شنبه 3 آذر 1403

طرح "دارویار" شکست نخورده است / طلب ماهانه 6500 میلیارد تومانی داروخانه‌ها از دولت

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
طرح "دارویار" شکست نخورده است / طلب ماهانه 6500 میلیارد تومانی داروخانه‌ها از دولت

رئیس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی با بیان این‌که ما قبول نداریم که طرح دارویار شکست خورده است، نسبت به کمبود بودجه اجرای این طرح هشدار داد.

- اخبار اجتماعی -

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، محمد عبده‌زاده امروز در نشست خبری سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی در پاسخ به سؤال تسنیم مبنی بر این‌که "طرح دارویار و تبدیل ارز 4200 تومانی صنعت دارو به ارز نیمایی با هدف کاهش قاچاق معکوس دارو و رفع مشکلات تخصیص و تأمین ارز شرکت‌های داروسازی و رونق تولید دارو در کشور اجرا شد اما امروزه به دلیل تأخیر در پرداخت مطالبات زنجیره تأمین دارو، صنعت را با مشکل و کشور را با کمبود دارو مواجه کرده؛ آیا می‌توان گفت که عدم تحقق اهداف طرح دارویار منجر به شکست این طرح شده است؟" اظهار کرد: ما قبول نداریم که طرح دارویار شکست خورده است زیرا معتقدیم اگر این طرح اجرا نمی‌شد وضعیت صنعت دارو بیش از الان دچار مشکل می‌شد و بحران شدیدتر می‌شد. تمام تلاش ما این است که برای بهبود وضعیت صنعت بهترین عملکرد را داشته باشیم و در این راستا نیز باید هر دستگاه تکالیف قانونی خود را بشناسد و به آن عمل کند تا دچار مشکل نشویم.

وی افزود: وقتی بودجه طرح دارویار کمتر از میزان موردنیاز تعیین شده و به طور کامل تخصیص نمی‌یابد مردم و زنجیره تأمین دارو از صنعتگران و داروخانه‌داران تا داروخانه‌ها و مراکز درمانی متضرر می‌شوند.

تولیدکنندگان التماس و نهادهای فقط متولی نظاره می‌کنند!

عبده‌زاده با بیان این‌که زنجیره تامین دارو اعم از تولید، توزیع و عرضه، دچار مشکل است و برای حل این مشکل به کمک دولت در همه قسمت‌ها از سازمان برنامه و بودجه، وزارت صمت، بهداشت، بانک مرکزی و مجلس شورای اسلامی نیاز است، ادامه داد: الان در حوزه دارو، تولیدکننده و فعال زنجیره تامین التماس می‌کند که برای تامین داروی مورد نیاز کشور، تسهیلات و وام دریافت کند و داروخانه‌ها درخواست می‌کنند که سازمان‌های بیمه‌گر به تعهدات خود عمل کنند تا داروی مردم را تأمین کنند و در این میان نهادهای متولی تنها متوقع و نظاره‌گر هستند.

وی با بیان این‌که در سال 1402 با کسری بودجه برای طرح دارویار مواجه هستیم، ادامه داد: در عین حال بودجه در نظر گرفته شده برای دارویار در سال 1403 نیز کافی نیست و صنعت داروسازی را دچار مشکل نقدینگی خواهد کرد.

کمبود بودجه دارویار در 1403/ نگرانی از کاهش دسترسی مردم به دارو در سال آینده

طلب ماهانه 6.5 هزار میلیارد تومانی داروخانه‌ها از دولت بابت اجرای دارویار

در ادامه بهمن صبور؛ نایب‌رئیس انجمن داروسازان تهران نیز در پاسخ به تسنیم گفت: ماهانه 6.5 هزار میلیارد تومان بابت اجرای طرح دارویار از سوی بیمه‌ها و دولت باید به داروخانه‌ها پرداخت شود؛ در سه تا چهار ماه ابتدایی اجرای طرح دارویار، پرداختی‌ها به روز بود اما با گذشت چندماه از اجرای این طرح، فاصله بین پرداخت مطالبات از بیمه‌ها به داروخانه‌ها افزایش یافته و به چهار تا پنج ماه رسیده که حتی منظم هم نیست؛ این موضوع باعث می‌شود داروخانه‌ها توانایی خرید داروهای موردنیاز مردم را از شرکت‌های پخش نداشته باشند.

