یک‌شنبه 4 آذر 1403

زارعی: نمایش تکراری در جشنواره فجر امسال نداریم / بودجه‌مان معلوم نیست، می‌ترسم بخش بین‌الملل تعطیل شود!

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
زارعی: نمایش تکراری در جشنواره فجر امسال نداریم / بودجه‌مان معلوم نیست، می‌ترسم بخش بین‌الملل تعطیل شود!

کوروش زارعی در نشست خبری چهل و یکمین جشنواره تئاتر فجر از مشخص نبودن بودجه این جشنواره خبر داد و گفت: این اتفاق دست ما را برای خیلی از کارها بسته است.

- اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، نشست خبری چهل و یکمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر و مراسم رونمایی از فراخوان آن با حضور کورش زارعی دبیر جشنواره و کاظم نظری مدیرکل هنرهای نمایشی در سالن مشاهیر مجموعه تئاتر شهر برگزار شد.

کاظم نظری، حضور کوتاهی در این نشست خبری داشت و پس از رونمایی فراخوان و تبریک روز خبرنگار، جمع را ترک کرد. البته قول داد که در روزهای آینده نشست رسانه‌ای با حضور خبرنگاران برگزار کند.

در ادامه مراسم کوروش زارعی طی سخنانی با اشاره به برگزاری جلسه هم‌اندیشی با خبرنگاران بیان داشت: این جلسات هم اندیشی ادامه دارد و دوست داریم از پیشنهادات و انتقادات بقیه هنرمندان و پیشکسوتان بهره‌مند شویم.

او با اشاره به تغییرات فراخوان جشنواره چهل و یکم گفت: در فراخوان امسال، تغییراتی ایجاد کردیم و یکی دو بخش حذف شد. طی پژوهش‌ها و صحبت‌هایی که داشتیم به این نتیجه رسیدیم که در چند سال اخیر، جشنواره آن شور و هیجان لازم را ندارد. من در بیش از دو دهه از این جشنواره به عنوان بازیگر، کارگردان و... حضور داشتم و هرچه یاد گرفته‌ام از همین جشنواره بوده است.

وی اضافه کرد: در سال‌های گذشته بخشی به نام مرور داشتیم که اکثر کارها در آن تکراری بود و خیلی از گروه‌ها با تیم کامل به این بخش نمی‌آمدند. هم‌چنین اکثر منتقدین و هنرمندان کارها را دیده بودند و به همین دلیل تمایلی برای دیدن این اجراها نداشتند. برهمین اساس، برای بازگشت شور و رغبت به جشنواره امسال تصمیم گرفتیم که همه آثار به سمت تولیدات تازه بروند و همه‌شان کارهایی باشند که در جشنواره بین‌المللی فجر رونمایی می‌شوند.

دبیر چهل و یکمین جشنواره تئاتر فجر خاطرنشان کرد: برهمین اساس، تمام آثار حاضر در جشنواره امسال، یا از تولیدات برگزیده استان‌ها هستند و یا به شکل متن، بازخوانی، بازبینی و انتخاب وارد رقابت می‌شوند. این اتفاق باعث افزایش انگیزه‌ها می‌شود. درست است که بخش مرور نداریم اما بخش ویژه‌ای داریم که در آن کارهای اساتید و هنرمندان پیشکسوت و یا نمایش‌های پرمخاطب سال‌های قبل به نمایش درمی‌آیند. البته این بخش به صورت غیررقابتی است.

زارعی تاکید کرد: هدف ما در جشنواره امسال این است که از کارهایی رونمایی کنیم که بعداً و در طول سال اجرای عمومی داشته باشند و تلاش می‌کنیم کارهایی که از نظر کیفی خوب باشند، بعد از جشنواره روی صحنه بروند.

این بازیگر و کارگردان تئاتر درباره بخش بین‌الملل جشنواره گفت: همانطور که می‌بینید، در فراخوان جشنواره امسال، برای اولین بار بازخوان‌ها، بازبین‌ها و داوران برخی بخش‌ها معرفی شده است. البته باید بگویم که هنوز بودجه جشنواره به ما اعلام نشده است. سعی کردیم فراخوان را دیرتر اعلام کنیم اما واقعا دیدیم که دیر شده است. فعلا منتظریم تا بودجه‌مان تعیین شود. بنده هم بازیگر و هم کارگردان تئاتر هستم و به خوبی می‌دانم که مشکلات اقتصادی داریم و برای تهیه آکسسوار، لباس، دکور و... هزینه‌های بسیار بالایی باید صرف کرد. هم‌چنین اگر بخواهیم چند اثر خوب بین‌المللی را دعوت کنیم باید هزینه زیادی جهت دستمزد این گروه‌ها، اسکان، پذیرایی و... آنان متقبل شویم. اگر هم بخش بین‌المللی را تعطیل کنیم، بعدا می‌گویند که فلانی بخش بین‌الملل جشنواره را تعطیل کرد. تاکید می‌کنم که خواست ما این نیست که بخش بین‌الملل تعطیل شود.

