محیط زیست، مرز سیاسی و نظامی نمیشناسد / استفاده از فسفر سفید علیه مردم مظلوم غزه جنایتی بزرگ است
دستغیب گفت: استفاده از فسفر سفید طبق توافق سال 1980 ژنو، جنایت جنگی است، اما ارتش رژیم اشغالگر برای بمباران غزه و جنوب لبنان از آن استفاده میکند.
در نشست تاثیرات جنگ بر محیط زیست غزه که به میزبانی دیوان محاسبات کشور با حضور سید احمدرضا دستغیب رئیس کل دیوان محاسبات جمهوری اسلامی ایران، سمیه رفیعی رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس، علیرضا بیکدلی معاون کنسولی، مجلس و امور ایرانیان وزارت امورخارجه، نمایندگان عضو کمیته حمایت از فلسطین مجلس یازدهم، دبیرکل کنفرانس بینالمللی حمایت از انتفاضه فلسطین و سفرای چند کشور برگزار شد، سخنرانان درخصوص اهمیت تاثیرات سوء هجوم وحشیانه رژیم صهیونیستی بر محیط زیست و امنیت غذایی کرانه شرقی مدیترانه، مطالبی را عنوان کردند.
سید احمدرضا دستغیب رئیس دیوان محاسبات، در این جلسه اظهار داشت: این نشست برای نخستینبار در تاریخ دیوان محاسبات کشور به عنوان رئیس کنونی سازمان دیوانهای محاسبات کشورهای منطقه اکو (اکوسای) که فلسطین هم عضو ناظر آن است، در زمینه حسابرسی محیط زیست و ارزیابی امنیت غذایی در خصوص منطقه جنگزده غزه و فلسطین برگزار شد و امیدواریم بتواند تصویر مناسبی از آنچه بر مردم مظلوم فلسطین در غزه و شرایط فاجعهبار زیست محیطی در آنجا میرود، ارائه کند.
رئیس سازمان اکوسای بیان کرد: شورای حقوق بشر در اکتبر سال 2021 در قالب قطعنامه 83/48، حق محیط زیست سالم، تمیز و پایدار را به عنوان حق بشری احصاء کرد سازمان بین المللی موسسات عالی حسابرسی موسوم به اینتوسای با تشکیل یک کارگروه ویژه در سال 2007، انجام حسابرسیهای بهنگام توسط دیوانهای محاسبات در خصوص نحوه تحقق اهداف توسعه پایدار از جمله مقابله با فقر، تأمین آب سالم و بهداشتی، آموزش و بهداشت برای همه، و محیط زیست را مکرراً توصیه کرده است.
دستغیب تاکید کرد: محیط زیست، مرز سیاسی و نظامی نمیشناسد و هدف قرار دادن تأسیسات زیست محیطی توسط رژیم صهیونیستی، یک جنایت جنگی نه تنها علیه مردم غزه بلکه علیه محیط زیست و آب و هواست.
وی با بیان اینکه تأثیر جنگ بر منابع آبی، خاکی و زیست محیطی به خصوص در منطقه غرب آسیا (خاورمیانه) بسیار مهم و غیرقابل کتمان است، افزود: در بحبوحه جنگها به دلائل مختلف مانند انفجارهای پیدرپی، نفوذ مواد شیمیایی حاصل از انفجارها به رودخانهها و دریاها و تخلیه پسماندهای خطرناک، تغییرات شدیدی در منابع حیاتی و محدود آب منطقه ایجاد میشود. ورود از آلایندههای مختلف به آبهای سطحی و زیرزمینی، کیفیت آبها را از چرخه مصرف خارج میکند.
وی با بیان اینکه واقعیت این است که در تمام جنگها از همان ابتدا، محیط زیست و منابع طبیعی، قربانیان خاموش هستند بیان کرد: استفاده از سلاحهای خطرناک و دستیابی به پیروزی به هر قیمت و پایبند نبودن به اصول و قواعد حاکم بینالمللی، استفاده از هر گونه جنگافزار کشنده و هر نوع تخریب انسانی و طبیعی و تخریب آثار و مواریث فرهنگی را برای خاطیان قابلتوجیه میکند.
دستغیب با تاکید بر اینکه حملات صهیونیستها در حوزه محیط زیست و امنیت غذایی، تأثیرات فاجعه باری در غزه بر جای نهاده است، گفت: کاهش کیفیت منابع آب، هوا، مشکلات پسماند، از بین رفتن میزان حاصلخیزی و کیفیت خاک و زمینهای کشاورزی، مراتع، باغها، شیوع انواع بیماریها، سوءتغذیه و قحطی از جمله مسائلی هستند که امنیت زیستمحیطی مردم محاصره شده در این باریکه متراکم را تهدید میکند و سیاست استمرار شهرکسازیهای غیرقانونی اسرائیل نیز این مشکلات روزافزون را تشدید کرده است.
رئیس سازمان اکوسای افزود: ارتش اسرائیل، غزه را به مکانی غیرقابل سکونت و به تعبیر دبیرکل سازمان ملل، به "گورستان بچهها" مبدل ساخته است. این رژیم نهتنها غیرنظامیان بیپناه را مورد هدف قرار داده و خانههای آنان را بر سرشان تخریب کرده، بلکه زیرساختهای زیست محیطی از جمله تأسیسات انرژیهای تجدیدپذیر، تأسیسات شیرینسازی و نمک زدائی آب دریا و تصفیهخانههای فاضلاب را بمباران کرد و در یک کلام، تمام "ارزشهای زیست محیطی" را زیر پا نهاده است.