وی افزود: مشکل این است که برای طرح دارویار منابع پایدار در نظر گرفته نشده و بودجه نیز نشان دار نیست که این پول، در قسمت دیگری خرج نشود.

صبور ادامه داد: یکسری از کسری‌هایی که داریم به دلیل کمبود دارو نیست بلکه به این دلیل است که داروخانه بابت عدم دریافت مطالبات خود از بیمه‌ها، توان خرید دارو را ندارد.

خطر تعدیل نیروی انسانی صنعت داروسازی

پویا فرهت؛ عضو هیئت مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران نیز در تکمیل این اظهارات بیان کرد: در شرایطی که صنعت داروسازی با مشکل نقدینگی مواجه می‌شود شرکت‌های تولیدکننده و پخش دارو، معضلات شدید پرسنلی خواهند داشت زیرا به دلیل کمبود نقدینگی مجبورند تعدیل نیرو انجام دهند.

وی افزود: این تعدیل نیرو جدا از وضعیت اقتصادی شرکتها یک بحران سیاسی و اجتماعی نیز ایجاد می‌کند.

بهبود وضعیت کمبودهای دارویی / درخواست بودجه 125 هزار میلیاردی برای دارویار در 1403

دولت کسری بودجه خود را به بخش خصوصی منتقل کرده است

در ادامه این نشست خبری، مهدی پیرصالحی؛ عضو هیئت مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی بیان کرد: دولت‌ها برای این که امور جاری کشور را پیش ببرند دچار کسری بودجه می‌شوند که این موضوع امری طبیعی است اما احساس می‌کنیم دولت در حال حاضر کسری بودجه خود را به بخش خصوصی منتقل کرده است به طوری که الان بسیاری از شرکت‌های داروسازی ما عملاً امکان ادامه تولید را به دلیل مشکلات مالی ندارند.

رفع کمبود دارو زمان‌بر است

وی با بیان این‌که اگر تصمیم سریعی برای حل بحران کمبود نقدینگی زنجیره دارو گرفته نشود، بحران کمبود دارو قطعی خواهد بود، گفت: وقتی کمبود دارو ایجاد می‌شود حل آن زمان‌بر است. اگر می‌خواهیم این کمبودها ایجاد نشود امروز باید به فکر آن باشیم زیرا در صورت زمان کمبودهای دارویی، تقاضا برای آن افزایش می‌یابد و برطرف شدن احساس کمبود زمان زیادی می‌برد.

شرکت‌های پخش 1300 میلیارد تومان چک برگشتی دارند

سید ابراهیم هاشمی؛ رئیس هیئت مدیره انجمن پخش دارو با بیان این‌که شرکت‌های پخش دارو از بازار دارویی کشور بیش از 65 هزار میلیارد تومان طلب دارند، تصریح کرد: با تمام توان در حال تلاش هستیم تا زنجیره تامین دارو بتواند به حیات خود ادامه دهد اما در زمان حاضر بیش از 1300 میلیارد تومان چک برگشتی در شرکت‌های پخش داریم که یک ماه نیز از برگشت خوردن آن‌ها گذشته است!

وی با بیان این‌که در طول 30 سال گذشته تاکنون این تجربه را نداشتیم که چهار شرکت پخش اصلی صنعت داروسازی، دچار مشکلات نقدینگی و چک برگشتی باشند؛ افزود: شرکت‌های پخش، دارو را از مجموعههای تولیدی می‌گیرند و به داروخانه تحویل می‌دهند؛ الان اوضاع شرکت‌های پخش به دلیل مشکلات مالی و عدم تامین نقدینگی، بسیار بحرانی است و حتی پیش‌بینی روشنی از بازار سال آینده وجود ندارد.