چهارشنبه 19 دی 1403

فراز و فرود مهم‌ترین سیمرغ جشنواره؛ از صحنه فجر تا اکران

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
فراز و فرود مهم‌ترین سیمرغ جشنواره؛ از صحنه فجر تا اکران

جایزه سیمرغ مردمی از دوره شانزدهم جشنواره فیلم فجر با هدف ارزش‌گذاری بر نظر و سلیقه مخاطب عام سینما، به این جشنواره اضافه شد. این سیمرغ، مردم را به صورت مستقیم در فرآیند داوری آثار دخیل کرد و این موضوع به شور و اشتیاق جشنواره افزود.

- اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم؛ جایزه سیمرغ مردمی تا سی‌ونهمین دوره از جشنواره فیلم فجر ادامه داشت و 29 فیلم موفق به کسب این سیمرغ شدند. این جایزه از دوره 40 تا 42 جشنواره فجر به دلیل مهیا نبودن شرایط رأی‌گیری عادلانه متوقف شد و امسال در دوره چهل و سوم با شرط برطرف شدن مشکلات زیرساخت‌های این حوزه تصمیم بر بازگشت سیمرغ مردمی گرفته شد.

دوره شانزدهم؛ آژانس شیشه‌ای

در دوره شانزدهم جشنواره فیلم فجر، برای نخستین بار سیمرغ مردمی با فیلم سینمایی «آژانس شیشه‌ای» پا به این جشنواره گذاشت. این فیلم در این دوره از جشنواره فیلم فجر بسیار مورد توجه منتقدان و داوران قرار گرفت و موجی از جنجال‌ها را در پی داشت. برخی از منتقدان معتقدند حاتمی‌کیا با این فیلم به نقطه اوج در کارنامه و زندگی حرفه‌ای خود رسید تا جایی که جابر قاسمعلی، منتقد سینما، این فیلم را نماد سینمای دفاع مقدس خواند. برخی هم از آن به عنوان «بهترین فیلم سیاسی پس از انقلاب اسلامی» یاد کردند.

«آژانس شیشه‌ای» با 14 نامزدی و دریافت 9 سیمرغ بلورین در رشته‌های بهترین فیلم، بهترین کارگردانی، بهترین فیلم‌نامه، بهترین بازیگر نقش اول مرد، بهترین بازیگر نقش مکمل مرد، بهترین بازیگر نقش مکمل زن، بهترین موسیقی متن، بهترین تدوین، و بهترین فیلم از نگاه تماشاگران، و نیز یک دیپلم افتخار برای دیگر نامزد در رشته بهترین بازیگر نقش مکمل مرد، به رکوردی چشم‌گیر در تاریخ جشنواره فیلم فجر دست یافت. با آغاز نمایش عمومی فیلم از تیر 1377 در سراسر کشور، سینماها رونق گرفت و صف‌های طولانی برای تماشای فیلم ایجاد شد. انجمن منتقدان و نویسندگان سینمایی ایران نیز این فیلم را به عنوان یکی از پنج فیلم برتر تاریخ سینمای ایران پس از انقلاب برگزید. این فیلم در کنار فیلم‌های سینمایی «مرد عوضی» و «یاس‌های وحشی»، سومین فیلم پرفروش سینما در سال 77 شد و بیش از یک میلیون و 200 هزار نفر این فیلم را تماشا کردند.

