفان و پلدختر تمام گروههای شغلی دو، سه و چهار تعطیل است و تنها مشاغل تامین کننده نیازهای ضروری مردم مجاز به فعالیت هستند.
گرچه باید بگوییم که مردم می توانند این زنجیره مرگ را به گونه ای قطع کنند که از ابتلای عزیزانشان به این ویروس جلوگیری کرده و یا خدایی نکرده موجب مرگ عزیزان خود نشوند.
حال باید دید که آیا این محدودیت و ممنوعیت های کرونایی مانعی برای مرم ساده انگار می شود؟ این یک مساله مهم است که مورد تحلیل قرار گرفته است.
برخی معتقدند ممنوعیت مانع جدی برای کسانی است که کرونا را جدی نگرفته اند و فقط دوست ندارند جریمه شوند یا خودروی آنها متوقف شود اما عده ای دیگر محدودیت ها را برای شکست کرونا جدی می گیرند و به این تصمیم احترام می گذارند.
ایرج حریرچی معاون کل وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز پیشتر خواستار ادامه اعمال محدودیتها تا زمان کنترل کامل بیماری کرونا شد و گفته است که هر چند رعایت پروتکل های بهداشتی در کشور برای مقابله با ویروس کرونا از 42 به 55 درصد افزایش یافته اما تا زمانی که این مهم به مرز 80 درصد نرسد مقابله با انتشار ویروس کرونا فایده ای ندارد.
یکی از شهروندان خرم آبادی که در ورودی ابتدای شهر در منطقه کمالوند به همراه خانواده نیاز به مجوز پلیس برای خروج از خرم آباد داشت، به مامور پلیس می گفت: اینکه من از شهر خارج شوم یا نه؛ به عنوان تنها یک خانواده چه تاثیری در شکست کرونا دارد؟ من و خانواده ام کرونا نداریم و می خواهیم به دیدار پدر و مادرم در بروجرد برویم.
مامور پلیس که مانع خروج این خانواده شده بود، با صراحت به این فرد می گفت از کجا می دانی که کرونا نداری؟ مگر همه نشنیده ایم که کرونا تا درصد زیادی ممکن است بدون علامت باشد. از کجا می دانی وقتی به دیدار پدر و مادرت می روی هدیه شومی که به آنها می دهی کرونا نیست.
این بحث تا حدی بین مامور پلیس و این شهروند بی خیال انجام شد که در نهایت پلیس برگه جریمه ای 500 هزار تومانی به دست راننده داد و او را مجبور به بازگشت به خرم آباد کرد، اما وقتی برگه جریمه را دید با عصبانیت تمام گفت حالا که جریمه شدم اجازه بدهید بروم اما پلیس باز مانع او شد چرا که تخطی از دستور پلیس موجب توقیف خودرو خواهد شد.
لرستان هم اکنون در وضعیت فوق قرمز شیوع کرونا است، چهار شهرستان الیگودرز، دورود، پلدختر و کوهدشت در وضعیت فوق حاد شیوع کرونا هستند و محدودیت های آنها از جمله تعطیلی بازار همچنان برقرار است.
محمود ثمینی معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار لرستان نیز می گوید: ظرفیت بیمارستانهای استان پاسخگوی حجم گسترده مبتلایان نیست و مردم باید از حضور در مراکز پرخطر و تجمع های گسترده خودداری کنند. در شرایط کنونی رسانه ها باید بیش از گذشته در زمینه اطلاع رسانی، آگاهی بخشی و افزایش حساسیت مردم نسبت به رعایت پروتکل های بهداشتی کرونا ایفای نقش کنند.
وی افزود: لرستان همچون بسیاری از مناطق کشور در شرایط حاد کرونایی قرار دارد و نیاز است رسانه های جمعی استان و مطبوعات و نشریات محلی بیش از گذشته و با دغدغه بیشتر نسبت به اطلاع رسانی، آگاهی بخشی و بالابردن حساسیت عمومی در جهت لزوم اجرای دقیق مصوبات ستادهای ملی و استانی مدیریت بیماری کرونا اقدام کنند.
ثمینی همچنین اظهار داشت: مردم باید با حساسیت بیشتری در زمینه رعایت تمامی پروتکل های بهداشتی، اصول فاصله گذاری اجتماعی و استفاده مداوم از ماسک اقدام کنند.
