پنج‌شنبه 25 بهمن 1403

عزم دولت برای رفع موانع در مسیر صادرات غیرنفتی

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
عزم دولت برای رفع موانع در مسیر صادرات غیرنفتی

تهران - ایرنا - دولت تدبیر در سال های اخیر، همواره برنامه مشخص و عزم پایداری برای گسترش صادرات غیرنفتی با نگاه ویژه به کشورهای همسایه داشته است. در سال جاری اما برخی رخدادها از جمله وقوع کرونا، حرکت در این مسیر را با موانعی مواجه ساخته است.

به گزارش ایرنا، در ماه‌های نخست سال جاری انتقادهایی از سوی برخی افراد و رسانه‌ها پیرامون کاهش نرخ صادرات کالاهای غیرنفتی به کشورهای همسایه مطرح شده است. این در حالی است که دولت در چند سال گذشته با تمام ظرفیت خود کوشیده تا در مسیر رونق صادرات غیرنفتی با نگاه ویژه به همسایگان گام بردارد. رویکردی که آمارهای موجود در حوزه صادرات به روشنی بیانگر این تلاش ها است. در سال جاری اما برخی موانع چون کرونا و تحریم در مسیر صادرات غیرنفتی قرار گرفت و حرکت سریع در این حوزه را تا حدی ناهموار و کند ساخت. دولت اما از روزهای نخست سال 1399 تا به امروز کوشیده است با وجود مشکلات به وجود آمده، بر نرخ صادرات غیرنفتی بیافزاید، تا جایی که طبق تازه‌ترین آمارها، صادرات غیرنفتی در 6 ماهه نخست امسال به 13.5 میلیارد دلار رسیده است. این میزان اگرچه در مقایسه با میزان صادرات در سال‌های پیشین افت قابل توجهی را نشان می‌دهد اما حکایت از آن دارد که دولت با وجود چالش‌ها همچنان در تلاش برای چرخ صادرات کشور را به حرکت در آورد.

سایه تحریم و کرونا بر سر صادرات ایران

انتقادها به دولت و توصیه‌ها به آن در خصوص لزوم افزایش صادرات، در حالی مطرح می‌شود که دولت تدبیر و امید در سال‌های گذشته برای گسترش صادرات غیر نفتی به ویژه به 15 کشور همسایه ایران عزم راسخی از خود نشان داده است. در شش ماه نخست سال جاری اما همه‌گیری ویروس کرونا بر صادرات ایران به کشورهای همسایه تاثیرات منفی گذاشته است. رخدادی که نه فقط اقتصاد ایران که اقتصادهای بزرگ جهان را نیز از خود متاثر ساخته است. در کنار پیدایش و گسترش کرونا و بسته شدن مرزهای کشورهای همسایه به روی ایران، تنگ‌تر شدن حلقه تحریم‌های یکجانبه علیه ایران از سوی آمریکا مولفه دیگری است که در ماه‌های اخیر با فشار بر اقتصاد ایران، مسیر صادرات به کشورهای همسایه را تا اندازه‌ای ناهموار ساخته است. مشکلات ایجاد شده در حوزه ارز و افزایش نرخ ارز در ماه های اخیر اما یکی از مهم‌ترین مولفه‌ها در کند شدن صادرات غیرنفتی بوده است؛ اتفاقی که از اقبال صادرکنندگان به حوزه صادرات کاسته و خود نیز زاییده تشدید تحریم‌های یکجانبه آمریکا علیه ایران است. نگاه دولت تدبیر به گسترش صادرات اگرچه در سال 1399 به موجب برخی تنگناهای ناشی از تحریم و کرونا، میزان صادرات کالاهای غیرنفتی به کشورهای همسایه در مقایسه با سال‌های پیشین افت قابل توجهی داشته است، اما روند تجارت خارجی به ویژه در دولت دوازدهم نشان از توجه ویژه دولتمردان به حوزه صادرات و عزم راسخ دولت به تجارت خارجی به ویژه با کشورهای همسایه ایران دارد. در سه ماهه نخست امسال ارزش صادرات غیرنفتی ایران 6 میلیارد و 300 میلیون دلار بوده که 60 درصد از این میزان، سهم کشورهای همسایه بوده است؛ اگرچه ارزش صادرات به این کشورها نسبت به سه ماه نخست سال 98 بنابه دلایلی که پیشتر به آن اشاره شد، کاهش ملموسی داشته است. این در حالی است که پیش از بروز کرونا، یعنی در سال‌های1397،1396 و 1398، آمارهای منتشر شده از صادرات غیرنفتی به کشورهای همسایه روندی رو به رشد را نشان می‌دهد. آمارهای منتشر شده از سوی سازمان توسعه تجارت نشان می‌دهد، در سال 98 در مجموع 76 میلیون و 599 هزار تن کالا به ارزش 24 میلیارد و 681 میلیون دلار از ایران به بازارهای همسایه صادر شده است؛ آماری که حاکی از رشد 2 درصدی ارزش صادرات نسبت به سال 97 است. همچنین وزن صادرات نیز نسبت به سال 97 افزایش 29 درصدی را تجربه کرده است. بر اساس آمارها، جمهوری اسلامی ایران در سال 97 نیز نزدیک به 24 میلیارد و 132 میلیون دلار به 15 کشور همسایه صادرات داشته است. در سال 1396 نیز مجموع صادرات غیرنفتی ایران به 46 میلیارد و 931 میلیون دلار رسید که این میزان در قیاس با سال 95 رشد چشمگیری داشت و رکوردی در حوزه صادرات غیرنفتی در سال‌های پس از انقلاب اسلامی به شمار می‌رود. افزایش صادرات غیرنفتی به کشورهای همسایه در سال‌های گذشته، حکایت از آن دارد که دولت تدبیر و امید عزم راسخ و برنامه منسجمی برای رشد تجارت با کشورهای همسایه دارد اما رخدادهایی چون کرونا، خروج آمریکا از برجام و افزایش فشارها و تحریم‌های یکجانبه این کشور علیه ایران موانعی شدند که توانستند در ماه‌های نخست سال جاری تا حدی بر مسیر رشد صادرات ایران تاثیر ناخوشایند بگذارند.

*س_برچسب‌ها_س*