صاحبان خبر هوشیار باشند!
یک استاد ارتباطات دربارهی نحوه مواجهه رسانهها با حجم فشردهای از اخبار در یک مقطع زمانی کوتاه و لزوم رعایت اصول سرعت و دقت، نسبت به افزایش انتشار اخبار فیک و شایعه هم در این وضعیت هشدار داد.
امروز چهارشنبه 18 دی ماه رسانه و مخاطب آن در امتداد اخبار شهادت سردار سلیمانی و دیگر شهدای مقاومت و مراسم تشییع آن سردار بزرگوار در شهرهای مختلف، با سه خبر جدید و البته مهم مواجه شد.
پیکر مطهر شهید حاج قاسم سلیمانی پس از اقامه نماز صبح به وقت کرمان در کنار مزار شهید یوسف الهی و با حضور خانواده این شهید سرافراز جهان اسلام در بهت و اندوه و گریه جمعیت حاضر در گلزار شهدای کرمان به خاک سپرده شد و مالک اشتر زمان به روح الله پیوست.
بامداد امروز نیروی هوافضای سپاه در عملیاتی موفق به نام عملیات شهید سلیمانی با رمز «یا زهرا (س)» با شلیک دهها فروند موشک زمین به زمین، پایگاه هوایی اشغالی ارتش تروریستی و متجاوز آمریکا موسوم به «عین الاسد» را در هم کوبیدند.
سقوط یک فروند هواپیمای مسافربری بوئینگ 737 متعلق به خطوط هوایی اوکراین دیگر اتفاق امروز 18 دی ماه بود. در این حادثه 179 نفر جان باختند که از این تعداد 32 نفر غیرایرانی و 147 نفر ایرانی بودهاند.
اما تکلیف رسانه با این بمباران خبری چیست و چگونه میتواند وظیفهاش را به بهترین نحو انجام دهد؟
محمد سلطانیفر استاد دانشگاه و معاون سابق مطبوعاتی در گفتوگویی با ایسنا دربارهی نحوه مواجهه رسانهها با این حجم از اخبار میگوید:سرعت اتفاقات و حجم فضاهای خبری که در حال شکلگیری است، به قدری زیاد، پرتنش و پرهیجان شده است که احتمال همه نوع اشتباهی در این فضاهای خبری به شدت بالا رفته است. به همین جهت لازم است سیستمهای خبری به ویژه مراجع رسمی و رسانههای جریانساز ما این فضا و این حجم از اطلاعات را به خوبی درک کنند و از دامن زدن به اخباری که در این بسترهای پرهیجان و پرتنش و پرخبر، خبرهای جعلی و به اصطلاح فیکنیوز اتفاق میافتد، بپرهیزند و دقت زیادی داشته باشند که جلوی این نوع حرکتها را به شدت بگیرند.
او ادامه داد: یکی از بسترهای شایعه، جنجال، تنش، خبرها و حتی بحرانهای عدیدهای است که شکل میگیرد و زمینهساز مهمی برای اخبار فیک است. به همین جهت الان که بستر برای اخبار جعلی و شایعات زیاد شده است، میطلبد که رسانههای ما خیلی مراقبت کنند و آن اعتماد از دست رفته مخاطبان را برگردانند و مرجعی برای مقابله با این نوع اخبار شایعهآلود بشوند.
این استاد ارتباطات یادآور شد: جا دارد هوشیاری اهالی رسانه به ویژه حرفهایهای رسانه بیش از پیش باشد و در سرعت لازم اخبار جعلی را تکذیب کنند و اجازه بازنشر و انتشار آن را ندهند.
سلطانیفر سرعت لازم در ارائه اخبار را یکی از ویژگیهای مهم رسانه عنوان کرد که میتواند به برخورد واقعگرایانه با اتفاقات بیانجامد و همچنین از اضطراب و نگرانی مخاطب جلوگیری کند.
این استاد دانشگاه در پایان دربارهی تاثیر منفی هیجانزدگی در رسانهها یادآور شد: رسانههای جریانساز و اصلی ما باید خودشان را از جریانهایی که امروز در فضای رسانهای شکل میگیرد مثل توئیتر، فیسبوک و تلگرام و امثالهم جدا کنند. درست است که داستان شهروند خبرنگار هنوز وجود دارد و ما باید از آنها استفاده کنیم. به عنوان مثال در همین سقوط هواپیمای اکراینی یک شهروند فیلم این سقوط را از آسمان گرفته است که این هواپیما آتش گرفته و تا لحظهی خوردن آن به زمین آن را منتشر کرده است. این یعنی شهروند خبرنگار. قبل از اینکه رسانههای دیگر آن را منتشر کنند، ما باید بدانیم که خودمان باید آن را انجام دهیم. این فیلم تایید میکند شایعاتی که پیرامون این هواپیما مطرح شد مبنی براینکه به جایی خورده و سقوط کرده، این فیلم نشان می دهد که هواپیما در آسمان آتش گرفته است و قبل از خوردن زمین خودش مشتعل شده است. پخش این نوع اخبار میتواند به جلب اعتماد مخاطب و خواننده کمک بسیاری کند.
انتهای پیام