دبیر چهل و یکمین جشنواره تئاتر فجر در بخش دیگری از سخنان خود گفت: مثل سال‌های گذشته تئاتر شهرستان و هنرمندان شهرستانی در اولویت ما قرار دارند و سهم آنان بیشتر از تهران خواهد بود. یکی از نقدهایی که من در طول این سال‌ها برگزاری جشنواره به آن داشتم این بود که چرا هنرمندان شهرستانی برای یک روز می آیند و پس از اجرا برمی‌گردند؟ قول نمی‌دهم؛ اما امیدوارم که با کمک خدا بتوانیم امسال گروه‌های شهرستانی را چند روز بیشتر در تهران نگه داریم تا بتوانند کارهای دیگران را ببینند و تبادل نظر صورت گیرد. هم‌چنین تلاش‌مان این است که با حضور استادان برجسته از کشورهای دیگر ورک شاپ‌هایی را برگزار کنیم.

زارعی در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران درباره حضور آثاری که قبلاً اجرا شده‌اند گفت: تاکید می‌کنم هیچ کار تکراری در جشنواره امسال حضور نخواهد داشت، مگر کارهای استادان و بزرگان تئاتر و یا نمایش‌های پرمخاطبی که به کیفیت جشنواره کمک می‌کنند که البته آنها نیز در بخش غیررقابتی حضور دارند.

وی تاکید کرد: جشنواره فجر تلاقی افکار مختلف است و قرار است شاهد تنوع شیوه‌ها و نگاه‌های مختلف باشیم. تنوع سلیقه ذات جشنواره است.

او هم‌چنین درباره تجربه خود از سال‌های گذشته و حضور در جشنواره تئاتر فجر گفت: زمانی که ما از قم در جشنواره شرکت می‌کردیم همه می‌گفتند قمی‌ها آمدند و قرار است همه جایزه‌ها را با خود ببرند. خاطرم هست که در آن سال‌ها ما منتقدان، هنرمندان قم و حتی تهران و خیلی‌های دیگر را دعوت می کردیم و 5-6 اجرای خصوصی برگزار می‌کردیم تا نظرات آنان را بدانیم. همین موضوع باعث موفقیت نمایش‌های ما شد و به گروه‌ها این موضوع را پیشنهاد می‌دهم.

زارعی درباره حضور هنرمندان مختلف و دعوت از چهره‌های باسابقه تئاتر در جشنواره امسال گفت: همانطور که می‌دانید ما از آقای دلخواه هم به عنوان یک سلیقه متفاوت و نگاه دانشگاهی دعوت کردیم که ابتدا هم پذیرفتند اما بعدا به دلیل برخی هجمه‌ها انصراف داد. اگر بودجه مناسب در اختیار داشته باشم می‌توانیم از هنرمندان برجسته و پیشکسوتان برای حضور در این دوره دعوت کنم. نمی‌خواهم در مقابل رفقا و همکارانم بایستم. به هر حال هر گروهی که بخواهد در جشنواره شرکت کند، نیازمند یکسری مقدمات و ملزوماتی است که برای آنها باید هزینه کند.

او هم‌چنین در پاسخ به سوال دیگری درباره روی صحنه رفتن نمایش‌ها پس از جشنواره گفت: وقتی نمایشی از نظر محتوا پذیرفته شده است، طبیعتا باید اکران شود و شاید تنها چند تغییر در نحوه اجرا، میزانسن و... داشته باشیم.

زارعی زمان برگزاری جشنواره را اعلام کرد و گفت: جشنواره امسال از 25 دی با بخش رادیو تئاتر آغاز شده و در روز اول بهمن اختتامیه بخش‌های مختلف نظیر مسابقه نمایشنامه نویسی، رادیو تئاتر، پژوهش و مسابقه عکس و پوستر، اجراهای صحنه‌ای را برگزار می‌کنیم. هم‌چنین از روز یکم بخش‌های بعدی آغاز می‌شود و تا 11 بهمن ادامه خواهد داشت. جشنواره تئاتر امسال تداخلی با جشنواره فیلم فجر ندارد تا هنرمندان هر دو رشته بتوانند کارهای دیگری را تماشا کنند.

زارعی در بخش پایانی سخنان خود یک نکته جامانده را بیان کرد و گفت: مقرر شده است تا گروه‌های عرب‌زبان که از کشورهای عربی در بخش بین‌الملل شرکت می‌کنند دعوت کنیم تا به اهواز و خوزستان بیایند و نمایش خود را برای هم‌وطنان عرب زبان نیز اجرا کنند. علاوه براین، با همکاری شهرداری شاهین‌شهر اجرایی در سالن این منطقه خواهیم داشت.

جشنواره تئاتر مقاومت و معرفی مسئولان بخش نمایشنامه‌نویسی و رادیو تئاتر بازگشت اکبر زنجانپور به صحنه تئاتر شهر