لودریان مرد همیشه متوقع و نگران برجام / وقتی اروپا به جای عمل، کاغذ درمانی میکند
گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، زهرامهران راد" جمهوری اسلامی باید به تعهدات خود در برجام به طور کامل پایبند باشد" این را لودریان وزیر خارجه کارکشته و باتجربه فرانسه بدون اغراق از روز 18 اردیبهشت 97 یعنی روزی که آمریکا رسما از برجام خارج و تحریمها علیه ایران را به صورت قبل برگرداند، تقریبا به هر بهانهای اعلام میکند.
اینکه اروپائیها چرا به ضرب المثل "یک سوزن به خودت و یک جوالدوز به سایرین بزن" معتقد نیستند به خودشان برمیگردد، اما اینکه چطور در طول این دوسال پا را از اعلام مواضع کاغذی در قبال برجام فراتر نگذاشتند؛ سوالی است که هربار که ایران را به پایبندی به برجام دعوت می کنند باید پاسخگو باشند.
گام نخست کاهش تعهدات برجامی ایران مصادف با گام نخست کاغذ درمانی اروپا
اساسا و بعد از خروج آمریکا از برجام این طرف اروپائی بود که باید حضور نسبی خود در برجام را از یک طرف و یاغی گری آمریکائیها را از طرف دیگر جبران میکرد. این بی عملی از طرف اروپا البته در حد نگارش آن بر روی کاغذ تا یکسال بعد از خروج آمریکا از برجام و انفعال ایران نیز ادامه داشت تا اینکه ایران در 18 اردیبهشت 98 یعنی پس ازیکسال از خروج یکطرفه آمریکا از برجام، ایران اولین گام در کاهش تعهدات برجامی خود یعنی " توقف فروش ذخایر اورانیوم غنیشده و ذخایر آب سنگین" را برداشت و نگرانی های اروپا آغاز شد. گام نخست کاهش تعهدات برجامی ایران مصادف شد با گام نخست کاغذ درمانی اروپا به این ترتیب فرزند نارسی به نام ایستکس در همسایگی برج ایفل متولد شد که البته بر روی کاغذ خیلی پرآوازه بود. گام نخست کاهش تعهدات برجامی ایران مصادف شد با گام نخست کاغذ درمانی اروپا به این ترتیب فرزند نارسی به نام ایستکس در همسایگی برج ایفل متولدشد که البته بر روی کاغذ خیلی پرآوازه بود
بعد از پایان مهلت 60 روزه جمهوری اسلامی و بی عملی اروپا و عدم حصول منافع مد نظرایران، سخنگوی دولت جمهوری اسلامی در 16 تیر 98 اعلام کرد: امروز از میزان 3.67 غنیسازی اورانیوم عبور خواهیم کرد و میزان غلظت بر اساس نیاز ما خواهد بود و در این مرحله گام دوم یعنی عبور از غنی سازی 3.67 اتفاق افتاد. گام دوم البته صدای اروپائیها را قدری بلندتر درآورد و سخنگوی اتحادیه اروپا این گفت: ما به شدت نگران اعلامیه ایران مبنیبر غنیسازی اورانیوم بالاتر از سطح 3.67 درصد هستیم.
با گذشت 2 گام از کاهش تعهدات برجامی ایران؛ اینستکس یا فرزند خوانده اروپائیها حال خوشی ندارد
اما فرانسه انگار نگرانتر از 3 کشور دیگر بود لذا مکرون رئیس جمهور این کشور شخصا به گام دوم کاهش تعهدات برجامی ایران واکنش نشان داد و ضمن محکوم کردن این اقدام ایران مدعی شد که این اقدام ایران خلاف برجام بوده است.
این در حالیست که سرنوشت فرزند خوانده اروپا یعنی اینستکس به روایت بلومبرگ چندان خوشایند نیست و اتحادیه اروپا حمایت عملی از شرکتهای خود برای همکاری با ایران در برابر تحریمهای آمریکا انجام نداده است و با گذشت 1.5 سال از خروج آمریکا، ساز و کار اینستکس هنوزدر مراحل ابتدایی خود قرار دارد.
به گفته بلومبرگ، اروپاییها با وجود تمایل برای حفظ برجام هنوز نتوانسته اند اقدامات خود را عملی کنند. روابط عمیق اتحادیه اروپا با آمریکا باعث شده است تا شرکتهای بزرگ آمریکایی مایل به از دست دادن بازار این کشور نباشند و پیوندهای عمیق امنیتی و نظامی اروپا با آمریکا نیز باعث شده است تا کار آنها برای کنار زدن متحد دیرینه خود بسیار سخت باشد.
