یک‌شنبه 4 آذر 1403

سناریویی برای مذاکره، از بالا بردن دستوری قیمت ارز تا کاهش یکباره با اهداف انتخاباتی!

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
سناریویی برای مذاکره، از بالا بردن دستوری قیمت ارز تا کاهش یکباره با اهداف انتخاباتی!

این روزها در حالی نرخ ارز تحت تأثیر جو روانی حاکم بر بازار روند کاهشی به خود گرفته که به نظر می‌رسد این کاهش قیمت در آستانه انتخابات بیش از آن که با تکیه‌بر عوامل بنیادی و پایدار باشد، احتمالا ناشی از بازی‌های انتخاباتی و سیاست‌های ارزپاشی مقطعی بانک مرکزی است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از دیار آفتاب؛ اواخر سال گذشته بود که محمود واعظی رئیس دفتر رئیس‌جمهور در اظهاراتی پیرامون افزایش نرخ ارز گفت: «نرخ ارز ایران 25 یا 27 هزار تومان نیست. ما این کار را کردیم تا بتوانیم اقتصاد کشور را اداره کنیم تا امروز دشمنان بگویند که فشار حداکثری شکست‌خورده و آن‌ها به دنبال حل مسائل هستند و امروز ایران در موضع قدرت است.

این اظهارات در حالی از سوی یک نفر در بدنه دولت شنیده می‌شد که مدت‌ها بود مردم در ماجرای افزایش نرخ ارز به دولت بدبین بودند و گهگدار می‌گفتند که دولت برای تأمین کسری بودجه ریالی خود، دلار را گران می‌کند. حالا حرف‌های واعظی بر این باور صحه گذاشته است.

صحبت‌های واعظی در حالی مطرح شد که مدت‌ها بود بسیاری از کارشناسان معتقد بودند گرانی‌ها و رهایی بازار و اقتصاد کشور به موضوع تلاش دولت برای مذاکره مجدد با آمریکا بی‌ارتباط نیست.

حجت‌الاسلام علیرضا سلیمی عضو هیئت‌رئیسه مجلس شورای اسلامی در گفتگو با دیار آفتاب؛ با اشاره به صحبت‌های رئیس دفتر رئیس‌جمهور مبنی بر نقش دولت در افزایش قیمت دلار، گفت: البته آقای واعظی بخشی از حقیقت را بیان کردند و خوب است ایشان همه حقایق را برای ملت ایران بازگو کنند.

وی افزود: افزایش قیمت مسکن تا 80 درصد، افزایش قیمت جو، افزایش قیمت روغن، افزایش قیمت خودرو، افزایش قیمت سکه، لوازم‌خانگی، میوه، گوشت و حبوبات هم کار اینها بود که باید رئیس دفتر رئیس‌جمهور به آن‌ها اشاره می‌کردند.

سلیمی اظهار کرد: از اینکه آقای واعظی گفتند دلار کار ما بود تشکر می‌کنیم اما اکنون که وجدان ایشان فعال‌شده و بخشی از حقیقت را گفته‌اند باید همه حقیقت را بگویند و البته بعدا ایشان به دنبال توجیه گفته خود بود.

وی بیان کرد: به آقای واعظی توصیه می‌کنیم که توجیه نکنند چراکه ملت ایران واقعیت‌ها را می‌دانند و از اینکه به یک‌هزارم گرانی‌هایی که اینها منشأ آن بودند اعتراف کردند تشکر را می‌کنیم اما امیدواریم که 99.9 درصد از حقایقی از گرانی‌ها که باقی‌مانده ایشان بیان کنند.

افزایش دستوری قیمت ارز، رها کردن بازار و کوچک شدن سفره مردم

در طول یکسال گذشته قیمت انواع کالاهای اساسی و مصرفی مردم دست‌خوش نوسانات متعددی شد به‌نحوی‌که بررسی قیمت‌ها نشان می‌دهد تغییرات قیمتی در برخی کالاها حتی به‌صورت روزانه بوده است.

