عربستان در صدر خریداران اسلحه از امریکا
پس از اعلام موافقت امریکا با فروش تسلیحات به عربستان، رسانه ها از افشای صادرات نظامی. اشنگتن به ریاض خبر دادند.
به گزارش اقتصادنیوز و به نقل از فارس، پس از اعلام دیشب واشنگتن درباره موافقت با فروش 650 میلیون دلار تسلیحات نظامی به عربستان سعودی، رسانههای آمریکایی آماری از میزان صادرات نظامی آمریکا به عربستان منتشر کردند.
پایگاه خبری شبکه «سیانان»، امروز (جمعه)، به نقل از انستیتوی بینالمللی پژوهشهای صلح استکهلم موسوم به «SIPRI» خبر داد که با توجه به حجم تبادل تسلیحات نظامی میان آمریکا و عربستان سعودی در پنج سال گذشته، ریاض رتبه نخست واردات تسلیحات آمریکایی را به خود اختصاص داده است.
بنا بر این گزارش، میان سالهای 2016 تا 2017، آمریکا با 79% اولین صادرکننده تسلیحات به عربستان سعودی بوده است که پس از این کشور، به ترتیب انگلیس با 9.3% و فرانسه با 4% در مراحل بعدی قرار گرفتهاند.
انستیتوی بینالمللی پژوهشهای صلح استکهلم همچنین گزارش داد که میزان صادرات تسلیحاتی آمریکا در میان سالهای 2011 تا 2015 و سال 2016 تا 2020 به میزان پانزده درصد رشد داشته به نحوی که سهم این کشور از صادرات جهانی از 32% به 37% رسیده است.
مطابق با این گزارش، حدود نیمی از صادرات تسلیحاتی آمریکا در میان سال های 2016 تا 2020 (47%) به خاورمیانه بوده است که به میزان 28 % در مقایسه با پنج سال گذشته یعنی از سال 2011 تا 2015 شاهد افزایش بوده است.
انستیتوی بینالمللی پژوهشهای صلح استکهلم در ادامه گزارش خود خبر داد که در میان سالهای 2016 تا 2020، عربستان سعودی واردکننده اصلی تسلیحات آمریکایی بوده که میزان 24% از تسلیحات آمریکایی را خریداری کرده است.
این گزارش در حالی منتشر شده است که وزارت خارجه آمریکا بهرغم وعدهای انتخاباتی «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا درباره ممانعت از صادرات تسلیحات نظامی به عربستان سعودی، شامگاه پنجشنبه، اعلام کرد که درخواست ریاض برای خرید 650 میلیون دلار موشک هوا به هوا و تجهیزات مرتبط را تأیید کرده است.
آژانس همکاری امنیت دفاعی آمریکا، پنجشنبه، کنگره را مطلع کرد که فروش این تجهیزات «سیاست خارجی و امنیت ملی آمریکا را تقویت خواهد کرد».
در این سند، از عربستان سعودی به عنوان «کشور دوست» آمریکا نام برده شده که «نیروی مهمی برای پیشرفتهای اقتصادی و سیاسی در خاورمیانه به شمار میرود».
پس از این اعلام آژانس همکاری امنیت دفاعی آمریکا، کنگره 30 روز فرصت خواهد داشت تا این معامله تسلیحاتی را بازبینی کند.
این اعلام پس از آن صورت گرفت که خبرگزاری «رویترز» اخیرا خبر داد که ریاض برای خرید تسلیحات نظامی از آمریکا درخواست کمک کرده است.
یک مقام آمریکایی در این باره به خبرگزاری رویترز گفته بود که ریاض خواستار خرید تسلیحات آمریکایی برای کمک به عربستان سعودی در تقویت سیستمهای دفاعی خود پس از حملات نیروهای یمنی به قلمرو خود با پهپادهای نظامی و موشکهای بالستیک شده است.
این مقام آمریکایی که اشارهای نیز به نام او نشد، در باره توضیح داد: «به صورت علنی و خصوصی، ما توجه زیادی به موضوع بنادر و فرودگاههای [یمن] داریم. این کاری است که عربستان سعودی باید انجام دهد. گفتوگویی بین ایالات متحده و عربستان سعودی در مورد بهترین راه برای اجرای تعهد رئیسجمهور (جو بایدن) برای دفاع از این کشور بدون ارائه سلاحهای تهاجمی برای درگیریهای یمن، وجود دارد».
عربستان سعودی در رأس یک ائتلاف عربی و تحت حمایت آمریکا، از ششم فروردین 1394 با ادعای تلاش برای بازگرداندن رئیس جمهور مستعفی یمن به قدرت اقدام به تجاوز نظامی به یمن و محاصره زمینی، هوایی و دریایی این کشور کرد.
این تجاوز نظامی هیچ کدام از اهداف ائتلاف سعودی را محقق نکرد و فقط با کشته و زخمی شدن دهها هزار یمنی، آواره شدن میلیونها نفر، به بار آمدن خرابی برای زیرساختهای این کشور و گسترش قحطی و گرسنگی و بیماریهای واگیردار همراه شده است.
همچنین بخوانید- جدی شدن رابطه اسرائیل و عربستان
- تغییر مسیر نفتکش حامل نفت عربستان از مصر به آمریکا
- ترامپ در انتظار توافق نفتی عربستان و روسیه
- جزئیات دیدار احتمالی ترامپ و روحانی از زبان مکرون