سناریوچینی برای باز کردن پای باهنر و لاریجانی به انتخابات 1402
سناریوچینی ها معطوف به انتخابات مجلس 1402 ادامه دارد. در جدیدترین سناریوچینی پای باهنر در قامت یک کاندیدا به انتخابات باز شده است. اما آیا «لابی منِ قهار» تن به حضور دوباره در پارلمان خواهد داد؟
به گزارش اقتصادنیوز، بازار خبرهای انتخاباتی داغ شده است و هر روز سناریوها و اسامی جدیدی برای کاندیداتوری در انتخابات مجلس آینده مطرح میشود.
یک روز بحث سر آمدن محسن رضایی است و روز دیگر خبرها حول ائتلاف لاریجانی و روحانی می چرخد. خبرهایی که برخی با سکوت همراه می شوند و برخی هم به سرعت تکذیب میشوند.
در جدیدترین خبرهای انتخاباتی طی چند روز اخیر، جهانبخش محبینیا، از چهرههای جریان سنتی اصواگرا، در گفتگویی از سناریوی جدید اردوگاه راست خبر داده و گفته است: «اکنون طیفی از نیروهای اصولگرا به دنبال آقای باهنر به عنوان رئیس مجلس و آقای لاریجانی به عنوان رئیس جمهور آتیاند تا ترکیبی از نیروهای اصولگرا و معتدل را برای کنشگری آینده ایران آماده کنند. به نظرم این ایدهای است که اگر قابلیت اجرایی پیدا کند میتواند برای کشور و جامعه مفید باشد.»
احتمالات بر سر آینده سیاسی لاریجانی
این گمانه معطوف به انتخابات 1404 در شرایطی مطرح می شود که علی لاریجانی هفته گذشته رسما با صدور بیانیه ای گمانه ها پیرامون کاندیداتوری در انتخابات مجلس را رد کرد تا فضای تحلیل ها درباره احتمال کاندیداتوری در انتخابات ریاست جمهوری در سال 1404 را باز بگذارد.
لاریجانی البته در بیانیه صادر شده با انتقاد از خالص سازی ها از سوی طیفی از سیاسیون تلویحا هرگونه کنش انتخاباتی را منوط به تغییر فضای فعلی دانسته است. او در این بیانیه می گوید؛«رفع نگرانی از جریان خالصسازی؛ خبری درباره انتخابات مجلس وجود ندارد! خبر اختصاصی خبرگزاری تسنیم درباره ارائه لیست در انتخابات، مصداق گزاره حسن و حسین هر سه خواهران معاویه هستند، میباشد. نه بحثی درباره حرکت انتخاباتی در میان است و نه ارائه لیست سراسری و نه رایزنی با دیگران صورت پذیرفته، لذا بدین وسیله از جریان خالصسازی رفع نگرانی میشود و بعید است به این روشهای برادران بتوان رقابت تصنعی ایجاد کرد. ملک را چارهای دیگر نیاز است.»
برخی از اهالی سیاست مخاطب اصلی کنایههای لاریجانی را شورای نگهبان میدانند اما، برخی از سیاستمداران دیگر مانند بهروز نعمتی، از چهرههای نزدیک به رئیس سابق مجلس می گوید؛ «به نظر میرسد بحث آقای لاریجانی خطاب به برادران بود نه کل حاکمیت؛ شاید معنی حرف ایشان یک عده خاصی باشد که مخالف دموکراسی ومردم سالاری بوده و هستند. همان کسانی که دیروز برجام را آتش زدند و امروز برای احیاء جنازه برجام به هر کس وناکسی التماس میکنند یا شاید منظورشان آن برادرانی باشد که سفارت عربستان را اشغال نمودند و امروز از خیلی از اصول تصنعیشان عبور کردند.»
اما آیا ائتلاف لاریجانی و باهنر می تواند عملیاتی شود؟ برای پاسخ به این سوال می تواند نوع مراودات این دو چهره اعتدالی جریان اصولگرا در پارلمان را مورد بررسی قرار دارد. باهنر در روزهایی که هنوز ردای نمایندگی بر تن داشت و لاریجانی بر کرسی ریاست مجلس تکیه زده بود، در همراهی با لاریجانی، نقش مهمی در مدیریت کردن پارلمان و خنثی سازی برنامه های مخالفان لاریجانی در پارلمان داشت و مسئولیت اصلی لابی های دورن پارلمانی و رایزنی ها مهم درون پارلمانی خاصه در ایام انتخابات هیات رئیسه یا ایام بررسی بودجه را برعهده داشت.
