رکوردزنی افزایش هزینههای نظامی جهان در سال 2019؛ آمریکا در صدر
تهران - ایرنا - سال 2019 بیشترین افزایش هزینههای نظامی کشورهای جهان در طول یکدهه اخیر رخ داده است و در این میان آمریکا همراه با دو کشور آسیایی در بین سه کشور نخست از این نظر قرار دارند.
هفتهنامه آمریکایی بارونز در نوشتاری با عنوان «یک مطالعه نشان میدهد بیشترین افزایش هزینههای نظامی در یک دهه اخیر در سال 2019 رخ داده است» افزود: محققان امروز دوشنبه اعلام کردند که هزینه های نظامی جهانی سال 2019 شاهد بزرگترین رشد خود در طول یک دهه اخیر بوده است و در این میان دو کشور آسیایی در میان سه کشور نخست این ردهبندی قرار دارند.
براساس گزارش موسسه بینالمللی پژوهشهای صلح استکهلم (سیپری SIPRI)، کشورها در سال 2019 مبلغ 1.9 تریلیون دلار (1.78 تریلیون یورو) را صرف بخش نظامی کردهاند که این میزان در مقایسه با سال 2018 رشد 3.6 درصدی را نشان میدهد، جهشی که بزرگترین رشد از سال 2010 است.
«نان تیان» Nan Tian، یکی از پژوهشگران موسسه سیپری به خبرگزاری فرانسه گفت: هزینههای نظامی از زمان پایان جنگ سرد (1991) به بالاترین حد رسیده است.
در این میان رتبه نخست بیشترین افزایش هزینههای نظامی در جهان، از آن آمریکا بوده که در سال 2019، 732 میلیارد دلار در این بخش هزینه کرده است، یعنی 5.3 درصد افزایش که به تنهایی 38 درصد هزینههای نظامی جهان را شامل میشود.
در واقع سال 2019 دومین سال پیاپی رشد هزینههای نظامی آمریکا پس از هفت سال کاهش مداوم است.
در گزارش این موسسه، برای نخستین بار دو کشور آسیایی چین و هند جزو سه کشور برتری بودند که به ترتیب 261 میلیارد دلار (5.1 درصد افزایش) و 71.1 میلیارد دلار (6.8 درصد افزایش) رشد هزینههای نظامی داشتند.
در حالی که هزینههای چین در 25 سال گذشته، پیرو رشد سریع اقتصادی این کشور بوده است، سرمایهگذاریهای آن در بخش نظامی، نشاندهنده جاهطلبیهای پکن برای برتری نظامی در سطح جهانی است.
تیان در بخش دیگری از سخنان خود افزود: «چین آشکارا اظهار داشته که خواهان رقابت با آمریکا به عنوان یک ابرقدرت نظامی است و به همین دلیل، رشد هزینههای نظامی چین میتواند افزایش سرمایهگذاری هند در بخش نظامی را توجیه کند.
«سیمون ویزمن» از دیگر محققان موسسه بینالمللی پژوهشهای صلح استکهلم در این گزارش تاکید کرده است: تنش ها و رقابت هند با پاکستان و چین یکی از اصلی ترین عوامل افزایش هزینه های نظامی توسط دولت دهلی است.
2 کشور دیگر پس از چین و هند، روسیه و عربستان سعودی هستند که بیش از 60 درصد کل هزینه های نظامی جهان را به خود اختصاص دادهاند.
طبق این گزارش، سایر تحولات قابل توجه در هزینه های نظامی از آن آلمان است که در سال 2019 با افزایش 10 درصدی به 49.3 میلیارد دلار رسانده که بیشترین درصد افزایش در میان 15 کشور برتر از نظر صرف هزینه های نظامی است. به گفته نویسندگان این گزارش، افزایش هزینههای آلمان تا حدودی می تواند با افزایش درک تهدید از سوی روسیه توجیه شود.
در حالی که تیان خاطرنشان می کند رشد هزینههای نظامی در سال های اخیر سرعت بیشتری یافته، اما این روند می تواند در نتیجه همهگیری ویروس کرونا و پیامدهای اقتصادی ناشی از آن معکوس شود.
2023
*س_برچسبها_س*