دوره هفدهم؛ رنگ خدا

«رنگ خدا» چهارمین فیلم بلند مجید مجیدی است که در هفدهمین دوره از جشنواره فیلم فجر به عنوان بهترین فیلم از نگاه مردم شناخته شد. فیلم «رنگ خدا» در اکران عمومی با استقبال مواجه شد و توانست نظر جشنواره‌های خارجی را نیز به خود جلب کند. این فیلم در سال 78 با اکران در دو سینما توانست به رقم فروش 133 میلیون تومانی دست یابد که نشانگر استقبال تماشاگران از آن است. همچنین دریافت تندیس سومین دوره برپایی جشن خانه سینما به عنوان فیلم برگزیده منتقدان و نویسندگان سینمایی در سال 1378، دریافت پروانه طلایی بهترین کارگردانی از جشنواره فیلم کودک و نوجوان اصفهان در سال 1378 و دریافت جایزه بهترین کارگردانی از جشنواره فیلم والنسین فرانسه در سال 1378 بخشی از جوایز این فیلم به شمار می‌رود. در آن سال «رنگ خدا» در کنار پرفروش‌ترین فیلم‌ها از قبیل «قرمز»، «دو زن»، «طوطیا»، «دختری با کفش‌های کتانی»، «غریبانه»، «جوانی»، «شیدا» و... با فروش بیش از 683 هزار نفر تماشاگر در آن سال چهاردهمین فیلم پرفروش سال 78 شد.

دوره هجدهم؛ «عروس آتش» و «متولد ماه مهر»

«عروس آتش» برنده سه سیمرغ بلورین جشنواره برای بهترین بازیگر مرد، بهترین فیلمنامه و بهترین فیلم از نگاه مردم شده بود و در زمان اکران در سال 79 نمایش این فیلم با توجه به موضوع آن، واکنش‌های گوناگونی را در پی داشت. برخی مخاطبان وجوه اجتماعی آن را ستایش کردند و تعدادی دیگر معتقد بودند این فیلم نگاهی اغراق‌آمیز دارد.

ژیلا بنی‌یعقوب، روزنامه‌نگار اجتماعی آن دوره در گفت‌وگویی که با خسرو سینایی و درباره وجوه اجتماعی این فیلم در ماهنامه فیلم به انجام رسانده بود، اعتقاد داشت که فیلم، نگاهی اغراق‌آمیز به تعصبات قومی و قبیله‌ای دارد و در زمان ساخت این اثر، این اتفاقات به شکلی که در فیلم مطرح شده، وجود ندارد.

سینایی هم باور داشت که این وضعیت تغییر کرده اما در پاسخ به این دیدگاه، هدف خود را از ساخت این فیلم، شناخت فرهنگ‌ها یا به تعبیر او طبق مُد آن زمان و گفت‌وگوی فرهنگ‌ها دانسته بود. این فیلم در اکران عمومی آن سال در کنار فیلم‌های دیگری همچون «شوکران»، «دست‌های آلوده»، «شور عشق»، «زیر پوست شهر» و «تکیه بر باد» و... شانزدهمین فیلم پرفروش آن سال با بیش از 637 هزار نفر تماشاگر شد.

«متولد ماه مهر» دیگر فیلم برنده سیمرغ بهترین فیلم از نگاه مردم، «متولد ماه مهر» بود که در سال 1379 اکران شد. این فیلم برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن، برنده سیمرغ بلورین بهترین صدابرداری، برنده سیمرغ بلورین بهترین جلوه‌های ویژه نیز شده بود. برخی معتقد بودند این ساخته احمدرضا درویش مستقیم‌گو و انتقادی‌ترین فیلم اوست که در میانه تمام پیچ و تاب‌های تاریخی آن سال‌های اجتماع ایرانی تولید شده است. «متولد ماه مهر» با بیش از 935 هزار نفر تماشاگر، دهمین فیلم پرفروش آن سال در جدول فروش شد.

دوره نوزدهم؛ «سگ‌کشی»

«سگ‌کشی» به کارگردانی بهرام بیضایی محصول سال 1378 بود که در سال 1380 به اکران عمومی درآمد. این فیلم، در نوزدهمین جشنواره فیلم فجر برنده سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاه تماشاگران شد و جایزه‌های دیگری نیز گرفت. سرانجام سال 1380 نسخه کاملش در سینماهای ایران به نمایش درآمد و در اکران عمومی پس از چهار روز نمایش در سینماهای تهران فروشی معادل 18 میلیون تومان داشت. این فیلم در اکران عمومی پس از فیلم های سینمایی «مریم مقدس»، «آواز قو»، «دختری به نام تندر»، «شبهای تهران» و «پارتی»، با بیش از 921 هزار نفر تماشاگر ششمین فیلم پرفروش آن سال شد.