بیرون از پارلمان نیز قاب های دو نفره ثبت شده از این دو چهره گویای نزدیکی فکری و سیاسی آنها بوده است. شاید از همین روست که برخی گمانه ها را به سمت این تقسیم بندی دوگانه برده اند.
هرچند لاریجانی نشان داده می تواند در دقیقه 90 تصمیماتی شوک کننده و ناگهانی بگیرد و کاندیداتوری در انتخابات مجلس هم می تواند از همان تصمیمات لحظه آخری او باشد.
باهنر به مجلس بر میگردد؟
سال 94 بود که پس از 28 سال، باهنر ردای نمایندگی را از تن درآورد و از پارلمان خداحافظی کرد. برخیها معتقدند محمد رضا باهنر بعد از تکیه زدن بر کرسی دبیرکلی جبهه پیروان خط امام و رهبری و جانشینی مرحوم عسگراولادی، سودای نمایندگی مجلس را رها کرده و برای خود نقش لیدری و شاقولی در جریان اصولگرای سنتی می بیند.
هرچند دوره دبیرکلی او همزمان با اوج گیری تندروی ها و یکه تازی های طیف جدید اصولگرایانی چون پایداری ها بوده است و وحدت حول جبهه پیروان و جامعتین مدتهاست کنار زده شده است.
شاید از همین روست که برخی گمانه هرچند ضعیف بازگشت دوباره باهنر به پارلمان را مطرح می کنند. آقای مهندس اما چندین بار طی چند انتخابات اخیر هرگونه احتمال درباره حضور در میدان انتخابات مجلس و ریاست جمهوری را رد کرده و تلاش دارد همچنان نقش لیدری را ایفا کند.
یکی از نزدیکان او نیز در گفتگویی که با اقتصادنیوز داشت اظهارات محبی نیا را تنها گمانه زنی رسانه ای دانست و تلویحا تاکید کرد که باهنر قصد حضور در انتخابات مجلس را ندارد.
باهنر در مصاحبههای اخیر خود نیز تلاش داشته سیگنال های مشورتی برای افزایش مشارکت در انتخابات پیش رو را به نهادهای اجرایی انتخابات و حاکمیت ارسال کند. او چندین بار به مشارکت کم مردم در انتخابات اشاره داشته و آن را یک آژیر خطر معرفی کرده است. باهنر در مصاحبهای در تاریخ 5 مهر 99 گفته: «متاسفانه در انتخابات مجلس که نیروهای خوبی هم در آن پیروز شدند، انشاءالله که خدا هم توفیق بدهد، از نظر حضور مردم، رکوردش رکورد کمینه بود، (به قول کارشناسان هواشناسی)، ما بعد از انقلاب این میزان مشارکت را نداشتیم. این هم یکی از آژیرهای خطر است.»
اخیرا نیز در گفتگویی با ایسنا بیان کرده است: «یکی از راههای بالابردن مشارکت این است که فضا باز شود. وقتی میگوییم فضا باز شود نه اینکه فتنهگر و اغتشاشگر و هنجارشکن وارد شوند ولی هستند کسانی که نظام را قبول دارند و فعال سیاسی هستند اما نقد دارند، اصلأ باهنر را قبول ندارند و از دولت فعلی خوششان نمیآید، مثلاً با حزب موتلفه یا جامعه اسلامی مهندسین نمیتوانند کار کنند اما حق فعالیت و حضور و تلاش برای کسب رای دارند.»
همچنین بخوانید- هشدار صریح باهنر به حسن روحانی / حضور روحانی در عرصه انتخابات خوب است اما...
- بهروز نعمتی: کنایه لاریجانی به آتشزنندگان برجام و مخالفان دموکراسی بود
- افشاگری محبی نیا درباره تصمیم اصولگرایان / می خواهند لاریجانی رئیس جمهور شود، باهنر رئیس مجلس
- لاریجانی برای انتخابات ریاست جمهوری می آید؟/ جعفرزاده: مجلس کتابی بود که توسط لاریجانی خوانده شد