دوشنبه 5 آذر 1403

روحانی چگونه می‌تواند به سیاست بازگردد؟/ انتقاد قالیباف از بی‌توجهی به جوانگرایی / ارزیابی توکلی از عملکرد مجمع تشخیص مصلحت

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
روحانی چگونه می‌تواند به سیاست بازگردد؟/ انتقاد قالیباف از بی‌توجهی به جوانگرایی / ارزیابی توکلی از عملکرد مجمع تشخیص مصلحت

هر روز اخبار فراوانی در رسانه ها منتشر می شود که دنبال کردن آنها حتی برای آنان که اهل مطالعه اخبار هستند کار را دشوار می‌کند. بسته خبری - تحلیلی الف با رصد اخبار و رویدادهای مهم، همچنین تحلیل های صورت گرفته در این زمینه مخاطبان خود را از مهمترین وقایع روز آگاه می‌کند.

آمار کرونا در ایران / تعداد فوتی‌ها دورقمی شد

بنابر اعلام وزارت بهداشت از دیروز تا امروز و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، 5427 بیمار جدید مبتلا به کووید19 در کشور شناسایی شد که 840 نفر از آنها بستری شدند.

مجموع بیماران کووید19 در کشور به 6 میلیون و 82 هزار و 865 نفر رسید.

متاسفانه در طول 24 ساعت گذشته، 97 بیمار کووید19 جان خود را از دست دادند و مجموع جانباختگان این بیماری به 129 هزار و 53 نفر رسید.

امروز پس از گذشت 234 روز آمار مرگ و میر روزانه بیماران کووید19 دو رقمی شد. آخرین بار روز 12 فروردین امسال، مرگ و میر روزانه کمتر از 100 نفر بود.

آمار واکسیناسیون در ایران

بنابر اعلام وزارت بهداشت تا کنون 56 میلیون و 830 هزار و 741 نفر دز اول، 45 میلیون و 115 هزار و 3 نفر دز دوم و 803 هزار و 290 نفر، دز سوم واکسن کرونا را تزریق کرده اند.

مجموع واکسن های تزریق شده در کشور به 102 میلیون و 749 هزار و 34 دز رسید.

در شبانه روز گذشته 603 هزار و 805 دز واکسن کرونا در کشور تزریق شده است.

***

توافق موقت، تله یا فرصت؟

حمیدرضا آصفی، دیپلمات پیشین کشورمان در گفتگو با ایرنا رویکرد دولت سیزدهم در مذاکرات هسته‌ای را منطقی و عاقلانه توصیف کرد و گفت: این دولت بی اثر کردن تحریم‌ها از طریق ساز و کارهای داخلی را دنبال می‌کند. بر این اساس، تاب آوری کشور باید زیاد شود و قدرت اقتصادی کشور به لحاظ امکاناتی که خلق می‌شود باید به گونه ای باشد که تحریم‌ها عملا بی‌اثر شود.

سخنگوی پیشین وزارت امور خارجه با بیان اینکه تحقق این موضوع زمان‌بر است و یک‌شبه اتفاق نمی افتد، افزود: برای افزایش اقتدار اقتصادی کشور باید سازوکارهای لازم ایجاد، ابزارها در اختیار گرفته شده، قدرت تولید بالا رفته و روابط با همسایگان و کشورهای منطقه تقویت شود.

آصفی، تجربیات جمهوری اسلامی در چهار دهه گذشته و به ویژه در یک دهه اخیر و از زمان امضای برجام را یادآور شد و گفت: تجربه انباشته جمهوری اسلامی در حوزه سیاست خارجی و دیپلماسی، درست بودن رویکرد دولت سیزدهم مبنی بر اهمیت بی‌اثر کردن تحریم‌ها در داخل و وابسته نکردن اقتصاد کشور به خارج را اثبات می‌کند.

آصفی مطرح شدن توافق موقت در برخی رسانه‌های آمریکا را یادآور شد و گفت: موضوع توافق موقت برای آزاد کردن بخشی از دارایی‌های مسدود شده ایران را در ازای توقف بعضی از فعالیت‌های کشورمان مطرح کرده اند. باید جزییات این توافق معلوم شود تا بتوان آنرا ارزیابی کرد. طرح توافق موقت هم می‌تواند مفید و هم فریب باشد.

وی افزود: تا جزییات طرح مطرح شده در رسانه‌های آمریکا تحت عنوان توافق موقت روشن نشود قضاوت درستی نمی‌توان درباره آن داشت. این طرح هم می‌تواند فرصتی باشد برای اینکه در یک فضای روشن تصمیم گرفت و هم می‌تواند یک تله رسانه‌ای باشد. آمریکایی‌ها هنوز به طور رسمی چیزی اعلام نکرده‌اند و تیم مذاکره کننده ایران بعد از دریافت جزییات درباره آن تصمیم لازم را اتخاذ می‌کند.

