چهارشنبه 7 آذر 1403

روایتی از مخرج مشترک برجامیون و اغتشاشگران و تحریم‌کنندگان / رابطه تحریم‌های فلج‌کننده آمریکا و فتنه 88

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
روایتی از مخرج مشترک برجامیون و اغتشاشگران و تحریم‌کنندگان / رابطه تحریم‌های فلج‌کننده آمریکا و فتنه 88

سعید داغینه کارشناس مسائل بین‌الملل در گفت و‌گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس با اشاره به تاثیر اغتشاشات اخیر بر نظام تحریم‌ها اظهار داشت: برای کشف ارتباط بین اغتشاش و تحریم لازم است ابتدا درباره کارکرد تحریم‌ها بحث کنیم. تحریم‌ها از جنبه اثرگذاری به دو بخش «تحریم هدفمند» و «تحریم گسترده» تقسیم می‌شوند.

وی افزود: تحریم هدفمند به دنبال توقف فرآیند یا فعالیت مشخصی است، به عنوان مثال جبهه غرب با اعمال تحریم بر یکسری در کالاهای تکنولوژیک و صنعتی حساس، تلاش می‌کنند از توسعه و پیشرفت برنامه موشکی و فضایی ایران جلوگیری کنند یا اینکه کند شود، این نوع تحریم‌ها عمدتا بر زنجیره تامین متمرکز است.

داغینه گفت: در تحریم گسترده، کشورهای غربی تلاش می‌کنند با سوار شدن بر ضعف‌های اقتصادی کشور بر معیشت توده‌های مردم اثر بگذارند و با ایجاد نارضایتی و اعتراض مردم و تضعیف پایگاه اجتماعی حاکمیت، نظر حاکمیت را نسبت به این موضوع مشخص تغییر دهند.

* مدل تحریم و اغتشاش در سه کشور عراق، لیبی و ایران

کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: سابقه تحریم‌های گسترده به دهه هفتاد برمی‌گردد که کشورهای غربی با اعمال تحریم در قالب قطعنامه شورای امنیت بر روی جریان درآمد نفتی عراق، موجب شدند که واردات کالاهای اساسی موردنیاز مردم عراق کاهش یابد. در نتیجه در یک مدت کوتاه‌، قحطی در عراق پیش آمد و نیم میلیون کودک از بین رفتند. در نهایت دولت صدام مجبور شد که نظارت بدون قید و شرط را بر روی برنامه هسته‌ای خود بپذیرد.

وی گفت: این سناریو به صورت مشابه علیه لیبی نیز پیاده‌سازی شد و درباره ایران نیز این نوع تحریم در اواخر دهه هشتاد در دستور کار غرب قرار گرفت و اعمال شد که اصطلاحا به آن «تحریم‌های فلج‌کننده» می‌گفتند. این نوع تحریم نه تنها جریان تبادلات نفتی ایران را تحت تاثیر قرار میداد بلکه تعاملات بانکی ایران را نیز هدف قرار داده بود.

داغینه تاکید کرد: هدف از اعمال تحریم‌های گسترده علیه ایران این بود که دسترسی به ارز موردنیاز برای تامین برخی اقلام اساسی از بین برود و در نتیجه یک شوک تورمی به اقتصاد کشور وارد شود و اعتراضات بالا بگیرد و بدین ترتیب حاکمیت از برخی مواضع سیاست خارجی خود عقب‌نشینی کند.

*اغتشاشات، به پروژه غرب برای اجماع‌سازی کشورها در رعایت تحریم‌ها کمک می‌کند

کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: تا اینجا درباره تاثیر تحریم بر اعتراضات مردمی و سپس اغتشاشات صحبت کردیم که این موضوع نه تنها در ایران بلکه به عنوان یک مدل درباره همه کشورهای مقابل جبهه غرب پیاده‌سازی و اجرا می‌شود. این رابطه به صورت برعکس نیز صدق می‌کند یعنی وقوع اغتشاش در کشور می‌تواند به تیز شدن چاقوی تحریم کمک کند.

وی اظهار داشت: مباحث حقوق بشری بهانه خوبی را برای طرف غربی فراهم می‌کند که با ایجاد و تحریک و هدایت اغشاشات در ایران، گستردگی تحریم‌های نوع دوم را افزایش دهد و کشورها را برای رعایت ملاحظات تحریمی با ایران با خود همسو کند.

* رابطه تحریم‌های فلج‌کننده آمریکا و فتنه 88

داغینه گفت: تحریم‌های فلج‌کننده‌ای که از سال 89 علیه ایران اعمال شد نتیجه فتنه 88 بود؛ در اغتشاشات آبان 98 هم یک دسته‌ای از تحریم‌ها اعمال شد که البته از جنبه اثرگذاری چندان بااهمیت نبودند اما به بهانه‌های حقوق بشری اعمال شدند و این دست اتفاقات موجب کمک به جبهه غرب برای متقاعد کردن سایر کشورها به رعایت تحریم علیه ایران می‌شود.

کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: پس از اغتشاشات اخیر هم بر شرکت‌هایی که در صادرات نفت ایران به ما کمک می‌کردند تحریم‌هایی اعمال شد. نکته جالب اینکه افرادی که آتش بیار اغتشاشات اخیر از خارج از کشور بودند از آمریکا درخواست کرده‌اند که تحریم‌های بیشتری را علیه ایران اعمال کند. نکته جالب‌تر هم اینکه غلب افرادی که مردم را به اغتشاشات تحریک می‌کردند از حامیان برجام هم هستند.

پایان پیام /

شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید

برجام

سعید داغینه کارشناس مسائل بین‌الملل تحریم اغتشاش این خبر توسط افراد زیر ویرایش شده است
روایتی از مخرج مشترک برجامیون و اغتشاشگران و تحریم‌کنندگان / رابطه تحریم‌های فلج‌کننده آمریکا و فتنه 88 2