دوره بیستم؛ ارتفاع پست

ارتفاع پست، دوازدهمین فیلم بلند ابراهیم حاتمی‌کیا بود که در بیستمین جشنواره فیلم فجر برنده دو سیمرغ بهترین فیلم جشنواره و بهترین فیلم از نگاه مردم شد. این فیلم در سال 1381 به اکران عمومی درآمد. داستان فیلم بر اساس یک رویداد واقعی که در 23 آذر 1379 در مسیر اهواز به بندرعباس انجام شد، ساخته شده بود. منوچهر محمدی، تهیه‌کننده این فیلم در یک نشست مطبوعاتی درباره‌ی هزینه‌های صرف شده برای اکران فیلم ارتفاع پست گفت: تاکنون حدود 180 میلیون تومان هزینه تولید آن تا مرحله‌ی جشنوراه فجر براورد شد و بیش از 40 میلیون تومان هزینه اکران شده است.

این فیلم در کنار فیلم های سینمایی مانند «کلاه قرمزی وسروناز»، «من، ترانه 15 سال دارم»، «نان، عشق و موتور 1000»، «زندان زنان»، «شام آخر»، «مزاحم»، «دختر شیرینی فروش» هشتمین فیلم پرفروش آن سال شد. ارتفاع پست در ژانر اجتماعی در آن سال بیش از 806 هزر نفر تماشاگر داشت.

دوره بیست و یکم؛ فرش باد

«فرش باد» فیلمی به کارگردانی کمال تبریزی و تهیه‌کنندگی علی‌رضا شجاع‌نوری در ژانر خانوادگی - درام ساخته سال 1381 است. این فیلم در بیست و یکمین جشنواره فیلم فجر به عنوان بهترین فیلم از دیدگاه مردم شناخته شد و در تیر ماه 1382 بر روی پرده رفت است. علی‌رغم اینکه برگزیده آرای مردمی جشنواره بود، در اکران عمومی در کنار فیلم های دیگری مانند «توکیو بدون توقف»، «عروس خوش قدم»، «دنیا»، «دختر ایرونی»، «دیوانه ای از قفس پرید» و... که اکثرا ژانر اجتماعی داشتند، شانزدهمین فیلم در جدول فروش آن سال بود. به دنبال میزان فروش این فیلم در اکران عمومی، پخش‌کننده آن در روزنامه‌ها ابتکار جدیدی داشت و با شعار «از سینمای ملی حمایت کنیم» به مردم اعلام می‌کرد تاکنون این فیلم چه میزان بلیت فروخته است و از مخاطبان دعوت می‌کرد برای حفظ فروش فیلم از آن حمایت کنند. «فرش باد» در آن سال بیش از 191 هزار نفر تماشاگر داشت.

دوره بیست و دوم؛ مارمولک

«مارمولک» در ژانر کمدی - درام به کارگردانی کمال تبریزی و تهیه‌کنندگی منوچهر محمدی در بیست و دومین جشنواره فیلم فجر موفق به دریافت جایزه بهترین فیلم مردمی شد. این فیلم به دلیل پوشیدن لباس روحانی توسط یک دزد، یکی از پرحاشیه‌ترین فیلم های ادوار جشنواره بود. استقبال مردم از این فیلم در بیست و دومین جشنواره فیلم فجر به قدری بالا بود که خیابان‌های منتهی به سینمای نمایش‌دهنده فیلم بسته شده بود و اکران آن تنها در روز اول جشنواره به چندین سانس فوق‌العاده رسید. در ابتدا قرار بود در اکران نوروزی سینماها در سال 1383 حضور داشته باشد اما به دلایلی اکران نوروزی آن لغو و سرانجام در دوم اردیبهشت 1383 اکران رسمی شد و تا 17 اردیبهشت (به مدت 15 روز) در تهران و کمتر از یک هفته در شهرستان‌ها ادامه پیدا کرد. زمان اکران مارمولک، در مقابل سینماها صف‌های طولانی شکل گرفته بود. پس از یک دهه از پایین کشیدن این فیلم از پرده سینماها، سی‌دی‌های مارمولک در سال 1394 به صورت محدود عرضه و در فروردین 1399 به‌طور رسمی در شبکه نمایش خانگی منتشر شد.