***

منشا انتصابات فامیلی چیست؟

داریوش قنبری، نماینده ادوار مجلس و فعال سیاسی اصلاح‌طلب درباره انتصابات فامیلی به آرمان ملی گفت: «انتصاب‌های فامیلی در کشور ما قدمت دارد. مختص این دولت هم نیست و در گذشته هم بوده و ریشه این نوع انتصابات برمی‌گردد به ضعف احزاب سیاسی که به اصطلاح کادر مورد نیاز را برای اداره کشور تامین بکنند.

یکی از کارکردهای احزاب سیاسی کادرسازی است و پرورش کادر مورد نیاز برای اجرای برنامه‌هاست. حزب یک باشگاه سیاسی است که هم برنامه‌های اداره کشور را ارائه و تولید می‌کند و هم افراد لازم را برای اجرای آن برنامه‌ها و متناسب با آن دیدگاه خودش پرورش می‌دهد.

در کشور ما احزاب این کارکردهای حزبی خودشان را ندارند و چون کارکردهای حزبی مناسبی ندارند به اصطلاح یک جلوه ضعیفی از تفکرات و اندیشه‌های حزبی در زمان انتخابات مشاهده می‌کنیم و تا انتخابات بعدی احزاب به کما می‌روند.

در مجموع می‌شود گفت این ضعیف‌ترین شکل فعالیت حزبی است که در کشور داریم. در کشورهایی که به لحاظ سیاسی توسعه یافته هستند احزاب بعد از موفق شدن می‌آیند بر امور نظارت می‌کنند و دوما علاوه بر نظارت‌هایی که می‌کنند، کادرهای مورد نیاز را هم در اختیار سیاستمداران قرار می‌دهند.

اما متاسفانه در کشور ما این مشکل وجود دارد و احزاب، احزاب نحیف هستند که متاسفانه کار ویژه‌های خودشان را نمی‌توانند به درستی انجام بدهند. باید بازسازی مناسبی از احزاب در هر دو طیف چپ و راست انجام بگیرد، به گونه‌ای که بتوانند احزابی به معنای واقعی کلمه بسازند که هم کادر مورد نیاز برای اداره کشور در این احزاب پرورش داده شود و هم برنامه‌های مناسبی برای مدیریت کشور ارائه بشود.»

***

روحانی چگونه می‌تواند به سیاست بازگردد؟

جام جم نوشت: «طبیعی است حسن روحانی به‌واسطه حضور هشت ساله در کسوت رئیس‌جمهور باید یک مدتی را در سکوت بگذراند و از فضای سیاسی کاملا دور باشد و او خودش قبل از هر فرد دیگری به این سکوت نیاز دارد؛ یعنی همه روسای‌جمهور به این دوره تعلیق خاطر نیاز دارند، البته یکی مانند احمدی‌نژاد فقط یکی دوماه می‌تواند ژست سکوت بگیرد و بعد از آن طاقتش طاق شد و یکی هم مثل روحانی معلوم نیست تا کی بخواهد این فضا را ادامه بدهد. البته کارنامه هشت ساله او طوری است که این ظرفیت را دارد سکوت خود را به شکل طولانی‌تری تمدید کند اما یک نکته درباره او قطعی است...

حداقل قرائن این را نشان می‌دهد که روحانی قصد دارد در یک دوره نسبتا طولانی اجازه دهد مساله دولت او و آسیب‌های ناشی از عملکردش رسوب کند و مسائل دولت جدید حسابی جاگیر یا جایگزین شود و وقتی مردم دیگر مشکلات خود را کاملا مرتبط با دوره فعلی دانستند، به عنوان منتقد دوباره بازگردد و آفتابی شود. او حتما روی حافظه کوتاه‌مدت مردم حساب کرده و می‌داند حافظه تاریخی مردم ما خیلی کوتاه است و گاهی زود فراموش می‌کنند، احتمالا حجت او هم برای این امیدواری به کم‌جانی خاطره‌ها، اوج محبوبیت هاشمی در سال 92 بعد از حضیض یک نفرت عمیق در سال 84 باشد...

روحانی برای ادامه حیات سیاسی آن هم در قدوقواره یک کنش‌گر جریان‌ساز یا باید یک پایگاه اجتماعی برای خود درست کند که به‌واسطه نوع شخصیت غیر کاریزما و غیرجذاب او عملا این گزینه منتفی است یا حداقل بسیار سخت است چراکه او خاتمی یا احمدی‌نژاد نیست که بعد از ریاست‌جمهوری هم حامیان منحصر به‌فرد و دو‌آتشه خود را داشته باشد یا باید سراغ راه دوم برود. روحانی برای بازگشت به سیاست ممکن است تطهیر وجهه پیشین خود با جایگاه علمی و آکادمیک را پیش بگیرد...