لغو محدودیتهای تحقیق و توسعه در گام سوم
با این روال جمهوری اسلامی ترجیح میدهد به جای خروج کامل از برجام و بهانه به دست اروپا دادن در برابر بی عملی غرب همچنان تعهدات برجامی خود را کاهش دهد و پس از گذشت 2 ماه از گام دوم و بی تفاوتی اروپا به عنوان گام سوم در 13 شهریور 98 حسن روحانی پس از جلسهای با سران قوا اعلام کرد: در گام سوم سازمان انرژی اتمی موظف است در زمینه تحقیق و توسعه هرآنچه نیاز فنی کشور است، بلافاصله شروع کند و تمام تعهداتی که در زمینه تحقیق و توسعه در برجام مدنظر بوده را کنار بگذارد و شاهد گسترش در حوزه تحقیق و توسعه در زمینه انواع سانتریفیوژهای جدید و هر آنچه که برای غنیسازی نیاز داریم را سازمان انرژی انجام دهد و شاهد سرعت عمل در این زمینه باشیم.
نگرانی و دلسردی اروپا از گام سوم کاهش تعهدات برجامی ایران
گام سوم کاهش تعهدات برجامی ایران این بار علاوه بر نگرانی، اروپائیها را دلسرد هم میکند واتحادیه اروپا در پاسخ به نامه ظریف به مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و اعلام گام سوم کاهش تعهدات برجامی این بار از عملکرد ایران ابراز دلسردی عمیق میکند.
در این بین لودریان وزیرخارجه فرانسه تلاش میکند صدای مستقل اما حرف مشترکی با اروپا داشته باشد و مدعی میشود ایران چندماهی تا ساخت بمب هستهای فاصله دارد؛ پلیس خوب مذاکرات ژنو تاکید میکند: هرگونه سیگنال منفی ایران به تلاشها به کاهش تنشها آسیب خواهد رساند.
گازدهی در فردو؛ چهارمین گام
دو ماه از 15 شهریور 98 یعنی گام سوم ایران میگذرد و 1+4 هنوز نمیتواند ابتدائیترین مطالبات ایران را پاسخ دهد از این رو روحانی در 14 آبان 98 به عنوان گام چهارم اعلام میکند: در فردو طبق برجام 1044 سانتریفیوژ داریم ولی در برجام قرار بر این بوده این سانتریفیوژها در فردو بچرخند، اما گازی به آنها تزریق نشود، ولی من امروز به سازمان انرژی اتمی دستور خواهم داد که از فردا گازدهی را در فردو را آغاز کنند.
ساعاتی بعد از اعلام گام چهارم جمهوری اسلامی در کاهش تعهدات برجامی سخنگوی اتحادیه اروپا بدون اینکه کوچکترین اشارهای به بی عملی اروپائیها داشته باشد، عنوان میکند:" ما از ایران میخواهیم که همه اقداماتی که با تعهداتش در برجام منافات دارند را به عقب بازگرداند. چون در این شرایط حفظ برجام بسیار دشوارتر شده است".
اما در این بین فرانسه و شخص لودریان گویا احساس مسئولیت بیشتری در قبال ژست نگرانی برای حفظ برجام دارد و بدون کوچکترین اشارهای به سرنوشت سازوکار اینستکس و گشایشهایی که قرار بود در حوزه فروش نفت ایران ایجاد کند، مرزهای وقاحت را در مینوردد و ضمن اینکه مدعی میشود کشورش به برجام پایبند است از ایران نیز میخواهد تا از تصمیمات خود بازگردد. فرانسه بدون کوچکترین اشارهای به سرنوشت سازوکار اینستکس و گشایشهایی که قرار بود در حوزه فروش نفت ایران ایجاد کند، مرزهای وقاحت را در مینوردد و ضمن اینکه مدعی میشود کشورش به برجام پایبند است از ایران نیز میخواهد تا از تصمیمات خود بازگردد.
گام پنجم پایانی؛ توقف تمام محدودیتهای عملیاتی ایران در برجام
سرانجام بعد از گذشت 8 ماه از آغاز اولین گام کاهش تعهدات، دولت جمهوری اسلامی ایران، 15 دیماه 1398 طی بیانیهای پنجمین و آخرین گام کاهش تعهدات برجامی کشورمان را اعلام کرد.
تکرار زیاده خواهیهای برجامی فرانسه البته محدود به گامهای کاهش تعهدات برجامی ایران نبود. لودریان مرد کهنه کار سیاست خارجه فرانسه در در جلسه کنفرانس خلع سلاح ژنوکه 6 بهمن سال گذشته، برگزار شد نیز بدون هیچ اشارهای به به بیتعهدی اروپایی به توافق هستهای با ایران کند خواستار بازگشت ایران به این توافق هستهای شد.