این فیلم در جدول فروش سال 1383 بعد از «کما» دومین فیلم پرفروش بود که بیش از یک میلیون و 647 هزار تماشاگر داشت.

دوره بیست و سوم؛ بید مجنون

فیلم سینمایی «بید مجنون» به کارگردانی مجید مجیدی در بیست و سومین دوره جشنواره فیلم فجر به عنوان بهترین فیلم از نگاه مردم شناخته شد. این فیلم در اکران عمومی در کنار فیلم‌های سینمایی «شارلاتان»، «آکواریوم»، «شاخه گلی برای عروس»، «مجردها»، «مکس»، «عروس فراری»، «زن زیادی» و... که اکثرا فیلم هایی در ژانر کمدی و اجتماعی بودند، دهمین فیلم پرفروش جدول فروش آن سال شد. بید مجنون در ژانر درام در سال 1384 بیش از 575 هزار تماشاگر داشت.

دوره بیست و چهارم؛ چهارشنبه سوری

فیلم سینمایی «چهارشنبه سوری» سومین ساخته اصغر فرهادی در بیست و چهارمین جشنواره فیلم فجر در سال 1384 سیمرغ بلورین فیلم محبوب تماشاگران را کسب کرد. این فیلم بلافاصله بعد از پایان بیست‌وچهارمین دوره جشنواره فجر، از 26 بهمن 1384 روی پرده رفت و تا پایان سال 1384 توانست 314 هزار و 685 مخاطب را به خود جذب کرد و در رتبه شانزدهم پرمخاطب‌ترین فیلم‌های سال قرار گیرد. موفقیت چهارشنبه‌سوری در سال 1385 نیز با جذب 366 هزار و 98 مخاطب و در کنار فیلم‌هایی مانند «آتش بس»، «میم مثل مادر»، «زیر درخت هلو»، «شام عروسی»، «تله»، «سوغات فرنگ» و... که اکثرا در ژانر کمدی و اجتماعی بودند، در رتبه هجدهم قرار گرفت تا سومین فیلم بلند اصغر فرهادی در مجموع بیش از 680 هزار مخاطب را به سالن‌های سینما بکشاند.

دوره بیست و پنجم؛ سنتوری و اخراجی‌ها

فیلم‌های سینمایی «سنتوری» و «اخراجی‌ها» در بیست‌وپنجمین جشنواره فیلم فجر مشترکا به عنوان بهترین فیلم از نگاه مردم شناخته شدند.

«سنتوری» قرار بود در تاریخ سوم مرداد 1386 اکران شود که به بهانه‌های مختلف از سوی وزارت ارشاد از جمله عدم توانایی کنترل جو سالن، اکران آن لغو شد. پس از هفت ماه سرنوشت اکران سنتوری همچنان در ابهام بود تا اینکه سی‌دی قاچاق آن به بازار آمد و واکنش‌های فراوان و متناقضی را برانگیخت. پس از هفت ماه سرنوشت اکران سنتوری همچنان در ابهام بود تا اینکه سی‌دی قاچاق آن به بازار آمد و واکنش‌های فراوان و متناقضی را برانگیخت. از سویی تهیه‌کننده از مردم خواست فیلم را نخرند و از سویی مسئولان عوامل فیلم و تهیه‌کننده را مقصر اصلی توزیع غیرمجاز فیلم دانستند. مهرجویی در مصاحبه‌ای عنوان کرد که نسخه‌ای که غیرقانونی منتشر شده با نسخه نهایی که آماده پخش بود متفاوت است و خرید آن را «شرعاً حرام» دانست. دیوان عدالت اداری در پی شکایت سازندگان فیلم پیرامون درخواست لغو ممنوعیت اکران فیلم مذکور و تصدیق خسارات وارده اجازه اکران یا عدم اجازه را حق وزارت ارشاد دانست.

