سریالهایی که فلسطین را روایت میکنند
موضوع فلسطین و اشغال آن توسط رژیم صهیونیستی از همان سالهای ابتدایی جنگ و درگیری در این کشور، موضوع چندین سریال در سراسر جهان به ویژه کشورهای مسلمان شده است.
به گزارش ایسنا، در ادامه این گزارش نگاهی داریم به چند سریال که درباره اشغال فلسطین ساخته و پخش شدهاند.
سریال «چشمان آبی زهرا»
سریال «چشمان آبی زهرا» به کارگردانی علی درخشی و به قلم علی درخشی و سعید سلطانی، روایتی از زندگی یک دختربچه فلسطینی است.
داستان این سریال درباره یکی از عوامل بلندپایه اسرائیل است که قصد حضور در انتخابات این کشور را دارد. او پسر نوجوان ناقصالخلقهای دارد و همین موضوع باعث میشود تا یک گروه پزشکی را برای جستوجو در اردوگاههای مردم فلسطین، بسیج کند تا به دنبال تعویض اجزای بدن اشخاصی که از نظر پزشکی با فرزندش مشابهت دارند، بگردند که در این میان زهرا، دختر یکی از کشتهشدگان فلسطینی، برای جابهجایی چشمش با فرزند او انتخاب میشود. از سوی دیگر برادر زهرا که از اعضای انتفاضه فلسطین است به دنبال یافتن خواهرش درگیر ماجراهای ناخواستهای میشود.
قدس درباره این سریال نوشته است: «چشمان آبی زهرا» روایتی نمادین از به وجود آمدن کشور جعلی اسرائیل را ارائه میکند. به این معنی که تئودور (فرزند یکی از مقامات اسرائیلی)، به عنوان یک کودک ناقص الخلقه، استعارهای از رژیم صهیونیستی است که با دزدیدن اجزای سایرین در پی زنده نگه داشتن خود است.
در این سریال به تهیهکنندگی سیدعلیرضا سجادپور و سیداحمد میرعلایی، بازیگرانی همچون: جهانبخش سلطانی، حسین معلومی، جمشید جهانزاده و سومیتا حسام ایفای نقش کردهاند.
«چشمان آبی زهرا» چندین بار از تلویزیون بازپخش شده است.
سریال «نگهبان قدس»
سریال «نگهبان قدس»، به نویسندگی حسن یوسف و کارگردانی باسل الخطیب از تولیدات موسسه تولیدات تلویزیونی و رادیویی سوریه در سال 2020 است.
این سریال، زندگی اسقف سوری، هیلاریون کاپوچی را که تا پایان عمر حامی فلسطین و با صهیونیسم مخالف بود روایت میکند.
اسقف کاپوچی یک مسیحی سوری بود که زندگی خود را وقف دفاع از قدس و حمایت از فلسطین کرد. فعالیتهای آزادیخواهانه اسقف کاپوچی تا جایی پیش رفت که رژیم اشغالگر قدس او را دستگیر و پس از آزادی، از ورود به فلسطین منع کرد.
این سریال زندگی یک شخصیت مذهبی مسیحی و دورههای زندگی او در لبنان، قدس، حلب و رم را به تصویر میکشد.
ایده ساخت این سریال بعد از فوت هیلاریون کاپوچی توسط موسسه تولیدات تلویزیونی و رادیویی سوریه مطرح شد. این موسسه با حسن یوسف، نویسنده سوری تماس گرفت و درخواست نوشتن داستان زندگی اسقف کاپوچی را عنوان کرد. حسن یوسف هم به شرط اینکه این سریال را باسل خطیب کارگردانی کند، پذیرفت. در نهایت این همکاری شکل گرفت و بازیگرانی همچون رشید عساف و صباح الجزایری در آن به ایفای نقش پرداختند.
حسن یوسف نویسنده «نگهبان قدس» در یک برنامه تلویزیونی درباره سختیهای نگارش فیلمنامه این سریال گفته است که وقتی برای تکمیل اطلاعاتش درباره اسقف کاپوچی جستوجو میکرده متوجه شده است که دو روزنامهنگار مسیحی نیز پیش از او، داستان زندگی این اسقف را نوشتهاند. آنها پس از آزادی اسقف کاپوچی و تبعیدش به رم در سال 1979، نزد او رفته و داستان زندگیاش را در 500 صفحه به رشته تحریر درآوردهاند.
