رویای تعبیر نشده زندگی با خدمات زیرساختی در داکو
نوشهر - ایرنا - منطقه ییلاقی داکو، سرزمینی رویایی در میان ابرهاست که در بخش نشتا از توابع شهرستان تنکابن واقع است و مردمان زحمتکش این دیار با وجود برخی کمبودها به امید آیندهای بهتر همچنان به کار و تلاش خود ادامه می دهند.
به گزارش خبرنگار ایرنا، منطقه ییلاقی داکو یکی از نقاط بسیار دورافتاده شهرستان تنکابن است که برای رسیدن به آن باید حداقل سه ساعت مسیر سخت جنگلی و کوهستانی را با خودروهای شاسی بلند کمک دار طی کرد.
در راه رسیدن به داکو ابتدا باید از جنگل های بکر هیرکانی عبور کرد و سپس با خارج شدن از جنگل به مناطق کوهستانی می رسید که عبور از آن به دلیل ناهمواری های زیاد مسیر، بسیار دشوار است و با گذر از تمامی این سختی ها، به مراتع سرسبز منطقه داکو می رسید که بسیار زیبا و چشم نواز است و دام های سبک و سنگین زیادی در آن به چریدن مشغولند.
شاید کمتر کسی تصور آن را داشته باشد که در این نقطه دورافتاده، جمعیت زیادی ساکن باشد، اما تعداد منازل مسکونی قدیمی و بازسازی شده نشان از پراکندگی زیاد جمعیتی در این سرزمین سبز دارد و همگی آنها بومی و به کار دامداری مشغول هستند.
این منطقه با وجود تمامی مواهب خدادادی فاقد راه دسترسی مناسب و برق سراسری است و آب آشامیدنی آن از چشمه تامین می شود و مهمتر از همه عدم آنتن دهی تلفن همراه و حضور پزشک است که سبب شده تا مردمان این دیار از مسئولان بخواهند تا در جهت رفع کاستی ها اقدام نمایند.
فرماندار ویژه شهرستان تنکابن نیز در این راستا جلسه ای با حضور مدیر کل منابع طبیعی غرب مازندران - نوشهر و مدیر اداره امور عشایری مازندران و جمعی از مسئولان شهرستانی در منطقه داکو با رعایت پروتکل های بهداشتی برگزار کرد تا مشکلات را ارزیابی و در جهت رفع آنها اقدام نمایند.
حفظ منابع طبیعی و محیطزیست
رییس شورای اسلامی بخش نشتا در ابتدای این جلسه بر ضرورت حفظ منابع طبیعی و محیط زیست منطقه داکو تاکید کرد و گفت: تمامی اقدامات صورت گرفته در این منطقه بر اساس این دو اصل استوار بوده و اگر کوتاهی هم صورت گرفته عذرخواهی می کنیم.
شهرام عبدالرسولی توضیح داد: باید تلاش کنیم تا مراتع سرسبز منطقه داکو دست نخورده باقی بماند و ساخت و سازها طبق شرایط خاصی صورت بگیرد تا به سرنوشت مناطق دیگر دچار نشود.
وی به مشکلات محیط زیستی داکو اشاره کرد و اظهار داشت: این منطقه زیستگاه حیوانات در حال انقراض است و باید محیط زیست بیش از پیش در داکو حضور داشته باشد.
عبدالرسولی مدیریت پسماند و تامین و توزیع آب شرب را از دیگر مشکلات این منطقه برشمرد و اضافه کرد: راه دسترسی به این منطقه نیاز به ترمیم دارد و برخی پل های مسیر نیز در معرض تخریب هستند که باید اعتباراتی در این زمینه تخصیص یابد.
وی خاطرنشان کرد: راه دسترسی پیشنهاد شده کمترین تخریب به منابع طبیعی را دارد و امیدواریم کمیته فنی نیز پس از بررسی آن را تایید نماید.
رییس شورای اسلامی بخش نشتا تاکید کرد: باید زمینی در نظر گرفته شود برای احداث پایگاهی جهت استقرار فصلی پزشک، نیروی انتظامی، نیروهای منابع طبیعی و... تا مشکلات مردم به حداقل برسد.
در منطقه داکو تنها تا اواسط آذرماه امکان زندگی وجود دارد و پس از آن بارش سنگین برف ساکنان این مناطق را به پایین دست کوچ می دهد و این منطقه در زمستان خالی از سکنه است.
گره گشایی از مشکلات
بخشدار بخش نشتا قدمت منطقه داکو را حدود 400 سال اعلام کرد و گفت: این منطقه دارای 20 آبادی با یک هزار و 200 خانوار است که به صورت فصلی سکونت دارند و از این تعداد هشت آبادی دارای کد سرشماری هستند.
فرهاد سیاه مشته افزود: در این منطقه منازل مسکونی با قدمت بیش از یک قرن دیده می شود که همچنان پابرجا هستند و در حال حاضر 347 دامدار رسمی با بیش از 25 هزار واحد دامی در داکو به دامپروری مشغول هستند.
وی با بیان اینکه در این منطقه 15 مرتع شناسنامه دار وجود دارد، اظهار داشت: نبود راه دسترسی مناسب باعث شده تا بسیاری از دامداران در انتقال دام ها و محصولات لبنی خود به مناطق پایین دست با مشکلات زیادی مواجه گردند.
سیاه مشته با اشاره به اقدامات صورت گرفته در سنوات گذشته جهت احداث راه دسترسی مناسب به داکو، خاطر نشان کرد: متاسفانه تمامی تلاش ها در این زمینه تاکنون بی نتیجه مانده است و امیدواریم هر چه سریع تر به توافقات قابل اجرا با منابع طبیعی دست یابیم.
