یک‌شنبه 30 دی 1403

زیان عدم پذیرش FATF را مردم تا کی باید بپردازند؟

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
زیان عدم پذیرش FATF را مردم تا کی باید بپردازند؟

اقتصادنیوز: هفته گذشته زمزمه‌های امیدوارکننده‌ای مبنی بر حل پرونده FATF شنیده شد و برخی خبرهای غیررسمی حاکی از تلاش دولت رئیسی برای مهیاکردن شرایط پذیرش FATF و حل این معضل جدی است.

به گزارش اقتصادنیوز روزنامه شرق در این باره نوشت: البته با وجود انکار و رد این مسئله از سوی وزارت اقتصاد، برخی از فعالان سیاسی و کارشناسان امر امیدوارند دولت بالاخره به این نتیجه رسیده باشد که به طور غیرعلنی هم که شده با واردشدن به FATF و پذیرش شرایط آن، مسیرهای تنفسی اقتصادی کشور را باز کند.

نپیوستن به FATF یعنی پذیرفتن تحریم در تحریم

جلیل رحیمی جهان‌آبادی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، با تأکید بر اینکه هیچ خبر جدیدی درباره پیوستن ایران به FATF وجود ندارد، درباره لازمه پیوستن ایران به این نهاد بین‌المللی به «شرق» گفت: «FATF یک قرارداد و پیمان و سیستم نظارتی جهانی است که اگر سیستم بانکی کشوری با آن کار نکند، عملا خود را در تحریم قرار داده است. ما تحریم هستیم و با این کار خودمان را تحریم در تحریم کرده‌ایم».

او ادامه داد: «یکی از دلایلی که در مجلس دهم FATF را تصویب کردیم، همین بود. زمانی کشوری به صورت دوجانبه از شما انتظاراتی دارد و شما می‌گویید ما این انتظارات را نمی‌پذیریم؛ اما وقتی FATF یک قرارداد جهانی است و همه دنیا به آن پیوسته‌اند و فقط دو، سه کشور ازجمله ایران به آن نپیوسته‌اند و وقتی حاضر به پیوستن به این قرارداد نیستیم، عملا سیستم بانکی خودمان را در معرض آسیب قرار داده‌ایم و امکان حمل‌ونقل و جابه‌جایی پول را از سیستم بانکی خود دریغ کرده‌ایم».

با ماجرای حقوق نجومی سرگرم‌مان می‌کنند

مسعود پزشکیان، نماینده چند دوره مردم تبریز در مجلس، در گفت‌وگو با «شرق» با تأکید بر لازمه پیوستن ایران به FATF گفت: «از روز اول معتقد بودم اگر به FATF نپیوندیم، با مشکلاتی جدی مواجه خواهیم شد. درحال‌حاضر همه چیز را گران می‌خریم و ارزان می‌فروشیم؛ چراکه معتقدیم باید تحریم‌ها را دور بزنیم. همین مسئله رانت‌هایی در این میان ایجاد می‌کند و پول‌هایی در مسیر گم می‌شود و حساب‌و‌کتاب‌هایی وسط می‌آید که هرگز روی کاغذ نوشته نمی‌شوند و کسی آنها را نمی‌بیند و از آنها اطلاعی ندارد. به همین دلیل به مملکت و اعتبارات کشور و تولیدکننده فشار وارد می‌شود». او ادامه داد: «ما اگر وارد FATF نشویم، پول‌های خودمان را هدر می‌دهیم، تورم را افزایش می‌دهیم و باعث کاهش قدرت خرید مردم می‌شویم».

پزشکیان همچنین تصریح کرد: «مشکلات عدیده‌ای در این میان وجود دارد و دولت ناگزیر است دیر یا زود FATF را بپذیرد. برخی ادعا می‌کردند که FATF و برجام ربطی به سفره‌های مردم ندارد؛ اما اکنون که قدرت در مجلس و دولت یکدست و یک‌صداست، چرا تورم چند برابر شده و سفره مردم بی‌رنگ‌تر شده و مشکلات افزایش یافته و زندگی سخت‌تر شده است؟ چرا این مشکلات را رفع نمی‌کنند؟».

پزشکیان در ادامه با اشاره به احتمال رایزنی پشت پرده دولت برای حل مسئله FATF گفت: «پشت پرده گفته می‌شود دولت دارد رایزنی‌هایی انجام می‌دهد تا مشکلات را حل کند؛ اما طرف مقابل به این سادگی‌ها تن نمی‌دهند. واقعیت قضیه این است که با این سیاست و روندی که در پیش گرفته‌ایم، مشکلات حل نمی‌شوند».

او تأکید کرد: «نه‌تنها در این دادوستدها ضرر می‌کنیم، بلکه در میادین مشترک نفت و گاز هم روزانه چند هزار میلیارد تومان را از دست می‌دهیم. اینجا عده‌ای را با اخباری مثل اینکه فلانی حقوق نجومی گرفت، مشغول می‌کنند، از آن طرف منابع مملکت ما را قطر، دوبی، عربستان و عراق در خلیج فارس و از منابع مشترک نجومی می‌برند. ما از این منابع نجومی بی‌خبریم، بعد ما را با اینکه در داخل چه کسی چه کار کرد، مشغول می‌کنند».

نایب‌رئیس مجلس دهم درباره لازمه پیوستن ایران به FATF اظهار کرد: «دولت باید تصمیم بگیرد و در‌این‌باره صحبت کند. بالاخره قوانین و قواعدی وجود دارد. در فیفا اگر کسی قواعد بازی فوتبال را نپذیرد، او را وارد بازی نمی‌کنند. FATF هم همین‌طور است و اگر قواعد بازی آنها را نپذیریم، ما را وارد بازی نمی‌کنند. دنیا جای بازی است و اگر شما توانستید در آن قواعد جا بگیرید، شما را وارد بازی می‌کنند و اگر جا نگیرید، از بازی خارج می‌شوید و این امر یک واقعیت است».

همچنین بخوانید