از سوی دیگر برخی از مردم معتقدند که کرونا چون اکنون به اوج خود رسیده و روزانه آمار هشت هزار نفری ابتلا و مرگ 400 نفری را می شنویم باید محدودیت ها حتی بیشتر از محدودیت های کنونی و حتی با رئزهای بیشتری باشد چون آمارها نشان می دهد محدودیت ها موجب کاهش آمار کرونا می شود.
علی شهروند لرستانی که بخاطر کرونا پدرش را از دست داده است می گوید خطر کرونا تا حدی بالاست که فقط محدودیت های کرونایی می تواند پاسخگوی این مشکل بزرگ باشد که امیدواریم زندگی مردم با شکست کرونا و قطع زنجیره انتقال؛ به روال عادی برگردد و رنگ و بوی شادی به خود بگیرد اگرچه این روزها فقط بوی مرگ به مشام می رسد.
وی معتقد است کرونا با محدودیت نتیجه بخش است و مردم نیز با ممنوعیت ها کمتر به فکر خروج از استان ها هستند و همین موضوع می تواند بخشی از مشکلات ناشی از اوج گرفتن کرونا را حل کند اگرچه تنها با رعایت پروتکل های بهداشتی و فاصله گذاری اجتماعی می توان امید به قطع زنجیره انتقال کرونا داشت.
شرایط شیوع کرونا در خرمآباد بحرانی است و فعالیت اصناف سطح سه و چهار (غیرضروری) این شهرستان نیز از چهارشنبه 14 آبان به مدت 10 روز محدود شده است.
گروه های شغلی سه شامل دانشگاه ها، مدارس، زبان سراها، آموزشگاه های فنی و حرفه ای، کتابخانه ها، استخرهای سرپوشیده، موزه ها و موزه باغ ها، سینما و تئاتر، آرایشگاه ها، مساجد و مصلی ها هستند و ممنوعیت برگزاری هرگونه آزمون حضوری نیز در این سطح دسته بندی شده است.
برای گروه چهار نیز برگزاری مراسم اجتماعی، فرهنگی، مذهبی و همایش ها، فعالیت باشگاه های ورزشی، مدارس شبانه روزی، کافه و قهوه خانه ها ممنوع است.
چهار شهرستان الیگودرز، دورود، پلدختر و کوهدشت در وضعیت فوق حاد شیوع کرونا هستند و محدودیت های آنها از جمله تعطیلی بازار همچنان برقرار است.
در چارچوب این محدودیت، تمام فعالیتهای اصناف و مشاغل سطح سه و چهار که اغلب آموزشی و تجمع در مناسبتهای مختلف است ممنوع شده است.
بر این اساس گروههای شغلی سطح 2 شامل مراکز خرید، مرکز خرید و فروش غیر مواد غذایی، تمرین و انجام مسابقات ورزشی، مراکز متبرکه و زیارتگاهها، خیاطی، مساجد و مصلیها، قنادی با فروش شیرینی تر، آب میوه و بستنی فروشی، مراکز تهیه و طبخ غذا با پذیرش مشتری، آرایشگاههای مردانه، بازار فروش و مراکز شمارهگذاری خودرو، فروش فرش و موکت ممنوعیت فعالیت دارند.
مریم کوشکی سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی لرستان نیز می گوید: 44هزار و 121 مورد قطعی ابتلا به ویروس کرونا از ابتدای شیوع تا روز 14 آبان در این استان شناسایی شده است. در مجموع از ابتدای شیوع بیماری کووید 19 تا تاریخ اعلامی، 124 هزار و 770 نمونه به آزمایشگاههای استان ارسال شده است.
وی با بیان اینکه پاسخ 120 هزار و 479 نمونه توسط آزمایشگاههای لرستان اعلام شده است ادامه می دهد: تعداد نمونههای مثبت کرونا در استان تاکنون 44 هزار و 121 مورد بوده است و تعداد نمونههای منفی کرونا در لرستان 76 هزار و 354 نفر و 880 نفر به علت ابتلا به این ویروس در استان جان خود را از دست دادهاند.
اکنون کرونا در کمین است و ممکن است همه را گرفتار کند پس چه بهتر که با رعایت پروتکل های بهداشتی و فاصله گذاری اجتماعی؛ محدودیت ها را هم لحاظ کنیم تا شاید مرگ و یا بیماری دیگر به سراغ مان نیاید و همچنان مصون از این ویروس بمانیم.
مهناز بیرانوند خبرنگار ایرنا لرستان
*س_برچسبها_س* *س_پرونده خبری_س*