غنا، میزبان کنفرانس راهحلهای جسورانه برای مقاومسازی اقتصاد
تهران - ایرنا - با وجود آنکه جهان همچنان در تبوتاب همهگیری، شوکهای اقتصادی ناشی از آن، بحرانهای اقلیمی و عدماطمینانها و ریسکها است، اما سازمانهای توسعه تجارت نقش مهمی در هدایت کشورها بهسوی آیندهای پایدارتر و پرامید دارند.
بر این اساس، کنفرانس سازمانهای توسعه تجارت جهان، این بار با عنوان «راهحلهای جسورانه برای مقاومسازی و بهبود اقتصاد» به میزبانی مشترک سازمان توسعه صادرات غنا (GEPA) و مرکز بینالمللی تجارت (ITC) در شهر آکرا برگزار خواهد شد.
پیشینه برگزاری این سلسله کنفرانسها به سال 1996 باز میگردد که نخستین بار توسط مرکز تجارت بینالملل پایهگذاری شد و هر دو سال یکبار به میزبانی سازمان توسعه تجارت یکی از کشورها برگزار میشود.
میزبانان کنفرانس سازمانهای توسعه تجارت به ترتیب در سال 1996 کشور کلمبیا، سال 1998 شیلی، سال 2000 مغرب، سال 2002 چین، سال 2004 مالتا، سال 2006 آرژانتین، سال 2008 هلند، سال 2010 مکزیک، سال 2012 مالزی، سال 2014 امارات متحده عربی، سال 2016 مغرب و در سال 2018 فرانسه میزبانی سازمانهای توسعه تجارت را برعهده داشتند.
از سال 2004 به بعد علاوه بر کنفرانس، جایزهای نیز برای رقابت و انتخاب بهترین سازمانهای توسعه تجارت برگزار شد که برندگان این جایزه در سال 2004 کشورهای اوگاندا، کره جنوبی، استرالیا، جامائیکا، بلغارستان و کلمبیا، در سال 2006 کشورهای زامبیا، فنلاند، موریس، مغولستان و شیلی، در سال 2008 کشورهای افغانستان، نیوزلند، جامائیکا، کنیا و کاستاریکا، در سال 2010 کشورهای موریس، بریتانیا و برزیل و سازمانهای توسعه تجارت قابلتقدیر نیز ارمنستان، استرالیا، مجارستان و مالزی معرفی شدند.
همچنین در سال 2012 کشورهای اوگاندا، اتریش، جامائیکا و مکزیک و سوییس، دومینیکن، زامبیا، اردن، لیتوانی، بنین، امارات متحده عربی و فرانسه بهعنوان سازمانهای توسعه تجارت قابلتقدیر اعلام شدند. در سال 2014 کشورهای زامبیا، موریس، مکزیک و سازمانهای توسعه تجارت قابلتقدیر نیز لیتوانی و اسپانیا بودند.
همچنین در سال 2016 کشورهای کاستاریکا، فرانسه و مقدونیه، در سال 2018 کشورهای غنا، نیجریه و قطر و در سال 2020 نیز کشورهای سوئد، گرجستان، کاستاریکا برنده این جایزه شدند و تانزانیا، ویتنام، چین، مالزی، سنت لوییس و اسپانیا بهعنوان سازمانهای توسعه تجارت قابلتقدیر معرفی گردیدند.
این گردهمایی در سال 2020 به دلیل همهگیری کرونا برگزار نشد و امسال در کشور غنا از برندگان سال 2020 این جایزه تقدیر خواهد شد.
نمایندگان سازمان توسعه تجارت کشورمان نیز در برخی از کنفرانسها حضور داشته و در کنفرانس هلند در رقابت برای جایزه این کنفرانس نیز شرکت داشته است.
از شاخصهای انتخاب برنده جایزه امسال میتوان به بهترین شیوه استفاده از مشارکت فعالان اقتصادی، بهترین شیوه استفاده از فناوری اطلاعات، بهترین ابتکار عمل برای اطمینان از فراگیر و پایدار بودن تجارت اشاره کرد.
رویدادهای جانبی امسال شامل کارگاه گفتگوی عمومی - خصوصی برای راهبُرد صادرات ملی و نشست شبکه TPOهای جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا (ECOWAS) خواهد بود.
عنوان اصلی سخنرانی "تام والش"، مدیرعامل شرکت فناوری انرژیهای تجدیدپذیر (رنتک) و "پاملا کوک - همیلتون" مدیر اجرایی ITC در این رویداد بینالمللی، دیدگاه تجاری در این خصوص است که چگونه سازمانهای توسعه تجارت میتوانند به بهترین شکل از کسبوکار حمایت کنند.
سخنرانیهای رهبران توسعه تجارت در کنفرانس امسال، گسترهای از موضوعات، از ارزیابی ریسک جهانی تا پایدار کردن تجارت را در برمیگیرد. از آنجایی که این رویداد در آکرا، مقر دبیرخانه جدید منطقه تجارت آزاد قاره آفریقا است، لذا، جدیدترین موضوعات در خصوص تجارت و سرمایهگذاری در منطقه آفریقا نیز ارائه خواهد شد. از نکات برجسته در این رویداد میتوان به ارائه جوایز به سازمانهای توسعه تجارت برتر جهان برای ابتکارات تجاری که دیجیتال، پایدار و مشارکت محور هستند اشاره کرد.
مرکز بینالمللی تجارت (ITC)
مرکز بینالمللی تجارت تنها نهاد بینالمللی است که به توسعه بنگاههای کوچک و متوسط اختصاص دارد و با سازمانهای همکار (سازمانهای توسعه تجارت) برای تقویت رقابتپذیری صادرکنندگان کوچک و متوسط همکاری میکند و برای ایجاد فرصتهای کارآفرینی با توسعه بخش صادرات پویا و پایدار به کشورها کمک میکند. این مرکز یک نهاد سازمان مللی زیر نظر سازمان جهانی تجارت (WTO) و کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل متحد (UNCTAD) است.
جمهوری اسلامی ایران و سازمان بینالمللی تجارت بیش از بیست و پنج سال همکاری داشته و در بسیاری از کنفرانسها حضور فعال داشته است. از سال 2016 یک تفاهمنامه بین سازمان توسعه تجارت و مرکز بینالمللی تجارت منعقد و پروژه مشترک آغاز شده و طی سالهای 1397 تا 1400، راهبرد ملی صادرات در بخشهای پتروشیمی، قطعات خودرو، گردشگری، گیاهان دارویی، میوه و سبزیجات و فناوری ارتباطات و اطلاعات تدوین و بهصورت شش مجلد به زبانهای انگلیسی و فارسی منتشر شده است. همچنین در یک مجلد، مباحث کلان صادرات در سه موضوع: مدیریت کیفیت، اطلاعات تجاری و ترویج تجارت و کارآفرینی تدوین و منتشر گردید.
همچنین یکی از موضوعات مهم تفاهمنامه مشترک ایران با مرکز مذکور، طرحی برای الگوبرداری سازمان توسعه تجارت ایران از دیگر سازمانهای توسعه تجارت موفق دنیا بوده است.
در شرایط تحریم، تمرکز تحریمکنندگان بر "انرژی"، "بانک و بیمه" و "حملونقل" است که تماماً "تجارت بینالملل ایران" را هدف قرار داده است. در چنین شرایطی حضور ایران با نمایندگانی مجرب در حوزه دیپلماسی اقتصادی، در نهادهای بینالمللی و برقراری شبکه با سایر سازمانهای مشابه میتواند بسیار راهگشا باشد.