درواقع در حالت دوم روحانی نیاز دارد یک وجه و هویت جدیدی در محیط آکادمیک برای خود بسازد تا هم خاطره 8سال دولت تدبیر و امید را از اذهان بزداید و هم سابقه امنیتی و سیاسی پررنگ خود را به حاشیه ببرد و این ره گرچه آسان‌تر از مسیر اول است اما این مسیر هم برای شخصیتی پررنگی مانند او از لحاظ برچسب امنیتی، راه بدون حاشیه نیست. او سال‌ها به‌عنوان یک چهره مطرح در حوزه امنیتی شناخته‌شده که به این راحتی‌ها انگاره اجتماعی نسبت به او آکادمیک و علمی نخواهد شد و چنین اتیکتی به این زودی‌ها به روحانی تعلق نمی‌گیرد.

با بررسی این دو فرض درباره نحوه بازگشت روحانی به عرصه سیاسی به یک موضوع کلیدی و مهم به عنوان روش سوم می‌رسیم که اجرای آن توسط شخصیتی همچون روحانی اصلا دور از تصور نیست، در واقع مهم‌ترین اتفاقی که می‌تواند روحانی را دوباره از نازل‌ترین سطح محبوبیت اجتماعی بالا بکشد، ناکارآمدی دولت فعلی است؛ به این معنا که اگر این دولت ناکارآمد عمل کند فضا برای احیای روحانی ایجاد خواهد شد چراکه مردم اغلب در انتخابات سلبی عمل و به دورترین کاندیدا نسبت به وضع موجود گرایش پیدا می‌کنند و این تکنیک در هر هشت سال تکرارشده، همانطور که برای احمدی‌نژاد و هاشمی هم این فضا به‌وجود آمد.»

***

انتقاد قالیباف از بی‌توجهی به جوانگرایی

به گزارش فارس، محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در هفتمین اجلاسیه کنگره همفکری بسیج دانش‌آموزی اظهار داشت: در یک جلسه‌ای که جای مهمی بود اشاره کردم که اگر روزی مسؤولیتی داشته باشم که در دولت اثرگذار باشم حتما تمشیت امور وزارتخانه آموزش و پرورش را به صورت جزئی و دقیق شخصا پیگیری خواهم کرد.

وی افزود: در طول سال‌های گذشته در حالی که سند تحول بنیادین داشتیم متأسفانه بی‌ثبات‌ترین وزارتخانه در عدم حضور باثبات وزیر، آموزش و پرورش بوده است.

رئیس مجلس تصریح کرد: قریب به 17 سال است مدیریت با ثباتی در وزارتخانه آموزش و پرورش نداشته‌ایم و چه توقعی می‌توانیم داشته باشیم که بتوانیم آموزش و پرورش را متحول کنیم.

وی گفت: در گام دوم انقلاب و بیانیه رهبر معظم انقلاب نباید تردید کنیم زیرا پیش‌قراولان اجرای من و امثال من نیستند بلکه پیش‌قراولان این حرکت دانش‌آموزان هستند لذا بایستی ایمان و باور داشته باشند.

وی تأکید کرد: دانش‌آموزان پیش‌قراولان حرکت در گام دوم انقلاب اسلامی هستند و ما هم به عنوان مسؤولان قدیمی وظیفه داریم و مکلف هستیم که هم تجارب خود را منتقل کنیم و هم از جوان‌ترها استفاده کنیم.

رئیس مجلس گفت: دشمنان در داخل و خارج از انقلاب باید این احساس را داشته باشند که دین توان اداره جامعه را دارد و آنها باید بفهمند که قطعا دین می‌تواند جامعه را اداره کند و انقلاب اسلامی می‌تواند تحول عظیمی را پیش ببرد.

وی با اشاره به تأکید رهبر معظم انقلاب بر جوانگرایی عنوان کرد: با این حال در طی 40 ساله بعد از انقلاب به صورت اساسی به جوانگرایی و نوجوانگرایی پرداخته نشده است لذا شما باید عملکرد نامناسب در حوزه جوانگرایی را فراموش کنید و خود را دست کم نگیرید و به سن پایین خود فکر نکنید.

***

ارزیابی توکلی از عملکرد مجمع تشخیص مصلحت نظام

احمد توکلی عضو تشخیص مصلحت نظام درباره نقش و عملکرد مجمع تشخیص مصلحت نظام به «خبرآنلاین» گفت: «برخی موضوعات مجمع، مورد توجه عمومی است و گاهی مباحثی در دستور کار مجمع قرار می‌گیرد که توجه عموم را به خود جلب نمی‌کند. به همین دلیل این احساس شکل می‌گیرد که مجمع، فعال نیست یا جلسه‌ای برگزار نمی‌کند.»