همچنین شکایت تصدیق خسارت موجه اعلام شد. بدین ترتیب امکان اکران این فیلم با توجه به مخالفت وزارت ارشاد منتفی شد. سرانجام، پس از کشمکش‌های فراوان در مرداد 1389 مجوز اکران ویدئویی این فیلم صادر شد.

«اخراجی‌ها» دیگر فیلمی بود که به عنوان بهترین فیلم از نگاه مردم در جشنواره بیست و پنجم برگزیده شد. این فیلم در اکران عمومی پس از 37 روز نمایش در 33 سالن بالای 2 میلیارد تومان در تهران و شهرستان‌ها فروخت. مبلغ فروش این فیلم در تهران 10 میلیارد و 166 میلیون و 739 هزار ریال بود و بیش از یک میلیون و 800 هزار نفر در آن سال این فیلم را در سینما دیدند. اخراجی در سال 1386 پرفروش‌ترین فیلم سال شد.

دوره بیست و ششم؛ «همیشه پای یک زن در میان است»

فیلم سینمایی «همیشه پای یک زن در میان است» ساخته کمال تبریزی و محصول سال 1386 است که در بیست و ششمین جشنواره فیلم فجر به عنوان بهترین فیلم از نگاه مردم شناخته شد. این فیلم در سال 1387 در اکران عمومی در کنار فیلم‌های دیگر مانند «چارچنگولی»، «دایره زنگی»، «زن‌ها فرشته‌اند» و «دعوت» به عنوان پنجمین فیلم پرفروش آن سال محسوب می‌شود. این فیلم بیش از یک میلیون و 29 هزار نفر تماشاگر داشت.

دوره بیست و هفتم؛ «بی‌پولی» و «درباره الی»

در بیست و هفتمین جشنواره بین‌المللی فیلم فجر دو فیلم «بی‌پولی» و «درباره الی» به عنوان بهترین فیلم از نگاه مردم شناخته شدند. «بی‌پولی» در شهریور 1388 بر روی پرده سینما رفت تا دومین فیلم حمید نعمت‌الله پس از «بوتیک» با فیلمنامه نعمت‌الله و هادی مقدم‌دوست در مدت 49 روز نمایش 712 میلیون تومان در تهران فروش داشته باشد.

«درباره الی» چهارمین ساخته اصغر فرهادی در ژانر درام نیز پس از پشت سر گذاشتن حواشی پیش از جشنواره درباره حضور یک از بازیگران زن در آن در اکران عمومی نیز با مشکلاتی روبرو بود. در ابتدا نمایش آن در سینماهای تهران لغو شد که درگیری پلیس و دارندگان بلیت فیلم را در پی داشت. این فیلم، سرانجام پس از پشت سر گذاشتن دشواری‌های فراوان، در تاریخ 17 خرداد 1388 به‌طور گسترده در تهران و شهرستان‌ها اکران شد. در روز 29 شهریور درباره الی از سوی هیأت معرفی فیلم برگزیده ایرانی به آکادمی علوم و هنرهای سینمایی برای شرکت در مراسم اسکار 2009 انتخاب شد. در اکران عمومی سال 1388 «درباره الی» با 878 هزار نفر مخاطب چهارمین فیلم پرفروش و «بی‌پولی» با بیش از 465 هزار نفر مخاطب در رتبه دوازدهم جدول فروش آن سال قرار گرفت.

دوره بیست و هشتم؛ به رنگ ارغوان

فیلم سینمایی «به رنگ ارغوان» سیزدهمین ساخته ابراهیم حاتمی‌کیا محصول 1383 است که پس از پنج سال توقیف در بیست و هشتمین جشنواره فیلم فجر حضور یافت و جایزه سیمرغ بلورین بهترین فیلم جشنواره را به‌دست آورد؛ برای اهالی رسانه در سالن همایش‌های برج میلاد در اولین روز جشنواره فیلم فجر و اولین سانس برای اهالی رسانه اکران شد و در اسفند 1388 به اکران عمومی درآمد.

