«قم» کماکان قعرنشین نرخ واکسیناسیون کرونا / «گیلان» در جایگاه نخست تکمیل واکسیناسیون / ثبت بالاترین میزان تزریق دوز سوم در «مازندران» / اوضاع نامطلوب تزریق دوز بوستر در کشور
نرخ واکسیناسیون کامل علیه کووید در 24 استان کشورمان بالاتر از 80 درصد است و به طور کلی، واکسیناسیون کرونا در کشورمان روند قابل توجه و نسبتا مطلوبی داشته؛ روندی که با توجه به تاخیر در واردات و تولید واکسن در ابتدای راه، خیلی دیرتر از بسیاری از کشورها شروع شده، اما در سایه تدابیر اتخاذ شده و همراهی مردم به سرعت تغییر کرد. وضعیتی خوشایند که متاسفانه در تزریق دوز سوم واکسن رقم نخورده است.
به فاصله قریب به سه ماه، جداول تفکیکی واکسیناسیون کرونا در کشور منتشر شد؛ جداولی که حاوی نکات تامل برانگیزی است که برخی از آنها خوشایند و بعضی، نگران کننده هستند.
به گزارش «تابناک»، بر اساس آمارهای تفکیکی واکسیناسیون علیه بیماری کووید 19 در کشورمان تا تاریخ 26 فروردین ماه 1401 (جمعه)، بالغ بر 94 درصد ایرانیان بالای 12 سال و اتباع خارجی ساکن کشورمان در برنامه ملی واکسیناسیون علیه کووید 19 شرکت کرده و دوز اول واکسن خود را دریافت کرده اند. عددی چشمگیر که شاید جالب باشد بدانید در یک استان کشورمان به 100 درصد رسیده است!
برای دیدن جدول در ابعاد بزرگتر روی آن کلیک کنید
آن گونه که نمودار تزریق دوز اول واکسن در کشورمان نشان میدهد، تمامی هموطنان بالای 12 سال در استان هرمزگان دست کم یک نوبت از واکسن کرونا را دریافت کرده اند. عددی که در سه استان آذربایجان شرقی، زنجان و گیلان 99 درصد است و در استانهای مازندران، اردبیل و خراسان رضوی، 98 درصد که حکایت از استقبال بسیار خوب از واکسیناسیون در مناطق وسیعی از کشورمان دارد.
نکته قابل تامل در این نمودار اما، تداوم قعرنشینی استان قم است که تقریبا از ابتدای واکسیناسیون علیه کووید 19 در کشور تا کنون ثابت مانده و نه تنها بهبود نیافته، که به مرور به ایجاد فاصله میان این استان و دیگر استانهای قعرنشین در جدول منجر شده است؛ استانهایی مانند بوشهر و البرز که با کمی اختلاف در انتهای نمودار خطی تزریق دوز اول واکسن در کشورمان قرار میگیرند و وضعیت به مراتب بهتری از قم دارند.
نمودار تزریق دوز اول واکسن در ایران به تفکیک استانها
این در حالی است که اگر به نمودار تزریق دو دوز واکسن در کشورمان توجه کنیم، باز هم با قعرنشینی فاصله دار استان قم با دیگر استانهای کشورمان مواجه خواهیم شد تا مشخص شود که واکسن گریزی در این استان رواج دارد و رفع آن نیازمند تدابیری ویژه است؛ تدابیری که میبایست برای افزایش نرخ واکسیناسیون در استانهایی مانند خوزستان، کردستان، بوشهر و حتی چند استان دیگر نیز به کار بسته شود.
نقطه مقابل قم (که دو سال پیش، نخستین مورد ابتلا به کرونا در کشورمان در آنجا شناسایی شد)، استان گیلان است (که دومین استان کشورمان است که موارد ابتلای قطعی به کرونا در آنجا شناسایی شد) که 92 درصد ساکنان بالای دوازده سالش با دریافت هر دو دوز واکسن، به طور کامل علیه این ویروس و بیماری ناشی از آن ایمن شده اند. وضعیتی دلچسب که در استانهای مازندران، آذربایجان شرقی و زنجان هم با نرخ واکسیناسیون 90 درصد رقم خورده است.
نمودار تزریق دوز دوم واکسن در ایران به تفکیک استانها
این در حالی است که بر اساس نمودار فوق، نرخ واکسیناسیون کامل علیه کووید در 24 استان کشورمان بالاتر از 80 درصد است و به طور کلی، واکسیناسیون کرونا در کشورمان روند قابل توجه و نسبتا مطلوبی داشته؛ روندی که با توجه به تاخیر در واردات و تولید واکسن در ابتدای راه، خیلی دیرتر از بسیاری از کشورها شروع شده، اما در سایه واردات و تولید انواع واکسن و استقبال چشمگیر هم میهنان مان، به شکلی مثال زدنی پیش رفته و به اتفاقات دلچسبی منجر شده است.
وضعیتی خوشایند که متاسفانه در تزریق دوز سوم واکسن در کشورمان رقم نخورده است. این را میشود با نیم نگاهی به نمودار تزریق دوز سوم واکسن در ایران دریافت که تنها در یک استان، مازندران از مرز 50 درصد عبور کرده است و به طور میانگین، خبر از تزریق دوز سوم یا بوستر به تنها 40 درصد جامعه هدف واکسیناسیون در ایران دارد. وضعیتی که باید امیدوار باشیم پیش از خیز دوباره بیماری، بهبود و ارتقا بیابد.
نمودار تزریق دوز سوم واکسن در ایران به تفکیک استانها
شرایطی که تغییر آن در استان قعرنشین جدول یعنی قم، بسیار ضروری به نظر میرسد، هرچند اوضاع استانهای همسایه قم در جداول و نمودارهای واکسیناسیون هم خیلی بهتر نیست؛ استانهایی مانند خوزستان، کردستان، بوشهر، سیستان و بلوچستان، گلستان، ایلام، کرمان و... که سهم کمتری در تزریق دوز سوم واکسن در کشورمان داشته اند و بی شک در خیز بعدی بیماری، آسیبهای بیشتری را متحمل خواهند شد، مگر آنکه با تدبیر مسئولان و همراهی مردم، اوضاع شان دیگرگون شود.