توکلی درباره شائبه حضور کمرنگ مجمع تشخیص مصلحت نظام در حوزه حل مشکلات معیشتی بی‌سابقه مردم تاکید می‌کند: «این ایراد به مجمع وارد است اما مجمع یک کار و وظیفه اصلی دارد که آن هم مشاوره به رهبری است. وظیفه دیگر مجمع تشخیص مصلحت نظام هم، مصلحت سنجی است تا مصوبات مجلس خلاف اصول قانون اساسی نباشد.»

او ادامه می‌دهد: «مواردی وجود داشته که مجمع تشخیص در مسائلی خارج از چارچوب وظایفی خود ورود کرده است. اما در بسیاری از موارد نیز مجمع ورود نمی‌کند. من به اعضای مجمع به همین دلیل اعتراض کردم. چرا که اعضای مجمع، مشاور رهبری هستند و نباید حتما از ما در خواست مشورت شود، مواردی را که متوجه می‌شویم باید به رهبری بیان کنیم، ما مشاور هستیم.»

این عضو تشخیص مصلحت نظام می‌گوید: «اعضای مجمع در مقام مشورتی، منفعل هستند. مردم از مجمع انتظارشان بالاست که مسائل را بسنجند. معتقدم مجمع باید بیشتر تحرک داشته باشد، جلسات بیشتری برگزار کند و مشورت بیشتری به مقام رهبری بدهد.»

***

تاکید جبلی بر حضور چهره‌های محبوب در صدا و سیما

پیمان جبلی، رئیس سازمان صدا و سیما در گفت‌وگو با خانه ملت در مورد سلیقه مخاطبان برای بازگشت چهره‌های محبوب به رسانه ملی گفت: از ضوابط حرفه‌ای و قانونی رسانه ملی است که از تمام ظرفیت‌ها و قدرت آنتن برای جلب اعتماد و جذب نظر مخاطبان استفاده کند و هیچ گونه ظرفیتی را نباید نادیده بگیرد.

رییس سازمان صدا و سیما تاکید کرد: استفاده بهینه از تمام ظرفیت‌ها و پتانسیل‌ها از ضوابط و معیارهای اساسی سازمان است، در دوره جدید ما سعی می‌کنیم از هیچ ظرفیتی در حوزه توانمندی، استعداد، محتوا، ژانرهای برنامه سازی در حوزه نیروی انسانی غافل نشویم و همه را به رسمیت شناخته و از تک تک آنها صیانت کنیم.

جبلی در پاسخ به سوال خبرنگار خانه ملت در مورد بازگشت چهره‌هایی همچون عادل فردوسی پور به آنتن رسانه ملی گفت: پاسخ همان است که از قبل اعلام کرده‌ام.

گفتنی است روز 10 مهرماه سال جاری هوادار فوتبال خوزستانی در دیدار با جبلی خطاب به او درخواست بازگشت فردوسی پور را داشت و عنوان کرد: می‌توانم از شما خواهش کنم که برنامه 90 با اجرای آقای عادل فردوسی پور را احیا کنید تا کام فوتبال دوستان شیرین‌تر از پیش شود و جبلی در پاسخ به این درخواست اظهار داشت: «عادل فردوسی‌پور می‌تواند دوباره در تلویزیون فعالیت کند و از نظر ما منعی ندارد.»

***

نبویان: از قطعنامه‌های جدید نترسیم!

سید محمود نبویان، نماینده تهران در گفتگو با خبرنگار مهر در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه در صورتی که شورای حکام قطعنامه‌ای را علیه ایران صادر کند، ما باید چه موضعی در مذاکرات آینده داشته باشیم؟ گفت: تیم مذاکره‌کننده جمهوری اسلامی ایران باید قاطعانه بایستند و نباید هیچ‌گونه توجهی به چنین قطعنامه‌هایی که قبلا هم علیه کشورمان صادر شده است، داشته باشند.

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: سیاست و ابزار استکباری آمریکا و کشورهای همسویش این است که هر از چندگاهی از اعمال تحریم‌های جدید صحبت می‌کنند و ما در مذاکرات نباید به این حرف‌ها توجه کنیم و باید فقط پیگیر حقوق ملت ایران باشیم. همچنین ما باید به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعلام کنیم که اگر آنان قرار است مسیر سیاسی را طی کنند و برخلاف قوانین رفتار کنند، ایران باید یکسری گام‌های هسته‌ای را به صورت جدی‌تر بردارد.