«به رنگ ارغوان» از 28 بهمن 1388روی پرده رفت و تا پایان سال با جذب 271 هزار و 855 مخاطب در رتبه چهاردهم پرتماشاگرترین فیلم‌های سال قرار گرفت. نمایش این فیلم در سال 1389 هم ادامه یافت و در آن سال هم این فیلم با جذب 61 هزار و 143 مخاطب و قرار گرفتن در رتبه سی‌وپنجم پرمخاطب‌ترین فیلم‌های سال به کار خود پایان داد تا مجموع مخاطب‌های به رنگ ارغوان در سالن‌های سینما به چیزی نزدیک به 333 هزار مخاطب برسد.

دوره بیست و نهم؛ جدایی نادر از سیمیسن

جدایی نادر از سیمین پنجمین اثر سینمایی اصغر فرهادی است که در سال 1389 در بیست نهمین جشنواره فیلم فجر به عنوان بهترین فیلم از نگاه مردم شناخته شد. این فیلم در اکران عمومی تنها در 15 روز نخست خود توانست فروشی معادل یک میلیارد و 250 میلیون تومان، تنها با در اختیار داشتن 24 سینما در تهران داشته باشد. همچنین این فیلم رکورد بیشترین فروش روزانه یک فیلم غیرکمدی در سینمای ایران را شکست و به فروش 75 میلیون تومانی با اکران در 24 سالن سینما دست یافت؛ این رکورد بعدا توسط فیلم «من مادر هستم» جابه‌جا شد. این فیلم با فروش 3 میلیارد و 200 میلیون تومان در ایران، سومین فیلم پرفروش سال 1390 پس از فیلم‌های «اخراجی‌ها 3» و «ورود آقایان ممنوع» بود و یک میلیون و 145 هزار تماشاگر داشت. علاوه بر این، برنده جایزه اسکار شد و مجموعاً بیش از 52 جایزه جهانی را از آن خود کرد.

دوره سی‌ام؛ برف روی کاج‌ها

در سی امین دوره جشنواره فیلم فجر در سال فیلم سینمایی «برف روی کاج‌ها» به عنوان بهترین فیلم از دیدگان مردم شناخته شد. این فیلم محصول 1389 است. تفاوت‌های نسخه‌ای که در جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد و نسخه اکران عمومی زیاد بود. در مقطعی گفته شد که احتمالاً این فیلم به دلیل پرداختن به بحث خیانت در شهرهایی مثل قم و مشهد اکران نخواهد شد. سید جمال ساداتیان، تهیه‌کننده این فیلم نیز از سینما آزادی و وضعیت تبلیغات تلویزیونی و شهری «برف روی کاج‌ها» گلایه کرد و عنوان کرد که حوزه هنری مقصر است که این فیلم را تحریم کرده و سینماهایش را برای نمایش این فیلم، در اختیارش قرار نداده‌است. این موضوع باعث شد فیلم «برف روی کاج‌ها» سال 1392 به اکران درآید و در جدول فروش رتبه سیزدهم را کسب کند و بیش از 184 هزار نفر تماشاگر داشته باشد.

دوره سی‌ویکم؛ «حوض نقاشی» و «هیس! دخترها فریاد نمی‌زنند»

«هیس! دخترها فریاد نمی‌زنند» و «حوض نقاشی» در سی و یکمین جشنواره فیلم فجر سیمرغ مردمی را دریافت کردند و مورد استقبال مخاطبان قرار گرفتند. «هیس! دخترها فریاد نمی‌زنند» در اکران ویژه عید فطر سال 1392 در ایران به نمایش درآمد و دومین فیلم پرفروش سال شد. «حوض نقاشی» نیز در گروه اول اکران نوروز 1392 قرار گرفت و بیش از یک میلیارد و 500 میلیون تومان فروش داشت. این فیلم پنجمین فیلم پرفروش سال با بیش از 351 هزار نفر مخاطب شد.

