ماجرای جمع آوری داروی رمدسیویر از سطح عرضه چه بود؟/ چه کسی پاسخگوست؟!
پس از آنکه سازمان غذا و دارو طی ابلاغیهای، دستور جمع آوری داروی رمدسیویر را به دلیل غیر قابل قبول بودن نتیجه آزمایش میکروبی و اندوتوکسین از سطح عرضه صادر کرد، زمزمههایی درباره آلوده بودن این دارو در فضای مجازی به گوش رسید.
به گزارش خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ گویا تراژدیهای سازمان غذا و دارو و دستگاههای ذیربط هیچگاه پایانی نخواهد داشت، این بار شاهد سناریویی جدید درمورد واردات رمدسیویر آلوده به کشور بودهایم. بهرام دارایی رئیس سازمان غذا و دارو در مورد میزان واردات این دارو به کشور اعلام کرد، سال گذشته 6 هزار میلیارد تومان سهم این دارو در سبد دارویی بوده که رقم اعلام شده پس از مدتی از سوی علیرضا زالی رئیس ستاد مقابله با کرونا تغییر کرد.
زالی در مردادماه سال گذشته در جمع خبرنگاران اعلام کرد، کشورمان 720 میلیون یورو بابت داروی رمدسیویر خرج کرده است.
موضوع زمانی جالب میشود که آمار و ارقام مطرح شده از سوی رییس سازمان غذا و دارو با آماری که مهدی عسگری نماینده کرج در مجلس اعلام کرده بسیار متفاوت بود، در واقع طبق استعلامها و بررسیهای این نماینده مجلس، 850 میلیون دلار فقط صرف واردات این دارو شده است.
تناقضگویی در اعلام آمار سوال برانگیر است که چرا رئیس سازمان غذا و دارو، تنها بخش کوچکی از آنرا بیان کردهاست؟!
رمدسیویر بیاثر است
در حالی که مصطفی قانعی عضو کمیته ملی واکسن کرونا 24 مرداد سال گذشته با ارائه مستنداتی گفت که بیاثر یا کماثر بودن داروی رمدسیویر در درمان کرونا از سوی مراکز تحقیقاتی معتبر بینالمللی تایید شده و این دارو تنها باید در مورد افرادی که دچار افت شدید اکسیژن شدهاند، استفاده شود؛ با این وجود بازهم شاهد واردات این دارو به کشور بودیم و حتی در بازه زمانی در داروخانههای کشور کمیاب شده و در مقابل داروخانهها صفهای طولانی ایجاد شده بود و دلالان، داروی 800 تا یک میلیون تومانی را به قیمت 12 میلیون تومان میفروختند و برخی از شهروندان به دلیل وخامت حال بیماران خود با وجود تنگنای مالی مجبور به خرید این دارو بودند.
وجود مافیا در بازار دارویی
محمدرضا احمدی نماینده رشت در مجلس شورای اسلامی در گفتگویی با انتقاد از عملکرد سازمان غذا و دارو گفت: باندهایی در سازمان غذا و دارو وجود دارد که باید پاکسازی شوند، حتی در این راستا به وزیر بهداشت تذکر دادهایم تا زودتر این موضوع رفع شود.
وی با بیان اینکه مافیا در بازار دارو وجود دارد، افزود: اگر مافیای دارو در بازار دارو نبود، جاهایی همچون ناصر خسرو هم وجود نداشت. خیلی از داروها در داروخانهها پیدا نمیشود، اما سر از بازار آزاد با قیمت گزاف در میآورد؛ اینها نشان از وجود باندی در حوزه دارو است.
این نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه تعارض منافع در سازمان غذا و دارو وجود دارد، توضیح داد: وقتی مسئولی در سازمان غذا و دارو همزمان عضو هیات مدیره یک شرکت دارویی میشود، چیزی جز تعارض منافع نیست؛ این که افرادی با داشتن منافعی در شرکتی، مسئولیت داشته باشند تعارض منافع و خلاف قانون است.
جمع آوری داروی رمدسیویر از سطح عرضه
تعارض منافع در وزارت بهداشت به ویژه در بحث واردات این دارو آنقدر جدی و حساس شده بود که حتی در صحن علنی مجلس مطرح و به وزیر تذکر داده شد تا هرچه سریعتر این مشکل برطرف شود. استارت ماجرا و زمزمه آلوده بودن رمدسیویر اواخر مرداد ماه امسال زده شد، به طوری که یکی از معاونان سازمان غذا و دارو با ارسال ابلاغیهای خطاب به یکی از شرکتهای فعال حوزه دارویی کشور، از بروز مشکلات جدی در داروی رمدسیویر توزیعشده توسط آن مجموعه خبر داد. در آن نامه ذکر شده، داروی مذکور که توسط کمپانی Health Biotech تولید و در مراکز موجود است، به لحاظ آزمون میکروبی و اندوتوکسین، غیرقابل قبول بوده و باید بلافاصله نسبت به جمعآوری آن اقدام شود و نتیجه جمعآوری، ظرف دو هفته از تاریخ صدور نامه به سازمان غذا و دارو ارسال شود.
واردات رمدسیویر آلوده به کشورصحت ندارد
سجاد اسماعیلی مشاور رییس سازمان غذا و دارو در گفتگویی ضمن تکذیب برخی اخبار در فضای مجازی مبنی بر واردات رمدسیویر آلوده به کشور گفت: فرایند ورود دارو به کشور مشخص و زیر نظر سازمان غذا و دارو انجام میشود، در واقع داروها یا به صورت ثبتی و از طریق شرکتهایی که نماینده رسمی در کشور هستند، وارد میشوند یا واردات دارو به صورت فوریتی و در مواقعی که دارویی دچار کمبود شده و نیاز داریم که دارو سریعتر وارد بازار شود، انجام میشود.
وی در ادامه با بیان این مطلب که واردات دارو از هر دو طریق با مجوز سازمان غذا و دارو انجام میشود، گفت: پس از ورود دارو به کشور بلافاصله از آنها نمونهبرداری و آزمایشهای کیفی گرفته میشود تا از سلامت و ایمنی محصول مطمئن شویم.
مشاور رییس سازمان غذا و دارو بااشاره به اینکه پس از تایید سلامت و ایمنی داروی وارداتی از سوی سازمان غذا و دارو حالا دارو وارد بازار میشود، افزود: بر این اساس چنین اخباری درباره واردات رمدسیویر آلوده که در فضای مجازی مطرح شده، به هیچ عنوان صحت ندارد.
حال این سوال مطرح است که اگر داروهای وارداتی قبل از توزیع مورد بررسی و پس از تایید در مراکز توزیع میشود، پس موضوع نامه ابلاغ شده از سوی سازمان غذا و دارو به شرکت وارد کننده چیست و چرا گفته بلافاصله نسبت به جمعآوری داروی مذکور اقدام کنند؟! باز این سوال مطرح است چرا در زمان وجود واکسن در کشور و از همه مهمتر در زمانی که شاهد کاهش ابتلا به کرونا هستیم، چنین مجوز فوری صادر شده است؟! حال چه کسی پاسخگوی سکوت شائبهدار در برابر واردات رمدسیویر است؟!