وی با اشاره به اینکه هدف قرار دادن تأسیسات آبی توسط رژیم آپارتاید اسرائیل در جنگهای غزه طی سالهای (2008)، (2012)، (2014) و (2021) نیز به طرز چشمگیری وجود داشته است، افزود: فقط در سال (2014)، هفتاد درصد تأسیسات آبی غزه و طبق گزارش یونیسف در سال (2021)، پنجاه درصد شبکه آبرسانی در غزه آسیب دیده است و در حال حاضر نیز بیش از 97 درصد از آب غزه آلوده است و خاک آن قابلکشت نیست.
دستغیب بیان کرد: استفاده از فسفر سفید طبق توافق سال 1980 ژنو، ممنوع و جنایت جنگی محسوب میشود، اما ارتش رژیم اشغالگر برای بمباران غزه و جنوب لبنان از آن استفاده میکند و به گفته سازمانهای بین المللی حقوق بشر، فسفر سفید میتواند منجر به تخریب خاک و محیط زیست شود و در اثر بمباران با فسفر سفید، عناصر شیمیایی مانند تنگستن و جیوه، چندین برابر سطح مورد انتظار به اعماق خاک و زمینهای کشاورزی نفوذ کرده است.
رئیس سازمان اکوسای با اشاره به اینکه هدف قرار دادن تأسیسات زیست محیطی در غزه از جمله تأسیسات آب، انرژی، خاک و هوا، تصادفی نبوده بلکه عمدی است بیان کرد: این جنایات جنگی نه تنها علیه مردم غزه و فلسطین بلکه علیه محیط زیست منطقه است. رژیم صهیونیستی در صدد نسل زدائی و محو همزمان هویت مردم فلسطین و غیرقابل سکونت نمودن محیط زیست برای فلسطینیان است.
رئیس کل دیوان محاسبات کشور گفت: شاید بهتر باشد یکی از کنفرانسهای تغییرات اقلیمی سازمان ملل به بررسی جنایات زیست محیطی رژیم اسرائیل در منطقه اختصاص یابد و دیوانهای محاسبات کشورهای اسلامی بهصورت واقعبینانه، پروژههای مشترک حسابرسی زیست محیطی را در مورد محیط زیست فلسطین، بهویژه غزه، تعریف و عملیاتی نمایند.
وی در پایان، ضمن تشکر مجدد از حضور همه شرکت کنندگان محترم در این نشست، گفت: به ذکر این جمله بسنده میکنم که "آری، حتی عدالت آب وهوایی و زیست محیطی نیز در سرزمینهای اشغالی وجود ندارد".
همچنین سمیه رفیعی در این نشست اظهار داشت: وقوع جنگها از جهات بسیار مورد توجه است، اما جنایات رژیم اشغالگر قدس از منظر خاص "تخریب سرزمین و آلودگی آب و خاک" کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
ربیس فراکسیون محیط زیست مجلس یازدهم در ادامه افزود: بیش از 30هزار نفر که در بین آنها زنان و کودکان بسیاری نیز وجود دارد، توسط رژیم صهیونیستی قتل عام شده اند، اما هیچ اقدام موثر بین المللی در برابر این جنایت صورت داده نشده است.
وی همچنین تاکید کرد: اتفاقی که امروز در غزه در حال رخ دادن است حتی در بین درندهترین حیوانات حیات وحش نیز بی سابقه است که اینگونه علیه هم نوعان خود، دست به جنایت بزنند.
رفیعی در پایان تصریح کرد: رژیم اشغالگر در حملات خود از فسفر سفید استفاده میکند که بجز اقدام به نسل کشی، اثرات مخرب و غیرقابل جبرانی بر محیط زیست و خاک و آب میگذارد.
همچنین محمدجواد عسکری رییس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی نیز در این نشست با تاکید بر اینکه مسأله محیط زیست و امنیت غذایی یکی از مباحث جدی جوامع بشری است، اظهار داشت: متاسفانه در جنگ غزه، رژیم صهیونسیتی هیچ کدام از قوانین را رعایت نکرده و شاهد خسارتهای زیان باری به مردم مظلوم فلسطین و محیط زیست آن هستیم.
عسگری افزود: امروز سکوتی که در مقابل تخریب محیط زیست در جنگ غزه توسط برخی دولتها و کشورها میشود خیانتی آشکار است.
وی با تاکید بر جلوگیری از تخریب زیان بار محیط زیست، آلودگی آب و مزارع در فلسطین بیان کرد: اگر از این اقدامات جلوگیری نشود در دراز مدت خطرات جبران ناپذیر محیط زیستی در سایر کشورها اتفاق میافتد.
رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: در خواست ما از نمایندگان کشورهای های مختلف این است در راه دفاع از حقوق مردم فلسطین و آلودگی محیط زیست کمک کنند چرا که محیط زیست متعلق به تمام کشورها است.
شرکتکنندگان در این مراسم، با صدور بیانیه ای، جنایات رژیم اشغالگر قدس در غزه را محکوم و بر حفظ محیط زیست به عنوان میراث ماندگار برای نسلهای آتی تاکید کردند. همچنین با حضور تمام مدعوین، در پایان مراسم، نهالی به یاد مردم مظلوم فلسطین غرس و تعدادی پرنده نیز آزاد شد.
باشگاه خبرنگاران جوان سیاسی مجلس