سیاست خارجی مدنظر سعید محمد؛ از دور زدن تحریمها تا غنیسازی 93 درصدی
گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، زهرا مهران راد؛ مطابق رزومه کاری و تخصصی سعید محمد بیشتر یک مهندس و مدیر پروژه بوده تا یک سپاهی به معنی نظامی آن؛ شاید هم به دلیل همین خصلت تکنو کرات یا تخصصهای فنی او در امور عملیاتی است که او بیشتر از آنکه در لباس سبز سپاه دیده شده باشد در کت وشلوار رسمی رویت شده. گذشته از اینها اغلب اظهار نظرهای محمد تا قبل از تصمیم گیری او برای ورود دورسیزدهم انتخابات...
گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، زهرا مهران راد؛ مطابق رزومه کاری و تخصصی سعید محمد بیشتر یک مهندس و مدیر پروژه بوده تا یک سپاهی به معنی نظامی آن؛ شاید هم به دلیل همین خصلت تکنو کرات یا تخصصهای فنی او در امور عملیاتی است که او بیشتر از آنکه در لباس سبز سپاه دیده شده باشد در کت وشلوار رسمی رویت شده.
گذشته از اینها اغلب اظهار نظرهای محمد تا قبل از تصمیم گیری او برای ورود دورسیزدهم انتخابات با محوریت مسائل مربوط به پروژه بوده است و آن تصویر نسبتا مبهمی که از او در دید مخاطب وجود دارد یا در حالت افتتاح پروژه است یا در حالت کلنگ زنی ویا نشست خبری پیرامون افتتاح یکی از همین پروژهها
محمد دارای سوابق مدیریتی و اجرایی متعددی در شرکتها و مؤسسات اقماری قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء (ص) و بنیاد تعاون سپاه است.» از جمله اینکه او از سال 1386 تا 1393 مدیرعامل گروه سپاسد وابسته به قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء (ص) بوده است. سعید محمد علاوه بر کسب جوایزی در سطوح ملی، جوایزی در سطح جهانی را نیز در کارنامه علمی و پژوهشی خود دارد. از جمله اینکه او در سال 2014 موفق به کسب تندیس برنز جایزه بینالمللی پروژه برتر در سطح مگاپروژهها از انجمن بینالمللی مدیریت پروژه (IPMA) شده است، یا اینکه در سال 1392 توانست لوح تقدیر حامیان زمین را از اجلاس جهانی حامیان زمین کسب کند. * راه سختی در پیش دارم، اما محکم جلو خواهم رفت او تقریبا جزء اولین افرادی بود که استارت کاندیداتوری خود را زد آن هم در اسفند 99 و با انتشار ویدئویی کوتاه در جوار حرم حضرت عبدالعظیم حسنی و اعلام کرد، راه سختی در پیش دارد، اما محکم جلو خواهد رفت.
کاندیدای جوان ماراتن سیزدهم پاستور اظهارات مختلفی در حوزههای افتصادی، معیشتی و سیاست داخلی داشته است، اما از آنجا که در این سلسله گزارشها خبرگزاری دانشجو به دنبال بررسی سیاستهای اعلامی کاندیداها با محوریت سیاست خارجی است برآن شدیم تا به واکاوی نظرات او درعرصه سیاست خارجی، مذاکرات و ارتباط با آمریکا در صورت تشکیل دولت متبوعش بپردازیم.
محمد معتقد است: مذاکرات نباید نگاه به رای آوری داشته باشد به اعتقاد من مذاکرهای قابل احترام است که برای ما خروجی داشته باشد و نفع آن به مردم برسد و مردم اثر آن را بر سر سفره هایشان ببینند و احساس کنند در این شرایط مردم نباید با قول و وعده و وعید وارد فضاهای رای آوری شوند.
*دنیا باید بداند ایران بر سر حرفهای خود با اقتدار میایستد وی معتقد است دنیا باید بداند ایران بر سر حرفهای خود با اقتدار میایستد و اگر قرار باشد بر سر موضوعی با دنیا تعامل کند دنیا هم باید با ایران تعامل کند. این در حالی است که آمریکاییها کماکان کشور به کشور، بانک به بانک و پالایشگاه به پالایشگاه رصد میکنند و به دنبال این هستند که ببینند جمهوری اسلامی کجا میتواند برای مردم منافع اقتصادی کسب کند تا آن را سد کنند.