از دیدگاه کارشناسان اقتصادی و سیاسی، دولت به‌خصوص طی یکسال گذشته سناریویی را در پی گرفت که بتواند دوباره با بایدن دمکرات مذاکره کند و چشم امیدی هم به بازگشت رئیس‌جمهور منتخب آمریکا به برجام داشته باشد و از این حربه برای انتخابات ریاست جمهوری 1400 استفاده کند.

از این روی، دولت در مدیریت ارز، مسکن، خودرو و... باهدف بی مدیریتی پیش رفت و البته با قطعی شدن رأی آوردن بایدن در آمریکا قیمت افسارگسیخته ارز و برخی از کالاها مانند خودرو به شکل بی‌سابقه‌ای در بازار کاهش یافت.

در حوزه ارز این دولت است که قیمت‌ها را بالا و پایین می‌برد؛ زیرا صرافی‌های فعال در بازار نیز تحت مدیریت و نظارت دولت و بانک مرکزی قرار دارند و ارز خاصی هم در کف بازار وجود ندارد که عرضه و تقاضا را عاملی برای رشد بهای دلار معرفی کنیم؛ از طرف دیگر دولت همچنین انحصار بازار خودرو را هم در اختیار دارد و مدیریت قیمت کالاهای اساسی را هم به انحصار خود درآورده و با سیاست‌گذاری‌های خود و نحوه تخصیص ارز مشخص می کند که قیمت کدام کالا به چه میزان افزایش یابد، بنابراین تورم ایجادشده به دست دولت و آگاهانه بوده است.

بازی‌های سیاسی - انتخاباتی و کاهش یکباره قیمت ارز

این روزها در حالی نرخ ارز تحت تأثیر جو روانی حاکم بر بازار روند کاهشی به خود گرفته که به نظر می‌رسد این کاهش قیمت در آستانه انتخابات بیش از آن که با تکیه‌بر عوامل بنیادی و پایدار باشد، احتمالا ناشی از بازی‌های انتخاباتی و سیاست‌های ارزپاشی مقطعی بانک مرکزی است.

سؤال دیگری که درباره مصنوعی بودن نرخ کاهشی ارز در ایام پیش از انتخابات بیان می‌گردد، روند متفاوت حرکت قیمت در سایر بازارها است؛ درحالی‌که نرخ ارز کاهشی است، روند قیمت‌گذاری دولت در سایر بازارها افزایشی است که همین تناقض بحث دستوری و مصنوعی بودن کاهش نرخ ارز را تقویت می‌کند.

به‌عنوان نمونه درحالی‌که گفته می‌شد افزایش قیمت کارخانه‌ای خودرو به علت افزایش هزینه تولید خودروسازان ناشی از افزایش نرخ ارز است، اما شورای رقابت روز دوشنبه افزایش نزدیک به ده درصدی قیمت خودروهای داخلی را تصویب کرد تا این سؤال مجددا به وجود آید که اگر کاهش نرخ ارز حقیقت دارد، چرا قیمت خودرو افزایش‌یافته است؟

کارشناس مسائل اقتصادی:

کاهش نرخ طلا و دلار جنبه روانی دارد؛ نه تحریم ها برداشته شده، نه منابع ارزی خاصی آزاد شده

گودرزی کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با دیارآفتاب، با اشاره به کاهشی شدن قیمت طلا و دلار طی روزهای گذشته، گفت: افزایش و کاهش قیمت طلا و دلار در طی سالهای اخیر صرفا با دلایل اقتصادی صورت نگرفته است.

وی افزود: بحث های روانی و سیاسی جامعه یکی از دلایل اصلی افزایش ها و کاهش های صورت گرفته در قیمت طلا و دلار است. اگر نگاهی به روند گذشته داشته باشیم مشخص می شود که قیمت دلار با اظهار نظر یک مقام مسئول در بانک مرکزی در مورد ارز مسافرتی بالا و پایین می شود.

گودرزی با اشاره به تغییر قیمت طلا در کشورمان، گفت: البته تغییر قیمت این فلز با ارزش با انس جهانی هم در ارتباط است و فقط فضای داخلی روی آن تاثیرگذار نیست. البته نسبت عرضه و تقاضا در طلا، دلیل دیگر تغییر قیمت آن است.

