سه‌شنبه 6 آذر 1403

مرا به خیر تو امید نیست، شر مرسان!

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
مرا به خیر تو امید نیست، شر مرسان!

تهران - ایرنا - روزنامه آرمان ملی در ستون سخن روز نوشت: اگر به دولت اول آقای روحانی و زمانی که کشور را تحویل گرفت، برگردیم، تورم 44 درصد بود ولی خوشبختانه یک‌رقمی شد، رشد اقتصادی ما منفی بود و خوشبختانه مثبت شد و تراز صادرات و واردات ما بعد از 62 سال مثبت شد.

روزنامه آرمان ملی پنجشنبه 20 آذر در یادداشتی به قلم محمدرضا خباز نماینده ادوار مجلس آورد: مقدار صادرات غیرنفتی ما آنقدر افزایش پیدا کرد که به واردات ما چربید و موفقیت‌های دیگر. وقتی برجام به‌وجود آمد، طبیعتا شرایط خیلی بهتر شد. در رفت و آمد به اتاق بازرگانی، سرمایه‌گذاران خارجی زیادی را بعد از برجام می‌دیدیم که آسانسورهای بزرگ اتاق بازرگانی گنجایش جابه‌جا کردن آنها را نداشت و بعد از اینکه مدت‌ها در صف بودند، عاقبت راه‌پله‌ها را برای مذاکره و سرمایه‌گذاری در پیش می‌گرفتند. اما در دولت دوم دکتر روحانی، ترامپ انتخاب شد که فردی تاجرپیشه بود و می‌خواست همه کارها را با زور و قلدری پیش ببرد. حتی اروپایی‌ها هم از او می‌ترسیدند که البته شاید ترس بجایی بود به دلیل اینکه میزان ترنول مالی اروپا با آمریکا بالای هزار میلیارد دلار است و چنانچه می‌خواستند به طرف ما بیایند، طبیعتا ترنول مالی هزار میلیارد دلاری خود را از دست می‌دادند. بنابراین آمریکا به‌تنهایی ما را تحریم کرد ولی تحریم تنهایی آمریکا، تحریم جهانی شد چون همه کشورها از آمریکا می‌ترسیدند.

کشورهای جزئی کوچک حاشیه خلیج‌فارس که اصلا به حساب نمی‌آیند و کشورهای قدرتمندی مثل انگلیس، آلمان و فرانسه به دلیل اینکه اگر می‌خواستند به تعهداتشان عمل کنند باید ضرر هنگفتی می‌کردند و صادراتشان توسط ترامپ لغو می‌شد، از ترس آمریکا به تعهداتشان عمل نکردند. در واقع ما اسما تحریم آمریکا بودیم ولی عملا تحریم همه دنیا بودیم، به غیر از برخی کشورهای همسایه‌مان. البته بعدا چین و روسیه همکاری‌های خود را با ما بیشتر کردند. خوشبختانه آمریکا در مجامع بین‌الملل با اینکه یکسال هم رئیس شورا بود ولی نتوانست از مکانیسم ماشه استفاده کند تا مجددا همه تحریم‌ها را تحمیل کند و ما را در انزوا قرار دهد. از این رو با شکست‌های پی‌درپی مواجه شد تا اینکه ترامپ رای نیاورد. در علم سیاست کشور آمریکا حزب دموکرات را کبوترها و جمهوریخواهان را بازها یا همان لاشخورها می‌نامند و البته که کنارآمدن با لاشخور و کبوتر متفاوت است.

سخنان دیروز رئیس‌جمهور که خواسته عموم مردم است و با پشتوانه 24میلیون رای مردمی بیان می‌شود، نشان‌دهنده این است که جو بایدن به تعهد انتخاباتی خود عمل می‌کند و به برجام برمی‌گردد و با اولین قدم همه تحریم‌ها شکسته می‌شود و مجددا سرمایه‌گذاران خارجی به ایران سرازیر می‌شوند و سرمایه‌گذاران داخلی هم کم‌کم امیدوار می‌شوند و رونق به کشور برمی‌گردد. از طرفی نفت و سهمیه ما در اوپک که تا قبل از تحریم، روزانه دومیلیون و دویست‌هزار بشکه بود، تحریم شده بود و از ترس آمریکا خریداری نبود و شاید حدود دویست‌هزار بشکه آن هم به کشورهایی مثل ونزوئلا و کشورهایی که تحریم آمریکا هستند، می‌فروشیم. از طرفی مقداری زیادی نفت به کشورهای چین و کره جنوبی فروخته‌ایم که از ترس آمریکا جرات بازگرداندن پول نفت را نداشتند و از ما می‌خواستند که مواد غذایی و مواد اولیه خریداری کنیم. این پول‌ها طبیعتا بعد از لغو تحریم‌ها برمی‌گردد و شرایط کشور برحسب ظاهر ان‌شاءا... مناسب خواهد بود.

دکتر ظریف به نکته‌ای اشاره کرده‌اند که از یک جهت خوشایند و از جهت دیگر ناخوشایند است. اینکه عده‌ای از داخل کشور به آمریکا اطلاع می‌دهند با دولت فعلی مذاکره نکنید و بگذارید برای دولت بعدی! سخنی نامناسب است. درحالی‌که دولت، دولت است و چه فرقی می‌کند؟ چه این دولت و چه دولت آینده حتی یک‌ساعت اگر زودتر تحریم بشکند، حتما برای ما بهتر خواهد بود و شرایطمان به پنج سال پیش برمی‌گردد که شرایط تقریبا مطلوبی داشتیم. بیشترین نگرانی ما از این به بعد از داخل کشور است. کسانی که به آمریکا خبر و گرا می‌دهند که با این دولت مذاکره نکنید، از این دولت هفت‌ماه بیشتر باقی نمانده، تا روی کار آمدن دولت بعد صبر کنید.

باید حواسشان به این افراد جمع باشد که شرایط را خراب نکنند. می‌گویند «مرا به خیر تو امید نیست، شر نرسان». در زمان برجام مخالفت کردند و الان هم که دولت بایدن آمادگی خود را برای برگشتن به برجام اعلام کرده، باز پرچم مخالفت را بلند کردند. لذا باید مواظب غضنفرهای داخل باشیم! البته بعضی کشورهای اروپایی مثل آلمان و بقیه، نسبت به مصوبه مجلس اعلام نظر منفی کرده‌اند که البته طبیعی است و ما هم این مصوبه را زودهنگام می‌دانیم و باید اجازه می‌دادند بایدن تصمیم خودش را بگیرد و چنانچه نامناسب بود، چنین مصوبه‌ای ارائه دهند، نه اینکه پیشاپیش بایدن و دولت آمریکا را در مقابل عمل انجام‌شده، قرار دهند. به همین مناسبت معتقدم سخنان دکتر روحانی محقق خواهد شد و شرایط آینده کشور بهتر از امروز خواهد بود.

*س_برچسب‌ها_س*