رمز ارزها؛ صفر هایی خطرناک یا یک هایی ارزشمند
رمز ارزها یکی از فرصت های جدید دنیای دیجیتال هستند که استفاده نابجا از آنها موجب شده است تا تبدیل به تهدیدی برای سرمایه های کشور شوند.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از راه آرمان، هر سال با نزدیک شدن به فصل گرما بحث داغ رمز ارزها در کشور گسترش می یابد. تعطیلی دستگاه های تولیدکننده رمز ارز به دلیل افزایش مصرف برق علت اصلی این اتفاق بودند. اما امسال در کنار این موضوع، افزایش قیمت رمز ارزها، صحبت های برخی افراد ساخص درباره آنها، سرمایه گذاری گسترده مردم و در نتیجه کلاهبرداری برخی افراد در قالب صرافی های رمز ارزها موجب شده است. نگاه ها به این محصول نوظهور دنیای دیجیتال دقیق تر شود. اما رمز ارزها آیا تهدید هستند یا فرصت؟
رمز ارز چیست؟
به طور خیلی ساده می توان گفت رمز ارز واحدهای پول دنیای دیجیتال هستند. صفر و یک هایی که به وسیله معادلات پیچیده ریاضی تبدیل به واحد پول می شوند. این پول های مجازی غیرقابل ردیابی هستند و توسط همه به صورت غیر متمرکز نگهداری می شوند. اما برای استخراج و نگهداری حساب و کتاب ها به دستگاه های رایانه ای نیاز است که به آنها معادن ارز دیجیتال می گویند.
بنا بر به تصویب هیات وزیران از 13 مرداد سال 98 استخراج بیت کوین و سایر رمز ارزها در ایران یک فعالیت قانونی به حساب آمده و پس از کسب مجوز از وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) برای عموم مردم آزاد است.
رمز ارز و گرمای هوا
در سال های گذشته و در فصل گرما مصرف برق در کشور اوج می گرفت. به همین دلیل شرکت برق تلاش کرد با کاهش مصرف برق در بخش های مختلف و استفاده از سوخت های فسیلی برای برخی نیروگاه ها مانع خاموشی برق خانگی شود.
معادن رمز ارز در کشور برای استفاده از دستگاه هایشان باید برق خود را یا از شبکه سراسری و با تعرفه برق صادراتی تامین کنند و یا نیروگاه جدید توسط متقاضی ایجاد شود.
نکته قابل توجه اینجاست که تامین برق این مراکز هزینه بسیار بالایی دارد که بایستی توسط متقاضی پرداخت شود. البته شرکت برق در 2 ماه گرم سال تعرفه برق معادن رمز ارز را با دو برابر قیمت صادراتی و در 8 ماه کم بار شبکه با نصف قیمت عرضه می کند. از طرفی وزارت نیرو با استخراج غیرمجاز رمز ارز که همان استفاده از برق با تعرفه ای به غیر از تعرفه رمزارز (مانند تعرفه خانگی، کشاورزی، صنعتی و...) است برخورد می کند و حتی برای معرفی کنندگان آنها جایزه 20 میلیون تومانی در نظر گرفته است.
رمز ارز و کلاهی به گشادی ترس ها
اول بهمن سال گذشته عفت شریعتی نماینده مردم زرند و کوهبنان در نطقی ضمن هشدار درخصوص وضعیت اقتصادی کشور گفت: نوسان نرخ ارز آسیب زننده تر از رشد نرخ آن است. هنوز تکلیف بازار و قیمت ها مشخص نیست، در رابطه با نوسان ارزی ما دو مشکل داریم. یکی همین گران شدن یک شبه قیمت ها و بلاتکلیفی مردم، فروشندگان و دیگری اثر ذهنی و احساس بدی که به واسطه کاهش دارایی اندوخته، به مردم دست می دهد و بعضا ممکن است موجب اتخاذ تصمیم های هیجانی در مردمی شوند که نمی خواهند پسانداز سال هایشان را در عرض چند ماه بی ارزش شود و البته حق هم دارند.
شریعتی کوهبنانی بیان کرد: بسیاری از مردم به دلیل ترس از جا ماندگی ناشی از رشد قیمت ها و بی ارزش شدن پس اندازشان، به بازار های غیر رسمی مانند ارز دیجیتالی روی آوردند که در این میان به دلیل این که ساز و کار عملیاتی مناسبی در این بازار وجود ندارد، افراد سودجو از این شرایط سوء استفاده کرده و سرمایه مردم را به تاراج می برند.