دوره سی‌ودوم؛ «شیار 143» و «خط ویژه»

در سال 1392 و در سی و دومین جشنواره فیلم فجر دو فیلم «شیار 143» و «خط ویژه» به عنوان بهترین فیلم‌ها از دیدگاه مخاطب شناخته شدند. این دو فیلم در اکران عمومی در سال 1393 پس از فیلم‌هایی مانند «شهر موش‌ها2»، «طبقه حساس»، «آتش بس2»، «معراجی ها» و «فرش قرمز» به ترتیب ششم و هفتمین فیلم پرفروش آن سال شدند. شیار 143 در آن سال بیش از 615 هزار نفر و «خط ویژه» بیش از 596 هزار نفر مخاطب داشتند.

دوره سی‌وسوم؛ رخ دیوانه

«رخ دیوانه» برنده سیمرغ بلورین بهترین فیلم و سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاه تماشاگران در سی و سومین دوره جشنواره فیلم فجر شد. این فیلم در اکران عمومی پس از فیلم‌هایی همچون «محمد رسول‌الله»، «نهنگ عنبر»، «شاهزاده روم»، «ایران برگر»، «در مدت معلوم»، «گینس» و «کوچه بی‌نام» هشتمین فیلم پرفروش سال 1394 شد و بیش از 493 هزار نفر مخاطب این فیلم بودند. «رخ دیوانه» در 400 هزار نسخه در نمایش خانگی عرضه شد و پایانی متفاوت با آنچه در سینماها بود داشت.

دوره سی و چهارم؛ ابد و یک روز

این فیلم در طول نمایش مورد توجه عموم مردم و منتقدان قرار گرفت و توانست 9 سیمرغ بلورین از جمله سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاه تماشاگران را در سی و چهارمین دوره جشنواره فیلم فجر به دست آورد. «ابد و یک روز» نخستین بار در بخش سودای سیمرغ سی‌وچهارمین جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد و در تاریخ 26 اسفند 1394 در سینماهای ایران اکران شد.

این فیلم در زمان اکران بعد از «من سالوادور نیستم»، «فروشنده»، «سلام بمبئی»، «50 کیلو آلبالو» و «بارکد» ششمین فیلم پرفروش آن سال با بیش از یک میلیون و 600 هزار نفر مخاطب شد.

دوره سی و پنجم؛ ماجرای نیمروز

این فیلم در سی و پنجمین دوره جشنواره فیلم فجر برنده سیمرغ بلورین بهترین فیلم جشنواره، سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاه ملی و سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاه تماشاگران شد. «ماجرای نیمروز» در تاریخ 25 اسفند 1395 در سینماهای ایران اکران شد. موضوع این فیلم به ترورهای سازمان مجاهدین خلق ایران در سال 1360 و اتفاقات بعد از عزل ابوالحسن بنی‌صدر می‌پرداخت. این فیلم در سال 96 بعد از «نهنگ عنبر2»، «آینه بغل»، «گشت 2»، «اکسیدان»، «خوب، بد، جلف» و... به رتبه دهم پرفروش‌ترین فیلم با 478 هزار نفر مخاطب رسید.

دوره سی‌و ششم؛ مغزهای کوچک زنگ‌زده

«مغزهای کوچک زنگ‌زده» فیلمی به کارگردانی و نویسندگی هومن سیدی و تهیه‌کنندگی سعید سعدی محصول سال 1396 است. این فیلم در سی‌وششمین دوره جشنواره فیلم فجر به عنوان بهترین فیلم از دیدگاه مخاطب تعیین شد و اکران عمومی آن از 4 مهرماه با 126 سالن آغاز شده و در این مدت با فروش هفتگی چهار و نیم میلیارد به فروش بالای 10 میلیارد رسید. بعد از فیلم‌هایی مانند «هزارپا»، «تگزاس»، «لاتاری»، «به وقت شام» و «مصادره» ششمین فیلم پرفروش آن سال شد و بیش از یک میلیون و 307 هزار نفر مخاطب داشت.

دوره سی و هفتم؛ متری شیش و نیم

این فیلم نخستین بار در سی و هفتمین دوره جشنواره فیلم فجر به روی پرده رفت و موفق شد برنده سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاه تماشاگران شود. «متری شیش و نیم» با عبور از 2 میلیون و 160 هزار مخاطب به پربیننده‌ترین فیلم غیرکمدی دهه‌های 80 و 90 شمسی تبدیل شد. این فیلم از چهارشنبه 25 اسفند 1397 نیز در سراسر کشور به صورت گسترده اکران شد.