وی تاکید کرد: باید منابع طبیعی، جهاد کشاورزی و بنیاد مسکن به ما کمک کنند تا بتوانیم از ساخت و سازهای غیر مجاز در داکو جلوگیری نماییم.
او خواستار رفع مشکل آنتن دهی تلفن همراه و عدم حضور پزشک فصلی در منطقه داکو شد.
ضرورت نصب بیج مارک
مدیرکل منابع طبیعی غرب مازندران - نوشهر نیز در این جلسه با اشاره به اینکه هدف اصلی این نهاد حفظ عرصه های طبیعی برای مردم بومی منطقه است، گفت: دغدغه منابع طبیعی این است که مسیر دسترسی که برای این منطقه انتخاب می شود باید استاندارد باشد و مورد تایید اداره راه قرار بگیرد.
عبدالرضا سنگاری افزود: برخی معتقدند که نباید به این منطقه خدمات داده شود و باید به همان صورت بکر و دست نخورده باقی بماند اما خیلی از مردم داکو انتظار خدمات رسانی از سوی دولت پس از 40 سال از استقرار نظام جمهوری اسلامی را دارند.
وی اظهار داشت: در حال حاضر از 197 هزار هکتار مراتع واقع در حوزه غرب مازندران، 190 هزار هکتار طرح مرتع داری تهیه شده است.
سنگاری با بیان اینکه خدمات منابع طبیعی باید بدون چالش ارائه گردد، خاطرنشان کرد: باید دام های مازاد از این مناطق خارج شوند تا به مراتع آسیبی نرسد چرا که با آسیب دیدن مراتع، در پایین دست دچار مشکلاتی همچون سیل 97 خواهیم شد.
وی نصب بنچ مارک را در داکو ضروری دانست و اضافه کرد: اگر در داکو بنچ مارک زده نشود و محدوده منابع طبیعی مشخص نگردد، نمی توانیم خدمات بدهیم و در این راستا نقشه ها تهیه شده و حداقل در جاهایی که اختلاف نداریم باید بنج مارک نصب گردد.
به گفته مدیر کل منابع طبیعی غرب مازندران - نوشهر، تمامی این اقدامات در راستای حفظ بیت المال است و همه از آن نفع خواهند برد.
وی یادآور شد: برای تهیه زمین جهت کار عام المنفعه مشکلی وجود ندارد اما پیش از آن باید بنچ مارک زده شود.
داکو منطقهای عشایرنشین
مدیر اداره امور عشایری مازندران در این جلسه تعداد خانوارهای عشایری استان را حدود چهار هزار و 180 خانوار و شهرستان تنکابن را 655 خانوار اعلام کرد و گفت: داکو از مناطق عشایری استان محسوب می شود که در سال گذشته اقداماتی در جهت تامین راه دسترسی مناسب صورت گرفت اما کار بسیار سختی بود و نیاز به نگهداری دارد.
سید صمد کاظمی با بیان اینکه امسال برای منطقه داکو اعتباری در نظر گرفته شده است، افزود: اگر به دنبال رفع مشکلات عشایر منطقه داکو هستید حداقل برای یک بار در سال شورای عشایری با حضور تمامی دستگاه ها در شهرستان تشکیل شود که متاسفانه تاکنون این اتفاق نیافتاده است.
وی اظهار داشت: اگر بخشی از اعتبارات از محل مالیات بر ارزش افزوده به امور عشایری تخصیص یابد می توانیم در زمینه نصب پنل های خورشیدی، آبرسانی و مرمت راه ها خدمات رسانی نماییم.
کاظمی با اشاره به اینکه کوچ عشایر تا پایان شهریور تمدید شده است، خاطرنشان کرد: عشایر تولید کنندگان بی ادعایی هستند که با وجود خدمات اندکی که دریافت می کنند، بیشترین فعالیت را بویژه در حوزه اقتصادی دارند و بنابراین باید بیش از پیش از آنها حمایت شود.
اقتصاد داکو در گروی خدمات رسانی
فرماندار ویژه شهرستان تنکابن هم در این جلسه گفت: اگر می خواهیم اقتصاد و دامداری داکو را حفظ نماییم باید به مردم این منطقه خدمات ارائه دهیم.
سید امیر حسینی جو با انتقاد از ساخت و سازهای صورت گرفته در داکو افزود: اگر قرار باشد همه در این منطقه یک واحد مسکونی داشته باشند، عاقبتی همچون منطقه دوهزار در انتظار آنها خواهد بود.
وی اظهار داشت: ساخت و سازهای صورت گرفته نباید ساختار سنتی این منطقه را به خطر بیندازد و در بحث گردشگری نیز این موضوع باید مدنظر قرار گیرد.
حسینی جو با بیان اینکه نصب بنچ مارک در داکو باید در اولویت قرار گیرد، خاطرنشان کرد: باید تعدد راه دسترسی به این منطقه به دو راه اصلی کاهش یابد و طرح مطالعاتی آن نیز انجام شود که البته نیاز به اعتبار دارد.
مقام عالی دولت در تنکابن با تاکید بر اینکه برق داکو باید از طریق انرژی خورشیدی تامین گردد، تصریح کرد: برای رفع مشکل آنتن دهی تلفن همراه در داکو و همچنین مران و مازیچال، جنبه اقتصادی آن برای وزارت خانه مهم است که باید پیگیری هایی در این زمینه صورت گیرد.
وی یادآور شد: متاسفانه برخی مشکلات قانونی باعث شده تا نتوانیم همه خواسته های مردم را برآورده نماییم و باید بازنگری در برخی قوانین صورت گیرد.
*س_برچسبها_س*