وی ابراز کرد: به عنوان نمونه صرافی هایی که هیچکدام مجوزی در سایت هایشان ارائه نکردند اقدام به خرید فروش ارز ها با هر قیمتی که می خواهند می کنند.
در همین ارتباط، سرهنگ رجبی، رئیس مرکز تشخیص و پیشگیری از جرایم سایبری پلیس فتا در یک گفتوگوی تلویزیونی با بیان اینکه تعداد تخلفات در حوزه ارزهای دیجیتال افزایش پیدا کرده، گفت: عمده پروندههای ثبتی در پلیس فتا مربوط به مالباختگانی است که اطلاع و شناختی نسبت به پدیده رمز ارز و فرآیند استخراج و معامله آن نداشته و سرمایه خود را با انگیزه سرمایهگذاری در اختیار کلاهبرداران قرار میدهند.
وی در خصوص مخاطرات سرمایهگذاری در بازار رمزارزها اظهار کرد: سرمایهگذاری به صورت پانزی یکی دیگر از دامهایی است که کلاهبرداران برای سرمایهگذاران پهن کردهاند. در این روش افراد سرمایه خود را در اختیار شرکتهایی قرار داده که قول سود چشمگیر ماهیانه به آنان میدهند. عمده این شرکتها خارج از کشور هستند و تا زمانی که هرم سرمایهگذاری تکمیل نشده باشد، به اعضا سود میدهند. اما پس از تکمیل هرم، اقدام به کلاهبرداری کرده و دیگر اثری از آن شرکت نخواهد بود.
تهدیدی که با مدیریت به فرصت تبدیل می شود
محمدرضا پور ابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس روز سه شنبه 28 اردیبهشت در نطق خود در مجلس گفت: در خصوص رمز ارزها اخیرا مشکلاتی ایجاد شده همچنین موضوعاتی نیز اخیر مطرح شده که موضع صریحی که در ارتباط با رمز ارزها داریم در دو بخش است.
وی ادامه داد: رمز ارزهای داخلی ظرفیتی بزرگ برای اقتصاد کشور است که می توان از این ظرفیت به واسطه نسبی در انرژی استفاده کنیم و تحریم های غیرقانونی و ظالمانه را را رفع کنیم.
پورابراهیمی بیان کرد: به زودی گزارش کمیسیون اقتصادی که در صحن مطرح است، در قالب طرح در کمیسیون نهایی خواهد شد و تکالیف تک تک دستگاه ها، وزارت نیرو، وزارت صمت، وزارت ارتباطات به واسطه بستر فضای مجازی، وزارت اقتصاد به واسطه شفافیت و اجرای قانون مبازره با پولشویی در کشور و بانک مرکزی عملیاتی خواهد کرد.
وی تصریح کرد: در خصوص مبادلات رمز ارزهایی که منشا خارجی دارند، نظر صریح ما در مجلس این است که بانک مرکزی و وزارت اقتصاد نباید این موضوع را رها کنند. سایت هایی که در این خصوص در حال اقدام هستند باید در چهارچوب ضوابط کشور عمل کنند.
نماینده مردم کرمان و راور در مجلس تشریح کرد: چراکه گزارش ما در کمیسیون اقتصادی حاکی از این است روزانه بین 3 تا 5 هزار میلیارد تومان از طریق درگاه های پرداختی که زیر نظر بانک مرکزی از طریق psp عملیاتی بشود و بدون نظارت عملیاتی شده است. ما انتظار داریم بانک مرکزی ساماندهی کند اما شنیده ایم اخیرا بانک مرکزی ساماندهی توقف آنها را در دستور کار قرار داده که اساسا این موضوع ما نیست لذا بنا داریم در جلسات بعدی کمیسیون اقتصادی این موضوع را بحث کنیم.
تجربه بورس
رمز ارزها به مانند تمامی بازارهای اقتصادی از قوانین عرضه و تقاضا پیروی می کند و دارای خطرات اقتصادی و احتمال کاهش یا افزایش قیمت است. لذا حضور آگاهانه مردم در این بازار می تواند موجب بهبود وضعیت اقتصادی کشور شود اما انجام رفتارهای احساسی به خصوص عدم توجه به بهره برداری از رمز ارز داخلی، سرمایه ها را بر باد خواهد داد.
انتهای پیام /