شنبه 29 دی 1403

رونمایی از بازی جدید غرب با قطعنامه 2231 در شورای امنیت

وب‌گاه مشرق نیوز مشاهده در مرجع
رونمایی از بازی جدید غرب با قطعنامه 2231 در شورای امنیت

بازی کشورهای غربی با قطعنامه 2231 به یک پروسه تکراری تبدیل شده که هر از گاهی با تاکتیک‌های مختلف وارد فاز اجرایی می‌شود این بازی ادامه یافته ولی در نهایت راه به جایی نبرده‌اند.

به گزارش مشرق، بازی کشورهای غربی با قطعنامه 2231 به یک پروسه تکراری تبدیل شده که هر از گاهی با تاکتیک‌های مختلف وارد فاز اجرایی می‌شود؛ از برنامه‌های کارشکنانه آنها در آستانه مهرماه 1399 که محدویت پنج ساله تسلیحاتی ایران پایان یافت گرفته تا مهرماه امسال که محدودیت هشت ساله موشکی برداشته‌شد، این بازی ادامه یافته ولی در نهایت راه به جایی نبرده‌اند.

هدف‌گذاری قطعنامه با نشست‌های دوره‌ای شش‌ماهه

روز دوشنبه (27 آذرماه) نشست دوره‌ای و شش‌ماهه شورای امنیت سازمان ملل درباره شانزدهمین گزارش «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل در خصوص قطعنامه 2231 در مورد ایران و برجام برگزار شد؛ نشستی تحت عنوان «عدم اشاعه: اجرا قطعنامه 2231 شورای امنیت (2015)» که طبق انتظار به تریبونی برای اتهام‌زنی غربی‌ها به ایران تبدیل شد که البته از سوی نماینده ایران بی‌پاسخ نماند.

«امیر سعید ایروانی» سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل در نشست شورای امنیت تاکید کرد: از زمان نشست قبلی شورا، جمهوری اسلامی ایران به طور مداوم برای احیای برجام تلاش کرده است. با این وجود، علیرغم حسن نیت و تلاش ما، طرف های دیگر تاکنون هیچ گام ملموسی برنداشته اند. نه ایالات متحده و نه E3/EU صادقانه و مصمم به پایان دادن به عدم اجرای قابل توجه تعهدات خود تحت برجام و قطعنامه 2231 نیستند.

نماینده ایران در سازمان ملل از شگرد و تاکتیک غرب همچون «مقصرنمایی» پرده برداشت و گفت: طبق معمول، امروز آنها با نادیده گرفتن عمدی دلایل اصلی وضعیت فعلی برجام، تلاش کردند تا روایت را تغییر دهند، جای قربانی و مقصر را تغییر دهند، کمپین اطلاعات نادرست به راه بیندازند و وارد بازی مخرب سرزنش کردن طرف دیگر شوند. شایان ذکر است طرفی که از برجام خارج شد، آمریکاست نه ایران!

خروج یکجانبه «دونالد ترامپ» از برجام در 18 اردیبهشت 1397 به رغم اعتراض‌ها و فشارهای بین‌المللی هنوز از اذهان عمومی پاک نشده‌است؛ خروجی که با شدیدترین تحریم‌ها علیه ایران ذیل کارزار «فشار حداکثری» همراه بود و وعده‌های تروئیکای اروپا از «اینستکس» گرفته تا «اس پی وی» همه روی کاغذ باقی ماندند.

در این شرایط حتی تهران تا یکسالگی خروج آمریکا از توافق به صورت یکطرفه به آن پایبند ماند ولی قدمی از سوی طرف مقابل برای احیای توافق برداشته نشد تا اینکه کشورمان با هدف توازن‌بخشی به تعهدات، سرانجام از انجام یکسویه آن عقب نشست.

