پنج‌شنبه 4 بهمن 1403

محققان ایرانی برای نخستین بار در دنیا کود اوره دوستدار محیط زیست تولید کردند

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
محققان ایرانی برای نخستین بار در دنیا کود اوره دوستدار محیط زیست تولید کردند

بوشهر - ایرنا - واحد تحقیق و توسعه یک پتروشیمی منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس با همکاری محققان دانشکده علوم و فنون نوین دانشگاه تهران پس از 13 سال تحقیق و تلاش برای نخستین بار در جهان موفق به تولید انبوه و بومی سازی کود اوره دوست‌دار محیط زیست با مقاومت مکانیکی و خاصیت آنتی کیکی شدند.

به گزارش ایرنا، روابط عمومی پتروشیمی پردیس مستقر در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس روز پنجشنبه اعلام کرد: در فرآیند تولیدکود اوره جدید پتروشیمی پردیس از نانو ذرات ابداعی استفاده شده که در ساختار آنها هیچ ماده شیمیایی و حتی حلال شیمیایی وجود ندارد و با جلوگیری از انتشار فرمالدئید به اتمسفر، از آسیب به محیط زیست جلوگیری می‌کند.

براساس این گزارش مدیرعامل پتروشیمی پردیس گفت: تولید انبوه کود اوره با خواص دوستدار محیط زیست، با مقاومت مکانیکی و آنتی کیکی (Anti-cake، Slow-release، Environment-friendly و Eco-friendly) برای نخستین بار در جهان اتفاق می‌افتد و این دستاورد علاوه بر افزایش سود حاصل از فروش، باعث ارتقای استانداردهای کیفیت محصول، محیط زیست و کشاورزی و افزایش مزیت رقابتی می‌شود و با جذب مشتریان جدید از کشورهای توسعه یافته، این مجتمع را در صدر شرکت‌های تولید کننده اوره جهان قرار می‌دهد. وی با تقدیر از تلاش‌ها و زحمات 13 ساله پژوهشگران و همکاری محققان دانشکده علوم و فنون نوین دانشگاه تهران که در دستیابی به این دستاورد مهم و بی نظیر با واحد تحقیق و توسعه پتروشیمی پردیس همکاری داشتند تقدیر کرد.

رئیس واحد تحقیق و توسعه پتروشیمی پردیس در باره اوره ابداعی و تولیدی این شرکت بیان کرد: رهایش کندتر اوره می تواند منجر به بهبود کارایی مصرف کود در مزرعه شود و افزایش مقاومت گرمایی هم از انتشار آمونیاک به اتمسفر را در مزرعه کاهش می دهد. مجتبی غلامیان افزود: در این راستا نانو ذرات صفحه ای به همراه پودر گیاهی به کود اوره فرمالدئید دار در خط تولید اوره در پتروشیمی پردیس اضافه و به طور مستقیم کود اوره با خاصیت آنتی کیکی برتر، مقاومت مکانیکی و مقاومت گرمایی بالاتر، کند رها تر و با انتشار کمتر فرمالدئید به اتمسفر با موفقیت تولید شد. اعظم نامداری از مجریان این طرح گفت: اوره کاربرد وسیعی در صنعت چوب برای ساخت چسب رزین اوره فرمالدئید دارد، استفاده از این نوع اوره در تولید چسب چوب می تواند باعث استحکام آن و کاهش خطر انتشار فرمالدئید به اتمسفر شود. وی بیان کرد: کاربرد وسیع دیگر اوره به عنوان کاتالیست در صنعت خودرو است، یکی از گازهای دخیل در پدیده گرمایش زمین و تغییر اقلیم و تهدید کننده سلامت انسان، N2O است که به وفور از اگزوز خودروهای دیزلی و کشتی ها به اتمسفر منتشر می شود.

نامداری گفت: در زمان حاضر در اگزوز خودروها از اوره محلول در آب برای تبدیل این گاز خطرناک به گاز بی خطر N2 استفاده می شود. وی اضافه کرد: در کنار این فرایند، چون حرارت اگزوز بیش از 200 درجه سانتی گراد هست، اوره به بیورت و سیانوریک اسید هم تبدیل شده و علاوه بر اینکه کارایی آن را ب‌ه عنوان یک کاتالیست کاهش می دهد، خود این دو گاز نیز برای سلامت انسان مضر هستند.

حسین صباحی از مجریان طرح با اشاره به دستاوردها و خواص اوره ابداعی گفت: در اوره کامپوزیتی جدید تنها با جایگزینی 20 درصد از نانو ذرات به جای فرمالدئید، سرعت رهایش اوره حدود 16 درصد کندتر، مقاومت گرمایی 37 تا 113 درجه سانتیگراد بیشتر و انتشار فرمالدئید به اتمسفر به میزان 22 درصد کمتر از اوره معمول است و نتایج DSC هم نشان دادند که اضافه کردن افزودنی های ابداعی به اوره، انرژی لازم برای ذوب و تجزیه اوره را به ترتیب 43 درصد و 23 درصد افزایش داده است. این داده‌ها نشان از بهبود مقاومت گرمایی اوره دارد و می‌تواند باعث کاهش درصد بیورت در کود تولیدی و انتشار آمونیاک از آن به اتمسفر در ضمن کاربرد در مزرعه شود.

کود اوره به عنوان تامین نیتروژن مورد نیاز گیاهان یکساله منجمله ذره، گندم، جو، آفتاب گردان، کلزا، سویا گلرنگ، چغندرقند، نیشکر و سایر گیاهان زراعی یکساله در سطح وسیعی در ایران و دنیا در حال استفاده است، بطوریکه در ایران سالانه حدود 2میلیوتن تن و در جهان حدود 150 میلیون تن استفاده می‌شود. در مورد اهمیت استفاده از کودهای نیتروژنه بویژه اوره در گیاهان زراعی یکساله همین بس که در صورت عدم مصرف، تولید این گیاهان تا یک دوم و حتی تا یک سوم مقدار پتانسیل ممکن است کاهش پیدا کند، بویژه در خاک‌های مناطق خشک مثل ایران که از نظر ماده آلی ضعیف هستند. نکته قابل توجه دیگر اینکه یکی از صادارت اصلی پتروشیمی ایران به کشورهایی همچون هند و برزیل همین کود اوره است، بطوریکه تولید سالانه این کود در ایران 6.5 میلیون تن است که بعداز مصرف داخلی، 4.5 میلیون تن آن سالانه صادر می شود.

برچسب‌ها

پرونده خبری