دوره سی و هشتم؛ شنای پروانه

فیلم سینمایی «شنای پروانه» در بخش سودای سیمرغ و نگاه نو سی‌وهشتمین دوره جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد و نامزد دریافت 14 جایزه شد که توانست شش جایزه از جمله بهترین فیلم از نگاه مردم را کسب کند. این فیلم در چهارم تیر 1399 همزمان با شرایط کرونا به اکران عمومی درآمد و 22 تیر همان سال رسول صدرعاملی، تهیه‌کننده فیلم به دلیل افزایش قربانیان و مبتلایان به کووید 19 و به احترام کادر درمان که طی مدت طولانی مشغول درمان مبتلایان هستند، خبر از توقف موقت اکران فیلم از روز چهارشنبه 25 تیرماه 1399 داد. این فیلم در اکران عمومی سال 1399 نخستین فیلم پرفروش آن سال شد که بیش از 200 هزار نفر مخاطب داشت.

دوره سه و نه؛ ابلق

فیلم سینمایی «ابلق» ساخته نرگس آبیار، در سی‌ونهمین دوره جشنواره فیلم فجر که در سال 1399 برگزار شد، حضور داشت و سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاه تماشاگران را به دست آورد. این فیلم بعد از یک سال در 26 مرداد سال 1401 به اکران عمومی درآمد و در کنار فیلم‌هایی مثل «انفرادی»، «بخارست»، «سگ بند»، «پسر دلفینی»، «لوپتو»، ششمین فیلم پرفروش آن سال بود. این فیلم بیش از 656 هزار نفر مخاطب داشت.

فراز و فرود مهم‌ترین سیمرغ جشنواره؛ از صحنه فجر تا اکران 2
فراز و فرود مهم‌ترین سیمرغ جشنواره؛ از صحنه فجر تا اکران 3
فراز و فرود مهم‌ترین سیمرغ جشنواره؛ از صحنه فجر تا اکران 4
فراز و فرود مهم‌ترین سیمرغ جشنواره؛ از صحنه فجر تا اکران 5
فراز و فرود مهم‌ترین سیمرغ جشنواره؛ از صحنه فجر تا اکران 6
فراز و فرود مهم‌ترین سیمرغ جشنواره؛ از صحنه فجر تا اکران 7
فراز و فرود مهم‌ترین سیمرغ جشنواره؛ از صحنه فجر تا اکران 8
فراز و فرود مهم‌ترین سیمرغ جشنواره؛ از صحنه فجر تا اکران 9
فراز و فرود مهم‌ترین سیمرغ جشنواره؛ از صحنه فجر تا اکران 10
فراز و فرود مهم‌ترین سیمرغ جشنواره؛ از صحنه فجر تا اکران 11
فراز و فرود مهم‌ترین سیمرغ جشنواره؛ از صحنه فجر تا اکران 12
فراز و فرود مهم‌ترین سیمرغ جشنواره؛ از صحنه فجر تا اکران 13
فراز و فرود مهم‌ترین سیمرغ جشنواره؛ از صحنه فجر تا اکران 14
فراز و فرود مهم‌ترین سیمرغ جشنواره؛ از صحنه فجر تا اکران 15
فراز و فرود مهم‌ترین سیمرغ جشنواره؛ از صحنه فجر تا اکران 16
فراز و فرود مهم‌ترین سیمرغ جشنواره؛ از صحنه فجر تا اکران 17
فراز و فرود مهم‌ترین سیمرغ جشنواره؛ از صحنه فجر تا اکران 18
فراز و فرود مهم‌ترین سیمرغ جشنواره؛ از صحنه فجر تا اکران 19
فراز و فرود مهم‌ترین سیمرغ جشنواره؛ از صحنه فجر تا اکران 20
فراز و فرود مهم‌ترین سیمرغ جشنواره؛ از صحنه فجر تا اکران 21