*دولت من به تعهد در برابر تعهدو عمل در برابر عمل ملتزم است رئیس سابق قرارگاه خاتم الانبیا در بخش دیگری از سخنان خود در خصوص سیاستهای عملیاتی خود در موضوع سیاست خارجی و مذاکره گفته است: دولت من به تعهد در برابر تعهد، عمل در برابر عمل و امنیت در برابر امنیت التزام دارد و اگر قرار باشد امنیت نداشته باشیم آمریکا هم امنیت نخواهد داشت و اینها منطق گفتمانی ما با جهان است.
برای مذاکره، مذاکره نخواهم کرد محمد در بخش دیگری از تبیین سیاستهای بین المللی خود اظهار داشته که اگر طرف مقابل واقعا دنبال حل مسئله و اعتمادسازی باشد ما با آن مشکلی نداریم و هر کس این شرایط را داشته باشد با او در جهت منافع مردم مذاکره خواهیم کرد به اعتقاد او مذاکره با اقتدار براساس توانمندیها و مبتنی بر سه اصل مصلحت، عزت و حکمت خواهد بود و مذاکره خوب مذاکرهای است که خروجی داشته باشد.او معتقد است دولت متبوعش برای مذاکره، مذاکره نمیکند و مذاکراتی که تا الان صورت گرفته خروجی در زندگی مردم نداشته است. *برسر مسائل موشکی و منطقهای مذاکره نخواهم کرد محمد در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید بر اینکه ما هیچ اعتمادی به آمریکاییها نداریم مسئله گفتگو و مذاکره بر سر مسائل منطقهای و موشکی را رد کرد و ادامه داد: مسائل منطقهای و موشکی نقاط اقتدار جمهوری اسلامی است و ما طبیعتا در مورد نقاط اقتدارمان حرفی با کسی نداریم اساسا کدام عاقلی در مورد اقتدار خود معامله میکند؟ آن هم کشوری مثل ایران که دائما تهدید میشود و پایگاههای نظامی آمریکا در اطراف آن مستقر است البته این را هم بگویم اگر آمریکاییها میتوانستند در عرصه نظامی کاری انجام دهند به سمت تحریم نمیرفتند. تحریم کار انسان عاجز است وقتی نمیتوانند به لحاظ نظامی کاری کنند به سمت تحریم اقتصادی میروند. وی اقدامات دولت احتمالی خود در صورت تشکیل کابینه در عرصه سیاست خارجی را در سه سرفصل جمع بندی کرد: سر فصل اول قوی شدن در داخل، سرفصل دوم رویکرد تقویت توجه به شرق؛ رئیس سابق قرارگاه خاتم الانبیا در خصوص این رویکرد گفت: برجام اساسا یک معاهده با غرب بود ما باید توازن بین شرق و غرب را ایجاد کنیم و رویکرد به شرق را احیا کنیم و ظرفیتهای سرشار در این حوزه را در نظر بگیریم. محمد سرفصل سوم عملکرد خود در عرصه سیاست خارجی را نیز نگاه به همسایگان و استقبال از ظرفیت آنها دانست و خاطرنشان کرد: این نگاه ما را غنی میکند و دست ما را پر میکند و برای کشور ارزآوری به دنبال خواهد داشت.
