پنج‌شنبه 8 آذر 1403

قیمت واگن مسافری تولید داخل 17 و لوکوموتیو 100 میلیارد تومان شد

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
قیمت واگن مسافری تولید داخل 17 و لوکوموتیو 100 میلیارد تومان شد

رئیس انجمن صنفی شرکت های حمل و نقل ریلی مسافری از افزایش قیمت هر دستگاه واگن مسافری تولید داخل به 17 و لوکوموتیو به 100 میلیارد تومان

رئیس انجمن صنفی شرکت های حمل و نقل ریلی مسافری از افزایش قیمت هر دستگاه واگن مسافری تولید داخل به 17 و لوکوموتیو به 100 میلیارد تومان

محمد رجبی در گفت وگو با خبرنگار مهر درباره افزایش قیمت بلیت قطار اظهار کرد: این افزایش 20 درصدی که به تصویب ستاد تنظیم بازار و تأیید سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان رسیده، هنوز به شرکت‌های حمل و نقل ریلی ابلاغ نشده است.

وی افزود: متأسفانه روند قیمت گذاری نرخ بلیت قطارهای مسافری بسیار پیچیده است و مشخص نیست کدام دستگاه باید نرخ‌های جدید را ابلاغ کند؛ یا باید سازمان حمایت آن را به شرکت‌های ریلی ابلاغ کند یا معاون حمل و نقل وزارت راه و شهرسازی؛ در حال حاضر شورای عالی ترابری از روند قیمت گذاری بلیت قطار حذف و سازمان حمایت و ستاد تنظیم بازار نرخ‌های پیشنهادی معاونت حمل و نقل وزارت راه و شهرسازی را بررسی و تصویب می‌کنند.

تا آخر اردیبهشت قیمت بلیت قطار افزایش نمی‌یابد

رئیس انجمن شرکت‌های حمل و نقل ریلی مسافری ادامه داد: آنچه قطعی است، تا آخر اردیبهشت قیمت‌های فعلی بلیت قطار افزایش نمی‌یابد؛ بر اساس مصوبه ستاد تنظیم بازار، قرار است قیمت بلیت قطار مسافری 20 درصد نسبت به نرخ‌های سال 1400 افزایش یابد این در حالی است که آخرین مصوبه افزایش قیمت بلیت قطار، در سال 1398 از شورای عالی ترابری اخذ شد ولی بخشی از آن در سال 1398 اجرا شد و بخش دیگر از قیمت‌ها در سال 1399 اجازه افزایش یافت؛ بنابراین در حال حاضر شرکت‌های ریلی مسافری نمی‌دانند که قرار است نرخ‌ها بر اساس آنچه در سال 98 ابلاغ شد، افزایش یابد یا بر اساس آنچه در سال 99 اعمال شد.

وی خاطرنشان کرد: 20 ماه است که هیچ افزایش قیمت بلیت قطار نداشته ایم؛ از سوی دیگر دستمزدها، قیمت قطعات، قیمت فولاد و سایر ملزومات سفرهای ریلی هر ساله افزایش داشته اند؛ این گرانی‌ها شرکت‌های ریلی مسافری را دچار بحران کرده است؛ به خصوص افزایش 57 درصدی دستمزدها در سال جاری یکی از اصلی ترین مشکلات شرکت‌های ریلی خصوصاً مسافری است.

بیشتر قطعات قطار مسافری وارداتی است / ترمز قطار شوخی نیست که ریسک حذف واردات آن را قبول کنیم

رجبی از دیگر مشکلات شرکت‌های ریلی مسافری را وابستگی به ارز و افزایش نرخ آن عنوان و تصریح کرد: صنعت ریلی مسافری به شدت به خارج از کشور وابسته است و حتی برخی قطعات انحصاری یک یا دو کشور هستند؛ موتور و گیربکس واگن‌های خودکشش (ترنست ها) را از آلمان وارد می‌کنیم. سیستم چرخ و ترمز قطار مسافری که با ایمنی مسافران در ارتباط است و از حساسیت بالایی برخوردار است، 100 درصد وارداتی است؛ نمی‌توانیم امنیت جانی مسافران را به خطر بیندازیم و ریسک جایگزینی سیستم ترمز آلمانی را با سایر کشورها بپذیریم.

هزینه‌ها 260 درصد رشد داشته؛ قیمت بلیت را 20 درصد افزایش داده اند

وی با اشاره به افزایش 260 درصدی هزینه‌های شرکت‌های حمل و نقل ریلی در دو سال اخیر یادآور شد: این میزان افزایش هزینه را می‌خواهند با افزایش 20 درصدی قیمت بلیت جبران کنند. این در حالی است که شرکت‌های حمل و نقل ریلی مسافری برای امرار معاش روزانه و تأمین هزینه‌های جاری خود هم به مشکل خورده اند.

یک قطار مسافری که به مشهد می‌رود 270 میلیارد تومان ارزش دارد ولی بلیت آن 170 هزار تومان است

رئیس انجمن شرکت‌های حمل و نقل ریلی مسافری با اشاره به فشاری که دوره کرونا بر شرکت‌های ریلی وارد کرد، گفت: شرکت‌های ریلی مسافری برای خرید ناوگان مشکل دارند در حال حاضر قیمت هر دستگاه واگن مسافری به 16 تا 17 میلیارد تومان افزایش یافته است. یک رام قطار مسافری شامل 10 واگن است که ارزش به 170 میلیارد تومان می‌رسد؛ قیمت هر دستگاه لوکوموتیو هم به 100 میلیارد تومان رسیده؛ یعنی ارزش یک قطار مسافری که از تهران به مشهد می‌رود، 270 میلیارد تومان است؛ آن وقت هر بلیت قطار 170 تا 180 هزار تومان قیمت گذاری و از مسافر گرفته می‌شود.

وی با اشاره به تأکیدات همه مقامات ارشد نظام به توسعه حمل و نقل ریلی بیان کرد: رهبر معظم انقلاب در دیدار نوروزی با کارگزاران نظام در فروردین امسال تأکید کردند که اگر قرار است پول جدیدی وارد کشور به توسعه زیرساخت‌ها خصوصاً حمل و نقل ریلی اختصاص یابد.

هیچ ردیف بودجه‌ای برای تسهیل خرید ناوگان وجود ندارد

رجبی ادامه داد: در سال‌های گذشته یکی از منابع خرید ناوگان، «وجوه اداره شده» بود؛ اما الان برای خرید ناوگان صرفاً دو منبع یکی تسهیلات تبصره 18 قوانین بودجه سنواتی و دیگری ماده 12 قانون رفع موانع تولید است که تأثیرگذاری چندانی برای تأمین منابع خرید ناوگان ندارند.

نظر شرکت‌های ریلی افزایش 60 درصدی قیمت بلیت قطار بود

وی درباره افزایش 20 درصدی قیمت بلیت قطار گفت: پیشنهاد ما در انجمن شرکت‌های ریلی مسافری، افزایش 60 درصدی قیمت بلیت قطار بود؛ مدیرعامل راه آهن با افزایش 50 درصدی موافقت ضمنی کرد ولی نهایتاً سازمان حمایت با افزایش 20 درصدی موافقت کرد.