اسقف کاپوچی از آنها خواسته تا پس از مرگش زندگینامهاش را منتشر کنند. حسن یوسف نسخه الکترونیکی این کتاب را که تا آن زمان منتشر نشده بود از آن دو دریافت کرده و در نگارش فیلمنامه سریال «نگهبان قدس» از آن استفاده کرده است.
هیلاریون کاپوچی در سال 1922 در حلب سوریه متولد شد. او برای ادامه تحصیل به لبنان و سپس از آنجا به فلسطین رفت. کاپوچی در فلسطین شاهد ظلمهایی بود که به فلسطینیان میشد از جمله انفجار هتل ملک داوود در قدس که تاثیر زیادی در زندگی کاپوچی داشت. او به دلیل حمایت از فلسطین و فعالیتهای آزادیخواهانهاش در سال 1974 توسط رژیم اسراییل دستگیر و به 12 سال زندان محکوم شد اما سه سال و سه ماه را در زندان گذراند و پس از آن به رم در ایتالیا تبعید شد. اسقف کاپوچی در سال 2017 در سن 94 سالگی از دنیا رفت.
در حالی که برخی از کشورهای عربی این سریال را در تلویزیونهای ملی خود پخش نکرده و آن را بایکوت کردهاند، سال گذشته، سریال «نگهبان قدس» از شبکه افق سیما به پخش رسیده است.
سریال «قبضه الأحرار»
به نقل از سایت عربی 21، شبکه الأقصی که توسط حماس راهاندازی شده و در غزه فعالیت میکند، در ماه رمضان امسال سریال «قبضه الأحرار» را با موضوع محاصره نوار غزه پخش میکند. این سریال داستان یکی از نیروهای صهیونیستی است که با لباس مبدل به میان فلسطینیان رفته و قصد جاسوسی دارد.
این سریال بر اساس حادثهای واقعی که سه سال قبل اتفاق افتاد، ساخته شده و وضعیت مردم غزه در محاصره نیروهای اشغالگر را روایت میکند.
سریال «شاره النصر»
سریال «شاره النصر» نیز سریالی است که به تازگی توسط هنرمندان فلسطینی درباره فرار شش زندانی فلسطینی از زندان جلبوع رژیم صهیونیستی ساخته شده است.
حسام ابو دان، کارگردان این سریال فلسطینی است که گفته است، هدفش از ساخت این سریال رد روایتهای دروغین رژیم صهیونیستی از واقعیتهایی است که در فلسطین اشغالی میگذرد.
این سریال مدتی قبل از شبکه الأقصی پخش شده و همزمان با ماه رمضان نیز در چند شبکه فلسطینی و عربی پخش آن شروع شد.
سریال ترکی «فریاد سنگ»
سریال «فریاد سنگ» توسط یک کمپانی ترکیهای، با هنرمندی بازیگران ترکیه و به تهیهکنندگی جلیل اصغری تهیهکننده ایرانی ساخته شده است.
اسم ترکی این سریال (آیریلق؛ Ayrlk) است و نسخه عربی آن با عنوان "صرخه حجر" فقط یک نوبت از شبکه mbc پخش و با استقبال مردم فلسطین مواجه شد.
این سریال نخستین بار در سال 1392 از شبکه آی فیلم به روی آنتن رفت.
موضوع اصلی سریال «فریادسنگ» مقاومت مردم مظلوم فلسطین است؛ این سریال خشم دولتمردان رژیم اشغالگر قدس را برانگیخت تا جایی که مقامات زندان نقیب در فلسطین اشغالی از پخش این سریال در آن زندان جلوگیری کردند و خبرگزاری فرانسه در این خصوص نوشت: در این سریال تلویزیونی سربازان اسرائیلی همچون نیروهای نازی نشان داده میشوند. همچنین وزیر امور خارجه اسرائیل اظهار کرده است که این سریال نفرت علیه اسرائیل را برمیانگیزد.
توانا ترکای، امیر بندرلی اوغلو و اردال بیلینگن، از بازیگران این سریال ترکی هستند.