موضوع توازن بخشی به تعهدات که بر اساس بندهایی از توافق اجرایی شده‌است در متن سخنرانی ایروانی نیز به چشم می‌خورد که تاکید داشت: اقدامات اصلاحی ایران توسط بندهای 26 و 36 برجام مجاز شده است که بر اساس آن، در صورت «تحریم‌های جدید یا اعمال مجدد تحریم ها»، ایران «حق» دارد، تکرار می‌کنم، ایران «حق توقف اجرای» تعهدات خود را به صورت «کلاً یا جزئی» دارد. با این حال، بر خلاف عواقب غیرقابل برگشت اقدامات غیرقانونی ایالات متحده، همه اقدامات ما به محض برداشته شدن همه تحریم ها به شیوه ای قابل راستی آزمایی قابل برگشت هستند.

بحران اوکراین و غزه؛ تفاسیر گمراه‌کننده از قطعنامه

وقتی جوسازی غربی‌ها به ویژه اعضای اروپایی توافق در آستانه پایان یابی محدودیت‌های تسلیحاتی و موشکی کارساز واقع نشد، آنها دست به دامن تحولات میدانی شدند به ویژه بحران اوکراین که نزدیک به دو سال از عمر آن می‌گذرد.

بازیگران غربی مدعی فروش پهپادهای ایرانی به روسیه در جریان بحران اوکراین هستندکه البته این ادعا بارها از سوی مقام‌های جمهوری اسلامی ایران رد شده‌است.

از نگاه اتهام آمیز غربی‌ها، ارسال پهپادهای ایرانی به اوکراین در مغایرت با پاراگراف 4 قطعنامه 2231 قرار دارد. از مواضع رسمی ایران در رد هر گونه کمک نظامی تهران به مسکو که بگذریم، ادعای نقض پاراگراف 4 ضمیمه B قطعنامه 2231 یک اشتباه و تفسیر گمراه‌کننده است که در تناقض با مفاد و روح و نص این بند محسوب می‌شود.

این پاراگراف به طور روشن به محدودیت‌های اقلام، مواد تجهیزات، کالاها و فناوری اشاره می‌کند که می‌تواند به توسعه مرتبط با سلاح‌های هسته‌ای کمک کند، که در این رابطه ایران هرگز این اقلام را تولید و عرضه نکرده و قصدی هم برای تولید یا عرضه آن ندارد.

بنابراین کشورهای غربی تلاش می کنند براساس تفاسیر نادرست و گمراه کننده بین قطعنامه 2231 شورای امنیت و استفاده از پهپادها در جنگ اوکراین ارتباط ساختگی برقرار کنند، درحالی که قطعنامه 2231 نه صادرات سلاح را منع کرده و نه به دبیرخانه سازمان ملل دستور العمل و ظرفیت لازم را برای انجام این تحقیقات داده است.

البته با نگاهی به سوابق و پیشینه رفتار سیاسی نمایندگان کشورهای متخاصم، چنین توطئه‌ای دور از انتظار نبود و ارتباط دادن قطعنامه 2231 و نیز اتهام‌زنی به ایران، یک نمایش سیاسی برای بدنام کردن تهران در جنگ اوکراین است.

بعد از بحران اوکراین، اینک نوبت به جنگ غزه رسیده‌است تا غرب با دستاویز قرار دادن آن، قطعنامه 2231 را به چالش بکشد؛ موضوعی که باعث شد نماینده جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل تصریح کند «قطعنامه 2231 ربطی به مسائل منطقه ای ندارد و هرگونه تلاش برای ایجاد چنین پیوندی سوء استفاده از روند است.»

نماینده آمریکا در حالی در صحن شورای امنیت به دنبال القای نقش مخرب ایران در منطقه بود که مداخله‌گری و جنگ‌افروزی آنها در اقصی نقاط کره خاکی بر کسی پوشیده نیست. همین چند روز پیش بود که تنها وتو از سوی آمریکا، نقشه آتش‌بس فوری در غزه را نقش برآب و بستر را برای تشدید نسل کشی صهیونیست‌ها در این باریکه زیر لوای آمریکا هموار کرد.

منبع: ایرنا
رونمایی از بازی جدید غرب با قطعنامه 2231 در شورای امنیت 2