این کارشناس مسائل سیاسی با بیان اینکه تورم در ایران همواره وجود داشته است، تصریح کرد: این مهم نیز بر روی افزایش قیمت دلار و طلا تاثیرگذار است ولی در مجموع باید گفت که افزایش قیمت طلا و دلار صرفا به دلایل اقتصادی نبوده است.

وی با اشاره به افزایش قیمت دلار تا 33هزار تومان در سال گذشته، گفت: سیاست گذاری های اقتصادی، سیاست های مالی و پولی بانک مرکزی و بحث های روانی باعث این افزایش شد و امروز هم به نظر می رسد با توجه به اینکه هنوز اتفاق خاصی در اقتصاد کشور رخ نداده است و توافق وین هنوز به نتیجه ای نرسیده، کاهشی شدن قیمت آن بیشتر جنبه روانی دارد. البته شایعات در خصوص آزادسازی منابع ارزی ایران در سایر کشور ها از جمله آزادسازی 7میلیارد دلار می تواند تاثیرات خود را بر روی قیمت ارز و طلا در ایران بگذارد.

گودرزی تاکید کرد: با توجه به اینکه هنوز نه تحریم ها برداشته شده، نه منابع ارزی خاصی آزاد شده و در مجموع اتفاق خاصی در ماه های گذشته نیفتاده، بنظر می رسد بحث های روانی خصوصا مباحث مطرح شده در مذاکرات وین بیشترین تاثیر را در کاهش نرخ دلار داشته است.

وی افزود: بنظر می رسد با توجه به وضعیت اثرپذیر بودن اقتصاد ایران از مسائل سیاسی، اگر پالس های مثبتی از مذاکرات در وین ارسال شود، کاهش قیمت دلار و طلا ادامه دار باشد. البته اگر این روند کاهشی ادامه دار باشد، قطعا قیمت دلار از 16 یا 17 هزار تومان پایین تر نخواهد آمد چرا که نرخ واقعی دلار در همین قیمت ها است.

گودرزی تصریح کرد: پیش بینی می شود کاهش قیمت ها تا انتخابات ادامه دار باشد مگر اینکه اتفاقات دیگری رقم بخورد که جلوی کاهش آن را بگیرد و باعث افزایش آن شود.

گره زدن کاهش این روزهای قیمت ارز به مذاکرات هسته‌ای وین

در مجموع یکی از مباحث اصلی در رابطه با کاهش نرخ ارز، به تلاش دولت برای گره زدن کاهش این روزهای قیمت‌های بازار ارز به مذاکرات هسته‌ای مربوط می‌شود و در این راستا دولت و رسانه‌های وابسته مدعی هستند که مذاکراتی که برای رفع تحریم‌ها در هفته‌های اخیر در وین جریان داشته به نقطه نهایی رسیده و بنابراین بازار ارز با این جوسازی کاذب از نتایج مثبت مذاکرات و البته تأثیرگذاری بر بازار با عرضه دلار روند نزولی به خود گرفته است.

هر چند رئیس کل بانک مرکزی اخیرا مدعی شده است که پایین آمدن قیمت دلار سیاسی نیست اما این سوال مطرح است که چرا هر بار با ارسال پالس مذاکره از سوی دولت و شروع جریان مذاکرات این کاهش قیمت های مقطعی رخ می دهد، به نحوی که قیمت سایر کالاهای متأثر از نرخ ارز نه تنها کاهشی نیست بلکه با بعضا با افزایش هم همراه است!

حالا اما در آستانه انتخابات تلاش مضاعف دولت برای توافق در کوتاه ترین زمان ممکن بر سر بازگشت آمریکا به برجام نشان می دهد زمین بازی های دولت برای پیشبرد اهدافش در مذاکرات باز هم سفره مردم است.

انتهای پیام /

سناریویی برای مذاکره، از بالا بردن دستوری قیمت ارز تا کاهش یکباره با اهداف انتخاباتی! 2
سناریویی برای مذاکره، از بالا بردن دستوری قیمت ارز تا کاهش یکباره با اهداف انتخاباتی! 3
سناریویی برای مذاکره، از بالا بردن دستوری قیمت ارز تا کاهش یکباره با اهداف انتخاباتی! 4