*درپاسخ به بی تعهدی آمریکا؛ باید غنی سازی 93 درصد انجام دهیم محمد البته یک اظهار نظر جالب هم در مورد میزان غنی سازی اورانیوم داشته است، به اعتقاد او کشور نیاز به اورانیوم 93 درصد دارد و نیازمندیهای هستهای کشور خیلی بیشتر از این حرفها است چرا نباید ما از ظرفیتهای غنی سازی برای راکتورهای تحقیقاتیمان استفاده کنیم؟ چرا نباید اورانیوم غنی شده برای زیردریاییها و کشتیهای اقیانوس پیما استفاده کنیم چرا باید این کشتیها برای تامین سوخت خود باید به سراغ کشورهای دیگر بروند و مدتها در بنادر آنها منتظر بمانند و خسارت ببینند؟
*درصورت قدرتمند شدن در صنعت هستهای، طرف مقابل سینه خیز به سمت میزمذاکره میآید او البته گریزی به بدعهدی امریکائیها میزند و میگوید: وقتی آمریکا و دنیا با تعهدات خود به این شکل برخورد میکند ما نیز باید به سمت غنی سازی 93 درصد برای مصارف صلح آمیز برویم. اگر به این صورت عمل کنیم و به لحاظ هستهای و از داخل خود را قوی کنیم نه آنکه در راکتوهای هستهای بتون بریزیم آن زمان است که میبینید طرف مقابل چطور سینهخیز به سمت ما میآیند تا با ما توافق کنند. البته اظهارات سعید محمد کاندیدای احتمالی انتخابات 1400 در حوزه سیاست خارجی ختم به همین مواضع نیست، او در نشست خبری که در 18 اردبهشت ماه برگزار شد در پاسخ به سوال خبرگزاری دانشجو در خصوص برنامه دولت احتمالی او برای مذاکره مجدد با آمریکا و احیانا احیای برجام چه خواهد بود که او پاسخ داد:، جمهوری اسلامی ایران یک مرحله بعد از 40 سال به سمت مذاکره با آمریکا در چارچوب برجام و به اذن مقام معظم رهبری رفت و این ارتباط برقرار شد، اما نتیجه آن چه شد؟ *برخی مفاد برجام یک طرفه است /، اما به دلیل قانون بودن به آن پایبندیم محمد مذاکره جدید در این برهه زمانی را فاقد موضوعیتی میداند چراکه یکبار در چارچوب برجام مذاکرهای صورت گرفته است، ولی طرف مقابل به تعهدات خود عمل نکرد پس چه دلیلی دارد که دوباره با این کشور نقض کننده عهد، مذاکره جدیدی انجام بگیرد. رئیس سابق قرارگاه خاتم الانبیا ضمن اینکه برخی مفاد برجام را به دلیل یک طرفه بودن مورد قبول نمیداند، اما معتقد است از آنجا که قانون است پس التزام به عمل دارد.
*شروط محمد برای مذاکره با آمریکا در مورد سایر موضوعات به غیر از برجام او علی رغم اینکه در اظهار نظر قبلی خود تاکید کرده بود که بر سر موضوعات منطقه و موشکی با امریکائیها مذاکره نمیکمیم، اما این بار از شروط دولت احتمالی دولتش برای مذاکره در مورد سایر موضوعات با آمریکا البته بدون اشاره به جزئیات آن موضوعات نیز گفت و خاطر نشان کرد: به شرطی که طرف آمریکایی نسبت به تعهدات خود پایبند شود، آن زمان درباره موضوعات دیگر پای میز مذاکره خواهیم رفت. وی دیوار بی اعتمادی بین ایران و آمریکا بلندتر از گذشته دانسته و گفته این دیوار قرار بود با برجام بشکند، ولی بلندتر شد از این رو باید خیلی مراقبت شود که آسیبهایی که از مذاکرات گذشته برمردم تحمیل شده مجددا تکرار نشود.
*ارتباط با آمریکا به حسن نیت آنها پیرامون برجام وابسته است نامزد احتمالی ریاست جمهوری 1400 البته در خصوص تعامل دولت متبوعش با سایر کشورها نیزضمن تاکید براینکه ما علاقهمند ارتباط با دنیا هستیم به خبرنگار خبرگزاری دانشجو گفت: دولت بنده با تمام کشورها به غیر از اسرائیل رابطه برقرار خواهد کرد، اما در رابطه با آمریکا این ارتباط به حسن نیت آنها پیرامون برجام بستگی دارد. به هرحال به نظر میرسد غنی سازی 93 درصدی تعامل سازنده با همه کشورها به غیر از اسرائیل به طورکلی و آمریکا با چند شرط و همچنین ادامه برجام آن هم به شرط پایبندی کامل آمریکا به آن از محورهای مهم سیاست خارجی محمد در صورتی است که وی توفی تشکیل دولت داشته باشد.