سیاست یک بام و دو هوای ترامپ در ارتباط با ایران
ترامپ مدعی است که ایالات متحده باید مانع از پیشرفت برنامه هستهای ایران شده و همزمان به نفوذ و قدرت منطقهای تهران در خاورمیانه پایان دهد.
موسسه خاورمیانه با انتشار یادداشتی مدعی شد، دونالد جی. ترامپ که در انتخابات ریاست جمهوری 2024 آمریکا پیروز شد و در 20 ژانویه به کاخ سفید باز میگردد، با به دست گرفتن قدرت احتمالاً با خاورمیانه ای آشفته روبرو خواهد شد و همزمان جنگ در غزه نیز ادامه خواهد داشت. در این میان تداوم حملات محور مقاومت و پاسخ احتمالی ایران به اسرائیل نیز از جمله گزارههایی است که نمیتوان آن را نادیده انگاشت.
به ادعای این موسسه، با توسل به سیاستهای دولت اول ترامپ و همچنین استناد به بیانیههای عمومی ترامپ در دوران نامزدیاش در انتخابات، شاید بتوان چشماندازی از سیاست احتمالی دولت دوم رئیس جمهوری تازه نفس در ارتباط با خاورمیانه را ترسیم کرد.
به ادعای این موسسه مطالعاتی دو موضوع اصلی احتمالاً بر دستور کار منطقهای دولت بعدی ایالات متحده غالب خواهد بود؛ ایران و رویارویی اسرائیل و فلسطین. همزمان سیاست انرژی، مصر و روابط با کشورهای خلیج فارس نیز در کانون توجه دونالد ترامپ است؛ گزارههایی که موسسه خاورمیانه تلاش کرده به تفکیک به هرکدام از آنها بپردازد.
سیاست یک بام و دو هوای ترامپ در ارتباط با ایران
موسسه خاورمیانه در ادامه یادداشت ادعاییاش آورد، ترامپ مدعی است که ایالات متحده باید مانع از پیشرفت برنامه هستهای ایران شده و همزمان به نفوذ و قدرت منطقهای تهران در خاورمیانه پایان دهد. ترامپ تاکید دارد که جهان امروز آشفتهتر از زمانی است که او در قدرت بود. در همین زمینه ساکن جدید کاخ سفید رویارویی تهران و تلآویو را در همین قاب تبیین کرده است.
ترامپ در بیانیهای که پس از حمله ایران به اسرائیل در اکانت Truth Social خود منتشر کرد، مدعی شد «جهان در آتش است و از کنترل خارج میشود.» در همان پست، او ادعا کرد: «این جنگ قابل پیشگیری بود. هرگز نباید اتفاق میافتاد. اگر من رئیس جمهور بودم، این اتفاق نمیافتاد!» در این میان ونس، معاون ترامپ نیز در پاسخ به اینکه آیا از حمله اسرائیل به ایران حمایت میکند یا خیر مدعی شد که دونالد ترامپ «با ایجاد بازدارندگی، ثبات را در جهان به ارمغان آورد».
علاوه بر این، او ادعا کرد که در عصر ریاست «دولت بایدن - کامالا هریس» ایران 100 میلیارد دلار از دارایی مسدود شدهاش را دریافت کرده است». ونس بار دیگر بر رویکرد ترامپ مبنی بر «صلح با توسل به طریق قدرت» تاکید کرد و این که چگونه این امر باعث شد که کشورها برای ثبات و صلح به ایالات متحده روی بیاورند.
در کنار تنشهای در خاورمیانه، پیشرفت برنامه هستهای ایران نیز یکی از دغدغههای اصلی ترامپ است. ترامپ پیشتر مدعی بود که ایالات متحده باید پیشرفت برنامه هستهای ایران را متوقف کند. ترامپ 26 سپتامبر در یک کنفرانس مطبوعاتی در شهر نیویورک مدعی شد که ایران میتوانست "با ما توافق کند".
او در ادامه ادعا کرد که ایران نباید سلاح هستهای داشته باشد؛ این ادعا در حالی توسط ترامپ تکرار میشود که تهران بارها تاکید کرده که خواهان سلاح هستهای نبوده و نیست. با این همه 4 اکتبر، ترامپ رویکرد بایدن در باب حمله ادعایی اسرائیل به تأسیسات هستهای ایران را به چالش کشید و ادعا کرد، باید مانع از پیشرفت برنامه هستهای ایران شد.
این در حالی است که ترامپ ادعا کرده که قادر است با ایران به توافق دست یابد، اما جزئیاتی در این زمینه منتشر نکرده است. ترامپ در پاسخ به این سوال که آیا در صورت انتخاب مجدد با ایران مذاکره خواهد کرد یا نه، گفت: «مطمئناً، این کار را انجام میدهم» و «ما باید توافق کنیم زیرا عواقب عدم توافق جدی است».
مشروح این گزارش را در اقتصادنیوز با تیتر «ترامپ و برنامه هستهای ایران؛ 2 سناریوی مهم پیش روی ساکن جدید کاخ سفید» بخوانید.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.