جمعه 5 بهمن 1403

ما روزنامه نگاریم؛ تداوم زندگی را روایت می کنیم

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
ما روزنامه نگاریم؛ تداوم زندگی را روایت می کنیم

تهران - ایرنا - کرونا، نقشه جهان را درنوردیده است و فراتر از دانش انسان امروز، به جهان‌گشایی و جان‌گیری مشغول است. جهان ابتدا در مقابله با این بیماری غافلگیر شد، اما با غلبه مدیریت بحران و تاکید بر پروتکل‌های پزشکی، تصمیمات پراکنده و غیر دقیق؛ جای خود را به مقررات الزام‌آور اجتماعی و حتی امنیتی داد.

جواد دلیری سردبیر روزنامه «ایران» در یادداشتی اختصاصی برای روزنامه وچرنی لیست کرواسی؛ روزنامه نگاری ایران در دوران کرونا را روایت کرد و نوشت: کرونا، نقشه جهان را درنوردیده است و فراتر از دانش انسان امروز، به جهان‌گشایی و جان‌گیری مشغول است. جهان ابتدا در مقابله با این بیماری غافلگیر شد، اما با غلبه مدیریت بحران و تاکید بر پروتکل‌های پزشکی، تصمیمات پراکنده و غیر دقیق؛ جای خود را به مقررات الزام‌آور اجتماعی و حتی امنیتی داد.

طی مدتی کوتاه، سلامت شهروندان به خطر افتاد و روح بشریت نگران شد. هنوز هم چنین است. ما خبرنگاران در ایران همانند همکاران خود در کرواسی و سراسر جهان، باید به مسئولیت خود در قبال جامعه وفادار می ماندیم و حس تداوم زندگی را روایت می کردیم.

کار سخت تر از همیشه است. روزنامه نگاران ایران بدلیل مسئولیت اجتماعی خود، تلاش کردند تا اطلاع رسانی و آموزش صحیح، به‌موقع و ساده به ارتقای سواد رسانه‌ای جهت حفظ سلامت، افزایش اعتماد، بردباری، مشارکت، همدلی و همکاری مردم برای مقابله با این بیماری کمک کنند.

قطعا فقدان یا کافی نبودن آموزش و اطلاع رسانی یا دیرهنگام و اشتباه بودن آن به بی اعتمادی، مراجعه به منابع غیر مسئول و جعلی، ترس کاذب، افزایش خطر و تشدید بحران منجر خواهد شد. رسانه های ایران تلاش کردند تا این موضوع رخ ندهد.

از سوی دیگر؛ اطلاع رسانی که شامل کارکردهایی مانند آموزش پیشگیرانه، آموزش استفاده از گوشی های هوشمند در زمان بحران مانند مکان یاب ها، آموزش استفاده از رسانه های اجتماعی، آموزش امداد و نجات؛ اجرای مانورهای آزمایشی و آموزش های درون سازمانی و غیره می شود. همچنین اطلاع رسانی سریع و آسان از اقدامات ضروری و نظر مسئولان، اطلاع رسانی آنلاین 24 ساعته، هشدار نسبت به ادامه بحران و تبعات آن و... از سوی خبرنگاران ایرانی مورد توجه قرار گرفت.

از دیگر کارکردهای رسانه های ایران در مدیریت بحران کرونا، ایجاد همبستگی میان مردم بود. رسانه های اجتماعی، میان مردم بویژه نسل جوان ایران محبوبیت دارند و لذا می توان آموزش ها را در قالب پیام های متنوع و جذاب، برای اثربخشی بیشتر برای سلامت جامعه ارائه کرد.

ایجاد حس همبستگی میان مردم، مردم و مسئولان، کارهای گروهی و بسیج مردمی برای مراقبت از خود و دیگران از مهمترین کارکردهای رسانه ها است. رسانه‌های اجتماعی می توانند عامل وحدت بین مردم باشند. همدلی و سازماندهی گروه های مردمی را تسریع نمایند و کمک رسانی و ایجاد روحیه همکاری را تقویت کنند. این مساله از انجا مهم تر است که مردم ایران علاوه بر جنگ با کرونا، با مشکلات و محدویت‌های ناشی از تحریم های آمریکا نیز مواجه اند. کمبود دارو و تجهیزات پزشکی باعث شده تا رسانه ها به دولت کمک کنند تا نگرانی مردم کاهش یابد. بر عکس بسیاری از کشورها، ایران توانست نیازهای غذایی و بهداشت اولیه مردم را تامین کند، هر چند تحریم مشکلات زیادی را ایجاد کرده است. خوشبختانه وضعیت بهداشت در ایران در سال‌های گذشته تحولات مهمی داشته است. سازمان بهداشت جهانی (WHO) اخیرا زیرساخت‌های درمانی و توانمندی پزشکان ایرانی را ستود اما تاکید کرد که تحریم ها مانع از دسترسی بموقع بیماران به دارو، و پزشکان به تجهیزات لازم شده است.

شاخص امید به زندگی در ایران حدود 75 سال است که با توجه به شاخص های توسعه در ایران، مطلوب است. مهم‌تر این که نظام درمانی ایران در زمینه مبارزه با بیماری‌های واگیردار نیز در چند دهه اخیر همواره موفق و مورد تقدیر WHO بوده است.

رسانه های ایران چون با تعطیلات سالیانه و سنتی نوروز مواجه است، بیشتر از طریق شبکه های اجتماعی و فضای مجازی و ارتباطات آنلاین با مردم در ارتباط هستند و از همه می خواهند که در خانه بمانند و به سفر نروند.

*س_برچسب‌ها_س*