دوشنبه 16 تیر 1404

رمزخوانی از رکوردهای تلخ بورسی

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
رمزخوانی از رکوردهای تلخ بورسی

دنیای اقتصاد: بورس تهران فعالیت خود را در حالی پس از تعطیلی دوازده روزه از سر گرفت که پس از بازگشایی با سقوط کم‌سابقه‌ای در شاخص‌ها مواجه شد. در هفته‌ای که گذشت بورس تهران با کاهش نزدیک به 10 درصدی شاخص کل، یکی از تلخ‌ترین هفته‌ها را به ثبت رساند. حدود 90 درصد نمادها با صف فروش مواجه شدند و جو روانی منفی در بازار حاکم شد. واکنش دیرهنگام نهادهای سیاست‌گذار نسبت به وضعیت بحرانی، به شدت...

به گزارش گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد، در نخستین روز پس از آتش‌بس میان ایران و رژیم صهیونیستی، شاخص کل بورس در سطح 2 میلیون و 984 هزار واحد قرار داشت؛ اما با ریزش نزدیک به 295 هزار واحدی طی 5 روز معاملاتی هفته‌ای که گذشت، نه‌تنها حمایت‌های فنی شکسته شد، بلکه شاخص به زیر محدوده ابتدای سال نیز سقوط کرد و بازدهی آن از ابتدای سال به منفی یک درصد رسید.

این سطح از شاخص که در نیمه اول بهار امسال محرک قوی برای رشد بازار بود، اکنون تبدیل به نقطه امیدی برای بازگشت احتمالی شده است؛ مشروط بر اینکه سیاستگذار، تدابیر حمایتی خود را ادامه دهد و از تکرار رویه‌های ناصحیح در بخش صنایع خودداری کند.

افت 10درصدی شاخص کل، شدیدترین کاهش ارتفاع هفتگی، از هفته دوم سقوط تاریخی بورس در مرداد 99 است. کاهش بیش از 8.31 درصدی شاخص هم‌وزن نیز از هفته منتهی به 20 اردیبهشت 1402 تکرار نشده است.

خروج حقیقی‌ها با وجود حمایت

به دنبال پیش‌روی ریسک‌های سیاسی و افزایش نگرانی‌ها نسبت به آینده بازارها، خروج بی‌سابقه سرمایه‌گذاران حقیقی از بازار سرمایه نیز رقم خورد.

طی هفته گذشته، بیش از 28 هزار میلیارد تومان پول حقیقی از بازار خارج شد. تنها در روز چهارشنبه، رقم خالص خروج حقیقی‌ها با وجود حمایت‌های نظام بانکی به سطح بی‌سابقه‌ای رسید.

ارزش معاملات خرد هم به طور میانگین به کانال 10 هزار میلیارد تومان نزدیک شد. این عدد آخرین‌بار در هفته منتهی به 7 خرداد دیده شده بود؛ با این حال، در دو روز ابتدایی هفته، ارزش معاملات در سطح 3 هزار میلیارد تومان باقی مانده بود، تا اینکه با ورود دولت و بانک‌ها در پایان هفته، این عدد در روز چهارشنبه به 27 هزار میلیارد تومان رسید.

ارزش دلاری معاملات نیز به 296 میلیون دلار رسید که بالاترین رقم از24 اردیبهشت 1402 محسوب می‌شود.

ریزش بورس تمام می‌شود؟

شدت هیجانات منفی سهامداران در ابتدای هفته چنان بالا بود که بازار با فشار فروش سنگین مواجه شد و بازار اختیار معامله نیز این جو را به خوبی منعکس کرد.

قراردادهای خرید با ریزش قابل توجهی همراه شدند، در حالی که قراردادهای اختیار فروش بیش از 200 درصد رشد کردند؛ با این حال، ورود مجدد پول از سوی دولت در آخرین روز معاملاتی هفته و خروج سنگین پول حقیقی، نشانه‌هایی از تخلیه هیجانات را نشان داد که می‌تواند نقطه تعادلی برای بازگشت بازار به روزهای پررونق باشد.

نسبت قیمت به سود بازار (p/e) اکنون به سطح 6.4 واحد رسیده که آخرین‌بار در آبان 1403 شاهد آن بودیم.

با وجود جذاب بودن این سطح از p/e برای برخی سرمایه‌گذاران، اما نرخ بهره بالا و ریسک‌های سیاسی مانع اصلی برای ورود پول جدید محسوب می‌شود. اوراق اسلامی بدون ریسک اکنون با سود 36 درصدی عرضه می‌شوند که به طور تاریخی در سطح بالایی قرار دارد.

در نهایت، کاهش ارزش دلاری بازار به حدود 105 میلیارد دلار، هم‌زمان با رشد نرخ ارز، می‌تواند نشان‌دهنده ارزندگی نسبی بازار سهام باشد؛ موضوعی که شاید محرکی برای بازگشت تدریجی اعتماد سرمایه‌گذاران در آینده‌ای نزدیک شود.