مرد73 ساله دیپلماسی فرانسه که باید سرد و گرم روزگار را خوب چشیده باشد در سخنانش توضیح نداد، اروپاییهایی که تقریبا به هیچ یک از تعهداتشان به برجام بعد از خروج دولت ترامپ از این توافق بین المللی عمل نکردهاند، چگونه از تهران انتظار دارند به تعهداتش در قبال این توافق عمل کند؟ مرد73 ساله دیپلماسی فرانسه که باید سردو گرم روزگار را خوب چشیده باشد در سخنانش توضیح نداد اروپاییهایی که تقریبا به هیچ یک از تعهداتشان به برجام بعد از خروج دولت ترامپ از این توافق بین المللی عمل نکرده اند، چگونه از تهران انتظار دارند به تعهداتش در قبال این توافق عمل کند؟
وزیر خارجه فرانسه که کشورش اولین حامی علنی منافقین در جهان است نیز به حساب میاید در آخرین اظهارنظر خود در قبال برجام چندروز قبل در دیدار با همتای کویتی خود بار دیگر ایران را به پایبندی کامل به تعهدات برجامی خود دعوت کرد.
زیاده خواهی پاریس در بین تروئیکای اروپایی و ایفای نقش سخنگو برای سه عضو دیگر برجام موضوعی است که چرائی آن را از" ابوالقاسم دلفی" سفیرسابق ایران در فرانسه پرسیدیم. وی میگوید: لودریان؛ سردمدار منطقهای سیاستهای اروپا علیه ایران است.
این دیپلمات کشورمان معتقد است: لودریان در خلال این همه مطالبه گری از ایران هیچگاه نمیگوید سرنوشت اینستکس چه شد؟ و یا فروش نفت ایران از طریق کانال مالی به کجا کشید؟ اصولا باید با اینگونه مواضع و اظهارات ناصواب وزیر خارجه فرانسه در داخل نیز با حساسیت برخورد شود و حتما پاسخ و واکنش منطقی و مقتضی داشته باشد، اساسا وقتی در عرصه سیاست بین الملل کشوری سکوت اتخاذ میکند طرف مقابل بیشتر به خود اجازه اظهارنظر میدهد به ویژه در مورد فرانسویها که اگر با سکوت کشور مقابل در برابر مواضع خود مواجه شوند؛ جریتر خواهند شد.
بیشتر بخوانید
دلفی: لودریان؛ سردمدار منطقهای سیاستهای اروپا علیه ایران است
توصیه به حفظ برجام توسط فرانسه با هدف حفظ بازارهای تسلیحاتی این کشور در خاورمیانه
اساسا گذشته نه چندان دور جناب لودریان حکایت از آن دارد که وی در زمان دولت قبل در فرانسه یعنی زمان ریاست جمهوری اولاند وزیر دفاع بوده است و در آن مدت روابط بسیار نزدیک نظامی با کشورهای منطقه ما از جمله امارات، عربستان، کویت و یا حتی مصر داشته است.
این مجموعه شامل مجموعه کشورهای مرتجع منطقه میشود که همواره در ضدیت با ایران با یکدیگر متحد و دستی بر آتش دارند؛ لذا وزیر خارجه فعلی فرانسه و وزیر دفاع سابق این کشور برای اینکه ارتباطات تسلیحاتی فرانسه با کشورهای مرتجع منطقه را حفظ کند و بازار تسلیحات خود در این کشورها و ایران هراسی را در آنها گسترش دهد؛ در یک بده بستان با کشورهای مرتجع منطقه موظف است به هر مجلس و محفلی که میرسد، علیه جمهوری اسلامی سخن بگوید و بدون اینکه کوچکترین اشارهای به بی عملی تروئیکای اروپا در حفظ برجام داشته باشد صرفا با تکرار زیاده خواهیهای برجامی خود جمهوری اسلامی را دعوت به پایبندی به تعهدات موجود در این توافق نامه کند.
نکته حائز اهمیت در اظهارنظرهای لودریان آن است که به محض اینکه کوچکترین موضع گیری علیه ایران انجام میدهد رسانههای مرتجع منطقه به سرعت این سخنان را با گسترهای بالا پوشش میدهند.
ذکر این نکته نیز ضروری است که مطالبه گری از فرانسه و سایر کشورهای اروپایی برای کنار گذاشتن فرار رو به جلو و عوض کردن جای شاکی و متشاکی در موضوع توافقنامه برجام حلقه مفقودهای است که از طرف دستگاه دیپلماسی باید جدیتر گرفته شود تا اصطلاحا لطف مستمر تبدیل به حق مسلم نشود. مطالبه گری از فرانسه وسایر کشورهای اروپایی برای کنار گذاشتن فرار رو به جلو و عوض کردن جای شاکی و متشاکی در موضوع توافقنامه برجام حلقه مفقودهای است که از طرف دستگاه دیپلماسی باید جدیتر گرفته شود تا اصطلاحا لطف مستمر تبدیل به حق مسلم نشود.
تاریخ امضای برجام دقیقا 14 ژوئیه است یعنی همزمان با روزملی فرانسه امتیازی که در زمان انعقاد برجام به فرانسویها داده شد تا به قول اروپائیها افتخارمهارآنچه غرب به آن برچسب مهار بحران هستهای ایران زده بود و با دیپلماسی حل و فصل شد مقارن با روز ملی فرانسه باشد؛ دستخوشی که به نظر میرسد پاریس به خوبی در حال ادا کردن حق آن است.